icon

Koľko a čo jedia vaše pubertiačky denne?

15. nov 2024

Ahojte, mám otázku na maminy (alebo ocinov) 15 - 16 ročných dievčat. Zaujímalo by ma, čo a koľko (aké veľké porcie cca) zjedia vaše dcéry. Prípadne či robia nejaký aktívny šport, alebo sú skôr neaktívne. Mám 16 ročnú dcéru, ktorá trpí nadváhou, snaží sa schudnúť, cvičí a obmedzuje sa v jedle, avšak výsledok žiadny, skôr opačný. Je z toho nešťastná a frustrovaná. Ja mám pocit, že jedáva veľmi málo a či práve to nie je dôsledok toho, že nechudne, ale práve naopak sa jej všetko ukladá. Priznám sa, že v tejto oblasti som blbec, chceli sme navštíviť odborníka, ale nikto nie je ochotný zaoberať sa dieťaťom pod 18, alebo dokonca 21 rokov, čo sa poradenstva vo výžive a strave týka. Ďakujem každému, kto napíše

vilma7
15. nov 2024

Tiež si myslím že ma tajné zásoby, nehrozí že by z tohoto pribrala. Ako dlho ma nadvahu? A z čoho? Ak jedáva ako píšeš, tak z toho určite nepreberá.

pralinka86
15. nov 2024

Podla mna malo je, velmi malo bielkovin a vyzivnych jedal vseobecne. ze vobec z toho ma energiu a este ked cvici..
Ked si zhnies, rano neje, desiata bieda, obed, sk substale take porcie ako kedysi a este aj to necha, takze hladuje, olovrant neje a vecera trochu jedla...
neviem co cvici, ale hodinu a pol kazdy druhy den, to je dosť casto, je to s nejakym trenerom? Aby cvicila spravne a malo to efekt a neublizila si skor.. Chodzu by som nerátala, to je samozrejmost, o to viac v tomto veku

dadis
15. nov 2024

Aku skolu ma do vecera? Mam 2 deti na gymnaziu a trening cez tyzden maju kazde poobedie. Ja mam pracovnu dobu do 17:30, na starosti sama tieto 2 deti a psa a stihnem 3-4 treningy do tyzdna. Tym, ze sa to dcera nehybe, je paradoxne viac unavena.. pohyb by mal byt sucast jej zivota..ja moje deti ozaj neobmedzujem v strave..jedia aj sladke, slane a vdaka pohybu nemaju problem s vahou..

jana35798
15. nov 2024

To co si tu popisala je absolutne nevhodna strava v podstate pre kohokolvek. Pastety? Parky? Ako raz za cas ano, ale nie pravidelne sa takto stravovat.
Kde je zelenina? Vlaknina? Bielkoviny?
Spomenula si, ze sa do vyzivy nerozumies ani KT ti nesli. Ja by som sa na tvojom mieste obratila na odbornika, aby ste to podchytili zo spravneho uhla, nech si nevyrobite viac problemov nez dcera ma.
Nemyslim si, ze musi hned chodit do posilky, ked na to nema priestor. Jednoduche cvicenia sa daju zvladnut aj doma a zaklad tvori aj tak z 80% strava.

Konkretne ti poradit neviem, kto by sa zaoberal detmi. No urcite sa nejaky kvalitny dietolog/vyzivar najde, len treba hladat a citat realne recenzie.

luccija
15. nov 2024

Podľa mňa je málo ja by som dcéru bez raňajok nepustila z domu aspoň malych, lebo v škole sa presúvajú z triedy do triedy a nemá poriadne čas sa najesť.Ved tvoja dcéra od obedu v škole to je okolo 13?neje až do večera to je dlhý čas
Cvičí dosť veľa ako dlho cvičí a skúša schudnúť?Niekedy sa to rozbehne az neskôr
Včerajšok raňajky ovsena kaša s medom struhané jablko, desiata toust so šunkou 2 kusy , banán, mandarínka, obed doma zeleninové rizoto s parmezánom, cviklovy šalát olovrant nič a potom som vyprazila karfiol varené zemiaky.Moja dcéra má niekedy dve teplé jedlá, alebo obed a večer hustá polievka, omeleta atď....má 17 a pravidelne nešportuje.Podla mňa tvoja dcéra si kúpi niečo sladké, sladké nápoje....moja dcéra je každé 3 hodiny ona stále niečo žuje ovocie, mandle, jogurty

