icon

Koľko vreckového by malo dostávať dievča na strednej?

2. aug 2024

Koľko by ste dávali vreckové 18 ročnej slečne? Momentálne brigáduje, ale pôjde v septembri na dovolenku a šetrí viac menej na to. Počas školského roka brigádovať nebude, pretože chcem aby sa sústredila na školu. Chcem aby si začala trošku uvedomovať ako sa hospodári a tak, keďže budúci rok odchádza na výšku, tak aby mala trošku predstavu o tom ako sa manipuluje s peniazmi. Takže jej chcem dať čiastku vždy prvého v mesiaci a nech si hospodári. Jednalo by sa v podstate o všetky výdavky. Autobusy a tankovanie, desiaty, oblečenie, kozmetika…. A čo jej ostane nech si míňa na rozmary ako kávičkovanie v meste, piatky a tak. Keď si minie a bude jej chýbať, tak jej dám, ale bude mi musieť z ďalšieho mesiaca vrátiť. Neviem vôbec koľko by to ale malo byť. Premýšľam nad 200 eurami. Koľko dávate vy? Skúšali ste tento systém vreckového? S tým, že by som jej nekúpila už nič. Okrem jedla do chladničky samozrejme a nejakých nákladnejších položiek napríklad keby treba opravovať auto. Snažila som sa to nejak rozumne spočítať podľa toho koľko jej bežne dávame počas mesiaca.

maciatkolulu
2. aug 2024

@nelca84 tak 2x týždenne jazyková škola,jeden x plávanie a autoškola je veľa na dospelého,mladého človeka? Ale no...snáď nie🙃 dva dni školy,čo tipujem,že nie celý deň,pláva za trest? A autoškola? Veď to dávajú skoro vsetci. A tobôž vzdelanci💪a zvyšné dní,čo nevládze už? Tak to bude mať hold ťažké ďalej v zivote. Vieš o Tom,že brigádujú vo svete mladí ľudia na vs odboroch,čo by si ani prečítať nevedela? Štúdium ťažké,ale dávajú to. A inak ti,čo chodia na ucnovky,poväčšine si perfektne zarábajú už počas školy. Minimálne v AT,kde sú profesie ako stolár,inštalatér,murár platené ,tak,že slovenský vysokoškolák so sociálnou prácou sa môže červenať. Takže ten pohrdavy ton,si odloz pre susedy. A nie,moje dieťa je len tretiak,na ZŠ,nie som zakomplexovana matka s dieťaťom na ucnovke.

autor
2. aug 2024

@nelca84 moja by aj stíhala, ale voľný čas by tiež prestal existovať. Teraz možno zacne aj na nejaké doučovania z fyziky chodiť aby sa pripravila. My mame opačný problém v podstate. Ona by chcela brigádovať. Ale nechcem aby zanedbávala školu, oddych. Vidím to na nej teraz. Berie si ma seba veľa, ťahá ak 17h šichty a zarobí za leto hádam aj viacej ako ja. Teraz sú prázdniny, tak nech si robí čo chce, ale keď bude školský rok, tak to nedovolím. Jednak chodi zo školy dosť neskoro, často maju aj tak, že začnú o 9 ale končia o 16:30, chodi do posilky takže kym príde domov je kľudne sedem hodin. Večer si ešte chysta jedlo alebo sa učí. Jasne mohla by počas víkendov brigádovať, ale keď si vezmeme, že chce aj žiť, tak by išla koľko krát na tú brigádu? To má aký zmysel? Že sa naučí čo sú to peniaze? Od 15 brigáduje v lete, dokonca už od 13 pomáhala na čierno v krčme umývať poháre a tak. Jej prvá výplata bola že asi 1,70 na hodinu 😅 keď mala tých 13. Narobí sa v živote ešte dosť si myslím.

nelca84
2. aug 2024

@maciatkolulu ty mas po praci kazdy den este dalsiu pracu, ci co? ved nie sme na galejach, kazdy potrebuje aj volny cas. Uz teraz lutujem tvoje dieta.

