icon

Koľko dovoľujete veľkým deťom?

9. sep 2023

Koľko dovoľujete veľkým deťom 10+ a čo už je veľa čo u vás neprejde a zakazete to?
Viem určite u každého ináč, no zaujíma ma táto téma keďže mám deti v puberte a stále skúšajú hranice. Dcéra má 12 a syn 10 rokov.
Od akého veku deti púšťate samých do mesta čo je 30 km od bydliska? Alebo koľko voľnosti im dávate? Musia o všetkom vás informovať? A koľko im dávate vreckové mesačne? Ja im dávam teraz každému 5 eur mesačne.

h2
9. sep 2023

Syn má 12 a sám ešte v meste nebol. Bývame na dedine neďaleko Bratislavy, sám tam nechodí, ani zatiaľ nechcel.
Vreckové dostáva 20€ na mesiac.

veronikam33
9. sep 2023

@luccija veď píšem že cez víkend zájdu taktiež ak potrebujú, no ak by nechodili do mesta do školy, nepoznali by to tam, tak neviem či by som ich púšťala samé.

luccija
9. sep 2023

@veronikam33 prepáč nedocitala som

radacak
9. sep 2023

Radšej opatrnejšie... nič sa nestane keď rodič nepovolí...tu ide aj o bezpečnosť...zapletie sa s nesprávnymi kamarátmi.. teraz vo veľkom idú drogy...
Keď vidím ozaj ako ....čo robia dievčatá vo veku dcéry tak mi rozum zastáva...tulaju sa kdekoľvek, kedykoľvek a s kade kým a potom to je uz od problémov neďaleko..12 ročne majú frajerov(starších... Celé zle

sulavikova
9. sep 2023

Syn má 14. Mesačne dostáva pravidelnè vreckové na účet. Ak potrebuje hotovosť do 20,00€, tak si ju vypýta, podľa nášho uváženia s partnerom aj dostane. Chodí aj ďalej ako 30km, ale nikdy nie sám a “musí” mať telefón resp. sa ozvať, kde je. Večierka je cca podľa stmievania…Takže momentálne musí byť už o 19:00 doma. Má paušál, a tak sa nevyhovára, že mu došiel kredit. Dôverujem mu, aj keď mám nervy, kde a s kým je/čo robí…

gabika99
9. sep 2023

Dcéra má 12,5 roka. Bývame na dedine, 23 km od mesta. Do mesta chodíme autom spolu do školy a práce ráno, aj poobede. Kamarátov ma v meste ale aj v okolitých dedinách pri meste. Ešte ani raz nechcela ísť sama autobusom za nimi túlať sa.
Mne zase kolegyna neustále vyčíta, prečo necestuje sama, ze bude taka "mumačka", nebude samostatná. Domov po skole nemá spoj, musela by hodinu a pol čakať, túlať sa nechce. Tak v tom čase chodí na krúžky a domov ideme zase spolu. Aj tu mi kolegyňa vyčíta, ze ju na tie krúžky vozim autom v rámci mesta. Ale v škole konci 13,30, ide na obed a krúžky 3x do týždňa ma na opačnom konci mesta o 14:00, kde by to peso nestíhala. Odišla by aj sama, cestu pozná, po meste sa vie pohybovať aj sama. Ale ju to vôbec neláka.

luccija
9. sep 2023

@gabika99 treba kolegyňu umlčať🙂do druhých deti sa najlepšie keca

gabika99
9. sep 2023

@luccija hmmm, tento týždeň som jej to primerane naznačila, odula sa kolegyňa. Ja mam pohyblivú pracovnú dobu, takže mne nerobi problém ju poobede hodit na krúžok a za 10 minút autom som naspať v práci.
Ona má o rok mladšiu dcéru, ktorá chodí do školy do ineho-maličkého mesta autobusom sama, ale 4 km a bežné sa túla a pobeha celé mesto.
Moju dcéru to zatiaľ neláka.

