icon

Kedy začať dávať deťom vreckové?

3. jan 2026

Ahojte.
Zaujimaju ma vase skusenosti a pristupy.
Mam maleho syna - 5r. Asi by som chcela, aby mal nejake vlastne peniaze, aby si mohol kupit trebars aj somarinu, ktoru mu ja kupit nechcem. Aby si uvedomil, ze ked si peniaze minie, musi si dosetrit a pod.
Za (zatial drobne) domace prace ho neodmenujeme a ani nebudeme.
Riesite nejak a ak ano, ako, financie u malych deti? Kedy ste zacali davat napr. vreckove a kolko?
Mame knihy, rozpravame sa o financnej gramotnosti, aj on sam by si rad na nieco setril, ale este teda nema ziadny prijem, tak nema z coho. 🙂
Vdaka za zdielanie vasich skusenosti

Strana
z2
huxy
3. jan 2026

Vreckové 5-ročnému, to fakt? Ale k otázke,.vreckové som dcére začala dávať v 13-tich

sasa1310
3. jan 2026

vreckové (pravidelne mesačne) som začala dávať, keď začali chodiť na strednú školu. Keď začali chodiť do školy autobusom. Predtým dostávali peniaze príležitostne, keď niekde išli

billy_jean
3. jan 2026

Deti je vhodné cielene viesť k peniazom približne od 7-8 rokov, teda od nástupu do školy. Vtedy už začínajú chápať základnú časovú následnosť, dôsledky rozhodnutí a rozdiel medzi chcem teraz a môžem neskôr. Päťročné dieťa na prácu s peniazmi ešte nemá dostatočne vyvinuté abstraktné myslenie, vníma len okamžité uspokojenie a peniaze si spája výlučne s hrou alebo odmenou. Do 6-7 rokov úplne stačí hovoriť o peniazoch len okrajovo, vysvetľovať, že veci stoja peniaze a že rodičia rozhodujú, čo sa kúpi. Cielené učenie cez vreckové, šetrenie a vlastné rozhodovanie má zmysel až v školskom veku, ideálne okolo 7 až 8 rokov, keď dieťa už zvláda jednoduché pravidlá a vie zniesť následok svojho rozhodnutia bez frustrácie. Skorší tlak na finančnú samostatnosť je skôr o pocite dospelého než o reálnej potrebe dieťaťa a často naopak vedie len k zmätku, nie k finančnej gramotnosti dieťaťa.

autor
3. jan 2026
@huxy

Vreckové 5-ročnému, to fakt? Ale k otázke,.vreckové som dcére začala dávať v 13-tich

@huxy 🤷‍♀️ Sama neviem, preto sa pytam. Uprimne poviem, ze by som nemala problem mu davat 2€ mesacne - jedno na kratkodobe uspory a druhe na “dlhodobe” sporenie. Aby si vytvaral ten navyk, aby chapal suvislosti.

huxy
3. jan 2026
@anonym_autor

@huxy 🤷‍♀️ Sama neviem, preto sa pytam. Uprimne poviem, ze by som nemala problem mu davat 2€ mesacne - jedno na kratkodobe uspory a druhe na “dlhodobe” sporenie. Aby si vytvaral ten navyk, aby chapal suvislosti.

@anonym_autor tak malé dieťa nebude chápať tieto súvislosti.
Z môjho pohľadu nebude viac finančne gramotný, práve naopak by to mohlo viac uškodiť. Ale je to na tebe ako rodičovi, ako sa rozhodneš.

autor
3. jan 2026
@billy_jean

Deti je vhodné cielene viesť k peniazom približne od 7-8 rokov, teda od nástupu do školy. Vtedy už začínajú chápať základnú časovú následnosť, dôsledky rozhodnutí a rozdiel medzi chcem teraz a môžem neskôr. Päťročné dieťa na prácu s peniazmi ešte nemá dostatočne vyvinuté abstraktné myslenie, vníma len okamžité uspokojenie a peniaze si spája výlučne s hrou alebo odmenou. Do 6-7 rokov úplne stačí hovoriť o peniazoch len okrajovo, vysvetľovať, že veci stoja peniaze a že rodičia rozhodujú, čo sa kúpi. Cielené učenie cez vreckové, šetrenie a vlastné rozhodovanie má zmysel až v školskom veku, ideálne okolo 7 až 8 rokov, keď dieťa už zvláda jednoduché pravidlá a vie zniesť následok svojho rozhodnutia bez frustrácie. Skorší tlak na finančnú samostatnosť je skôr o pocite dospelého než o reálnej potrebe dieťaťa a často naopak vedie len k zmätku, nie k finančnej gramotnosti dieťaťa.

