Lemravý 13 ročný teenager
Poradte.Syn ma 13r.A neskutočný odpor k pohybu,športu.Nič ho nebaví Najradšej by celý deň presedel za pc.Do 9r aktívne športoval,no roztrhol sa mu väz,zistili hypermobilitu a má odporučené iba plávanie,bicyk,domáce posilňovanie.Nechce ísť ani len na prechádzku.Inak sme športová rodina,muž bol majster sk v kanoistike,ja atletika a balet.Dcéra je opak,extremne pohyblivá a ma z toho radosť.Syna všetko otravuje. Ako ho motivovať?Má otrasné držanie tela
Oni sú teraz ako mulice zataty.len dohovárat a tiež čakám, kým bazény otvoria.
My sme obidve deti viedli k športu od mala , dcéra skúsila kadečo, aj sa veľa športov naucila, ale nerobila nič súťažne, maximálne 2x do týždňa a ani sa v ničom nenašla a teraz ako dospelá nerobí vôbec nič, syn naopak, keby mal čas tak robí aj 10 rôznych druhov športu, vybral si hokej, ale chcel aj tenis, aj atletiku, aj futbal, aj basketbal a neviem, čo ešte...
ma tiež 13 a najväčším problémom je, že nemá s kým vonku pobehovať a často krat ide sám, lebo chalanom v jeho veku sa nechce, hraju na PS alebo sú na sociálnych sieťach a samozrejme potom aj syn chce robiť, to čo iní, čiže nič a miesto trebárs bicyklovania sedí doma na zadku...
u nás napríklad stačí zobrať na turistiku keď už nie polovicu jeho hokejového teamu tak aspoň jedného dvoch kamarátov a hneď sa mu aj páči aj inak maká, keď ma ísť s nami, tam sa mu nechce, odvrava, vlečie sa...
Ja by som teda v tomto veku vsadila na vplyv kamarátov, ale keďže autorka píše, že ani kamaráti ho nepresvedčia, tak to je fakt ťažko ....
Inak si neviem predstaviť, ako takého puberťáka niekto prinúti niečo robiť, nejakým vydieraním, zákazmi a príkazmi mu to človek ešte viac zhnusí.
Uprimne aj ja som hrozne zlenivela takže sa mu ani necudujem...možno ho to prestalo bavit... deti sa menia... urcite obmedziť počítač a nemusi športovať ved nak ide von s kamaratmi... on ma 13 nie 6...
@sisaka "keď ma ísť s nami, tam sa mu nechce, odvrava, vlečie sa..." v tomto veku su rodicia tie najtraaapnejsie tvory na svete /ber ako srandu, tiez mam dve 13 rocne doma/ 😂😂😂
Nehnevaj sa,ale čudujem sa? Akože naša dcéra od kedy je distancne od októbra,tak tiež je lemra. Každý ráno 5-7hodin za Pc na hodinách a potom ešte 2 hodiny učenia...tiež je oveľa menej aktívna ako bola a ja sa tomu vôbec nečudujem🤷
viem presne o com hovorite, takto to ma segra ma doma piatacku, ktora tiez velmi zlemravela, no tolko byt doma, nikam nemoct ist, mamka na home office, takze prace mala nad hlavu a nebolo lahko si spravit len tak volno a ist niekam kam sa dalo, no ted uz sli do skoly tak hadam to bude lepsie a uz taka znudena nebude
Tiez si myslim,ze nechodenie do skoly robi svoje,na druhej strane prave konecne ked ma plno casu na seba mal by to využiť.Hrach na stenu.Teraz som ho volala,pod s nami von aspon sa prejst k rieke,mame to 10min peso.Musim?Pockam vas doma.Je mi smutno z neho.
hej hej viem ako to myslis, no deti toto cele znasaju vseliako a niektore sa ako keby uzavreli do seba a fakt ich nic nebavi. skus na to ist tak, co by chcel on, skusali ste to niekedy?
