icon

Kreatín pre cca 15-ročného hokejistu

10. máj 2025

Dobrý deň, tie čo sa vyznáte. Mám doma chlapca takmer 15 ročného. Robí hokej, v podstate tréning každý deň, občas aj dvojfázové. Vyrástol veľmi a je chudý a vyzerá bez svalov. Teda aspoň oproti jeho spoluhráčom, ktorí sú o dosť nižší. Je naozaj veľa a dáva si aj proteín. No teraz prišiel s tým, že spoluhráči okrem proteínu si dávajú aj kreatín. Prosím vás, tie čo ale fakt vyznáte, máte vedomosť, je vhodné ho užívať? Ďakujem za každú fundovanú odpoveď.

janickacrazy
10. máj 2025

No môj syn ho užíval nejaký čas a veľmi sa mu zhoršili výsledky z krvi, tak sme to vysadili. Toľko naša skúsenosť.

rozculena
10. máj 2025

Krátko a jasne: nie – aspoň zatiaľ nie.

Kreatín je síce jeden z najpreskúmanejších a najbezpečnejších doplnkov pre dospelých športovcov, ale pre 14–15 ročné telo, ktoré je ešte v plnom vývoji, to nie je úplne ideálne. Tu je prečo:

🔹 Vývinový vek:
Hormonálne a fyzické procesy v tomto veku ešte nie sú ustálené. Zasahovať do toho kreatínom (ktorý ovplyvňuje hydratáciu buniek, energiu a regeneráciu) môže byť zbytočné riziko.

🔹 Nie je to čarovný prášok:
Ak nie sú vybudované základy – kvalitná strava, spánok, tréning a regenerácia – kreatín neurobí zázraky. V tomto veku je práve kvalitné jedlo a technika to, čo reálne zvyšuje výkon.

🔹 Dlhodobé účinky u detí nie sú dostatočne preskúmané.
Nehovoríme o nebezpečenstve, ale skôr o neznámej zóne. Lekári a športoví odborníci radia: počkaj aspoň do 16–17 rokov a medzitým pracuj na tom, čo máš pod kontrolou.

✅ Čo môže pomôcť miesto toho?

Viac bielkovín zo stravy (vajcia, mäso, tvaroh, ryby)

Hydratácia a kvalitný spánok

Tréning s vlastnou váhou alebo vedený silový tréning pod dohľadom

Omega-3 a vitamín D, ak je nedostatok

🧠 Záver:
Mladý športovec má pred sebou kopu rastu a výkonnostného potenciálu, ktorý príde prirodzene. Kreatín zatiaľ odlož na poličku, zameraj sa na jedlo, regeneráciu a techniku – tam sú tie pravé superpowers. 😎

dadis
10. máj 2025

Ma taku genetiku, nejaky kreatin z neho nespravi zavaliteho 90kg hokejistu. Moj syn si to obcas tiez dava, sportovy lekar o tom vie. Odporucam sa spytat sa vasho sportoveho lekara na prehliadke, ci mu to odporuca brat. Ale zazraky od toho necakaj..

sense
10. máj 2025

Kreatín je najviac preskumany suplement. Je obsiahnutý aj v strave takže by som zaradila viac potravinJa by som sa spýtala športového lekara o vhodnosti a dávkovaní. Osobne by som to ale svojmu 14r dieťaťu nedala bez konzultácie s lekaromlen preto že to užívajú ostatni

mamamasama
10. máj 2025
@rozculena

Krátko a jasne: nie – aspoň zatiaľ nie.

Kreatín je síce jeden z najpreskúmanejších a najbezpečnejších doplnkov pre dospelých športovcov, ale pre 14–15 ročné telo, ktoré je ešte v plnom vývoji, to nie je úplne ideálne. Tu je prečo:

🔹 Vývinový vek:
Hormonálne a fyzické procesy v tomto veku ešte nie sú ustálené. Zasahovať do toho kreatínom (ktorý ovplyvňuje hydratáciu buniek, energiu a regeneráciu) môže byť zbytočné riziko.

🔹 Nie je to čarovný prášok:
Ak nie sú vybudované základy – kvalitná strava, spánok, tréning a regenerácia – kreatín neurobí zázraky. V tomto veku je práve kvalitné jedlo a technika to, čo reálne zvyšuje výkon.

🔹 Dlhodobé účinky u detí nie sú dostatočne preskúmané.
Nehovoríme o nebezpečenstve, ale skôr o neznámej zóne. Lekári a športoví odborníci radia: počkaj aspoň do 16–17 rokov a medzitým pracuj na tom, čo máš pod kontrolou.

✅ Čo môže pomôcť miesto toho?

Viac bielkovín zo stravy (vajcia, mäso, tvaroh, ryby)

Hydratácia a kvalitný spánok

Tréning s vlastnou váhou alebo vedený silový tréning pod dohľadom

Omega-3 a vitamín D, ak je nedostatok

🧠 Záver:
Mladý športovec má pred sebou kopu rastu a výkonnostného potenciálu, ktorý príde prirodzene. Kreatín zatiaľ odlož na poličku, zameraj sa na jedlo, regeneráciu a techniku – tam sú tie pravé superpowers. 😎

@rozculena Myslím, že Chata GPT máme všetci 🤦🏻‍♀️😅🤣

vanilkovazmrzka
10. máj 2025

Radsej vela papat a hlavne bielkovin. Nechces robit pokusy na svojom dietati….

mamamasama
10. máj 2025

Ako celoživotný športovec by som ho rozhodne synovi dala. Je to jedna z najpreskúmanejších a najbezpečnejších látok. Telo si ho aj samo vyrába z aminokyselín, ale športovci ho potrebujú viac. Brala som ho aj v tehotenstve. Niektoré štúdie to dokonca podporujú pre lepší vývoj mozgu plodu. Mali by ho brať mladí, starí. Všetci. Neboj, 15-ročný športovec určite nezaplače pri 3 gramoch denne.Hlavne nech pije veľa vody. Milujem, keď sa k téme vyjadrujú ľudia, ktorí o tom prd vedia. 🤣 Kreatín a proteín nie sú steroidy, preboha 🤦🏻‍♀️😅🤣

jananovotna88
10. máj 2025

Mám hokejistu, tiež vyrástol, bol chudý postupne váhu naberá, ale skôr papá viac hovädzieho mäsa, vajcia, tvaroh Ale ako hráč vyniká rýchlosťou a bol aj vysoko v produktivite v rámci tímu 3 najlepší a na Majstrovstvách Slovenska skončili na 3 mieste

jananovotna88
10. máj 2025

Akú má výšku a váhu?

autor
10. máj 2025
@jananovotna88

Akú má výšku a váhu?

stellariaaquatica
10. máj 2025

Tak malému dieťaťu určite kreatín neodporúčam... Je vývine, je to ešte dieťa. Nech nad kreatinom uvažuje až po 18

mirokub
Odpoveď bola odstránená
jananovotna88
10. máj 2025

To má na hokej dosť málo kg...

rozculena
10. máj 2025
@mamamasama

@rozculena Myslím, že Chata GPT máme všetci 🤦🏻‍♀️😅🤣

@mamamasama tak prečo ho autorka nevyužíva?

yoginka231
19. máj 2025

Úplne v pohode, nič sa mu nestane, kreatin je aj v hovadzom mese. Kúp mu gainer, probiotika. A vysoko kalorické jedlo nech papá a naberie rýchlo.