icon

Je vzdelanie vašich detí prioritou?

17. jún 2021

Ahojte, akého názoru ste vo výchove vašich detí ohľadom vzdelania? Stačí vám len keď prejdú školu aj keď majú na viac ale sú lenivý sadnúť a učiť sa a radšej voľný čas trávia za počítačom alebo chcete aby mali najlepšie výsledky vzhľadom na ich schopnosti, šikovnosť, logiku atď.? V zmysle neuspokojíte sa so 4 ak viete, že majú na 3,2 alebo neuspokojíte sa s horšou známkou ako 1 lebo viete, že majú nato byť "špičkou" v triede. Ja budem mať teraz školáka a som na vážkach akú výchovu v tomto zvoliť preto budem rada ak napíšete aj dôvod prečo práve vyžadujete alebo nevyžadujete od dieťaťa najlepší výkon (vzhľadom na individuálne jeho schopnosti aby zase dieťa nemalo odpor voči škole). Je mi jasné, že v 1.ročníku toto nebudem musieť riešiť ale chcem od začiatku zaujať jeden postoj a nie potom to meniť lebo zistím, že to bola zlá voľba. Poprípade, či za odfláknutú písomku dáte nejaké zaracha alebo pokiaľ to nie je 5 mávnete rukou.

Strana
z4
dzina007
18. jún 2021

@vandica keby len mechanika. My sme na udrzbara aby nam zapojil zachod cakali 2 tyzdne co mali vsetci plno. A za 2 hodky 50 e ako nic. 🙈
Dobry zrucny remeselnik sa najnovsie fakt odmenuje zlatom.

gabrielkaa
18. jún 2021

@dzina007 tomu verím. My sme dali pozrieť kotol, pravidelná ročná prehliadka , hotový bol pán za cca 30-40 minút a šup 170€

lucka_ke
18. jún 2021

@vandica lebo ak je niekto flákač na základke bude aj neskôr, zázraky sa nedejú
a poznám lekárov celkom dosť, všetci mali prospech výborný

zafir01
18. jún 2021

Ahoj. Mam doma tretiaka. V tejto otázke som mala vždy jasno. Akurát nám vošla do cesty prekážka. Ma diagnostikovane dyslexiu, dysortografiu, dysgrafiu.
No môj názor sa nezmenil. Netolerujem lajdackost. Zvykla som si pri týchto dg, že asi veci, ktoré od neho nemôžem vyžadovať. Tiež vie, že ak mi donesie zlu známku a viem, že sme sa spolu na ten test maximálne pripravovali a snažil sa v príprave. Nebudem ho ta zlu známku hrešiť. Lebo viem, koľko úsilia do prípravy vložil. On ma hlavu ako poistnú skrinku, niekedy tie informácie vie pekne z hlavy vytiahnuť a použiť a niekedy ako keby vypne ističe a nedostanem z neho nič.
Netolerujem to, ak sa predom vzdá, že ucivu nechápe a tým to preňho konci. Vždy hľadané riešenia, doučovania. A aj napriek stazenym podmienkam koli dys funkciám sa snažíme ísť na maximum jeho kapacít.
Teraz na vysvedčení bude mať jednotky a len zo slovenčiny a matematiky 2 zrejme. Inak anj, vlastiveda, prírodoveda ma za 1.

zafir01
18. jún 2021

Navyše vzdelanie je len jedna z foriem prípravy do života. Druhá vec, je ta praktická časť, aby sa dieťa vedelo zachovať a hľadať východiská z rôznych životných situácií. To sa snažím aj u môjho. Ak už teraz viem, že pravdepodobne na vš nepôjde a nebude chirurg ani doktor práv.
Je mi jedno, čo bude v živote robiť, pokiaľ to bude morálne, legálne, bude žiť život s vášňou a chuťou, a bude ho zo vedieť uživiť.
Napr aj niektorí remeselníci majú dnes lepšie platy ako niektorí Dr. Ú nás v prepočte na hodinovú mzdu si najviac brali na dome práce kurenari a kominar ( 2 kurenari, 2 hodiny práce s instalaciou= 250 eur do vrecka , pred 7 rokmi) 😂
V našom okolí každý stavebný pomocník nejde dnes pod 100 eur na deň. Majster tesár, ktorý robil krov si pýtal 14 eur na hodinu ( chápem, je to na živnosť,ale to je ina téma)