luccija
9. sep 2023

@gabika99 no tak ma inú výchovu ty jej tiež nehovoríš, že prečo sa jej dcéra tula🙂z takýchto tulaciek a pobehovania kade tade nikdy nič dobré nevzislo.Su ešte na to male

kaktusik007
9. sep 2023

tak podla tohto maju moje deti vela volnosti --- starsi, 13 rokov, skola v tom istom meste ako byvame, od 10tich si riesi kruzky sam, vie ze nemusi hned utekat domov ale aj to vie ze ked pride viac ako pol hodiny po treningu ma mi dat vediet. Od minuleho roka cestoval do krajskeho mesta do jazykovky raz tyzdenne a tento skolsky rok to bude rovnako.
mladsi, 12 rokov, od minuleho roka chodi na osemrocny gympel do krajskeho mesta, denne 27 km tam a 27 km naspat - nestihne bus, da mi vediet. Nerobim z toho vedu, som prave rada ak sa so spoluziakmi socializuje a idu si spolu niekam sadnut. Musim vediet s kym, ale volnost ma. Vreckove maju 7 eur na tyzden --- samozrejme to maju na cokolvek, neriesim. dopadlo to tak ze teraz v lete prispeli na dovolenku ;) sami od seba.... -- vreckove 5 eur mesacne je vysmech. Vecierku nemaju, spavat chodia okolo 22:00, ale teda po vonku nezblinaju - to by som nedovolila.

cafelatte
9. sep 2023

@mondolina nie na letné kino nechodí on ma iné záujmy od rána do večera hrával cez prázdniny s kapelou. Žijeme v meste skoro v centre a tulacky po večeroch nepovažujem za bezpečné.

veronikaszabova
12. sep 2023

Ked to tu tak citam, tak nas krpec (14r) sa ma veeeelmi dobre 😂😂

bluka2
12. sep 2023

@veronikaszabova mne sa zdá, že aj moja 8 ročná sa ma lepšie 😂

davidofff
12. sep 2023

@gabika99 tak kolegyni povedzte nech starra do seba a do svojich detí.......toto ja nepochopím takýto ludi.co riešia za každú cenu ostatných....ju to absolútne čo nemá zaujímať ako chodí vaša dcéra do aj zo skoly

sandrasofia
12. sep 2023

Nemajú určené vychádzky (10 a 13r) keďže nechodia von pravidelne, ale keď idú dohodneme sa kedy prídu. Víkend Max 21 týždeň do 19. Vreckové nedostávajú, keď potrebujú pýtajú si. Raz je to aj 50€ mesačne, raz len 10€... Všetko podľa toho kam a kedy idú.

jana_eyre_2
12. sep 2023

Mám tri deti, 11r, 10r a 7r.. sami chodia zväčša spolu, alebo s kamarátmi - v okolí domu do 5km.. 30km je podľa mňa fakt že veľa.. (pamätám si že ja som ako decko mala totalnu voľnosť, mama ani nevedela že sme šli s kamoškou vlakom na Záhorie z Bratislavy a že sme šli za úplne neznámym chalanom.. boli sme 5tacky.. to by som fakt nechcela zažiť, lebo keď si predstavím že ten chalan vôbec nemusel byť chalan v našom veku, ale nejaký starý úchyl.. brrrr)

Vreckové nedostávajú, čo potrebujú majú, po čom túžia si šetria z peňazí ktoré dostanú na svoje sviatky (z toho kupujú aj darčeky ostatným členom rodiny ak chcú) alebo rovno dostanú na sviatok vec po ktorej túžia. Chvíľu sme aj dávali peniaze raz týždenne 2€, ale nejako to ustalo a začnem opäť keď sa o to budu zaujímať.. najstarší syn a stredná dcéra ale aj tak riešia ceny, zaujímajú ich ceny v obchodoch, za jednotlivé veci, krúžky a podobne, do rodinného rozpočtu sú viac menej zapojení aby videli ako funguje život..

