Kam na strednú školu?
Dobrý deň.
14r chlapec - v psychologickým testoch (robených v škole CPPPaP) mu vyšli najlepšie pamäťové cvičenia a matematika (paradoxne matiku neznáša, nevie a nechce sa na ňu sústrediť)
Nechce ísť na gymnázium, radšej by chcel mať niečo v rukách, niečomu sa vyučiť. Ako prvú školu sme vybrali odbor elektrotechnika, druhú nemáme vybratú vôbec. Má rád aj chémiu. Našla som odbor biotechnológia a farmakológia, síce ďalej, čo znamená že by išiel na internát (kam nechce ísť), tak teraz neviem. Či ho mám do toho tlačiť, alebo potom riskovať že ak ho nepríjmu na elektrotechniku budeme musieť hľadať nejakú núdzovú školu a že sa možno dostane len na učňovku a maturitu si bude musieť dorábať v nadstavbe.
Je šikovný, myslí mu to, ale je lajdák, nechce sa mu. Neviem, čo by bolo pre neho lepšie, či na neho tlačiť, alebo ho nechať tak. Všetko sme si spolu prešli, porozprávali sa, že je to dôležité rozhodnutie pre jeho budúcnosť, on to aj chápe, ale akosi mám pocit, že je mu to jedno.
Poradíte?
Ked vysla matematika znamena to, ze ma logicke myslenie, nie ze musi mat matematiku ako taku rad. Ja by som to nechala na nom, treba mu aj vysvetlit, ze castokrat v dnesnej dobe papier zo strednej mu nezaruci dobre uplatnenie a ta VS s najvacsou pravdepodobnostou bude potrebna. Ide len o to, ktora SS ho lepsie pripravi na VS a ked uz bude mat nieco v rukach popri nej bude moct aj pracovat, co vlastne sa da aj z gympla.
@dadka1997 kopec 15 rocnych deti netusi, ktorym smerom sa chcu pobrat... bud maju zaujmov kopec alebo ziadne... v tomto veku ich treba stale smerovat... nie direktivne, ale rozhodne pomoct je potrebne... stale su to deti
Aj moj chce ist na elektrotechniku. Mame tu 3. O inej ani pocut. Tak,bude sa intenzivne pripravovat a verime,ze sa dostane.
@dadka1997 tak on by najradšej nešiel na žiadnu, nebaví ho učenie, je bystrý, jednotkár, ale flákač. Tak snáď nenechám rozhodovanie celkom na ňom, 14r decko si neuvedomuje, aké následky to môže mať, za to ja si to uvedomujem.
@nynia no ano, zas na druhej strane, ani papier z VŠ mu nemusi zaručiť dobré uplatnenie 🙂 ja by som to nechala na ňom, samozrejme, len sú aj iné školy ktoré by ho možno bavili a odmietať ich kvôli internátu neviem či je zrovna najšťastnejšie... boli sme na DoD na elektrotechnike, argumentuje tým, že sa mu to páčilo a že na chemickej nevie čo má očakávať, keďže tam sme neboli..
@iwesska držím palce, snáď sa aj môjmu podarí, aj keď mám na elektrotechnike aj maturanta a teda nie je to vôbec ľahké, aspoň z môjho pohľadu
Nemá rád matiku, ale chémiu áno. Vieš, že k chémii potrebuje aj matematiku...
Nech si vyberie jednu školu on, druhu spoločne, pomôž mu.
Teraz je v takom veku, že sa mu nič nechce, do všetkého ho treba nútiť, ale o rok dva už môže ľutovať, že si nevybral inú školu. "niečo v rukách" je dobre zmýšľanie, tak nech si niečo vyberie, čo bude mať pre neho aj budúcnosť, ale musí ho to aj baviť. A chcieť sa pre to učiť, nie len "aby prešiel".
To verim,ale tak je to dobra skola,z ktorej sa da uplatnit. Ked si to tak vezmes,bysty chalan nema vela moznosti kam ist. Moj nechce gympel, ani stavebnu, dopravnu,hotelovu. Este strojarina by prichadzala do uvahy. Potom uz len ucnovky a OA a to podla mna nie je skola pre chalana,ak nechce ist na VS ekonomicku.Ja mam chemicku strednu,ale nie preto,zeby som si ju vybrala sama,ale preto,ze v tom case bol taky pretlak na skoly,ze jedine tam som sa dostala. Ja som mala ekonomicky odbor. Chemici mohli ist dalej len na chemicku VS. A to je velmi tazka skola,hlavne na matiku. Ja by som si tu skolu dobrovolne nevybrala, ak nema v plane dalej v zivote pracovat v tejto oblasti.
Môj si vybral elektrotechnickú a prihlášky si dal len na túto jednu školu, ale dva odbory.
