icon

Kamaráti ma nútia fajčiť

7. jan 2022

Ahojte som prvým rokom na strednej škole, a skoro vserci moji spolužiaci fajčia, pijú, drogujú, hulia. Ja taká nie som. SAMOZREJME že cigarety som vyskúšala, a keď je nejaká oslava tak pripijem si, ale už to prišlo do takého štádia, že spolužiaci na mna tlačia a stále mi núkajú cigarety až mi to je neprijemne, včera mi kamarátka napísala ze už nemôžem s nimi chodiť vonka pretože som nudná. Dosť ma to urazilo a som kvôli tomu smutná, predsa len keď ste na novej škole chcete si udržať kamarátov tak som sa jednu dobu robila ze fajčím a keď ame boli na chate silvestrovskej, tak som sa tvárila ze som opitá aby sa so mnou neprestali kamarátiť. Ale od nového roka čo je zatiaľ krátka doba s nimi som prestala udržiavať kontakt trocha pretože mi to vadí naozaj, nepríjemný pocit keď do mna stále dávajú cigarety. A tak som povedala spolužiačke ze už nefajcim a samozrejme to všetci sa dozvedeli a tak potom mi napísala spolužiačka ze som nudná a ze je koniec. Cítim sa teraz sama a keďže 10.1 sa znova ide do škôl tak sa bojim čo bude tam…🙁

Strana
z2
luccija
7. jan 2022

@patriicia_ myslím, že ju ako mamu pobúrilo, že slušný jedinec sa považuje za nudného a ešte bude vyčlenena z partie.Tiez to tak cítim a viac x sa mi podobná vec s dcérou stala.Deti sú kruté.Typom s tebou sa nebudeme hrať, lebo si dostala 1 z písomky a si bifloska.

ummimaryam
7. jan 2022

Ahoj, ja som na tom bola rovnako, nepila som nefajcila nemala frajerov. A bola som taka samostatna jednotka, ziadnych kamaratov som nemala. A nelutujem to Ani trosku. Sebaucta je vzdy cislo jedna. Tvojim "kamaratom" na tebe vobec nezalezi. Keby sa ti nieco stalo, kolki z nich by ta prisli pozriet do nemocnice? Pretrp nejako strednu. Mas ja viac a urcite to dotiahnes v zivote daleko 🌻

h2
8. jan 2022

@patriicia_ Žijem v Miloslavove. Asi si zachytila, čo sa u nás stalo len pred pár dňami. Tak sa nečuduj, že sa pozastavujem nad tým, že dievča vo veku páchateľov túži zapadnúť do partie, kde sa pije, fajčí a fetuje. Ak Ti vadí, že som autorke neposkytla radu, tak jej ju poskytnem: nefajči, nepi, nedroguj, nepretvaruj sa, že to robíš, nesnaž sa zapadnúť do takejto partie. Neboj sa byť sama sebou a smelo odmietni cigarety, alkohol a drogy. Ak budeš kvôli tomu pred kamarátmi za nudnú, nič si z toho nerob.
Dobrá rada? Áno!
Pomôže autorke? Nie! 😒

sunshine_18
8. jan 2022

Ahoj ja len toľko k tomu prídeš mi ako rozumne dievča a určite bude lepšie keď nebudeš mať žiadnych kamarátov ako takýchto.. Niesu s tým vôbec zaujímavý a ty môžeš byť aspoň hrdá na to xze niesi rovnako blbá ako oni.. O pár rokov budeš na seba hrdo spomínať do školy sa chodí učiť a kamarátov si časom nájdeš rovnakej inteligencie ako si ty.. Tiež som nikdy nemala veľa kamratov ale je to tak lepšie hlavne v dobe akej žijeme nikomu nemôžeš veriť väčšina sú iba falošní ľudia .. Takže lepšie je naučiť sa žiť sam so sebou..

katkamatka7
8. jan 2022

Nájdi v sebe silu byť sama sebou. Bez donútenia iných. Nájdi si záujmy, ktoré Ti dajú šancu rásť v nich. Pohyb, cvičenie, technika dýchania a ovládania sa. Buď človekom, akým by si chcela byť, nerob to, čo nechceš, aby robili Tebe. Buď radšej človekom, za ktorým pôjdu druhí. A to najprv musíš vedieť byť sama sebou. Keď to zvládneš a bude to trvať roky, budeš mať kamarátov, ktorí Ťa podporia.

jana_eyre_2
8. jan 2022

@h2 myslím, že aj 16r slečny potrebujú podporu ak sa chcú vymaniť z kolektívu ktorý ich niekam tlačí.. v tom veku je ťažké postaviť sa väčšine a myslím že je super že si uvedomuje čo chce a čo nie, len s praxou je to už tazsie..

práve preto čo sa stalo u vás v obci by sa mali aj dospelí zamyslieť nad tým ako teenegerov berieme a komunikujeme s nimi.. majú problém, chceme aby stíchli, aby neotravovali.. aj tým im dávame príklad ako sa chovať v spoločnosti.. a príde do spoločnosti dospelých žien a dostane ďalšieho zdrba, hoci pýta radu.. je jej smutno, obáva sa ísť do kolektívu, lebo sa neprispôsobila dostatočne.. to čo jej dovolili jej rodičia nie je jej zodpovednosť, ale jej rodičov..