@billy_jean Dakujem za postoj. To tiez to cca tak nejak asi vidime.

patka06
3. jan 2026

Od 7.rokov, vtedy začala chodiť do školy. 2 Eurá mesačne + odmena za známky

anonym_234209
3. jan 2026

My sme to tak riesili na vyletoch cez prazdniny, dostala uz 5 rocna "vreckove" 15 Eur na 3 tyzdnovej dovci - aby neskemrala na kazdom mieste, kde sme zasali, plysaka. Takto si sama rozhodla, ktoreho si moze, nemoze dovolit za celu dovolenku. Vzdy nam taketo nejake opatrenie, ked sme jej za vec co robila problemy zverili zodpovednost, pomohlo. Potom uz ako 6 rocna bola prvacka a dali sme jej 2 Eura na tyzden - oni sa citili s kamoskou strasne velkacky, ked si same dovolili kupit nieco v novinovom stanku cestou do skoly. Zaroven citila, ze je to strasne malo penazi, ale nepotrebovala nic, nepodporovali sme zas, aby si nakupili kopec somarin, niektori jej spoluziaci uz vtedy dostavali ovela viac penazi a nakupili si same storocne ako kamen tvrde zuvacky v stanku 🙂 Asi od 12 rokov mala vreckove 20 Eur na mesiac - ale ona aj cestovala za kamoskou vlakom do vedlajsej dediny a sem tam si cosi kupili ked labzovali po nakupaku, v obchode. Teraz ma 15, chodi uz na strednu a dostava 40 Eur na mesiac. Plus dostava od tety a od starkej a niekedy aj od nas peniaze k sviatkom. To si tiez mina na co chce, neovplyvnujeme ju. Obcas ich minula na strasne somariny, ked bola mensia - mikiny youtuberov, ktori ju po dvoch mesiacoch uz ani nebavili sledovat. Naucila sa casom hodnote penazi. Uz by asi 80 Eur za youtubersku mikinu nedala. Kupuje si aj veci v sekacoch a je zatazena na vseliake valsove pripravky, vacsinou pomina na take veci. Ale teda, ze by sa naucila sporit, to nie. To zatial este neprislo.

mousegirl
3. jan 2026

@anonym_autor podľa mňa to zavisi od dietata samotného. Mám tiež 5-ročného, ktorému sme začali dávať vreckové. Zaujíma sa veľmi o čísla a už sa takto naucil sám základne výpočty( pod 10).

autor
3. jan 2026
@anonym_234209

My sme to tak riesili na vyletoch cez prazdniny, dostala uz 5 rocna "vreckove" 15 Eur na 3 tyzdnovej dovci - aby neskemrala na kazdom mieste, kde sme zasali, plysaka. Takto si sama rozhodla, ktoreho si moze, nemoze dovolit za celu dovolenku. Vzdy nam taketo nejake opatrenie, ked sme jej za vec co robila problemy zverili zodpovednost, pomohlo. Potom uz ako 6 rocna bola prvacka a dali sme jej 2 Eura na tyzden - oni sa citili s kamoskou strasne velkacky, ked si same dovolili kupit nieco v novinovom stanku cestou do skoly. Zaroven citila, ze je to strasne malo penazi, ale nepotrebovala nic, nepodporovali sme zas, aby si nakupili kopec somarin, niektori jej spoluziaci uz vtedy dostavali ovela viac penazi a nakupili si same storocne ako kamen tvrde zuvacky v stanku 🙂 Asi od 12 rokov mala vreckove 20 Eur na mesiac - ale ona aj cestovala za kamoskou vlakom do vedlajsej dediny a sem tam si cosi kupili ked labzovali po nakupaku, v obchode. Teraz ma 15, chodi uz na strednu a dostava 40 Eur na mesiac. Plus dostava od tety a od starkej a niekedy aj od nas peniaze k sviatkom. To si tiez mina na co chce, neovplyvnujeme ju. Obcas ich minula na strasne somariny, ked bola mensia - mikiny youtuberov, ktori ju po dvoch mesiacoch uz ani nebavili sledovat. Naucila sa casom hodnote penazi. Uz by asi 80 Eur za youtubersku mikinu nedala. Kupuje si aj veci v sekacoch a je zatazena na vseliake valsove pripravky, vacsinou pomina na take veci. Ale teda, ze by sa naucila sporit, to nie. To zatial este neprislo.

