icon

Kedy začína puberta u dievčat?

3. aug 2025

Ahojte som mamina dvoch dcér a neviem si to tak porovnať sama so sebou lebo vôbec si nespomínam kedy mi začala puberta. Každé dieťa je iné a veľa detí je v dnešnej dobe vypapkaných čo som si všimla u spolužiakov mojej dcéry. My sme mali tak 2 obéznych spolužiakov a to bolo rarita a dnes? Sú 3 štíhle dievčatá z 10 a zvyšok chlapci tiež rôznej postavy. Chcela som sa opýtať teda kedy zvyčajne v realite (nie podľa učebníc - čo teda naštudovane mam) začína puberta. Včera som si na dcére všimla ze sa jej začína tvoriť ochlpenie v intímnej oblasti. Menštruáciu ešte nemá. Prsia jej tiež začali rásť ale to ešte trochu skôr pred 11 narodeninami. Fakt si sama u seba neviem spomenúť viem ze menštruáciu som dostala keď som mala ukončený štvrtý ročník ale to som bola jediná z triedy takže to je skôr výnimka než pravidlo. Je to normálne v takom veku? Nehľadám problém kde nie je len akosi neviem prijať ze moje malé dievčatko by sa už menilo na ženu a ja vlastne na starú ženu 😃

tetapetra
3. aug 2025

@anonym_autor áno je to normálne. Každá z nás je iná.

denkabemommy
3. aug 2025

@anonym_autor vtedy aj teraz medzi 10-13r. Tým, že ty si mala skoršiu pubertu, tak môže mať aj tvoja dcéra (nie je pravidlo).

suve99
3. aug 2025

Áno, puberta a dospievanie…. Kamoška má dcéru a tá začala menštruovať ako 9 ročná

jumama
3. aug 2025

Ako mama 15 rocnej - najhorsia puberta u dievcat dnes - co sa zmien spravania tyka je medzi 12-13 🙂 Viet take ta prava puberta, ze sa dietaod teba oddeli, ty si trapna matka, ona za vsetko bude prevracat ocami, plieskat dverami, vyvre sa na cely den v izbe a nemas pravo na vstup do jej izby... 🙂

katkaseiner
3. aug 2025

Dcera ma 12 (koncom mesiaca 13) a pred 2 rokmi v skole prirode dostala prvýkrát menštruaciu.

zuzikak
3. aug 2025

ano je to tak. Nasa generacia (co sme 40+) bolo normalne mat menstruaciu od 13-15 rokov. Teraz sa to vsetko posunulo. Niektore deti maju velmi skoro - uz od. 9 ale je bezne ze od 10-12. Ak vyska deti sa meni. Teraz su priemerne deti o 10cm vyssie.

tetapetra
3. aug 2025
@zuzikak

ano je to tak. Nasa generacia (co sme 40+) bolo normalne mat menstruaciu od 13-15 rokov. Teraz sa to vsetko posunulo. Niektore deti maju velmi skoro - uz od. 9 ale je bezne ze od 10-12. Ak vyska deti sa meni. Teraz su priemerne deti o 10cm vyssie.

@zuzikak nepoznám žiadnu babu, ktorá by dostala menzes ako 15rocna. Aj vtedy boli dievčatá, ktoré mali menzes už vo štvrtom ročníku. Najviac ich bolo v siedmom. Do osmičky už "šli" dievčatá s menzesom. Ak boli také, ktoré dostali menzes neskôr bolo ich veľmi,veľmi máličko

zuzikak
3. aug 2025
@tetapetra

@zuzikak nepoznám žiadnu babu, ktorá by dostala menzes ako 15rocna. Aj vtedy boli dievčatá, ktoré mali menzes už vo štvrtom ročníku. Najviac ich bolo v siedmom. Do osmičky už "šli" dievčatá s menzesom. Ak boli také, ktoré dostali menzes neskôr bolo ich veľmi,veľmi máličko

@tetapetra no tak ty nepoznas ale ja poznam 🙂 - aj vtedy to bolo individualne, aj teraz je. Len je to o par rokov posunute.

belllinka
3. aug 2025
@tetapetra

@tetapetra ja som dostala asi tyzden pred 15-timi narodeninami. A urcite ma na to vplyv aj strava, teraz je velmi vela deti obeznych.

tetapetra
3. aug 2025
@belllinka

@tetapetra ja som dostala asi tyzden pred 15-timi narodeninami. A urcite ma na to vplyv aj strava, teraz je velmi vela deti obeznych.

