Kedy začať dávať deťom vreckové?
Ahojte.
Zaujimaju ma vase skusenosti a pristupy.
Mam maleho syna - 5r. Asi by som chcela, aby mal nejake vlastne peniaze, aby si mohol kupit trebars aj somarinu, ktoru mu ja kupit nechcem. Aby si uvedomil, ze ked si peniaze minie, musi si dosetrit a pod.
Za (zatial drobne) domace prace ho neodmenujeme a ani nebudeme.
Riesite nejak a ak ano, ako, financie u malych deti? Kedy ste zacali davat napr. vreckove a kolko?
Mame knihy, rozpravame sa o financnej gramotnosti, aj on sam by si rad na nieco setril, ale este teda nema ziadny prijem, tak nema z coho. 🙂
Vdaka za zdielanie vasich skusenosti
Robila som to s 5r synom tak,že keď sme šli na jarmok alebo kolotoč, dostal 10 eur a mohol s nimi naložiť ako chcel. Samozrejme deco sa pýtalo, ale rozhodnutie bolo na ňom. Ja som sa trošku ošetrila v drankani haraburd, on získal zodpovednost. Má 7 a občas dostáva korunku do sporkasky. Nie pravidelne vreckové. Ešte tomu úplne nerozumie.
@anonym_234209 Dakujem, teraz som si uvedomila, ze prve vlastne peniaze dostal toto leto tiez na dovci. Cize sme uz nevedomky trochu zacali.
@anonym_autor ja som dcere dala prve vreckove ked mala 8r na dovolenke na 3 tyz dostala 15eur a mala narok ich minut ako uznala za vhodne sim jej povedala ze ked ich minie 1 den je to jej vec nebudem jej do toho kecat ale dalsie do konca dovolenky nedostane. Vtedy si vytvorila plan kolko penazi moze minut kazdy den aby jej ostalo do konca a ked niektory den neminie nic bude mat o to viac dalsi den... V tom momente prestala skemrit o blbosti a svohich peniazoch rozhodovala sama... Robili sme to takto na kazdej dovolenke. Ked mala 11r som sa jej ooytala ci chce dostavat pravidelne vreckove kazdy mesiac ale na dovolenke bude hospaodarit s tym co si usetri alebo jej dam peniaze vzdy na dovolenke rozhodla sa pre prvu variantu nekupuje si zbytocnosti a blbosti ale si setri na velke vreckove na dovolenke a tam sa vie trocha viac rozsupnut... Jasne ze ked idu s kamoskami niekam von tak si cosi kupia baby ale chape ze peniaze sa lahsie minaju ako setria... Ma skoro 12 pravidelne jej posielam 10e kazdy mesiac na ucet ma tam celkom peknu sumu na letnu dovolenku...

@anonym_autor Naše dcéry majú 25 a15. Nikdy smerom vreckové nedávali. Všetko sme im kupovali my. Keď niekam išli s kamarátkami, dostali určitý finančný obnos. Staršia od 16 brigádovala. Chcela. Od 19 už žila úplne samostatne, aj finančne.
Samozrejme, peniaze, ktoré dostali alebo si zarobili, sú len ich a nikdy sme neriešili, čo si kúpia za ne.
@abbey1 takto sme boli vychovávaní aj my. Žiadne vreckové sme nedostali
A nebudem dávať ani ja svojej dcére. Robím v obchode a vidím čo si tie deti za vreckové kupujú. Ako sa skladajú na cigarety a alkohol od 8mich rokov a posielajú 18 ročných im to kúpiť. Potom si to vonku delia a fajčia. Samé chipsy,energy,káva. Nič normálne si nekupujú na raňajky. A ani do školy na desiatu. Rožky od rodičov ,prípadne ovocie končí u nás v košoch.