Lyžiarske výcviky a školské výlety
Preco niektore decka nechodia?Z dcerinej triedy bola len polovica.Podobne exkurzia,tiez cca polovica triedy.Len sa zamyslam,naozaj su rodiny,pre ktore je v dnesnych casoch tych 100 eur na lyziarsky vela?(zvysok je statna dotacia)Poznate take rodiny?alebo je to cisto o tom,ze detom sa v dnesnej dobe skoro nic nechce?aj to ma napadlo...my sme na tom financne dost blbo aktualne,ale skrabala som na ten lyziarak aj spod ciernej zeme,aby sla(nemyslim zadlzovanie😁,ale odopretie iných veci).
@mamula20 a nevies preco nesli tie decka?
To nie je o sto eurach, ale celej vybave, ako pise kocka vyssie - na lyzovacku potrebujes kvalitny nepremokavy overal alebo bunda/oteplovacky, 2x kvalitne termo pradlo, 2x lyziarske ponozky, okuliare, helmu, dvoje dobre kvalitne rukavice, kuklu, ciapku, klip na ski pass, vreckove...treba sa ich opytat, financie to ani byt nemusia, jednoducho vidina ubytovne a casu na svahu (lyzovat neviem - kamosi vedia) nie je proste lakava...
@elizabet173 tak ale polovica triedy?skor mi ide o to ci ide o dovody na strane rodica alebo su naozaj dnesne deti demotivovane?
@anjelicek26 pytala som sa dcery,ze lyzovat nevedelo vela z nich.naucili sa za ten tyzden .
Tak ale nie kazdy sa chce ucit... vela rodin na lyzovacky nechodi, chodit nebude, financne je to velmi narocne (aj kupit celu vybavu, s ktorej dieta o rok vyrastie a bude to nosit jeden tyzden) a do buducna klima sa meni a snehu teda ubuda a ubuda... co ja viem, u nas zatial kazdy vylet/exkurzia/skola v prirode boli vsetci, nieco ako nepojde neexistuje... kto nema financie, da si ziadost na skolsky fond... ten to preplati... do skolskeho fondu kazdy rok zbierame po 10e presne na taketo pripady... solidarita no... nasim proste nikto neukazal, ze "nemusis ist" 😅
@anjelicek26 chapem.velmi dobry system v tom mate na skole.👍
A teba to co trapi? My lyzovat chodime vybavu mame komplet a nestalo to 5e. Su rodiny kde deti ani nemaju normalne oteplovacky a technicku bundu lebo ziju v meste, napr ako ja v KE kde bol sneh tento rok myslim ze 3tyzdne. Ak nelyzujes a ani nebudes lebo nikto v rodine to nerobi tak 200e je pre vela rodin velky vydavok. Pre lyziarske decko ktore len vezme veci zo skrine je to nula. Hovorim o vybave nie pobyte
Neviem ako je to teraz, ale keď som chodila do školy, nebola som na lyžiarskom, lebo naši na to nemali. Ani ja ani moji bratia neboli. Nemali sme lyze, výstroj, ani poriadnu zimnú bundu, oteplovacky, nič...vždy keď bola v škole taka akcia, tak ma doktorka vypísala že som chorá...ako dieťaťu mi to bolo ľúto...v škole som bola potom taky outsider. Nemala som spoločne zážitky so spolužiakmi...
brat bol minuly tyzden, z triedy nesli len dvaja, ale keby dopredu vedeli, kam pojdu, tak nepojde nikto 😂 ja som tiez nikdy nebola na lyziarskom, mne tento sport nikdy nic nehovoril a nemala som zaujem
Moja dcéra tiež nepôjde, má problémy s motorikou, čiže by sa to isto nenaučila,ísť nechce, nútiť ju nebudem. Lyžiarsky je zadarmo, ale oblečenie treba a pri dnešných cenách, naozaj jednorázovo na to vyhodiť € sa mi tiež nevidí, keď určite okrem lyžiarskeho by dcéra viac na lyžiach nestala
Autorka: Tie dovody mozu byt rozne. To, ze ty naskrabkas je super, ale nie kazdy vie naskrabkat npr. slobodne/rozvedene mamicky kde otec napríklad ani len vyzivne neplati a usetrtit nie je z coho. Potom viacdetne rodiny (ked mas dve a viac deti a si na ne nedajboze sama, tak posledne co ta trapi je lyziarsky vycvik). Dalej deti, ktore naozaj nemaju zaujem naucit sa lyzovat (mojho by som tam nedostala, ma ine zaujmy). Potom deti, ktore neznasaju spat mimo domu (sama som bola take dieta a dodnes to nemam rada). atd. Takze pokojne sa moze v triede nazbierat viac dovodov.