@anonym_234209 Dakujem, teraz som si uvedomila, ze prve vlastne peniaze dostal toto leto tiez na dovci. Cize sme uz nevedomky trochu zacali.

autor
3. jan 2026
@mousegirl

@anonym_autor podľa mňa to zavisi od dietata samotného. Mám tiež 5-ročného, ktorému sme začali dávať vreckové. Zaujíma sa veľmi o čísla a už sa takto naucil sám základne výpočty( pod 10).

@mousegirl Kolko ste mu zacali davat, prosim?

anonym_3b68ef
3. jan 2026

@anonym_autor nás malý ma dnes rok, ale šetríme mu v ETF frondoch od narodenia v hodnote výšky príspevku na dieťa. Teraz 60, keď to stúpne,tak zvyšim aj ja príspevok. Vreckové mi budem dávať keď zacne do školy chodiť. Chcem ho vychovávať k finančnej gramotnosti tak ako mňa moji rodičia. Mne naši od narodenia šetrili ešte na vkladnú knižku veno, v 18tke som dostala 3000 eur a vreckové som mala 50 korún na začiatku. Hodnota peňazí sa v čase mení, takže o tom koľko dávať by som sa rozhodovala až potom. Keby som mala teraz prváčika tak by som mu asi dávala 5 eur na mesiac.

mousegirl
3. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor 5eur na začiatku mesiaca;) a zaujímavé je, že si nikdy za to nekúpil nejaké hovadiny alebo sladkosti, začal si sporiť na jednu hračku, ktorú veľmi chcel a stala 20 EUR, sama som sa čudovala že to vydržal;) nikdy nezabudnem aký bol na seba hrdý keď pri pokladni platil vlastnými peniazmi ☺️

abbey1
3. jan 2026

@anonym_autor Naše dcéry majú 25 a15. Nikdy smerom vreckové nedávali. Všetko sme im kupovali my. Keď niekam išli s kamarátkami, dostali určitý finančný obnos. Staršia od 16 brigádovala. Chcela. Od 19 už žila úplne samostatne, aj finančne.
Samozrejme, peniaze, ktoré dostali alebo si zarobili, sú len ich a nikdy sme neriešili, čo si kúpia za ne.

anonym_dd66c6
3. jan 2026

Moj syn ma 12r. a vreckove este nedostava.
Dostava peniaze (hlavne od starych rodicov) na narodeniny, meniny, den deti, velku noc, ..., z kt. si tiez cast musi odlozit a cast si moze minut (aktualne do online hier)
Ma vsetko, dostava desiatu; kruzky, oblecenie, skolske potreby, kredit ... vsetko financujeme my, nevidim dovod preco mu davat este peniaze, von nechodi, ze by potreboval na "pifko".
Ucime ho financnej gramotnosti, ale este nie s jeho "prijmoch".
Mozno na strednej zacneme s vreckovym.

doriiis
3. jan 2026

Nedávam vreckové. Načo potrebujú si nasporia z narodenín, vianoc, atď alebo si vypytaju

anonym_e36a6e
3. jan 2026

@anonym_autor 5r a vreckové? 15r potom dáš čo? Auto, veď si bude sám tankovať za vreckové 🫣
12r mal syn keď som mu dala 5e každý týždeň. Mal buď do kina, alebo pomíňal v školskom bufete. Teraz mu dám niekedy 10e, niekedy nič. Podľa zásluhy. Ale mám pre neho účet od narodenia, kde mu odkladám rodinné prídavky a celý daňový bonus každý rok. Plus polovicu výživného od jeho otca.

anonym_0b504b
3. jan 2026
@anonym_e36a6e

@anonym_autor 5r a vreckové? 15r potom dáš čo? Auto, veď si bude sám tankovať za vreckové 🫣
12r mal syn keď som mu dala 5e každý týždeň. Mal buď do kina, alebo pomíňal v školskom bufete. Teraz mu dám niekedy 10e, niekedy nič. Podľa zásluhy. Ale mám pre neho účet od narodenia, kde mu odkladám rodinné prídavky a celý daňový bonus každý rok. Plus polovicu výživného od jeho otca.

@anonym_e36a6e aspoň máš tam nejaký úrok na tom účte?

anonym_e36a6e
3. jan 2026
@anonym_0b504b

@anonym_e36a6e aspoň máš tam nejaký úrok na tom účte?