Sportovci tazko znasaju ked musia skoncit so svojim m oblubenym sportom. Niektori to znasaju lepsie, ini horsie. Mam skusenosti zo svojho okolia. Treba sa s nim porozpravat o tom co preziva.. Mozte mu najst iny sport, ale musi to v prvom rade on chciet. Nie je hanba zacinat aj v 13-ich. Neviem co vsetko moze a co nie, ale take dzudo, alebo karate vobec nie je hanba zacinat aj v dospelosti.
podla mna toto bude pubertou, hlavne ked citam, ze nechce ist ani na prechadzku... to sa proste nepytaj ci chce alebo nie, ides a hotovo... a to ze nie je sportovec, no... nie kazdy ma na to bunky. Ale toto si myslim, ze klasicka lenivost pubertalna. Moja baba je taka lemroska od minulej jari. Ale pc/mobil limiotvany a von sa jej nepytam ci ide, to ju proste vystrcim von a vybavene :D
Ako motivovať? Zobrať mobil a poslať von nech ide športovať 😉 alebo pomáhať s upratovaním alebo ty ho môžeš zobrať behať aspoň 2-3km zo začiatku alebo na nejakú rodinnú prechádzku do prírody a popritom sa môžete porozprávať alebo na prechádzku nemôže nejaký teeneger "viesť" rodinu, že rodina sa točí okolo neho, že nikde sa mu nechce chodiť tak nebude chodiť 😂 každé dieťa si len toľko dovolí a tak sa správa ako mu to dovolí rodič ak celý deň je na wifi tak odpojiť a problém vyriešený 😀
@felicita027 mobil vobec nepouziva aj ked ma ho k dispozícii,na pc je iba pocas skoly.Dorobi ulohy a pc sa vypne.Obcas si stiahne nejaky film.Ale samozrejme keby tu existoval tyzden sam ine by nebolo,len net.Manzel mu akurat vybavil možnost trochu sa ponatahovat s kamaratom trenerom a ze ma to neprekvapuje,ze opäť nechce.No pojdem aj ja s dcerou a hadam sa nenecha zahanbit od bab a nakoniec zdvihne rit a pojde dobrovoľne.Mna hneva to,ze sam od seba nic.Jasne,ze nemoze dieta velit celej rodine.Ale tolkokrat uz som z neho taka otravena a nechcem ho nutit,ze idem sama radsej
Úplne zdieľam tvoje pocity.Niekedy mám sto chutí ju nechať tak nech sa len váľa, lebo mi je proti chuti stále niekoho do niečoho strkať, volať, ponúkať aktivity potom otravi aj mňa a už nemám chuť.Ale zase nemôžeme ich nechať tak veď čo to je za život toľko možností a sama neviem, nechce sa mi, načo??čo už zase?nakoniec ide a povie, že bolo super
Je to vekom.. netrap sa. Ono to prejde.
Ale vies co ma napadlo? Co tak mu zaobstsrat psika, do ,,docasky. Nech venci.
Dcera ma 13 a nevyleze von z bytu ani za svet.

@luccija bavilo ho praveze to zapasenie,ale bohuzial to uz nesmie a kruzok aj tak cez koronu padol.Mma mu uz tiez nedovolim.Plavanie ako tak,cakam na leto,ze by do toho nabehol.Kanoistiku by mohol hned,len to zas striktne odmietol,ze ani za svet,lebo hadam ho niekto bude porovnavat s manzelom.On sa aj hanbi v 13tich s niecim zacinat,ze okolo neho budu male decka.Aspon keby doma cvicil,ma kde a na com,mame knihy,muz vsetko ovlada,ukazal mu ako správne vykonavat tie ktore cviky,ziadne drasticke posilovačky,skratka aby bol kvazi zdravy a posilnili sa mu vazy,slachy a drzal pokope.Kupila som zdravotnu stolicku..a on na nej sedi pocas skoly s nohou pod zadkom.Hlava pomaly na stole.Je velmi vysoky.Nechce pochopit ako si ublizuje.Babky donho hucia,my,doktor ho straší tak ja uz neviem.Chcela by som aby on chcel.Inak doma pomoze,ked spominate domace prace.Sice mu treba x krat povedať,ale spravi.Ale to nie je nic co suvisi so zdravym pohybom.