Tiez ma napadlo, ze ak inu nechce, nech si da tu istu skolu ale dalsi odbor. Niektore skoly takych dokonca pri prijimackach zvyhodnuju.
@iwesska ani elektrotechnici to nemajú oveľa lepšie čo sa týka štúdia na VŠ, v podstate tiež musia ísť tým smerom (fakulty elektrotechniky a informatiky) a tam je tiež matematika ťažká
Nemusia ist dalej na VS, ale chemici hej,tam nie je bohvieake uplatnenie z tej skoly.
@dadka1997 nemám pocit, že by autorka chcela za syna rozhodovať. Ono je rozdiel dieťa, ktoré vie od mala čím chce byť a rozdiel dieťa, ktoré nevie, nič ho nebaví a je mu všetko jedno. Pomoc pri rozhodovaní je jednoznačne na mieste a prechádza si tým väčšina rodičov. Dieťa, ktoré od skôlky vie, že chce byť zdravotna sestra a za tým si ide je skôr vynimka.
a na zdravotnu-maserstvo nechce?
@kofa77 nie, aj v psychologických testoch mu odporučili skôr technický smer, nič s ľuďmi. Neviem čím to je, on bol vždy kontaktný, extrovertný, práveže som si myslela, že pôjde tou cestou - práca s ľuďmi. Ale v puberte sa to celé otočilo, ako sú v okolí aj iné školy ale autá nie, doprava nie, proste on sa toho chytil že elektrotechnika, čo mne neprekáža, ja len v týchto posledných dňoch, kedy je možné podať prihlášku premýšľam ešte nad nejakým iným odborom, aj kvôli tomu, ak by ho na elektrotechnickú neprijali.
podla mna je elektrotechnika fajn, aj ked nepojde na vs, prave tam uplatnenie je, z tej chemickej strednej skor do lekarne, ale nie vydavat recety, to je pre chalana nuda podla mna, do labakov uz chcu VS a chemia je tazka. syn chodi na gympel, tiez ma vysoke logicke IQ a tiez mu matematika extra nevonia, to je zaujimave, pre nho je to nudny predmet, nic nove sa v nej vaj nedozvie..
a stredna dopravna, zeleznicny odbor? nemate neidke poblizku?
aha, citam, ze doprava nie..
Dobre ste vybrali, mám podobný prípad doma, išiel na elektrotechnickú priemyslovku, potom na VŠ informatika. Ale vy si môžete dať aj dva odbory na tej istej škole, čiže napríklad elektrotechnika a mechatronika. Keď ho zoberú na obidva, vyberie si ktorý chce.
Je rozdiel rozhodovanie a rozhodovanie.. nemyslela som tým, že mu nemáš pomocť, samozrejme, že treba mu pomôcť, ale nemôžeš za neho vybrať školu ty, ktorá ho nebude baviť, potrebuje motiváciu k tomu, aby išiel smerom o ktorí ma zaujem.. ak sa nechce učiť, určite mu netreba vyberať školu ako biotechnika, farmakologia do zdravotnictva a do školstva, tam je veľa učenia, skôr na tu technickú školu... ale skor by som riešila prečo ho nebaví učenie, a motivovať ho k tomu..
A budu teraz aj návštevy škol, treba si pozisťovať a kludne ako mama ist s nim na rozne školy
@dadka1997 navstevy skol uz davno boli, ostavaju tri dni na podanie prihlasky na strednu....
no autorka, bud skusite ten gympel - kde je pretlak deti, alebo nejaku inu "priemyslovku" byvalu... stavarina nic?
ak nechce na intrak, nedavaj ho... je to take ine predsa len..
co sa tyka syna, presne takehoto deviataka mam v triede, akoby si pisala o nom... inteligentny chalan, bystry, ale taky ze kde ma polozite, tam budem... ja som naskrtla gympel, on si ale neveri... mozno je toto aj pripad tvojho syna, ze si mysli, ze gympel je tazky a ono clovek je pohodlny, voli castokrat lahsiu cestu..
ono je v podstate jedno aku bude mat strednu.... ak neinklinuje zrovna k medicine - vsetky vysky ma v podstate otvorene.
@nynia ked dokonci elektrotechniku nemusi mat vysku aj tak vie slusne zarobit. Ja ako elektrikar zarabam presne tolko ako elektroinzinieri . Oni robia len ranne ja 4s, ale mne to nevadi. Ja mam kludnu robotu, oni stres.
Elektro urcite bude dobre. Tam treba logicke rozmyslanie, zarobit sa s tym da slusne. Ked bude dobry v odbore klidne zarobi ovela viac ako po VS .

Ty za neho nemáš, čo rozhodovať, nech sa on sám rozhodne na akú školu chce ísť, za mňa rozhodli rodičia, vrátiť sa do tej doby, hneď by som to napravila