Koľko dovoľujete veľkým deťom?
Koľko dovoľujete veľkým deťom 10+ a čo už je veľa čo u vás neprejde a zakazete to?
Viem určite u každého ináč, no zaujíma ma táto téma keďže mám deti v puberte a stále skúšajú hranice. Dcéra má 12 a syn 10 rokov.
Od akého veku deti púšťate samých do mesta čo je 30 km od bydliska? Alebo koľko voľnosti im dávate? Musia o všetkom vás informovať? A koľko im dávate vreckové mesačne? Ja im dávam teraz každému 5 eur mesačne.
Môj je 5tak 10,5r chodí zo a do školy sam asi 700m od domu to má, chodí na ihrisko s kamošmi blízko bytu. Mohol by ísť aj ďalej lebo naše mesto pozná ale jeho kamoši ešte asi nemôžu ďalej. Vonku je podla toho ako je vidno tér do 19tej ked má urobene úlohy. Ide sám do blízkeho obchodu ked treba. Vreckové má 5€ na čo chce a ešte do bufetu zvlášť cca 2€ na týždeň ale to niekedy vôbec neminie keďže desiatu má vždy.
Vlakom busom by som ho ešte nepustila nikde.
Mňa pustili samu v 14r prvýkrát a rovno 180km vlakom k babke
U nas - syn 13 r, sportovec, v ramci BA sa pohybuje sam do skoly, na treningy a pripravu na prijimacky na SŠ ( ide MHD, viem kedy konci a ak nepride nacas tak vola). Vreckove nema- ma ucet s kartou s ktorou plati ak nieco treba, pohyby vidim v apke. Plati s nou aj v zahranici ak treba na zapasoch. Vecer je doma do 20 tej- tiez ma rezim, strava po treningu skola atd. Spat chodieva cca 21.30
@mondolina si vážne do jedenástej 14 ročný sam v meste? Hmmmm.. mám dve dospelé a toto teda ani náhodou a prežili😉sú samostatné a to dosť. 14 ročný hubu nás neprešiel sám v.meste ani náhodou a vreckové ? Veď zarobiť si nemôže ,ale flakat po meste hej,zaujímavé
U nás tiež dvaja športovci. Sú obaja samoobsluzní. 11 ročný sa pohybuje dedina - mesto do školy 10 km sám. Vlak, bus, MHD. Tréningy tiež v meste. Keď mám čas a idem okolo tak ho vezmem domov. 14 ročný škola v dedine vedľa 5 km. Buď ide busom alebo na bicykli. Na tréningy tak isto.
Obaja majú svoje účty a peniaze, ktoré dostanú si vkladajú aby mohli platiť kartou. Pohyby samozrejme vidím. Vreckové pravidelne nedostavaju. Nevidím zmysel dať im 5-20€. Keď idu do kina aj tak im dam koľko potrebuju, alebo len tak do mesta, do fitka atď.
Mladší si to užíval na sústredení v zahraničí kde mal voľný pohyb. Väčšinu peňazí prejedol v reštauráciách. 😁 gurmán.
Mladší veľmi nechodí von, nemá rovesníkov a ani čas. Ale starší chodí aj za neho ten to všetko stiha. Musí sa hlásiť priebežne či je u nás, alebo vedľa v dedine alebo v meste. Vonku môže byť do zotmenia kdekolvek. Pred zotmením sa má prísť ukázať domov a môže ísť von u nás v dedine do 23.00 v lete. Teraz do 21.00.
K tým brigádam starší o ničom inom nerozpráva len ako si pôjde zarobiť. Uvidíme keď príde na lámanie chleba. ☺️ skôr mi príde, že si to predstavuje ako hurvínek válku. 😂😂
Mám 14 a 12r dievčatá . Mimo mesta nechodia . Vždy mi povedia kde idú a s kým sú ... a kde sa cca budú zdržiavať mimo plán Večierka v lete Max 21,00 ..cez školu celkovo Max 19.00h ...ale ak chcú byť dlhšie a zavolajú mi ,nemám problém trošku predĺžiť ,pokiaľ je svetlo 😂
Vreckové nemajú . Ak chcú peniaze dám im .