lintu
8. jan 2022

Decká mali stránku "birdz". Neviem, ako a či vôbec to tam teraz funguje. Každopádne radili si tam navzájom fakt len decká. Lenže občas aj taká rada dospelák -> dieťa je super. Ak to nejde inak a má to pomôcť, čo len jednému decku, nech sa teda radšej vypytujú aj tu. Kľudne aj pod nejakou pre nich zriadenou sekciou. Keď decká začnú medzi dospelákmi rozprávať o svojich problémoch, možno aj oni budú menej šokovaní, čo sa s nimi deje. Trebárs taký prípad Miloslavov mohol byť podobným spôsobom už dávno poriešený, aj keď v samotnej lokalite nebol o to veľmi záujem.

marca12
8. jan 2022

Toto sa deje na vsetkych skolach. Detom hrabe ako sa k sebe spravaju. Kamoska mi raz hovorila ako sa jej dcera tesi na strednu,lebo na zakladnej mala spoluziakov,ktori ju vyclenili,lebi nefajcila,nepila a brali ju za nudnu. Prisla na strednu,nie ziadna ucnovka,riadna stredna skola s dobrou vzdelanostou a tam to iste. Doma sa deti tvaria ako neviniatka a v skole sikanuju inych. Kam to spejeme?

Bud silna a vzdy si hovor,ze mas na viac ako na bandu primitivov. Kamarat je ten,kto ta podrzi a berie ta taku,aka si. Nie si vobec nudna,to oni zbadaju o par rokov,ked ty budes mat krasny zivot,lebo si nepodlahla drogam a spijaniu sa donemoty.

h2
8. jan 2022

@jana_eyre_2 Ale ona sa z toho kolektívu nechce vymaniť. Práve naopak, chce medzi nich zapadnúť a robí kvôli tomu také veci, že sa tvári, že fajčí a predstiera opitosť. Nemyslím si, že som jej napísala niečo také hrozné. Podivila som sa nad tým, že je pre ňu samozrejmé v tom veku skúšať fajčiť a piť. A nad tým, že ju rodičia pustia na Silvestra na chatu, kde sú všetci opití. (Okrem autorky, ktorá to len hrá, aby medzi nich zapadla.) Akože, fakt sorry, nebudem jej písať, aká je skvelá. Skvelá baba by odmietla alkohol a cigarety a netúžila by po tom, aby patrila medzi týchto ľudí.

bennn
8. jan 2022

To nie sú kamaráti. Proste na nich kašli. Nie sú to kamaráti. Povedz že nechceš alkohol, nechceš fajčiť a musia to akceptovať. Keď sa budeš hrať že to robíš, a budeš falošná, tak si neurobíš dobrú mienku. Ich doma alebo kdekolvek zdrbú rodičia za to čo robia, teba nie. Ty sa sústreď na seba na škole. Na strednej väčšinou máte čo robiť v podstate každý deň, ak sa chodí do školy. Neschádzaj sa s nimi keď fajčia, nechoď s nimi piť ak sa ti takí ľudia nepozdávajú. Nič dobré na tom nie je, a je to len zlé pre nich. Radšej normálne oslov nejakú babu z inej triedy a s ňou sa bav. Nerieš svojich spolužiakov. Sú to hlúpe decká keď toto je ich záujem. Čo je to za škola? (najviac ma vždy dostane ako niekto chodí na zdravotnícku, a pritom fajčí a pije :D ) ... Nech ťa vyčlenia z kolektívu nemalo by byť v tvojom záujme byť v kolektíve takýchto ľudí. Čím skôr si to uvedomíš, a pozrieš na svet trošku s odstupom, tým lepšie pre teba.

jana_eyre_2
8. jan 2022

@h2 má 16, takže uvažuje ako 16rocna a jasne že chce zapadnut..

ja neviem či som bola fakt jediná co mala ťažkú pubertu a pamätám si väčšinu starosti a problémov čo som mala a narobila, ale viem pochopiť, že v tom veku sú rozhodnutia ťažké..

a veľmi veľa problémov čo v tom veku vznikajú sú práve z toho že človek chce zapadnut k väčšine a túžba udržať si kamarátstva aj ak je to nesprávnou vecou.. preto v kolektíve aj všetci pijú a fajčia.. nie preto že je to super uzas zábava, ale preto že tak robia všetci..

píš samozrejme čo uznas za vhodne, je každého vec čo robí..

moonlight1210
8. jan 2022

@h2 presla som si autorkine komentare a nevidim to tak cierno.
Praveze ona premysla radsej z toho kolektivu odist, ako robit veci, co jej nesedia.