Ja rozmyslam, do buducna, ci by som zverila dieta takto nejakym ucitelom telesnej vychovy.. skola v prirode exkurzie ok, ale lyzovanie je predsalen kusok nebezpecnejsie.. a to sme teda lyziarska rodina.
lyžiarsky výlet neznamená len 100 €. Komplet výbava, oblečenie, vreckové, väčšia cestovná taška, všetko niečo stojí. Aj keby mali rodičia lyže "len" zabezpečiť z požičovne. Spolu niekoľko 100 eur. Ak rodina nelyžuje a nechodia brázdiť svahy, vníma to ako jednorazovú záležitosť s množstvom výdavkov. Ja som za socializmu bola a to len vďaka tomu, že mama všetko na komplet požičala od sesternice. Ináč by som nešla. Efekt to nemalo, lebo som sa naučila až vo veku 30 rokov. Bolo to ale také všeliaké, už ide hlava, strach... Lyžujem a rada, myslím si však, že keby chodím ako dieťa a pravidelne, tak je to iná liga, technika, štýl. A ešte je tu iná možnosť, sú decká ktoré nechcú ísť (poznám také, ani na výlety, ani na stužkovú, proste im nesedí kolektív, vzťahy v triede... ) a potom deti ktoré lyžujú 5x za zimu v Taliansku, Rakúsku, idú radšej tam s rodičmi a za kvalitnejšou lyžovačkou.
Mňa napadli teraz aj tie nehody co boli v poslednej dobe a aj smrteľne ci aj toto nemôže byť príčina...ja by som sa bála toho kebyže dávam dieťa na lyžiarsky ci sa niečo nemôže stať najmä kvôli posledným udalostiam na svahoch na slovensku
U nás boli všetci, vždy robia cenovo dostupné verzie takýchto akcií a sú aj výborný kolektív, takže nebolo o čom🙂. Doplácali sme čosi, nepamätám už koľko. Máličko.
My sme oslavovali, že vôbec šli, mali ísť minulý rok, aké kvôli koronena poslednú chvíľu nešli a toto bola posledná možnosť ešte využiť tu dotáciu. Je osmak.
Žijeme na juhu SK, na poriadny sneh si ledva pamätám, na lyžiarsky sme doplácali tento rok na strednej 30 euro, 36e stálo zapožičanie(lyže, lyžiarky,palice,prilba, okuliare) otepľovačky, rukavice zo sekača(5e), kúpené ešte na zš, keď sa na lyžiarsky nedoplácaco nič, cena bola aj s zapožičaním. Mimochodom u nás sa dajú zapožičať aj otepľovačky. Nič iné špeciálne sme nekupovali, Vreckové 10 euro, čo dieťa dostáva aj tak. Kto chce hľadá spôsoby kto nechce hľadá dôvody.
Napriklad dcerina trieda pojdu tento rok na tyzden na plavecky (predpokladam denne dochadzanie) a ona nepojde. Dovod: od septembra (kedy bola uplny neplavec) je zapisana v plaveckom klube, kde ich plavanie ucia naozaj precizne - techniku, spravne drzanie tela, spravne dychanie... Preto nevidim zmysel v tom, aby ju niekto iny ucil plavat inym stylom vyucby. Okrem toho, takto ma 2x do tyzdna pravidelny sport dlhodobo.
Co sa lyziarskeho tyka, tam nepojde, pretoze ani ja ani manzel nelyzujeme. Predpokladsm, ze za ten tyzden tam s nou tiez zazrak neurobia, kedze v zivote na lyziach nestala. A po druhe, kedze my nelyzujeme, nemala by sa dalej v tom kde trenovat a zlepsovat, same 12-rocne dievca tiez neposlem kdesi na lyzovacku a nemam ju s kym poslat ani keby som chcela. Cize pre nas nezmyselne vyhodene peniaze za lyziarsky vycvik.
Co sa skoly v prirode tyka, tam zial nemohla ist, lebo korona. Ale boli par dni v Tatrach s partnerskou skolou, tam sla. Mladsia to iste - skola v prirode ano, lyziarsky a plavecky nie.
z dcérinej triedy boli vždy skoro všetci, niekedy 1-2 nešli, čo si pamätám, tak zo zdravotných dôvodov.