@anonym_0b504b mala som , už veľmi nie. Uvažujem nad iným šetrením . Plánujeme kúpiť byt a prenajímať ho.

lenkakoc444
3. jan 2026

@anonym_autor mne nasi zacali davat vreckove ked som mala 8-9 r. Tiez mam v plane okolo 8rokov zacat u mojho syna.

anonym_ac9e8a
3. jan 2026

Pri malom dieťati by som nedávala vreckové ale skôr mu dala nejaky budget keď pôjdete nakúpiť veci. Napríklad si môže vybrať darčeky na narodeniny. Dáš mu 50€ alebo koľko chce, pôjdete do obchodu a bude musieť rozmýšlať čo si kúpiť, na čo mu peniaze zostali a na čo už nie. Možno nejaku hračku odloží ktorú by si inak kúpil. Môžeš mu povedať že si z toho môže peniaze odložiť ak by chcel niečo väčšie a na meniny dostane dalšie peniaze. Proste takymto nejakým štýlom na to plánujem ísť ja aj keď mám ešte malé dieťa.

misanthropicdann
3. jan 2026

@anonym_autor keď dokáže počítať takže v 6-7rokoch
Vreckove je super dávať čím skôr a učiť ho nim k finančnej zodpovednosti

anonym_0926af
3. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor vždy som myslela, že budeme skôr, manžel je bankár, ale deti nevyžadovali. Na sviatky a šibačku dostali toľko, že mali vreckové na celý rok. Dcéra až v 17. rokoch poprosila o kartu, aj to len preto, že na nejak výlete sa nedalo platiť hotovosťou.... tak pre prípad núdze. Tam jej dávame nejaké peniaze, ale využila ju len na vianočné nákupy. Na účty im sporíme sami, obcas sa spýtajú koľko tam majú. Syn 14. si pýta, keď potrebuje na šk. výlet. Ak chce viac ako sme ochotní dať, tak povie, aby sme mu vybrali z účtu.
Tak malému dieťaťu by som dala občasne odmenu.

vkatush
3. jan 2026

Mám čerstvého 3 ročného. Má svoju peňaženku, kde má drobné. Berie si ju, keď ideme na nákup. Ak niečo chce, musí pozrieť, koľko tam má a ako mu to vyjde. Vysvetľujem mu, že za toto si môže kúpiť toto, za toto toto, alebo si môže odložiť ešte a nabudúce kúpiť toto.
Zatiaľ sa darí tak, že miesto lizatka si zoberie lacnejší pelendrek 😂 uvidíme časom.

Do budúcna plánujem "zarábaj čítaním". Keď bude vedieť sám čítať, za každú prečítanú knižku (napr min 100 strán) "zarobí" 1.50 €. Ale musí mi aj povedať, o čom bola. Trošku finančná gramotnosť a čítanie s porozumením spojené.

anonym_3454bb
3. jan 2026

@anonym_autor Začala som dávať vreckové od 10tich rokov 5 eur mesačne, teraz má dcéra 15 a dostáva 30 eur mesačne plus jej kupujem všetko do školy stravu autobus obedy kozmetiku oblečenie. No najviac si váži peniaze teraz keď zarobi si svoje svojim úsilím, keď vidí na vlastné oči ako ťažko sa zarábajú peniaze, tak už si dvakrát rozmyslí čo si kúpi a čo nie.

euka210
3. jan 2026

@anonym_autor 5r? Ako vazne? Ved este nevie ani pocitat.
Mame deti 9,12,14r a vreckove nedostavaju. Dostavaju dost penazi na narodky, meniny, Vianoce od rodiny, aby si mohli kupit co chcu. Niekto setri a niekto minie len.co ich dostane.

anonym_aeb10d
3. jan 2026

@anonym_autor Ja som začal v 10-tich dostávať za každú jednotku v škole 5€, ale tie peniaze som vždy dostával keď sme išli na nejaký výlet zo školy, ale vždy som míňal len málo z toho

lucioques
4. jan 2026

@anonym_autor nedávaj, nech si zarobí sám

evansova
Včera o 06:38

@anonym_autor Dcéram sme začali dávať vreckové keď mali 8 rokov, v roku 1978 Päť korún mesacne s tým, že ich môžu minút na čo chcú, ale občas sa budeme rozprávať o tom akomich minuli. Máme tri dcéry, dvojčatá a jednu mladšiu. Po troch mesiacoch sme chceli vedieť ako s vreckovým naložili. Jedna za starších minula presne toľko, koľko dostala. Najmladšia neminula nič. Druhá zo starších minula všetko a od tej mladšej si požičala celé jej vreckové. Šok!
Tak sme sa dozvedeli kam zamerať pozornosť, aby sme ich viedli k finančnej zodpovednosti.
Dnes, dávno dospelé, gazduju rozumne,
Takže vreckové asi zafungovalo.

sense
Včera o 06:42

Moja začala dostávať v 10rokoch

Strana
z2