@zuzikak vôbec nie. Vždy to tak bolo. To,že dievčatám rastu prsia tak skoro, je stravou. Vyzerajú viac vyvinuté ako my, ale to je len tým,že my sme nemali nadváhu. Koľko dievčat v triede si mala s nadváhou? Ja jednu. Menzes dostali ako prvé tie čo boli ako laty.
@belllinka práve som to dopísala 😁

sense
3. aug 2025

Aj mojej začali prvé chĺpky rast ako 10r , má už 12,5r začali jej aj prsia rast ale menštruáciu ešte nema

siska53
3. aug 2025

@anonym_autor moja dostala menzes ako 11 rocna a nejaku dobu predtym.uz zacala byt pomalinky ochlpena+ prsia zacali rast. Ja este skor, v 10 ochlpenie a par mesiacov pred 11.rokom menzes...... Ale vraj teraz je toto skor bezna vec ako rarita. Raritne to bolo v mojej dobe.

huxy
3. aug 2025
@zuzikak

@zuzikak ja som štyridsiatnička, menzes v 11-tich a to som nebola jedna z prvých. Aj vtedy to bolo bežné dostať v takom veku, a aj teraz je to bežné 🤷🏼‍♀️

anonym_7eee4e
3. aug 2025

Moja 10 ročná dostala pár dní po narodeninách, ochlpenie a vyrážky asi pol roka predtým. Aj som tušila, že bude mať skôr.

eeffka
3. aug 2025
@zuzikak

@tetapetra no tak ty nepoznas ale ja poznam 🙂 - aj vtedy to bolo individualne, aj teraz je. Len je to o par rokov posunute.

@zuzikak ale kde mam 47 a dostala som v 5triede a to som bola standard. V 15 mali menzes gymnastky.

eeffka
3. aug 2025

@anonym_autor dcera je uplne v pohode, zavina to prsia, chlpy, smradlavy pot 🤣 a pride to. Zacina ti "krasne obdobie". Moja ma 13 a vyhrava jej kvalitne, je to moja mladsia dcera, tak uz mam 1 pubertu prezitu, ratam dni do 16ky kedy sa to zlepsi

januska12323
3. aug 2025

Tvoja dcéra je už malá slečna a má úplne normálny vek na pubertu, vysvetli jej čo nevie.

simik22
3. aug 2025
@eeffka

@anonym_autor dcera je uplne v pohode, zavina to prsia, chlpy, smradlavy pot 🤣 a pride to. Zacina ti "krasne obdobie". Moja ma 13 a vyhrava jej kvalitne, je to moja mladsia dcera, tak uz mam 1 pubertu prezitu, ratam dni do 16ky kedy sa to zlepsi

@eeffka haha mame to podobne, tiež mám 13 ročnú dcéru 🤣👍 už nech pominie toto obdobie, i keď teraz je trošku kľud

anonym_88111c
3. aug 2025
@tetapetra

@tetapetra končila som základnú školu a nemala som menzes, spolu so mnou dve spolužiačky. Dostala som na strednej v 14tich. Prsia mi zacali rast od menstruacie, predtym zehliaca doska. Dnes DD.

tetapetra
Autor odpoveď zmazal
anna777115
3. aug 2025

U dievčat od ôsmich rokoch a u chlapcov od desiatych. Moja dcéra mala v štvrtom ročníku ZŠ tri spolužiačky, ktoré už menštruovali.

janickacrazy
3. aug 2025
@huxy

@zuzikak ja som štyridsiatnička, menzes v 11-tich a to som nebola jedna z prvých. Aj vtedy to bolo bežné dostať v takom veku, a aj teraz je to bežné 🤷🏼‍♀️

@huxy veru ja som mala tiež 3 spolužiačky, ktoré dostali menzes už ako 9-rocne, čo som im fakt nezavidela