@akvi hnať určite nie,ale.by chcel nejaký nadštandard,nech sa páči,ja rozhodne nie som zástanca toho,aby rodoc sponzoroval nočné záťahy masť ročných
Mam 12r a coskoro 10r...vreckove ziadne, dostavaju peniaze na narodky, meniny, co treba kupime, 30km sam ani nahodou...tak na SŠ ked budu, a samozrejme ze musime vediet kde su. Sme v malej dedine, takze len kamarati a pomahaju doma. V ramci mesta ZŠ, Zuš a 12r ku kamaratovi v pohode.
@maciatkolulu nočné záťahy? No ja veru nepoznám nastrocne deti, ktoré by robili nočné záťahy. U nás na ulici sa bežne stretávame rodiny aj s pubertakmi a sú s nami do tmy, sedia na lavičke a kecaju. Nenazvala by som to nočnými zatahmi. A napríklad môj prvé, čo si chcel zarobiť, tak na vodičák, ani náhodou mu nenapadlo, pýtať na to prachy od nás. Aj keď sme mali v pláne mu prispieť. Ale od 15-tich šetril práve na vodičák a hneď, ako to bolo možné, tak si ho aj urobil.
Môj mal asi 10, keď začal chodiť sám po kamarátoch a ihriskách v rámci celého mesta (menšieho). Tuším minulý rok šiel prvýkrát sám busom, to mal 12 a teraz nedávno vlakom s kamarátom do kina do mesta asi 20 km. Vonku býva v lete neobmedzene, respektíve dokým sú kamaráti a svetlo, neskôr kým je svetlo. Medzitým si občas zavoláme. Vreckové som mu chcela dávať 20 eur na mesiac, ale ak si splní nejaké povinnosti. Tento mesiac dostane len polovicu 🤷. Ale ono je to veľmi individuálne. Každé dieťa je iné, niektoré je zodpovednejšie, iné viac pojašené a tiež je rozdiel, či býva vo veľkom meste, v menšom alebo niekde na dedine, kde nie je veľa detí alebo možností, kam ísť. Vtedy by sa môj syn určite ťahal za kamarátmi do mesta o pár rokov skôr a asi by som nebola proti.
Syn ma 11. Vreckove nedostava, ešte ho nepotrebuje, všetko mu kupujeme a ak nahodou chce nieco sám kúpiť ma aj peniaze ktore dostal na sviatky. Sme z dediny, tak sa moze pohybovat po nej. Do mesta určite sam nie. Ak niekam ide, vždy sa spýta či môže a ak sa zo školy napr. zastavi u kamarata, tak mi zavola a dá vedieť. Vždy viem kde je. Nam to takto vyhovuje, syn s tym nemá žiaden problem, aspon zatiaľ 😁
My byvame na malom meste,nas ide mat 10,ma hodinky na volanie,takze ked ide von tak mi vola ked sa presuva,alebo ide nekde s kamosmi.. vreckove nedostava ale ked ide ze pojdu na zmrzku,dostane 2-5eur,,kupuju si navzajom,nebo hranolky atd. Zvetsa si donesie penazky nazad,byva jonak klasicky von od 14tej aj do 19tej.. ale ako pisem sme na malom meste,,akoze byt v ZA este by som ho pustila s malou dusou,ale v BA ? E e ,svet je zly a cim vetsie mesto tym vetsie zlo.. som staromodna,,isto by som pockala,ale zasa tvoj 12rocny uz moze byt uplne jinde ako nas 10r. Za mna? Musis ty vediet,ako ste na tom s doverou, zo spravanim,a ako su na tom mentalne. Niektory 12rocnych nepustaju ani tu samych mamy 🤷♀️
Ja mám dcéru 10 ročnú... vreckové nedostáva...keď na niečo potrebuje, alebo len tak si chce niečo kúpiť vždy jej na to dáme...von s babami chodí, ale iba v dedine...mesto máme 20km, ale tam by som ju určite samú nepustila...