ninanikalova
15. nov 2024

Trochu to tu čítam a keď vidím čo teda dcéra zje je tam výživová hodnota 0.0 nič. Telo je v prežívacom režime. Boji sa že vyhladuje a všetko teda ukladá. Za mňa začať dávať pozor na makroživiny. Čize klasika bielkoviny, sacharidy, tuky. To je základ všetkého nie je podstatné že je málo, možno práve to je chyba, pokiaľ začne už teraz hladovať pokazí si zdravie na celý život pretože sa z toho kruhu nevymotá. Zamerať sa na kvalitné potraviny balans a pomer pohybu a oddychu.

dadis
16. nov 2024

Ved dobre vam povedala doktorka - viac zeleniny, viac sa hybat. Co z toho dodrzujete ako rodina? Lebo nadvaha dietata je malokedy problem dietata. Aj to, ze neranajkuje. Moja dcera zje asi 2x tolko co tvoja. Na ranajky chlieb s niecim, ovsena kasa, cerealie s mliekom alebo nejaky domaci kolac, desiata pecivo, obed vacsia porcia, vecera zvacsa varena, ano obcas aj parky, puding, toasty ci krupicnu kasu.

luccija
16. nov 2024

@dadis tak nie každe dieťa zje zeleninu moja ako malá zjedla paradajku, papriku úderom 4 r to nechcela aj ma to mrzí v záhrade naše domáce celé leto nezje nič ani reďkovku, ale aspoň zeleninové polievky a sackove šaláty, a k mäsu dávam prílohu šalát mrkvový, ľadový ...mne chyba údaj kolko sa snaží schudnúť, lebo ak 2*3 t tak to je málo.

plamienka555
16. nov 2024

Autorka, naučte sa pripravovať zeleninové jedlá. Pretože párok síce žalúdok zasýti, ale výživu mu nedodá. Tz, že telo sa snaží všetko ukladať a nič nepustiť, pretože síce chodia kalórie ale nie živiny, ktoré najviac potrebuje.

V tom veku mi tiež narástla váha, mohol za to jeden gén, ktorý nepracoval správne, mala som nadbytok testosterónu a rozhádzaný cyklus. Bola skontrolovaná aj na gynekológii?

klotildabazarik
16. nov 2024

Ide o to co je darmo bude cvicit ak je blbosti ako sladke, mcd a podobne blbosti, treba porobit vyšetreniela mote byt aj zdravitny problem, ako cvici co?

klotildabazarik
16. nov 2024

Podla mna ma pohybu malo chodza je nic, kupila by som jej trenera ake nie takeho fitko skôr nieco ine napr tenis,

vevesh
16. nov 2024

Tak moja je nizka a ma 40kg, sportuje aktivne roky, teraz uz len raz tyzdenne plavanie. Ale do skoly ide peso do kopca pol hodku alebo 250 schodov (niekedy ide hore-dole aj par krat do dna)- vyhoda skoly na kopci😁. Ranajky neje nic alebo banan. Desiata nejake pecivo z lidla plus sladkost. Obed - sushi, cestoviny na milion sposobov, pizza, hranolky, domaci burger-kuraci, rybaci ci hovadzi, kuracie prsia na worcestri. Olovrant- co si najde od 200g malin/jahod/cucoriedok, uhorkovy salat, ciste uhorky po 500g cherry rajcin, zriedka polievka. Vecera zvacsa ryza, omacka s jahnaciny, kusok masa (jahnacina, kura, ryba) a veeeela salatu. Za tym kusok zmrzky alebo kola k jedlu -to je jedalnicek cez tyzden. Cez vikend je iba ranajky (chlieb, arabsky chlieb+ vajicka, jogurt, plesnivy syr, mozarella), nejaka zelenia/ovocie/polievka, jedna sladkost a vecera. Ale v triede maju iba 2 dievky bez nadvahy. Vsetko zvysne ma od 55kg-120kg.