nelca84
2. aug 2024

@autorka vsak mne to nemusis vysvetlovat, ja to chapem, moj syn ma tiez vela aktivit, ktore som ani nemenovala, lebo nie su uplne pravidelne. Ja som rada, ze studuje, rozvija sa, sportuje, cestuje... nepotrebujem, aby silou mocou zarabal. Keby mal lahku skolu a po skole nemal nic na praci, pristupovala by som k tomu inak. Ale takto...
A to som este nespomenula, ze od septembra ide na intrak.

eliska13
2. aug 2024

@ivett1 a teraz si predstavme 2,3 deti v podobnom veku a každému dať 200 eur.Mne sa to zdá veľa.

tiezjedna
2. aug 2024

naša najstaršia študuje VŠ, popri tom pracuje 3 dni v týždni na part time, býva doma, platíme jej všetko, čo sa týka stravy, dopravy, telefónu atď. + má k tomu počas školského roka každý týždeň 20 € vreckové. Z peňazí, ktoré zarobí si sporí, platí si oblečenie a dovolenky/výlety/koncerty. Vodičák jej zaplatil dedo ako darček k 18. narodeninám, auto využíva jedno z našich. Vlastné zatiaľ nepotrebuje.

eliska13
2. aug 2024

@nelca84 tiež tomu nerozumiem po škole chodiť o rozkoch niekde chodiť brigádovať a večer domov, aby náhodou doma nesedeli.Potom sa nič neučia, zlé známky hlavne, že v životopise bude brigáda v MC Donalds.Potom žijú doma ako cudzí ľudia doma.Nikdy som nebrigadovala a mám dobrý vzťah k peniazom aj som finančne gramotna.Brigada nie je povinnost prvoradá je škola a rodič má vyživovaciu povinnosť.Sestrine decká prídu z gymnázia o 16 hod hladné, unavené, učiť sa, projekty su radi, ked večer sadnú k telke.
Tým, že dostane 200 eur čo sa naučí?počkať, kým bude zase prvého.A neverím, že jej rodičia nič nekúpia to je len také hranie sa na zodpovednosť.

ivett1
2. aug 2024

@eliska13 v poriadku, to je tvoj názor...ja mám dve deti (stredoškoláci)...mne sa to nezdá veľa ...my zatiaľ pracujeme obaja, tak mi to nepríde až tak veľa...10€ na deň...

autor
2. aug 2024

@eliska13 nerobím si deti, keď ich neviem uživiť? Easy

autor
2. aug 2024

@eliska13 a ver čomu chceš, veď nejde o to aby si mi verila, že to myslím vážne, alebo aby si verila, že moje dieťa nie je úplne tupé a nejakú finančnú gramotnosť má (nečakane keď ma 18). Dovolím si tvrdiť, že lepšiu ako niektoré zakladateľky tém tu na MK. Doteraz žiadne vreckové nemala, všetko sa platilo podľa potreby a nemám pocit, že by to využívala

maciatkolulu
2. aug 2024

Tak keď je to také easy,tak daj a nepýtaj sa,ale ja by som maturantku rozhodne v septembri nepúšťala na dovolenku. Na to má snáď čas po maturite, divne,že chces,aby sa sústredila na školu a vzápätí si slečna ide na dovolenku počas školského roka pred maturitou. A naozaj učiť ju uvedomovať si,ako sa hospodári teraz,je trošku neskoro. Ale lepšie neskoro,ako nikdy. To je fakt. Inak je logické,že tí budú písať rôzne názory ľudia,pre jedného je 200 eur denný zárobok a druhý z toho žije celý mesiac. A napísať,že nerobiť si deti,hmmm. Dá sa žiť aj skromne ,vážne,ono to ide. A tie deti netrpia,ak sú inteligentné a uvedomujú si situáciu. A nie,nemusí to byť slabším mentálnym vybavením rodicov. V živote sa vyskytujú(niekedy nečakane)rôzne životné situácie
Niekedy sú deti zo skromnejsich pomerov podstatne šikovnejšie a šťastnejšie, ako tie ,čo majú všetko. Vedia si vážiť veci a vedia hospodáriť. Ak máš pocit,že teda tvoje dieťa potrebuje a máš na to,tak jej to daj,tých 200eur. Ale asi sa ti to zdá dosť,inak by si sa neinformovala😉.

