Kto ospravedlňuje absenciu dospelého študenta strednej školy?
Možno pre niekoho blbá otázka. Kto ospravedlňuje absenciu dospelého študenta sš? Ja som ako študentka nikdy v takejto situácii nebola.
Podľa dohody - na každej škole inak.
U nás, aj keď je dcéra dospelá, mala by som písať ospravedlnenky ja, ale sú školy kde si od 18 rokov ospravedlňuje absenciu žiak sám.
Sam
dospelý sa ospravedlní sám, ale je uplne normalne, že ho ospravedlní rodič. Akceptuje sa oboje
Zisti u triednej.
U nás v triede, ja som sa mohla sama. Spolužiačky museli mať od rodičov. Nie je nad dobré vzťahy s učiteľmi 🤣
U mojich deti sme to boli my, rodicia. Taka bola dohoda so skolou.
Tiež som ospravedlňovala žiaka strednej školy aj po dovŕšení 18 rokov. Také boli podmienky v škole, neskúmala som nikdy prečo, na čo, za čo.
Ale teoreticky by sa mohol žiak ospravedlniť aj sám za seba, ak by sme to zobrali z právneho hľadiska.
Myslím, že veľa závisí aj od toho, o akého žiaka ide, či je to žiak so slabou dochádzkou a pochybnými dôvodmi absencie, alebo je to žiak s dobrou dochádzkou, ktorému sa dá dôverovať. Určite triedny učiteľ berie na to ohľad.
@anonym_autor
nám triedna povedala, ze si kludne môžme písať samy, len aby sme nepresiahlu max povolený počet vymeskanych hodin 😏
Po správnosti by si mal žiak ospravedlňovať sám, no na mnohých sš chcú stále od rodičov… ako nám vysvetľovali neskôr na vysokej- keď sme dospelí, rodič by po správnosti a mierne prehnane ani “nemal dostať informáciu, či na tej škole študujeme”…
syn si sam ospravedlnuje, ked je dlhsie chory posle papier od dr.
Normálne ospravedlním dcérku ja ako mama. Bude mať 19 čoskoro....
U syna bola taka dohoda že budú sami ospravedlňovať, ale triedna môže napísať rodičovi ci je to pravda, či o tom rodič vie.
Podľa dohody - dcéru som ospravedlňovala aj keď mala 18 rokov, škola to tak vyžadovala...
@anonym_autor sama (ak nie je v školskom poriadku uvedené inak- treba si ho pozrieť, mal by byť zverejnený aj na webe školy). Ale platí rovnako ako pri ospravedlňovaní rodičom limit, ktorý máte daný a musí to byť zo zdravotných dôvodov. Žiadne iné okrem veľmi zlých poveternostných podmienok, kalamity, a pod. nie sú dôvodom na ospravedlnenie rodičom (žiakom). 😏 "rodinné dôvody ", čiže predĺžené vikendy, dovolenky, výlety... zakon nepozná.
Študent, ktorý dovŕši vek 18 rokov, si absenciu ospravedlňuje sám. Žiadna dohoda školy a rodičov. Škola nemá žiadne právo požadovať ospravedlnenie absencie od zákonného zástupcu. Ťakiež ďalšie potrebné dokumenty vo vzťahu škola - študent, si rieši študent sám za seba. Tiež pi dovŕšení 18 veku dieťaťa, Vám už ani lekár nemá dať informáciu i zdravotnom stave, ide o porušenie lekárskeho tajomstva. Taktiež v banke nedostane informáciu o klientovi, keď dovŕšil 18 rokov, nakoľko ide o porušenie bankového tajomstva.
Po správnosti by si mal žiak ospravedlňovať sám, no na mnohých sš chcú stále od rodičov… ako nám vysvetľovali neskôr na vysokej- keď sme dospelí, rodič by po správnosti a mierne prehnane ani “nemal dostať informáciu, či na tej škole študujeme”…
@tini27 to vôbec nie je "mierne prehnane" ale reálne, škola nesmie poskytnúť žiadne informácie o dospelom študentovi 🤷 ale žijeme v krajine kde sestrička otvorí dvere a v čakárni rieši chorobopis pacientov 😀 čiže nejaké ospravedlnenky či informácie o študentoch tu nikto riešiť nebude
Na dcerinej škole rodičia , taká je dohoda … no dohoda , človek keď je dospelý , zodpovedá sám za seba . Nám aj triedna povedala , že keď príde za ňou žiak , že si neželá , aby boli rodičia informovaný o známkach , odoberú nás z edupage . Takze logicky si potom buď edieta ospravedlňovať hodiny samé a škola sa môže aj na hlavu postaviť

Tak ty, sama za seba