dadis
16. nov 2024

@vevesh 55kg je nadvaha pre 15-16r dievca? Urciteeee.. Niektorym vam tu dobre..

vevesh
16. nov 2024

@dadis pri vyske 145 cm, ano je to nadvaha a vidno to aj na postave. Pri 185cm je to naopak podvaha...

dadis
16. nov 2024

@vevesh Ale maloktore 15-16r dievca ma 145cm

vevesh
16. nov 2024

@dadis tak ale zopar ma, nie kazda baba je vysoka😀

dadis
16. nov 2024

@vevesh Ale ten tvoj prispevok ke fakt megadivny... myslis, ze je ok, ze s dcerou rozoberas hmotnost spoluziaciek? My teda vobec sa na tuto temu nerozpravame, viem, ze jedna spoluziacka mala problem s vahou, ale to viem len vdaka tomu, ze je moja kamaratka a viem, ze chodi s mamou cvicit..hiit, tabata a pod. Moja ma 15,5 a ma mega dobru postavu a cca 55kg, nie je megavysok, ma tusim 168cm. nikdy neriesi postavu inych, ani svoju.. vela dievcat ma ppp prave vdaka sibnutym matkam

vevesh
16. nov 2024

@dadis ano rozoberame, lebo sa hlavne riesi spoluziacka s morbidnou obezitou (ta 120kg) - zhodou okolnosti jedna z najlepsich kamosiek mojej dcery plus ich triedna ma tiez morbidnu obezitu (moj odhad 145kg). A na dovazok teraz v tomto roku sa baby zensky "zaoblili", u vacsiny sa to prejavilo ako nadvaha a vsetky chcu byt chude ako moja dcera🙄 dokonca jej jedna povedala, ze ma aj moja dcera sedlo na bruchu a mala by nieco s tym robit, lebo je tucna😬😬😬😬😬mam radsej s dcerou otvoreny rozhovor ako nejaku poruchu prijimania potravy kvoli spoluziackam...

sense
16. nov 2024

@dadis veru moja má 11r a 164cm , síce patrí k vyšším ale teda 145cm na 15-16r dievča je akosi malo

majamat
16. nov 2024

@dadis
@vevesh nie ze maloktore ma 145cm vo veku 15-16r, ale ziadne, pokial nema zavaznu poruchu rastu.
skor je dolezite v akej faze ma pubertu, no v 15-16r je ale dievca uz vacsinou plne rozvinute na urovni dospelej zeny a teda 55kg nie je nadvaha ani v pripade, ak by bolo extremne nizke napr okolo 150cm, co sa da este povazovat za dravu vysku u geneticky daneho nnizkeho vzrastu v rodine.

vevesh
16. nov 2024

@majamat v jej triede su 4 dievcata s vyskou pod 150cm, ani jedna nema ziadnu geneticku poruchu. Moja dcera je jedna z nich. 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

majamat
16. nov 2024

@vevesh vies isto, ze maju pod 150cm, alebo sa ti to len zda? a presny vek je aky?
moja ma uz poruchu rastu a rok pichame rastovy hodmon. ma skoro 14r a vysku ma uz cez 150cm.
roky riesim vysku u dcery a poviem ti, ze ludia maju velmi zly odhad vysky. dokonca aj ti, co hovoria o svojej vyske a hovoria konkretne cislo, priapdne o vyske svojich deti, castokrat neveia tut vysku presne.