maciatkolulu
2. aug 2024

Inak je zaujímavé,z môjho okolia práve tí čo majú,nechávajú svoje detváky makať. Jedine,čo vážne dotujú,je vzdelanie 🤷ono to tie decká učí si vážiť veci. Takže niekedy sa milé dámy veľmi mýlite,keď vidíte mladého muža makať v mekacu,že chudák....len mu papa proste nedá nič zadarmo a pritom majú veľký nadštandard. Rodičia.... Ono toto je,ako vidím,ale vážne zaužívané na západe. Na sk sa idú ľudia predbiehať zjavne ako čo najviac ukázať,že teda ja maaaam a moje dieťa nemusí.a pritom 10000hypo a lízingov a tak. No nevadí.

betulinka1
2. aug 2024

Kludne jej daj 200€. Neviem kolko minie na cestovne ale ak bude sikovna, urcite si nieco aj nasporí. Este by som jej povedala aby si viedla zosit vydavkov a na konci mesiaca by som si s nou sadla ako hospodárila. Bez výčitiek iba by som si to s nou presla. A dala jej takyto navrh, co si ušetríš, k tomu ti pridam taku istu sumu a das si to do šetriacej obalky alebo pod ucet. Peniazky by mala k dispozicii ale sucasne by ju to viedlo aj k setreniu. To, ze niekto nedava vreckové alebo si deti zarobia same je pre teba irelevantné. Ty chces aby sa sústredila na skolu a je to v poriadku. Pracovat bude este v zivote dost. Ked ti pomaha, dobre sa uci a ma svoje ciele, preco ju nepodporiť.

autor
2. aug 2024

@maciatkolulu neviem kde všetci zobrali, že doteraz som ju k finančnej gramotnosti neviedla. Veď to je každodenná súčasť života každého. To je ako keby som začala teraz riešiť to, či vie držať pribor. Dovolenka v septembri mi problém nerobí, pretože je to 12 dní, nie celý mesiac. Z toho prvý týždeň sa v škole ani nevyučuje poriadne. Bežne sme chodievali na dovolenky v septembri, takže viem ako ju to ovplyvní v štúdiu. K tej skromnosti. Nemyslím si, že ľudia musia žiť skromne na to aby boli šťastní a aby si vedeli vážiť to čo majú. Toto vôbec nesúvisí s tým, či niekto má peniaze alebo nemá… aj keď teda nemyslím si, že by sme si žili nad pomery… to vôbec. Existujú aj deti, ktoré kvôli skromnejším pomerom vôbec nevedeli čo so sebou, keď dostali prvú výplatu.

autor
2. aug 2024

@betulinka1 toto je super nápad

maciatkolulu
2. aug 2024

🤷však to je všetko fajn,tak potom načo sa pýtaš,veď ti môže byť jedno koľko kto dáva. Naozaj nerozumiem. Mňa nemusíš presviedčať,ani nikoho iného. Máš na to,tak daj. Ale kebyže máš,alebo si s tým ok,tak sa nepýta na takomto mieste. Ja by som to riešila iba so svojím manzelom. Nuž a k dovolenkami v septembri,či proste cez školu, mám svoj názor. Prázdniny väčšine stačia.... Takže zaujímavé. Jedine teda financne kto má problém počas sezóny,ale ani to u nás neprichádza do uvahy,myslím v skole.Najmä v maturitnom ročníku,keď sa končí v maji a má v pohode dieťa jún na užívanie si a oslavovanie.