Pisala, ze to skusala, ked sa pokusala na zaciatku nejak “s vlkmi vyt”. Ale zistila, ze to nie je jej salka kavy.
Ked im vyjadrila svoj nazor, ze jej to nesedi a nema zaujem o cigarety, nebavi ju to, oznacili ju za tu nudnu (a.k.a. divnu) a vylucili z partie. V podstate taky natlak, citove vydieranie, ze ak chce medzi nimi byt, musi robit, co oni.
(Aj ked otazka je nakolko je to nazor vsetkych a nakolko len tej spoluziacky, ze je koniec. Mozno len spoluziacka zacala mat strach, ze jej autorka “potrha” partiu, ked viaceri budu nasledovat jej priklad a vyjadria sa, ze ich to vlastne tiez nebavi. Kto vie, kolko ich je tam takych, co len skusaju zapadnut a nechcu byt trapni.).

Tak autorka premysla, ze sa radsej necha preradit do druhej triedy, ako ostat v tomto kolektive, s ktorym nesuhlasi a hoci ich ma rada, neciti sa v nom dobre, kedze to vyzera, ze jedina cesta, ako tam zapadnut, je robit veci, s ktorymi ona nesuhlasi.

dada7701
8. jan 2022

@vler ...už len ten nadpis "kamaráti má nútia" ...no vyzeráš by inteligentná..to nie sú kamarati, ktorí nútia !!!...skús viac porozmýšľať nad slovom kamarát...obrat sa na psychologicku, nemáte v škole ? Dnes je toľko možností 🤷....nenechaj sa zahnať do kúta....mám dve dcéry a už teraz sa desím toho, do akého sveta to vyrastajú.....až má striaslo ked som si prečítala príspevok 😔

katka1389
8. jan 2022

No to su neni kamarati viem ze je to tazke v dnesnej dobe .Ja som bola tiez jedina co nefajcila ale kamarati ma nenutili vobec ....Brali ma taku aka som

lenusa20
8. jan 2022

A to ona ťa vyčlenila, alebo ako všetci a ona to písala za všetkých??? Trápna ja ona, a nie ty.

miroslava21
8. jan 2022

Autorka - neboj sa toho ze nebudes patrit do ich skupinky. Najdes si inych. Vo svojom bydlisku alebo okoli, urcite poznas aj inych ludi, aj spoluziakov zo zakladky.
Ja ta naopak pochvalim, ze si hladala cesticky ako uniknut cigaretam a alkoholu. Ale takto sa to neda donekonecna a skus sa zamysliet ci stojis o takych kamaratov, ktori ta odpisu pre cigaretu. Takito ludia nedopadnu dobre, nemaju ziadne zaujmy, ciele a zabavu vidia len v alkohole. To chces travit cas len fajcenim a opijanim sa? Ak nie, tak vydrz sama. Nie je to lahke, ale casom si najdes ozajstnych kamaratov s ktorymi sa nemusis pretvarovat

simsalabim
8. jan 2022

@h2 skvela je v tom, ze si uvedomila, ze ona taka nie je a nechce v tom pokracovat. Uvedomenie si chyby je prvym krokom ku zmene, ci? Trochu empatie - nastupila na novu skolu, snazi sa zapadnut a robi vsetko pre to. Ale zistila, ze ma hranice a tie uz nechce prekracovat. Ved to je super! V tomto veku sa niekedy tazko hovori rovesnikom nie. Naozaj nie kazdy to dokaze. Zapadnut je v tomto veku velmi dolezite.
Autorka - mozno naozaj bude najlepsie preradenie do inej triedy, ak vies, ze tam je trochu iny kolektiv.

autor
8. jan 2022

@h2 to samozrejme sa mi dalo automaticky veľkým pretože to tak zvyčajne píšem.

autor
8. jan 2022

Ďakujem všetkým veľmi za rady a podporu, veľmi si to vážim.❤️ Nakoplo ma to a ukázala som to mame túto diskusiu a bola najprv zhrozená že prečo o tom nevedela ako prvá, ale povedala že ma na druhý polrok preradí do vedľajšej triedy, mesiac ešte vydržím. Spoluziakov mám rada, pretože boli aj momenty kedy sme sa naozaj pekne zabavili ale ten nátlak už nevydržím.

baska14yolo
8. jan 2022

cauko, ja som deviatacka no aa, to na akej si skole?

loliki
8. jan 2022

@marca12 Hrabe tu hlavne niektorým rodičom, ktorí nevedia sa venovať vlastným deťom a púšťajú ich , či posielajú na chaty, lebo predsa mladí majú iné záujmy. Môj syn vraví, že je lepšie byť bez "kamarátov", lebo niet o čom s nimi. Knihy nečítajú, len PC hry, škoda reči. Stretnú sa vonku, sadnú na lavičku a ťukajú do mobilu. To sú tí lepší. Iní sa stretávajú mimo verejnosti, alkohol, atď... Načo sa kamarátiť?
Treba to riešiť s rodičom a cez triedneho. Aby to neprešlo do šikany.

mircalla
Autor odpoveď zmazal
bikarbona
8. jan 2022

Držím palce! Je úžasné, že si schopná v takom veku riešiť problém a nie do neho spadnúť. 🙂

zirafienka
16. jan 2022

@sisa_s to sa tu už ani chodiť nedá. Tie debiliny sa čítať nedajú, nie to ešte na pubertu reagovať...

Strana
z2