tilly
12. sep 2023

Moji majú takmer 14 a čerstvo 18. Obaja športovci, prísny režim. O ôsmej doma, bez výnimky. Keď mal starší frajerku, boli väčšinou u nás doma, keď niekam išli, alebo ju išiel odprevadiť, musel byť o ôsmej doma. Oboch vieme sledovať, kade chodia, nesmú si vypnúť GPS. Peniaze neriešim. Obaja majú svoje kreditky, všetky výdaje vidím v apke, keď minú na blbosti, upozorníme, ale zatiaľ som neriešila nič extra, plus starší má prístup k môjmu revolutu, keďže je často v zahraničí a kupuje si letenky, aby sa mu nestalo, že niekde zostane bez prostriedkov, v Kórei mu napr išiel len revolut.

ddaassuullaa
12. sep 2023

Ked mal syn 11 rokov a chodil zo skoly domov sam, natrafil za bieleho dna okolo 13,00 na pedofila cestou zo zastavky. Podotykam, pri rusnej ceste a len asi 100 m od domu, ale ta zastavka smerom k nasmu velmi frekventovana nie je, hlavne v takom case Strasne sa zlakol a ta panika v nom pretrvavala este niekolko rokov. Odvtedy sme ho vozili, kym raz nepovedal, ze to u zvladne. Dcera sa presuvala MHD od asi 9 rokov, ale ona isla v skupine spoluziakov a este aj par zastavok elektricky. Domov ju samu chodit nechavam len za svetla a nie na tu "synovu" zastavku. V zime je skoro tma a to ju vozime aj do jej cielov a aj domov. Holt, kamarata preslo auto na priechode ked mal zelenu....a to ma 15. Teraz uz chodi s kamaratkami do.mesta, do tych 15 rokov sme ju vozili, teraz ide z menej nebezpecnej zastavky. Hlasi sa - odchadzam zo skoly, dorazila som tam a tam, sme tam... Vreckove...nemam stabilnu sumu, ma ucet s kartou na pokrytie malych nakladov - zmrzka, nieco pod zub, kino. Ked sa suma znizuje, doplnam.

mimi3008
12. sep 2023

Ja sice nemam este take velke deti, ale urcite by ma v 12tich tak daleko nepustili. A co sa tyka vreckoveho, nedostavala som pravidelne vreckove, ked som na nieco potrebovala alebo som niekam sla, popytala som si peniazky a dali mi. Ale vedeli, ze to len tak nerozhajdakam, vzdy som bola dost setrna

vroni
12. sep 2023

Môj 10 ročný nechodí sam nikam. Teraz ihriska okolo domu nerátam za "niekam". Do školy a na krúžky ho vozím, resp. idem s ním. Všade síce chodí mestská doprava, ale ja tomu krpatemu motovidlu celkom nedôverujem, ze zvládne presuny vrátane prestupov a preskakovania z električky na metro, z metra na autobus....
Dcera chodi sama, večierku nemá, ale už ma 17.
Vreckove ma krpec 4 eura, slečna 10 na týždeň.

adulka25
12. sep 2023

Môj syn má 10 rokov, vonku môže byť maximálne do 19:00 hod, v zime to bude menej nakoľko je skoro tma, mimo mesta ho nepúšťam samého vôbec, pravidelné vreckové mu nedávame. Všetko čo potrebuje mu kúpime a občas mu dáme 1€-2€ keď si vypýta. Samozrejme keď ide niekam na výlet a pod tak vtedy mu dáme. Musí zdvihnúť telefón a dodržiavať čas príchodu.

majarumm
12. sep 2023

Ja keď som v takom veku niečo potrebovala spýtala som sa doma, oblečenie som si sama od 12 chodila kupovať 15 km do mesta, rodičia mi dali nejaké peniaze a bolo.
Ja som vedela čo môžem, čo nie, ja som bola taká vyspelejšia, čiže nejaké hranice tam neboli.

luccija
12. sep 2023

@ddaassuullaa koľko má dcéra rokov?

