Keď si dieťa nedá povedať
Caute dievcence...ja uz neviem, co mam robit..tak syn si dal prihlasku na dve skoly..pred tyzdnom urobil prijimacky, aj ho vzali na dizajn nabytku na strednej odbornej, kde su aj ucnovske odbory, proste rozne deti ..dnes isiel na propagacnu grafiku, na umeleckej, tiez ho vzali...obidve skoly si vyberal sam, dobrovolne...ja som sa v duchu modlila, nech ho vezmu na tu umelecku, lebo je to sukromna(tak si radsej odtrhnem od huby), taky rodinny typ skoly, individualny pristup...moj syn je velmi introvertna povaha, vzdy mal problem zaradit sa do kolektivu, stale problem so spoluziakmi, radi sa na nom zabavia... a na tej umeleckej mi povedali, ze vacsina je tam takých deti, ze oni sa potom ponachadzaju, spriatelia rovny s rovnym povahovo.. ked som tam bola, ziadne coro moro pred skolou, deti uz take, akoby vyspelejsie...ked som bola na tej strednej minuly tyzden, ved uplne pochopitelne, velka skola, vela deti,aj "bombarderi namakani", auta vonku cez prestavku na plne gule, sedeli v kufroch, fajcili...ako mam synovi vysvetlit, ze je viac ako pravdepodobne, ze po mesiaci ho budem prekladat, lebo on ako " tichy uzavrety chalan" dostane v pomerne kratkom case po hube ako vzdy a zas zas budem riesit sikanu, ako uz aj predtým na zédeške..?..on mi hovori, ze na tejto skole bude z neho celkom blbec, lebo dnes sa nikto s nikym nebavil medzi sebou, "vsetci pošetili umelci" a na tej skole predtým aspon "normalne decka"...mna uz porazi...on mi dnes uplne v poho, po prijimackach zahlasil, ze ale on tam aj tak nejde, lebo na tej predtým boli lepsie decka...cista puberta...co spravim?
@ivivaiveta nikde nie je napisane, ze ho musia sikanovat na strednej a nie vzdy je vyhra sukromna skola, ja som bola na zakladne tiez sikanovana, slovne, na strednej to bol uplny opak, cize nechaj to nanho
@womankc jasne, preco ale mam ist na buduci tyzden na zapis na nastup v septembri na tej nábytkárskej, ked ho cakaju este dvoje prijimacky na iných skolach...to nechapem..ved ich mali nechat porobit vsetky prijimacky a potom po rozhodnuti dietata a rodica ist na zapis do tej skoly, ktoru si teda nakoniec vyberie po absolvovani vsetkych prijimaciek...ten postup mi nema logiku... ☹
skus sa ho spytat, ci je jeho prioritou zapadnut do stada, alebo sa chce vyvijat ako individualita.
aby ma tu niekto nenapadol, ci povazujem beznu skolu za stado a pod., tak moja veta je adresovana chalanovi urciteho veku a s istym konkretnym pohladom na svet.
U mojho syna sa daju v skole ocakavat podobne problemy, uvidime co bude
@ivivaiveta hej nemá
ak je to umelecka v bratislave - nech sa neboji, dostal sa tam aj moj synovec a on urcite nie je "posetily umelec" - je to celkom normalny chalan, ktory je mozno introvertnejsi, ale zato kamaratov ma dost a nema problem s nikym novym.. 😉
introvert predsa neznamena, ze sa medzi sebou ludia nebavia, ale ze maju radsej mensi okruh ludi s ktorymi sa citia dobre.. ja som totiz introvert tiez, ale s kolektivom som nikdy nemala problem.. a tym chcem povedat, ze aj keby isiel na tu strednu, ktoru si pre neho nepredstavujes - vobec to nemusi dopadnut sikanou.. aj ked su na nej vseliaki pubertaci, to neznamena, ze sa budu spravat tak hlupo ako na zs a budu slabsich sikanovat.. ja som chodila na ucnovku, ako som uz vravela, introvert som, ale nemala som tam problem nikdy s nikym..
@mamutka , no len horšie, keď to dieťa nevie čo chce, alebo ako v prípade asi syna zakladateľky témy, keď sa zúfalo snaží zaradiť do toho stáda , lebo teraz v puberte ho to trápi a si myslí, že týmto sa mu podarí zaradiť a nebude už zažívať , čo zažíval .