. Chcem aby si začala trošku uvedomovať ako sa hospodári a tak

Toto si napísala ty,takže z toho sa dá usúdiť,že toho veľa o hospodárení nevie.

autor
2. aug 2024

@maciatkolulu aj keby chodíme na dovolenky v septembri kvôli financiám, tak čo? To je akože hanba? Nie je už take teplo, nie je tam toľko ľudí a áno aj to stojí menej peňazí. A to pre trojčlennú rodinu vie urobiť kľudne 1500€ rozdiel.
Pýtala som sa tu pre to, lebo ma zaujímalo ako to maju iní ľudia. A áno, chcem aby si začala uvedomovať ako hospodáriť s väčším obnosom peňazí. Preto su do toho zahrnuté aj niektoré normálne vydavky a nie len rozmary.

haraburdova
2. aug 2024

Kym byva doma, kde ma potraviny a vsetko je 200 eur vela. Mne mama davala 20 eur raz za dva tyzdne, aj to po tom co som vypratala cely byt. Nikdy mi nic nechybalo. Ked som nastupila na vysku, isla som na intrak 700km od rodicovskeho domu, davala mi 300 eur mesacne z coho som si zaplatila internat, jedlo, dopravu a vsetky zakladne veci. Ked som chcela extra, nasla som si brigadu a cez vikendy som popri skole makala. Po dvoch rokoch som si nasla inu pracu pri skole a zarobila som na seba tak ze som nepotrebovala uz ziadne peniazky od rodicov a odvtedy sa financujem sama.
Keby mi mama davala 200 eur este predtym, ako byvam mimo domu, tak jej asi nohy ruky bozkavam :D To bolo len pred 9 rokmi, doba je odvtedy ina a drahsia, takze mozno je aj tych 200 e relevantnych. Ked na to mate, chod do toho, ale kedze vies, ze ma zaobstaranu zakladnu reziu tak bohvie ci si bude odkladat a nerozbije to na dristy. Mam sestru vo veku tvojej dcery a ta teda financne gramotna nie je. Ale kazdy mlady dospely je iny a mozno fakt odlozi.

Na margo financneho hospodarenia v takom veku - clovek sa to nauci az vtedy, ked je sam za seba, ked nezarobi - nebyva a neje, neoperie si veci a tak. Vtedy to tak pride.

terina25
2. aug 2024

Pre mna toto nie je normalny svet. V 18stke chodit do skoly - podotykam SS na aute. Ak je toto normalny svet,tak to idem zit radsej na Mesiac

autor
3. aug 2024

@terina25 veď si môže vybrať, buď sa bude vyvážať na aute sama a vyvalí značnú časť vreckového na to a neostane jej na iné veci, alebo vezme ďalších 4 ľudí a to auto si na seba zarobí samé, alebo bude chodiť autobusom. Aspoň získa skúsenosti.

maciatkolulu
3. aug 2024

No nie je to hanba,určite nie,ale to dieťa sa učí aj nejakým pravidlám,či? Prázdniny(nie je ich málo)sú na oddych a školský rok-"práca"na učenie -"pracovanie" ,ale toto je už mimo témy😉 a teda napísať,že chces,aby sa dieťa sústredilo na školu a vzápätí,dovolenka v septembri a pritom všetci vieme,že maturanti majú v júni ruky hore....ale však fajn 🤣

betulinka1
3. aug 2024

@terina25 inak je to uplne normalne, ze mnoho deti z dedín chodi autom. Uz za mojich čias pred 25rokmi chodili spolužiaci autom. Pred našim gymplom stalo viac aut študentov ako rodicov. Je to uplne prirodzene aby sa deti naucili soferovat kratke trasy pred tym ako nastúpili na vysoke skoly. Pokial na to rodicia maju a deti funguju doma a dobre sa ucia, preco by nemohli chodit autom? Ja som tiez do Ba na Vs chodila vdaka rodicom autom mala som 18 (to je vek dnešných deti 3-4 SS, kedze maju 9 rocnu ZS), dohodli sme sa skupina z mesta co sme chodili do ročníka, rozdelili sa naklady na benzin a parkovanie, nemuseli sme riesit vlak. Velmi rada na to spomínam, kolko sme sa v aute nasmiali, aj zablúdili, aj sa skusali pred skúškou, aj defekt na diaľnici sme riesili. Aj to auto je ucenie zodpovednosti, treba sa o neho starat, chodit n servis, vymenu pneumatik leto zima. A ja to spravim tak isto. Ak budem vediet zabezpecit dietatu auto, tak ho dostane na plnu zodpovednost, nech sa pekne rozjazdi na kratke trasy a potom vie ist kam chce. Akoze kedy sa maju ucit soferovat po Vs?