No a syna mám 17 ročného...ani tomu sme nikdy vreckové nedávali..ale on ani nechcel...je skromnejší ako dcéra.tiež keď na hocičo potreboval, vždy dostal...teraz si už aj sám peniažky zarobí, aj našetrí... chodiť chodí kam chce a koľko chce, ale vždy musí dať vedieť kde je...no mám pocit že jemu ako chalanovi dovolím určite viac ako dcére...len on ešte aj robí bojový šport..čiže sa tak menej bojím o neho...ale on je aj viac zodpovednejší mám pocit 🙈
Vreckove ti neviem povedat, kedze nezijeme na slovensku. Ja som mala so synom dohodu, ze sa mi vzdy musel ohlasit kam ide , s kym , ako dlho. Vysvetlila som mu, ze ho nechcem kontrolovat, ale som spokojneksia ked viem kde je. Ak sa omeskal vzdy mi zavolal. Do mesta mohol ist az ked mal nejakych 15 , vecer mohol byt tak dlho ako to je u nas ustanovene zakonom pre mladistvych. Nie vzdy sa mu pacilo pretoze „ ale ti druhi mozu vyt dlhsie a pod“ , ale vzdy som povedala, ze mna zaujima on, pretoze moje dieta je on a nie ti druhi. Mysöim, ale ze je rozdiel medzi chlapcom a dievcatom.
@akvi tak za mňa 14 ročné decko vonku samé do 23.00,je nočný záťah....na ktorý mu dávajú rodičia. Sedieť vonku, v lete do noci s deťmi a kamarátmi, nie je samostatný záťah nastoracaka,to je snáď jasne
Myslím ze deti 10+ ešte niesu veľké deti keby aspoň tých 13 ale 10 ročného b som pustila akurát tak na ulicu ci detské ihrisko a to len keby viem s kým ide a dá mi vedieť vždy keď sa presunie. Sak to je ešte malé dieťa a nikdy nemôžete vedieť co sa stane
no netreba sa upinat len na kilometre, ktore ma dieta od mesta.
Ked bezbecne vystupi a nastupi, je v podstate jedno ci sa vezie tri zastavky ci osem. Podstatne je to bezpecie...ci je v bezpeci na zastavkach, ci nie je na stanici v neskorych hodinach, aky je tam rezim, velkost stanice, mnozstvo nastupist, pritomnost potencionalne nebezpecnych osob...zobrakov pytajucih peniaze, opilcov, v neskorych hodinach podgurazena mladez atd.
ja som pri prvej dcere bola velmi vystrasena, vsade som videla nebezpecenstvo, dceru som bombardovala telefonatmi pri kazdom pohybe, odchode zo skoly, prichod na kruzok, skoncenei kruzku, ci uz je na stanici, ci uz cestuje atd. Neskor ti mladsi cestovali so starsimi, jednak v skupine boli viac v bezpeci, jednak aj mna ta pociatocna "hysteria" presla. Ale doteraz hlavne u dcer, ktore uz sami cestuju aj do zahranicia, musia vsetky prichody, prestupy atd. hlasit. Proste sa bojim. Ale zaroven ich nechcem drzat nakratko, neumoznit skusat svoje sily a samostatnost.
Najmladsi uz bol suveren, byvame cca 13 alebo 16 km od krajskeho mesta /podla toho aka trasa spoja/. On siel do skoly augustovy cerstvo 6 rocny, a uz ako tretiak na necelych 9 rokov cestoval cca od aprila ked bolo viac vidno uplne sam domov medzimestkym spojom. Skolu ma v centre mesta, rovno pred branou skoly stoji elektricka s trasou az na stanicu. Ale vie sa prejst aj 20 min peso.
Ked neratam nabijanie cestovnych kariet a telefonov, tak nase 4 deti dostavaju vreckove cca 8-10 eur na tyzden, ti starsi si kupuju sami aj zosity, a ine pomocky, tak ked si vypytaju dame im aj viac. Dceram rovno poslem eur na ucty a sami si hospodaria. Starsia uz ma aj peniaze z brigad. Deti su 12, 14,5 rokov, 17 a 19 rocna maturantka.
@maciatkolulu
podľa toho čo podľa teba znamená sa flákať. pozrieť si s kamarátkami, kamarátmi film na deke vonku v lete....a nie je mesto ako mesto😉
@maciatkolulu
čo je sponzorovať nočný záťah? 🤣
že si kúpi pukance a kolu? tak budiž
Fuh tak ja ako čítam nechápem, ako som mohla prežiť pubertu. My sme teda mali ale že brutálne veľa slobody podľa tohoto.

Bývame blízko BA, vlakom cca 25 minút a chodí sama od 12tich, aj s kamoškami cez prázdniny..tu u nás v dedine toho pre nastrocnych nie je nič, vreckové podľa potreby, vonku môže byť v lete do 20-21, inak tak aby za tmy už bola doma, samozrejme telefón musí dvíhať a hlásiť sa