mame v praci urpatovacku, ktora mala na 100% pruhu rastu. je fakt drobna, tvrdi, ze ma okolo 155cm, ale podla mna am menej. no to nie je podstatne, nemerala som ju, neviem to isto. no co je ale podla mna vleka nepresnost je posudenie vysky jej dcery.
nepamatams a presne, aka je vysoka, je od mojej nizsia. doiecla som jej veci po dcere a to uz aj velkost 146. bavili sme sa o jej dcere, ktora je udajne vysoka, nema tefda po mame vysku, cize evidentne rastie dobre. je o nieco mladsia,a ko moja dcera, reps asi aj o dost. no ked mi ukazala, ze je vysoka niekde medzi jej podpazusie a pas, tak to vychadza, ze by musela mat tak 120cm, co absolutne nesedi, ak by tolko mala, potom by jej tie veci neboli dobre, co som jej dala. a ak by mala tych 120cm, potom by na svoj vek bola podpriemerne vysoka, cize enbola by v norme, ako jej maminy tvrdi.
takze tento jej dohad je dost mimo, hoci sa jedna o jej dceru a mala by vediet aka je vysoka. teda aspon priblizne.
ked neikto nepozna vysku vslastneho dietata, ako mozes ty poznat vysku inych deti?

este je tu dalsia vec, aj pri merani vznika nepresnost. mam s tym osobnu skusenost, kamoska to iste. v rovnakom case merane dieta na roznych ambulanciacha odchylka aj 4cm.

majamat
16. nov 2024

@vevesh a teda u mojej dcera ani jedno dievca nema pod 150cm a ot su 13-14r devcata a niektore su fakt nizsie.

majamat
16. nov 2024

@vevesh tu je grafa údaj, kde v grafe je 145cm dievča v 15r a 16r. Ako vidíš, je to pozícia hlboko pod hradom na 0%, čo známe, že sa tam nachádza 0% zdravých dievčat daného veku.

majamat
16. nov 2024

@vevesh este je tu zaujimavy udaj - skore ( cize SDS )
SDS pod -2,0 je stav, ktory treba preverit endokrinologom.
SDS pod - 2,5 sa uz povazuje za poruchu rastu
SDS pod - 3,0 sa povazuje za tazku poruchu rastu.

na 15r je vyska 145cm na SDS - 3,2 a na 16r - 3,4. cize toto asa zaraduje nielen do poruchy rastu,a le do tazkej poruchy rastu.

zuzanockamt
16. nov 2024

@vevesh Výšku 145 cm majú tak piatačky - šiestačky.

majamat
16. nov 2024

@vevesh trochu som nakukla do tvojho profilu. mas deti s cudzincom? ak ano, potom nie je idealne porovnavat deti z triedy tvojej dcery so slovenskymi detmi.
narody su predsa rozne a niektore su vyskovo o dost vyssie,a ko ine.

slovaci patria medzi vyssie narody a zeny u as maju priemernu vysku 167cm, najvyssie zeny maju tusim 171cm a najnizsie 153cm. od toho sa aj odvija, kde v grafe su a teda zatial co v jednom narode moze byt vyska145cm u 15-16r doevcata v norme, u nas to v norme rozhodne nei je.

vevesh
16. nov 2024

@majamat ano, viem isto, vek je 14-15r a info tyzden stara. Ja som v nemecku na severe, tu je mas polku danov, cize "severske dievky" maju okolo 185cm, zvysny mix cokolvek, 4 baby su medzi 145-150cm. Ja a muz mame normalnu priemernu vysku, takze po nas mala nebude...🤷‍♀️

majamat
16. nov 2024

@vevesh nemyslim si, ze by zdrave 14-15r dievca malo taku vysku. to nie je ok. v tom nieco bude. teraz nemyslim, ze ochorneie, ale mozno aj nepresne meranie.

vevesh
16. nov 2024

@majamat nie, meranie je presne. Presli sme si aj meranim a rtg kosti, endokrinologiou, vylucenim genetickych poruch, vsetko v norme (aj ostatne baby). Tu nepichaju rastovy hormon, ak je vsetko v poriadku🤷‍♀️