Kreatín pre cca 15-ročného hokejistu
Dobrý deň, tie čo sa vyznáte. Mám doma chlapca takmer 15 ročného. Robí hokej, v podstate tréning každý deň, občas aj dvojfázové. Vyrástol veľmi a je chudý a vyzerá bez svalov. Teda aspoň oproti jeho spoluhráčom, ktorí sú o dosť nižší. Je naozaj veľa a dáva si aj proteín. No teraz prišiel s tým, že spoluhráči okrem proteínu si dávajú aj kreatín. Prosím vás, tie čo ale fakt vyznáte, máte vedomosť, je vhodné ho užívať? Ďakujem za každú fundovanú odpoveď.
Krátko a jasne: nie – aspoň zatiaľ nie.
Kreatín je síce jeden z najpreskúmanejších a najbezpečnejších doplnkov pre dospelých športovcov, ale pre 14–15 ročné telo, ktoré je ešte v plnom vývoji, to nie je úplne ideálne. Tu je prečo:
🔹 Vývinový vek:
Hormonálne a fyzické procesy v tomto veku ešte nie sú ustálené. Zasahovať do toho kreatínom (ktorý ovplyvňuje hydratáciu buniek, energiu a regeneráciu) môže byť zbytočné riziko.
🔹 Nie je to čarovný prášok:
Ak nie sú vybudované základy – kvalitná strava, spánok, tréning a regenerácia – kreatín neurobí zázraky. V tomto veku je práve kvalitné jedlo a technika to, čo reálne zvyšuje výkon.
🔹 Dlhodobé účinky u detí nie sú dostatočne preskúmané.
Nehovoríme o nebezpečenstve, ale skôr o neznámej zóne. Lekári a športoví odborníci radia: počkaj aspoň do 16–17 rokov a medzitým pracuj na tom, čo máš pod kontrolou.
✅ Čo môže pomôcť miesto toho?
Viac bielkovín zo stravy (vajcia, mäso, tvaroh, ryby)
Hydratácia a kvalitný spánok
Tréning s vlastnou váhou alebo vedený silový tréning pod dohľadom
Omega-3 a vitamín D, ak je nedostatok
🧠 Záver:
Mladý športovec má pred sebou kopu rastu a výkonnostného potenciálu, ktorý príde prirodzene. Kreatín zatiaľ odlož na poličku, zameraj sa na jedlo, regeneráciu a techniku – tam sú tie pravé superpowers. 😎
Ma taku genetiku, nejaky kreatin z neho nespravi zavaliteho 90kg hokejistu. Moj syn si to obcas tiez dava, sportovy lekar o tom vie. Odporucam sa spytat sa vasho sportoveho lekara na prehliadke, ci mu to odporuca brat. Ale zazraky od toho necakaj..
Kreatín je najviac preskumany suplement. Je obsiahnutý aj v strave takže by som zaradila viac potravinJa by som sa spýtala športového lekara o vhodnosti a dávkovaní. Osobne by som to ale svojmu 14r dieťaťu nedala bez konzultácie s lekaromlen preto že to užívajú ostatni
Krátko a jasne: nie – aspoň zatiaľ nie.
Kreatín je síce jeden z najpreskúmanejších a najbezpečnejších doplnkov pre dospelých športovcov, ale pre 14–15 ročné telo, ktoré je ešte v plnom vývoji, to nie je úplne ideálne. Tu je prečo:
🔹 Vývinový vek:
Hormonálne a fyzické procesy v tomto veku ešte nie sú ustálené. Zasahovať do toho kreatínom (ktorý ovplyvňuje hydratáciu buniek, energiu a regeneráciu) môže byť zbytočné riziko.
🔹 Nie je to čarovný prášok:
Ak nie sú vybudované základy – kvalitná strava, spánok, tréning a regenerácia – kreatín neurobí zázraky. V tomto veku je práve kvalitné jedlo a technika to, čo reálne zvyšuje výkon.
🔹 Dlhodobé účinky u detí nie sú dostatočne preskúmané.
Nehovoríme o nebezpečenstve, ale skôr o neznámej zóne. Lekári a športoví odborníci radia: počkaj aspoň do 16–17 rokov a medzitým pracuj na tom, čo máš pod kontrolou.
✅ Čo môže pomôcť miesto toho?
Viac bielkovín zo stravy (vajcia, mäso, tvaroh, ryby)
Hydratácia a kvalitný spánok
Tréning s vlastnou váhou alebo vedený silový tréning pod dohľadom
Omega-3 a vitamín D, ak je nedostatok
🧠 Záver:
Mladý športovec má pred sebou kopu rastu a výkonnostného potenciálu, ktorý príde prirodzene. Kreatín zatiaľ odlož na poličku, zameraj sa na jedlo, regeneráciu a techniku – tam sú tie pravé superpowers. 😎
@rozculena Myslím, že Chata GPT máme všetci 🤦🏻♀️😅🤣
Radsej vela papat a hlavne bielkovin. Nechces robit pokusy na svojom dietati….
Ako celoživotný športovec by som ho rozhodne synovi dala. Je to jedna z najpreskúmanejších a najbezpečnejších látok. Telo si ho aj samo vyrába z aminokyselín, ale športovci ho potrebujú viac. Brala som ho aj v tehotenstve. Niektoré štúdie to dokonca podporujú pre lepší vývoj mozgu plodu. Mali by ho brať mladí, starí. Všetci. Neboj, 15-ročný športovec určite nezaplače pri 3 gramoch denne.Hlavne nech pije veľa vody. Milujem, keď sa k téme vyjadrujú ľudia, ktorí o tom prd vedia. 🤣 Kreatín a proteín nie sú steroidy, preboha 🤦🏻♀️😅🤣
Mám hokejistu, tiež vyrástol, bol chudý postupne váhu naberá, ale skôr papá viac hovädzieho mäsa, vajcia, tvaroh Ale ako hráč vyniká rýchlosťou a bol aj vysoko v produktivite v rámci tímu 3 najlepší a na Majstrovstvách Slovenska skončili na 3 mieste
Akú má výšku a váhu?
Tak malému dieťaťu určite kreatín neodporúčam... Je vývine, je to ešte dieťa. Nech nad kreatinom uvažuje až po 18
To má na hokej dosť málo kg...
@rozculena Myslím, že Chata GPT máme všetci 🤦🏻♀️😅🤣
@mamamasama tak prečo ho autorka nevyužíva?
Úplne v pohode, nič sa mu nestane, kreatin je aj v hovadzom mese. Kúp mu gainer, probiotika. A vysoko kalorické jedlo nech papá a naberie rýchlo.

No môj syn ho užíval nejaký čas a veľmi sa mu zhoršili výsledky z krvi, tak sme to vysadili. Toľko naša skúsenosť.