icon

Koľko a čo jedia vaše pubertiačky denne?

15. nov 2024

Ahojte, mám otázku na maminy (alebo ocinov) 15 - 16 ročných dievčat. Zaujímalo by ma, čo a koľko (aké veľké porcie cca) zjedia vaše dcéry. Prípadne či robia nejaký aktívny šport, alebo sú skôr neaktívne. Mám 16 ročnú dcéru, ktorá trpí nadváhou, snaží sa schudnúť, cvičí a obmedzuje sa v jedle, avšak výsledok žiadny, skôr opačný. Je z toho nešťastná a frustrovaná. Ja mám pocit, že jedáva veľmi málo a či práve to nie je dôsledok toho, že nechudne, ale práve naopak sa jej všetko ukladá. Priznám sa, že v tejto oblasti som blbec, chceli sme navštíviť odborníka, ale nikto nie je ochotný zaoberať sa dieťaťom pod 18, alebo dokonca 21 rokov, čo sa poradenstva vo výžive a strave týka. Ďakujem každému, kto napíše

Strana
z3
matkahelka
16. nov 2024

Neexistuje nic take, ze telo ide do deficitu a uklada, je to mytus a logicky totalna blbost, pretoze ak by to takto fungovalo, tak v afrike su ludia obezni a nie podvyziveni a v osviencime by ludia neumierali na hlad, ale obezitu. Ak ide tvoja dcera do kalorickeho deficitu, MUSI chudnut.ak nechudne, do deficitu nejde. vyjeda na tajnasa, tak, ze o tom nevies a pred tebou sa tvari ako malo jedava. bezne u pubertiacok.
Mam takmer 16-rocnu a jedava brutalne vela, kebyze ja tolko jem ako ona, neprejdem cez dvere. Avsak ja nevarim typicky slovenske jedla, ziadne buchty, knedle sa u nas nejedia, toto dcera je raz mesacne u svokry na navsteve. doma privarky, extra huste polievky, rozne zeleninove fasicky ci placky, cestoviny, pecene syry. Dnes trebars dcera mala na ranajky 4 deci mlieka do toho musli, o hodinu na to banan a pomaranc, neskor hrianku s cesnakovou pomazankou a papriku k tomu, na obed 2 taniere hustej sosovicovej polievky, potom nanuk, okolo stvrtej muz robil wafle, tak zjedla 2ks s domacim dzemom, teraz si s mladsou sestrou robia ovocny salat. este bude urcite jest jogurt alebo opat mlieko s musli. ma 174cm a cca 56 kg, je "tazka", ale u nej je spodna cast tela samy sval, kedze chodi na krasokorculovanie. ale teda, musim povedat, ze trebars v lete, ked nemava bezny treningovy plan a nestoji 4x do tyzdna na lade, tak vzdy 2-3kg priberie a teda, dava si pozor, co jedava, hlavne v lete zmrzky a nanuky su jej smrt.

dadis
16. nov 2024

@vevesh Rozpravame sa uprimne, ale hodnotit hmotnost inych v triede mi pride naozaj cez ciaru. Ty tu pises konkretne cm a kg.. fakt ti to pride normalne, ze mas taketo informacie? Ano, ze je niekto obezny, tak to je vidiet a neutaji to, ale vediet kolko vazi??...a zase mat 40kg v 15 znamena, ze to dievca pravdepodobne ani nemenstruje. Moja dcera ako velmi stihlunka dostala v 14, ked mala viac ako 45kg. Bola podvizivena, teraz ma peknu svalanatu postavu a zensku postavu. Ak by si ty, alebo tvoja dcera hodnotili moju dceru, ze ma nadvahu, lebo ma viac ako 55kg, tak ta sa na vas normalne stazujem u riaditela skoly...a 145cm v tomto veku..ak nejde o hormony, tak asi o nedostatocnu vyzivu

vevesh
16. nov 2024

@dadis ja neviem, ale u vas ste sa na tv v skole nemerali a nevazili? Ja som tiez vedela, kolko cca vazia a ake su vysoke moje spoluziacky. A neviem, odkial mas, ze hodnotim podla vahy nad-podvahu- nikde som nic take nepovedala. Inac ale prave to robis ty, ked tvrdis, ze 145cm je podvyzivena. No nie je, kazdy ma nieco ine nadelene do vienka a jednoducho dcera vysku do vienka nedostala ( i ked lekarka tvrdi, ze mozno ju este vytiahne🤔), vsetky potrebne testy ma za sebou a su uplne ok, tak netreba riesit. A moja dcera poje toho fakt vela oproti spoluziackam (vidim, ked travia dni u nas, aby si si nemyslela, ze sledujem ich stravu...)

matkahelka
16. nov 2024

@vevesh uz min. 10 rokov sa deti na TV nemeraju a nevazia. aspon teda na Slovensku.

dadis
16. nov 2024

@vevesh Budem ta citovat, ak dovolis: " Ale v triede maju iba 2 dievky bez nadvahy. Vsetko zvysne ma od 55kg-120kg."

vevesh
16. nov 2024

@matkahelka no ja som bola v tom, ze nie. Pred tyzdnom mali vyzivovych poradcov a psychologov na rutinnej besiedke a povazili a pomerali vsetky dievky naraz🤷‍♀️tu v nemecku je naozaj velky problem s detskou obezitou, hlavne deti nad 10 rokov. V dcerinej triede po ma vacsina dievcat tento problem - to nie je moj sukromny nazor, ale konstatovanie tych poradcov🤷‍♀️(a ano, minimalne raz do roka dostavaju brozurky so zdravym stravovanim, do 4 triedy mali zakaz sladkosti v skole, spolocne "zdrave"stravovania a ine projekty a v puberte to ide do kytek, kedze drviva vacsina fici na twix/snickers/chipsoch a red-bulloch na ranajko-obedo-veceru....🙄🙄🙄🙄)

vevesh
16. nov 2024

@dadis ale ty vies, aku vysku ma ta 55kg baba a aku postavu? Zhodou okolnosti ma 145cm a pohybu sa vyhyba ako cert svatenej vode. 55 kg inac vyzera na nizkej babe a na vysokej + ci je postava vysportovana alebo nie urobi markantny rozdiel. 55kg na krasokorculiarke bude uplne inac vyzerat ako na "testerke matracov".

dadis
16. nov 2024

@vevesh Nie, nedovolim si hodnotit nikoho nadvahu a spoluziaciek mojej dcery uz toboz nie. A beriem tvoje reci a rezervou. Bru noc..

majamat
17. nov 2024

@vevesh ani tu nepichaju, ale ja nepíšem len o vás, ale všetkých tých dievčatách, ktoré spominas

autor
18. nov 2024

@ejbyk tiež som si to myslela, ale už dlhšie ju sledujem a neberie si do školy ani peniaze, aby ju to nelákalo kupovať si niečo a má spolužiačky, ktoré by jej z desiaty nedali, práve naopak, zjedia od každého kúsok.
@tiezjedna chceli sme, máme aj výmenný lístok od lekárky, ale žiadny výživový lekár ju nechce vziať, kým nebude mať 18 alebo 21 rokov.
@iqoska tiež som si to myslela, ale nemá mi ako klamať. Do školy si balí desiatu ráno predo mnou, vidím, čo má v taške a okrem desiaty si neberie nič. Okrem toho doma nemáme sladkosti, len občas niečo a to mám prehľad a viem, keby niečo zmizlo. A keď je v škole, tak si nekupuje, pretože si náročky necháva peniaze doma.

dadis
18. nov 2024

aku ma vysku a hmotnost?

Strana
z3