Lyžiarske výcviky a školské výlety
Preco niektore decka nechodia?Z dcerinej triedy bola len polovica.Podobne exkurzia,tiez cca polovica triedy.Len sa zamyslam,naozaj su rodiny,pre ktore je v dnesnych casoch tych 100 eur na lyziarsky vela?(zvysok je statna dotacia)Poznate take rodiny?alebo je to cisto o tom,ze detom sa v dnesnej dobe skoro nic nechce?aj to ma napadlo...my sme na tom financne dost blbo aktualne,ale skrabala som na ten lyziarak aj spod ciernej zeme,aby sla(nemyslim zadlzovanie😁,ale odopretie iných veci).
Že 100€ 🤣 chcela by som "iba" toľko doplácať... Naša ide na budúci rok, máme sa pripraviť na doplatok rodiča ca. 500€ (zahŕňa dopravu, ubytko+strava, pripoistenie, zdravotník, skipas, inštruktor; +teda výstroj až z niečoho vyrastie) A len aby ste vedeli, štátna dotácia je len v prípade, že deti idú na lyžiarsky mimo svoj okres, čiže napr. my západniari musíme koľkokrát cestovať na stred/Oravu, a každý kilometer to predražuje viac a viac..
@sundew nemyslím si, že decká to učia učitelia "zadarmo", a už vôbec si nemyslím, že to učia učitelia (česť výnimkám), niekedy to bolo bežné, ale dnes? My sme lyžiari (teda ja a dcéra) a všade, kde sme tento rok boli, sa motali "lyžiarske", ktoré evidentne boli pod palcom profi inštruktorov daného strediska, nie šk. učiteľov, tí tam iba robili dozor a lyžkali si pomedzi decká. A za mňa musím povedať, že by som bola radšej, keby dcéru učil riadny inštruktor, nie učiteľ, kt. stojí na lyžiach koľkokrát už iba "rekreačne"
@zorkahorka Mozno to bolo tym ze pocas telesne sa naucis zaklady vela letnych sportov ale ziadny zimny a tak tam dali aspon to lyzovanie. Tiez by sa mi zisli tie zaklady korculovania, lebo som si to tiez musela nastudovat ako sa naucit korculovat ked sme tuto zimu ucili syna. Este ze sa teraz vsetko da vygooglit.
@andreatytler ja aspon na kolueskovych viem, tak som si pomahala takto. Ale stale to syn nevie dobre, ten lad u nas nie je tak dostupný ako lyziarsky svah, takze lyzovat vie skvele
Ja som síce nečítala celý diskusiu, ale veľa ste sa vyjadrovali o výstroji. To všetci používate termo prádlo? Ja som donedávna nemala, a to nie som dieťa, a lyžovať chodíme. Veď pančuchy, tielko tričko pulóver.
Oteplovaky má tak či tak. Bundu má tak či tak. Rukavice nepremokavé má tak či Tak.
A lyže lyžiarky prilbu sa dá požičať, my sme dokonca mali z obchodu na celý rok zadarmo za body. A to úplne nové.
Keď som pred 20 rokmi bola v škole ja, tiež som nebola na lyžiarskom. K snehu som nemala žiadny vzťah, s rodičmi sme nikdy nelyžovali a ani ma to nelákalo. Nemala som k tomu oblečenie, nič, čiže jedno s druhým na lyžiarsky som proste nešla. Ale na výlety a plavecký som chodila, len tie lyže sú dosť špecifické.
No, to su fakt "argumenty", ze nevedia lyžovať a ani rodicia nevedia... preco vobec posielate deti do skoly. Citat, pisat a pocitat nevedia a podla niektorych diskusii na nete (nielen MK) to nezvladaju ani rodicia, nemali by sme zrusit rovno cele skoly? Moji rodicia nelyzovali, ja som sa naucila lyžovať na lyziarskom v škole. Az ked som bola dospelá, zacali sme chodit na lyzovacky, nastastie boli nasi natolko pricetni, ze podobne "argumenty" nepouzili. A ze nie su peniaze? No, hlavne, ze si nasekam rakos deti, postavim patposchodovy dom v hladovej doline a potom az do smrti uz len fnukam, ako mi je tazko...
Košice a okolie.
Ak by niekto chcel ísť na lyžiarsky a bol by problém s výstrojou (lyže, palice, lyžiarky, rukavice, prilby), máme všetko, kľudne mi napíšte IP, požičiame.
Máme viac veľkostí.
@vroni ach ako s tebou suhlasim. Ja som sa s tymto u par ludi stretla aj s plavanim... ved ja neplavam, babka, dedko, neplavaju, tak na co... nebude s nou/nim nik chodit plavat. Na co to potrebuje. Pri tomto napr uz vela ludi nastastie nazor zmenilo.
Za mna, dieta ma vsetko skusit, naucit sa co sa da.. nikdy nevie co sa mu zide, co sa mu zapaci. Aj keby to len 5x v zivote robil, moze si to odfajknut, skusil som, nie je to pre mna... Pred lyzovanim ja mam respekt, proste sa bojim, na svahu som stala par kart za zivot, ale moje dieta prave preto tam chodi od mala, ja si to odstresujem pod kopcom alebo doma :DDD vela deti nechce nieco robit, lebo rodicia im to znechutia nejakym sposobom a to ja nechcem. na druhej strane, ked povie same dieta, ze to nechce, tak respektujem.
Za jedno ako pisali baby je to aj uplne inde financne na lyziarsky ak nikdy nelyzovali treba kupit toho vela vratane oblecenia atd. Ale nemusi to byt o financiach, napriklad moja dcera vyslovene nechce ist ani na korculiarsky vycvik co mali v zime a sla skoro cela trieda ze sa boji a proste nie, tak ju nutit nebudem. Teraz budu mat skolu v prirode a len sa rozplakala ked o tom pocula :D
@anastazia93 ani my sme spociatku nemali termo. Tiez mal pod oteplovakmi teplaky. Jasne, ze sa da existovat aj bez toho. Ale za par eur z lidla u nas max vyuzite - aj na turistiku, treningy futbalu...

@andreatytler zrejme je odveky zaujem naucit deti jeden základný letny a jeden zimny sport, preto to lyzovanie a plavanie. Osobne by som bola aj za korculovanie, lebo mnoho rodicov to nevie a potom je tazke ucit aj dieta. To je presne nas pripad. Akuraf som si vsimla, ze ked syn korculoval s duetatm, ktore poznal, islo mu to lepsie a aj ho to viac bavilo