ddaassuullaa
12. sep 2023
adima3377
Autor odpoveď zmazal
vanilka83
12. sep 2023

@janinah pre niekoho šialene malo pre niekoho veľa,kto vlastne kde prikázal,že deti musia dostávať vreckové, ak im všetko čo potrebujú zabezpečia rodicia?niekto nedostáva nič a ak chce niečo na vyše nech sa páči brigádovať od 15tich

simca06022011
12. sep 2023

No mam 12rocnu, do mesta to ma autobusom 7km, ide mestsky bus. MEsto BB nie je ziadna katastrofa, v BA by som ju asi samu hocikde nenechala behat. Ale ona by ani nebehlaa, vzdy idu tak ze jeden shopping, kino a pod. CIze dohodnuta je s kamoskami, sadne na bus, idu, pozru kino, daju nieco, ked tak si porzu nejaky obchdo a ide domov. AK je kino vecer, chodime pre nu. DO mesta chodi aj do skoly, cize si prebehne mesto ked chce a ako chce, zastavku ma asi 10min od skoly.
Autobusom chodi bezne rano /vecer od 4triedy (predtym bol covid), aj na kruzky choidi po meste sama (pesi, busom). Doma ostane sama hocikolko hocikedy, vtedy ma ale napr. zakaz chodit von so psom. Par krat sme boli tak, ze isli sme s chlapom do kina, a ona si zavolala kamosku ku nam. Moze chodit ku kamoskam, kamosky ku nam. Chodi s nimi na vylety, do taborov.
DO mesta takto daleko sama este nesla, ak teda neratam raz isla BB-ZV vlakom sama, hodili sme ju na stanicu, a na ZV stanici ju cakala starka.
Vreckove pravidelne som zrusila, lebo kupovala hluposti (DMko), ale dostava bezne na co po trebuje, sem tam jej rano dam 2-3EURa, spytam sa ci si nieco chce kupit, ci nieco nevidela... predtym dostavala 20EUR mesacne, co sa mne zdalo dost na to ze ako tvoja, dostava z domu vsetko. A tie kupovania cocacoly a fuze tea ma totalne rozculovali. Ale aj tak rpedpokladam, ze tych 20EUR mesacne jej dam :D Ak idu do kina dostane na to peniaze.

zuzulka558
12. sep 2023

Dcéra ma 10 chodí sama von od 9 ale len tu na sídlisko na veľké ihriská co mame skoro pri vchode, hodinky ma na ruke aby vedela zavolať mobil nemá vôbec,,, vreckové nemá ak niečo chce zbehne domov ma to na 2 minúty, občas idú samé s kamošku na zmrzlinu to je tak 10 minút od nás peši,,,, 30 km určite tak skoro nie sama,, jedine co ju púšťam babke na autobus samu ak sa mi nedá vybehnúť autom a to je takých 7 km

akvi
12. sep 2023

Ja som divná, je mi to jasné, ale ja som púšťala dieťa vtedy, keď sa na to cítilo. Čiže napríklad sám zo školy 30min pešo alebo MHD šiel už v druhej triede. Na tréning MHD-ckou od cca 10 rokov. A s kamošom von tiež od druhej triedy. V Prahe bol sám ako 13 ročný, aj cestoval sám. Nemám s tým problém, verím mu. Akurát chcem vždy vedieť, kam a s kým a zhruba dokedy. Ak plánuje meškať, chcem o tom vedieť. Vreckové dostával od momentu, keď si chcel sám kupovať desiatu, zároveň sme mu posielali aj peniaze na bus, mohol sa rozhodnúť, či si nabije kartičku alebo ich ušetrí, nekontrolovali sme to. Ku kamošom som vždy púšťala, mala som čísla na rodičov, keby niečo.

luizina
12. sep 2023

@vanilka83 toto by som zas ja nikdy nedovolila aj keby dcera chcela, ze makaj brigadovat od 15 tich, ked niečo chces. Je to dieťa, chodi do skoly, to je v tom veku jej povinnost. Do prace sa este nachodi xy rokov, ale kym chodi do skoly, tak jej zaplatim čo chce a potrebuje (samozrejme nedostala vzdy úplne vsetko) v ramci normy. Dieta si ma uzit detstvo, pubertak si ma uzit pubertalny vek, skolu a ked uz nechodi do školy, nech ide pracovat. Tak aj bolo, dcera skoncila strednu a ked ze sa rozhodla odlozit vysku kvoli zacinajucemu covidu vtedy, tak sama si hned zacala hladat pracu a chcela ist pracovat.