Chcem tým povedať, že môže byť aj jednoduchý remeselník, živiť sa napr výrobou nerezového zábradlia len to musí robiť dobre a zarobí si aj vyšší nadštandard.
A na to je dôležité, aby sa v detstve naučil ditahovat veci dokonca, nevzdáva sa hneď a usilovať sa o lepší výsledok, neuspokojovat sa hneď so všetkým.

vandica
18. jún 2021

@dzina007 presne tak....platí staré: Remeslo má zlaté dno!

vandica
18. jún 2021

@lucka_ke takto by som to nezovseobecnovala. Mala som spolužiakov flakacov, sprosti boli jak kýbel gitu a niektorí zarábajú nadštandardne. Samozrejme že poznám aj takého ktory teraz nemá kde bývať...
A aj o lekároch a hlavne pravnikoch dobre vieme ako niektorí vyštudovali.... 💸💸💸

lucka_ke
18. jún 2021

@zafir01 áno, zarábajú pekne, ale je to fyzická práca, ktorú nie je každý ochotný a schopný robiť až do vysokého veku
@vandica myslím, že už som vyčerpala túto tému maximálne, otázka na začiatku znela inak, snáď si autorka niečo z toho pre seba zoberie

zafir01
18. jún 2021

@lucka_ke v každej práci je niečo, čo za limituje, v čom si vieš nájsť svoje "ale". Nejaký handikep. Pan kurenar mal pred dôchodkom. A teda fyzicky sa tu nenarodil príliš, prepajali rôzne trubky, nastavovaní tlaky v rozdelivacich a pod... A revízny komína MR bol už na dôchodku. Milý pán, ktorý prišiel na na 20 minút. Nazrel na vývod komína (z obývačky) vzal 60 eur a šiel si po svojom. A nerezové zábradlie.. Mame podnikateľa v rodine. Dnes sú na všetko mašiny je toho toľko, čo vie uľahčiť prácu.
Tým neznevazujem iné práce. Len chcem povedať, že nie všetky fyzické práce sú také namáhavé ako si ľudia predstavujú. A naopak. Sú práce, ktoré vyzerajú jednoducho, a človek by si myslel ze, " ved len sedi za PC na teplej stoličke celý deň". A ono je to úplne inak a aj zo sedenie a psychická záťaž je niekedy viac na úkor zdravia.

Ako som napísala. Nemám predstavu o budúcnosti môjho syna. No keď viem, že nie je študijný typ a ma určite ťažkosti s učením, nebudem ho tlačiť do profesii, kde by trpel.
Pretože občas aj spoločnosťou degradovanejsia profesia, ak ju bude robiť s nadšením a plným nasadením, mu bude vynosnejsia do života (materiálne aj duchovne) než by pracoval ako priemerný .. Ani neviem co... Lekár, notár, manažér, stavebný inžinier, vývojár... A možno zistím, že o pár rokov si trufne práve na jedno z povolaní s nutnosťou vysokej školy . Ktovie. Teraz robíme maximum aby sa naše deti učili ísť za svojimi snami a byť vytrvalými. Vidia to aj ma príklade nás rodičov. Lebo jedna vec je viesť ísť k niečomu a druhá je to, akým príkladom im ideme my. 🙂

renab
19. jún 2021

@kittykat22 podla teba patrim medzi sibnutych rodicov aj ja. Mam tri deti a vsetky tri v styroch rokoch citali. Mala som im to zakazat?

kittykat22
19. jún 2021

@renab mala 😂

moni73
19. jún 2021

Staci mi, ked dcera prejde skolu, zaroven mi na vzdelani velmi zalezi. Skolske ucivo pokladam ale z velkej casti za zbytocnost Dcera ide na bilingval, ocakavam, ze z 5tich rokov si odnesie znalost druheho cudzieho jazyka a zisti, co chce v zivote robit. Nic viac, nic menej. Znamky ma dalej nezaujimaju...

renab
19. jún 2021

@kittykat22 tak mozno v buducom zivote. Ked budem zit v jaskyni mimo civilizacie, aby sa nestretli s pismenami 😉

janickacrazy
19. jún 2021

@renab tak je rozdiel, keď sa to dieťa naučí samé, ako keď ho to učia a driluju rodičia, aby si niečo dokázali

gugugaga123
19. jún 2021

Ano, je.

nika1971
21. jún 2021

obcas je priemerny dvojkar lepsi ako cisty jednotkar...ak ten jednotkar nerobi nic ine, ako sa uci...dvojkar je povacsinou dost zaneprazdneny inymi cinnostami...napr. sport, venuje sa konickom, ma priatelov...a nie vzdy znamka odraza vedomosti...

Strana
z4