To, prečo nejdú iné deti, môže byť rôzne - ako prvé mi napadne zlý kolektív. Predstav si, že ťa niekto šikanuje v triede - pôjdeš s ním na lyžiarsky a budeš s ním celý týždeň deň/noc? Asi nebudeš mať chuť ísť. Veľa detí dnes nemá vzťah k športu, nechcú lyžovať /plávať (u nás bol aj týždňový plavecký). U dievčat môže zrovna vyjsť menzes a je to pre ne problém (čo vidím tu za diskusie, tak s tým majú problém aj dospelé ženy). Potom existujú rodičia, ktoré svoje dieťa nepustia nikdy nikam, lebo ho proste potrebujú mať pod absolútnou kontrolou (toto asi nie je úplne časté, ale presne takýto prípad sme mali na zš). Ďalšia vec sú financie v rodine - hlavne, ak je detí viac. Jednoducho nie každý na to má alebo chce investovať, mnohí to považujú za zbytočné. Akurát si neuvedomujú, že to nie je len o tom, že oni si myslia, že pre ich dieťa je zbytočné naučiť sa základy lyžovania či plávania (kľudne môže vzniknúť láska k tomuto športu a dieťa bude mať chuť ďalej to rozvíjať), alebo to využije v budúcnosti a bude vďačné aspoň za tie základy, ale ďalšia vec je socializácia so spolužiakmi. Nie je to len o tom lyžovaní / plávaní, ale aj o prehlbovaní vzťahov, spoločných zážitkoch atď. Neviem si predstaviť, že moje dieťa chce ísť, lebo idú aj kamošky a ja poviem nie, aj tak nebudeme chodiť lyžovať, tak ti to netreba.
No a potom ešte môže byť tak XY dôvodov, prečo tam deti nejdú.
Bolo tu písané, ýe nákladná výbava . Výbava vrátane prilby sa dá požičať na týždeň za 25-35 eur - my konkrétne s potvrdením že to bolo na lyžiarsky 25 eur. S tými "kvalitnými" vecami na lyžovačku týždeň tiež netreba preháňať - Lidl dobrá kvalita za prijateľné peniaze, príp. z druhej ruky. Ale ako píšu ženy dôvody môžu byť rôzne - od finančných cez zdravotné až po to, že to rodičov / dieťa nezaujíma. Najviac mi je ľúto ak by dieža a rodič chcelo, ale nemajú na to peniažky, a aj takí sú,
Ja teda neviem ako ostatne skoly ale skoly vzdy mali lyze a lyžiarky ktore mohli žiaci vyuzit. U na na strednej sme z nasej triedy toez isli len dvaja a zvysok nic a neboli to rodiny krore nq to bemali.dolonca aj vela športovcov ,ale proste decka nemali záujem.podla mna je to super ze skoly stale organizujú lyžiarske a zadarmo ucia deti lyzovat. To ze sa uz mozno nikde ten žiak na lyze nepostaví nieje podstatne , ale aspon to skúsil a nieco sa naucil, strávil cas vonlu a so spolužiakmi.
Ako dieta som na zakladnek ani ja nebola, jednoducho nebolo zaco, bola som az.na stredbej a aj to bolo dost nakladne a lyzovat.som sa nenaucila.
Ono tych 100 eur nie je jedina polozka. Mojej dcere bspr z minuleho roka okrem rukavic a lyziarok bolo vsetko male. Cize sme kupovsli prakticky vsetko, tak ta suma bola niekolkonasobne vyssia ako 100e a ze nie kazdy so to mozes dovolit alebo nie kazdy v tom vidi viac kedze ako rodina nelyzuju
podla mna 1. detom sa nechce 2. o deti sa rodic boji 3. dieta nie je zvyknute spavat mimo dom, alebo chodit niekde bez mamulky 4. Ak je vela deti v domacnosti, je problem ak kazde ma 1-2-3vylety rocne
U nas je opacny problem, deti by isli, nemaju s kym.. ucitelom sa nechce.
A presne k peniazom: ak by sme isli na pobytovy, bol by drahsi, ale to dieta ma aj doma nieco stoji :D ale vybava, komplet na tyzden u nas 10dni, lebo potom ju to tak bavilo ze este sme chodili s nou 50EUR. Oblecenie hadam dieta na zimu ma tak ci tak (neviem si predstavit, ze termo a oteplovaky by nemala, deit boli aj v uplne beznych, ziadne extra special znackove lyziarske), jedine co som musela extra kupit boli lyziarske rukavice a okuliare.