autor
3. aug 2024

@betulinka1 dnes už zaobstarať auto nie je žiadny problém. Známa takto kúpila auto za 700€ aby mohol mladý jazdiť a drží už 4 roky. Žiadny luxus ani výkon, ale na začiatok úplne dostačujúce. Ja neviem, či má niekto predstavu, že 18 ročnému kúpia nové auto za 30 tisíc alebo čo… také by som ani sebe nekúpila.

betulinka1
3. aug 2024

Autorka kto ma nech kupi ake chce. Keby som mala, kludne kupim dietatu aj auto za 20 tis.. Predsa len chceme aby nase deti jazdili aj na bezpečných autach a nie srotoch, ktore stoja v servise. Je ine po meste a okoli a je ine, napriklad keby muselo chodit do Ba, co je napr. od nas 70km. To by som mu dala svoje a ja po meste mozem chodit na niečom lacnejšom. Zase by som dieta neposadila to nejakeho rozpadávajúceho auta.

hnedovlaska1234
3. aug 2024

No, napríklad ja som nikdy nedostávala od rodičov žiadne mesačné vreckové. Keď som ešte nemohla chodiť na brigády vždy som si odkladala peniaze čo som dostala napriklad na narodeniny/meniny/vianoce. Vždy som mala svoje peniaze. Doteraz to tak mám. Ja som strašne šetrná. Aj som si čo to zarobila na nejakých príležitostných brigádach. Oblečenie,knihy alebo take veci si kupujem všetko sama. Chodím na VŠ kde mi rodičia platia ubytovanie ale ako vreckové na 4-5 dní som dostala možno 10-15€ a vždy som nejak zázrakom z toho vyžila a to som si tam varila. Po kávičkách nechodím ani nemínam na nejaké hlúposti. Ale tak ja by som od rodičov nepýtala peniaze na “zábavu”.

estellas
3. aug 2024

@hnedovlaska1234 Ja som tiež tak odkladala z narodenín, menín.

autor
3. aug 2024

@betulinka1 tak bezpečnosť nie je len o tom, či je auto nové a drahé. Záleží od viacej vecí. Pokiaľ je staré auto správne servisované, podľa mňa nie je rovnako bezpečne ako auto, ktoré je nové. My mame aj staršie auto (2006) a nestojí furt v servise. Kupovali sme ho ako 5-ročné za polovicu ceny, niečo sa museli investovať hneď, ale žiadna závratná suma to nebola. Za tých 14 rokov čo ho máme sa postupne opotrebovávali niektoré diely, tak sa to vymenilo a nikdy sa nám nestalo, že by nas to auto niekde nechalo. Veľa ľudí ide do servisu až vtedy, keď je auto nepojazdné alebo ked im neprejde cez technickú a potom sa divia, že tam nechajú takú pálku.

modrykolibrik
3. aug 2024

Ja budem za hnusnu ale mojmu dietatu by som dala max 100 euro a urcite nie na tankovanie. 18 rocna zaba nepatri za volant.

modrykolibrik
3. aug 2024

Vedla nas bola skola a tie dievcata absolutne nepoznali znacky, iba sa rehotali za volantom vsak svet gombicka. Urcite nie. Potom sa cudujeme ze 18 rocna zaba napali na prechode do matky s dietatom. Mojmu dietatu dam do ruk auto iba vtedy ked somnou alebo muzom odjazdi dlhe trasy a v kazdom pocasi. Potom zvazim ci ho pustim same do premavky

autor
3. aug 2024

@modrykolibrik vodičák má jeden a pol roka, za ten čas už stihla aj dlhé trasy, aj každé počasie. Mne je len divné, koľko nezodpovedných a nevyzretých deciek máte okolo seba, keď toto pokladáte za normál. Nie, takto sa naozaj nespráva väčšina 18 ročných vodičov. Poznám v tom veku celkom dosť detí čo chodia autom a teda neviem o tom, že by niekto niečo také spôsobil. To sú zas len predsudky, že mladý človek = automaticky hlúpy a nezodpovedný.