Kedy začína puberta u dievčat?
Ahojte som mamina dvoch dcér a neviem si to tak porovnať sama so sebou lebo vôbec si nespomínam kedy mi začala puberta. Každé dieťa je iné a veľa detí je v dnešnej dobe vypapkaných čo som si všimla u spolužiakov mojej dcéry. My sme mali tak 2 obéznych spolužiakov a to bolo rarita a dnes? Sú 3 štíhle dievčatá z 10 a zvyšok chlapci tiež rôznej postavy. Chcela som sa opýtať teda kedy zvyčajne v realite (nie podľa učebníc - čo teda naštudovane mam) začína puberta. Včera som si na dcére všimla ze sa jej začína tvoriť ochlpenie v intímnej oblasti. Menštruáciu ešte nemá. Prsia jej tiež začali rásť ale to ešte trochu skôr pred 11 narodeninami. Fakt si sama u seba neviem spomenúť viem ze menštruáciu som dostala keď som mala ukončený štvrtý ročník ale to som bola jediná z triedy takže to je skôr výnimka než pravidlo. Je to normálne v takom veku? Nehľadám problém kde nie je len akosi neviem prijať ze moje malé dievčatko by sa už menilo na ženu a ja vlastne na starú ženu 😃
@anonym_autor vtedy aj teraz medzi 10-13r. Tým, že ty si mala skoršiu pubertu, tak môže mať aj tvoja dcéra (nie je pravidlo).
Áno, puberta a dospievanie…. Kamoška má dcéru a tá začala menštruovať ako 9 ročná
Ako mama 15 rocnej - najhorsia puberta u dievcat dnes - co sa zmien spravania tyka je medzi 12-13 🙂 Viet take ta prava puberta, ze sa dietaod teba oddeli, ty si trapna matka, ona za vsetko bude prevracat ocami, plieskat dverami, vyvre sa na cely den v izbe a nemas pravo na vstup do jej izby... 🙂
Dcera ma 12 (koncom mesiaca 13) a pred 2 rokmi v skole prirode dostala prvýkrát menštruaciu.
ano je to tak. Nasa generacia (co sme 40+) bolo normalne mat menstruaciu od 13-15 rokov. Teraz sa to vsetko posunulo. Niektore deti maju velmi skoro - uz od. 9 ale je bezne ze od 10-12. Ak vyska deti sa meni. Teraz su priemerne deti o 10cm vyssie.
ano je to tak. Nasa generacia (co sme 40+) bolo normalne mat menstruaciu od 13-15 rokov. Teraz sa to vsetko posunulo. Niektore deti maju velmi skoro - uz od. 9 ale je bezne ze od 10-12. Ak vyska deti sa meni. Teraz su priemerne deti o 10cm vyssie.
@zuzikak nepoznám žiadnu babu, ktorá by dostala menzes ako 15rocna. Aj vtedy boli dievčatá, ktoré mali menzes už vo štvrtom ročníku. Najviac ich bolo v siedmom. Do osmičky už "šli" dievčatá s menzesom. Ak boli také, ktoré dostali menzes neskôr bolo ich veľmi,veľmi máličko
@zuzikak nepoznám žiadnu babu, ktorá by dostala menzes ako 15rocna. Aj vtedy boli dievčatá, ktoré mali menzes už vo štvrtom ročníku. Najviac ich bolo v siedmom. Do osmičky už "šli" dievčatá s menzesom. Ak boli také, ktoré dostali menzes neskôr bolo ich veľmi,veľmi máličko
@tetapetra no tak ty nepoznas ale ja poznam 🙂 - aj vtedy to bolo individualne, aj teraz je. Len je to o par rokov posunute.
@tetapetra ja som dostala asi tyzden pred 15-timi narodeninami. A urcite ma na to vplyv aj strava, teraz je velmi vela deti obeznych.
@tetapetra ja som dostala asi tyzden pred 15-timi narodeninami. A urcite ma na to vplyv aj strava, teraz je velmi vela deti obeznych.
Aj mojej začali prvé chĺpky rast ako 10r , má už 12,5r začali jej aj prsia rast ale menštruáciu ešte nema
@anonym_autor moja dostala menzes ako 11 rocna a nejaku dobu predtym.uz zacala byt pomalinky ochlpena+ prsia zacali rast. Ja este skor, v 10 ochlpenie a par mesiacov pred 11.rokom menzes...... Ale vraj teraz je toto skor bezna vec ako rarita. Raritne to bolo v mojej dobe.
@zuzikak ja som štyridsiatnička, menzes v 11-tich a to som nebola jedna z prvých. Aj vtedy to bolo bežné dostať v takom veku, a aj teraz je to bežné 🤷🏼♀️
Moja 10 ročná dostala pár dní po narodeninách, ochlpenie a vyrážky asi pol roka predtým. Aj som tušila, že bude mať skôr.
@anonym_autor dcera je uplne v pohode, zavina to prsia, chlpy, smradlavy pot 🤣 a pride to. Zacina ti "krasne obdobie". Moja ma 13 a vyhrava jej kvalitne, je to moja mladsia dcera, tak uz mam 1 pubertu prezitu, ratam dni do 16ky kedy sa to zlepsi
Tvoja dcéra je už malá slečna a má úplne normálny vek na pubertu, vysvetli jej čo nevie.
@anonym_autor dcera je uplne v pohode, zavina to prsia, chlpy, smradlavy pot 🤣 a pride to. Zacina ti "krasne obdobie". Moja ma 13 a vyhrava jej kvalitne, je to moja mladsia dcera, tak uz mam 1 pubertu prezitu, ratam dni do 16ky kedy sa to zlepsi
@eeffka haha mame to podobne, tiež mám 13 ročnú dcéru 🤣👍 už nech pominie toto obdobie, i keď teraz je trošku kľud
@tetapetra končila som základnú školu a nemala som menzes, spolu so mnou dve spolužiačky. Dostala som na strednej v 14tich. Prsia mi zacali rast od menstruacie, predtym zehliaca doska. Dnes DD.
U dievčat od ôsmich rokoch a u chlapcov od desiatych. Moja dcéra mala v štvrtom ročníku ZŠ tri spolužiačky, ktoré už menštruovali.

@anonym_autor áno je to normálne. Každá z nás je iná.