@ivivaiveta ja by som na vašom mieste zavola na tú nábytkársku škola a sa ich konkrétne na toto spýtala, že čo ak ide ešte na dve skúšky a ešte nie ste rozhodnutí podať zápisný, že či to bude možné aj neskôr dodatočne . So synom si sadnite spolu, možno ak je taký nesmelý neistý, tak by som ho len vy a on vzala / to ak máte viac detí / na pizzu a tam si to v kľude s ním prebrala , akože " veľký rozhovor" aby mal pocit nejakej tej svojej dôležitosti a fakt v kľude prebrať, že čo si predstavuje, čo ho viac baví a ako to tu už spomínala mamutka spýtať sa ho na to , na čom mu viac záleží, to rozvíjanie seba samého, alebo kolektív . vysvetliť mu čo ponúka do života jedna škola, čo druhá, aké možnosti má dalej na štúdium z jednej alebo z druhej, vyzdvihnúť nejaké jeho dobré vlastnosti , talent a tak a akože sa s ním dohodnúť na jeho závere. Asi píšem ako tatar, hádam mi rozumiete. Moj syn je taký truľku teraz hlavne ako začala puberta mi príde ako zmätené šťeňa, ale u nás toto zabralo obaja sme sa s ním porozprávali, muž je opak mňa, ja som skôr taká tá citová, emocionálna , vzťahová a muž je čistý technik, strojár , pragmatik , tak mal názor od každého pohľad z iného uhla , jemu to trvalo fakt tak pol roka kým sa ujednotil , u Vás máte menej času, preto by som ten rozhovor neodkladala, musí mať pocit, že s ním jednáte ako už skoro s dospelým, ale tak , že aby pocítil, že máte viac skúseností a nie že ho natláčate, lebo to sa ešte viac vzprieči. Ja som presne takto zareagovala sama . Moja mamina bola skvelá rehabilitačná sestra , dokonca viedla celé oddelenie balneoterapie v kúpeľoch ,ja som mala od oboch rodičov dannosť na ich povolanie, otec mi to ale nechcel dovoliť no a mamina veľmi chcela , aby som šla na zdravotnú. No lenže ja som v tom období akosi neviem prečo zo zásady jej názory nebrala , proste , čo mama povedala, tak ja presne opak . V tom období som strašne inklinovala k ocinovi, Keby to vtedy povedal on, tak by som nič neriešila. No a poviem tak, celú tú dobu som to ľutovala, že som tam nešla , alebo že som nepresvedčila ocina na ten jeho smer. doteraz to ľutujem. Lenže vtedy sa to tak nebralo, keby boli so mnou sadli a trošku to so mnou prerozprávali , isto by som si dala povedať. Urobila som školu ako moja sestra , ale proste napriek tomu, že som študovala dobre ma to vlastne nebavilo
@mamutka ja som preto bola rada, ze ho zobrali na tu umelecku, lebo ho poznam..je aky je, uz to asi ine nebude, prosto individualista...a takých je tam cela ta skola, takze myslim, ze je lepsie, ked bude medzi takymi istymi...on to vidi po svojom"tam celkom zmagoriem" a lepsie mi bude medzi"normalnymi".. ☹
@jana_eyre sama neviem uz co je dobre 😔 ...dnes si myslis, ze robis mudre rozhodnutie a po case zistis, ze to bola chyba..a co pokladas za blbost, ukaze sa ako najlepsia varianta...
@ivivaiveta ale aj chybne, alebo rozhodnutia, ktore sa javia ako zle mozu v konecnom dosledku vypalit k niecomu, co je dobre..
@ivivaiveta no o tom je život, ale tak ževraj sa človek učí na vlastných chybách......................ak sa s ním skúsite porozprávať, tak si myslím, že sa mu to rozleží v hlave
@ivivaiveta v tom to práve je rešpektovať rozhodnutia detí skorodospelých....aj keď sme si nie istí, aj keď nás poráža......aby sa vedeli v živote rozhodovať bez nás.....alebo ak hovorí môj otec: "nešpekuluj, dobre je tak ako si spravila"....mali sme ten istý problém vlani - syna vzali na 2 školy - na jednej bol prvý s náskokom hádam 20 bodov, takže som vedela, že slabšia úroveň žiakov a na druhej tak v strede....nechala som sa rozhodnúť ho samého a je spokojný a stále opakuje, že je rád čo si vybral

@ivivaiveta áno presne tak to je , my sme mali vytipované dve školy, ja som ale tieto výbery s ním absolvovala v 8. triede, lebo môj malý mal určité problémy s hyperaktivitou , no a v škole sa to prejavovalo tak, že síce má IQ v hranici nadpriemernosti, ale proste nevedel spracovávať úlohy a podobne a bol celkovo taký hravý, nevedel čo vlastne chce, tak nejak sme sa doma snažili natipovať, čo by ho tak mohlo baviť a povedala som si , že to urobím o rok skôr tie dni otvorených dverí, že možno potom uvidí a bude mať dostatok času rozhodnúť sa . A bolo to dobré rozhodnutie , lebo kebyže to necháme nateraz , tak amen tma . On si vybral stolárstvo tesárstvo na jednej škole no a išli sme ešte na strojnícku odbornú,. tam sme mali vybrané pre neho mechatroniku no lenže keď sme pri DOD prechádzali po tých učebniach s tými odbormi , tak tú mechatroniku - výklad toho učiteľa , že o čom to je doslova pretrpel a jediné, čo ho zaujalo, čo sme my len išli tak prebehnúť bolo to kováčstvo / má umelecké sklony/ tak sme ho nechali teda zvoliť si to .
dohodli sme sa s ním v priebehu roka , že si zvolí tesárstvo a potom ak bude chcieť si môže dorobiť ešte aj to kováčstvo. S tým tam aj išiel, ale nakoniec odtiaľ s mužom prišli , že ho prijali a že chce tú strojnícku , sám si zvolil , maturovať tam môže tiež a tak nakoniec bude kováčom - samozrejme, že sú tam povinné predmety v podstate aj to , čo sme chceli pôvodne takže nakoniec sa nám to zapáčilo všetkým. Samozrejme, keby som videla , že ho to nebaví a nešlo by to , tak prestúpime na stolárinu .