icon

Lyžiarske výcviky a školské výlety

20. mar 2023

Preco niektore decka nechodia?Z dcerinej triedy bola len polovica.Podobne exkurzia,tiez cca polovica triedy.Len sa zamyslam,naozaj su rodiny,pre ktore je v dnesnych casoch tych 100 eur na lyziarsky vela?(zvysok je statna dotacia)Poznate take rodiny?alebo je to cisto o tom,ze detom sa v dnesnej dobe skoro nic nechce?aj to ma napadlo...my sme na tom financne dost blbo aktualne,ale skrabala som na ten lyziarak aj spod ciernej zeme,aby sla(nemyslim zadlzovanie😁,ale odopretie iných veci).

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
tilly
21. mar 2023

Naši sú teraz na lyžiarskom, tuším 270 eur to bolo a išli skoro všetci. Môj syn napr do švp nechodí, lebo chodieva celá trieda a väčšinou chodia na konci júna, tak ten týždeň využívame na dovolenku.

silvike
21. mar 2023

Moj syn 4tak. Tiez som chcela, aby siel na lyziarsky. Tiez nie sme na tom financne az tak dobre, ale zaplatit lyziarsky bolo pre mna samozrejmost. A...syn? Ze on nejde. Ze nikto nejde, ze len dievcata a pod. No proste normalne protestoval, ze nie a nie a nie. Ta co som mala robit. A to som ho automaticky cez edupage prihlasila, ze jasne ze ide. A potom taky strajk. Ma riadne sokoval, ked zahlasil ze on nechce vobec ist. Som ho prehovarala, ze bude dobre, ze sa nauci lyzovat...hmmm...nepomohlo. Tak som musela volat ucitelke ze teda nejde. Tak nesiel, ze on sa bude radsej ucit v skole 🙄 No nechapacka.

ivet78
21. mar 2023

Moje deti by isli kludne aj same z celej triedy. Kazdy mame ine priority. Neviem preco by to malo byt zle ze niekto z triedy nesiel. Mna to nikdy ani nenapadlo riesit ostatnych. To ze deti nejdu to je uz jedno ci na vylet, ci na lyziarsky... preco by to malo byt zle. Je vela rodin co maju aj vela penazi.. ale nemaju radi zimu alebo zimne radovanky ci zimne sporty.. preco by to malo byt zle? Ved kazdy si zijeme zivot podla vlastnych pravidiel. Zbytocne zatazovat hlavicku takymito uvahami. Proste zi a nechaj zit.

pleja
21. mar 2023

Osobne si myslím, že rodičovstvo je aj o posúvaní detí vpred. To že nelyžujem ja ako rodič, neznamená, že dieťa nemá lyžovať tiež. Čo sa týka športov, dnes na všetko treba "akože" výstroj - na bicykel si už ani "nesmieš" sadnúť bez cyklistického trička a nohavíc, na bežky potrebuješ inú vetrovku než na obyčajné lyže, na beh potrebuješ iné tenisky než na chôdzu, na turistiku iné tričko než na beh....no určite. Každý sa tu oháňa lyžiarskou vetrovkou..veď to je normálna vetrovka ako každá iná, nemusia byť lyžiarske podkolienky, stačia aj normálne hrubšie ponožky. Ako deti sme lyžovali dosť a nikdy sme nemali nič "špeciálne" - obyčajná vetrovka, ktorú sme nosili aj do školy, obyčajné otepľovky a obyčajné pančuchy, prípadne hrubšie ponožky. Žiadny x-metrový vodný stĺpec netreba..keď brutálne prší, všetci sedia na chate, aj učitelia. Takže o kupovaní špeciálneho oblečka nemôže byť ani reči - aspoň pre mňa nie. Bol tu písaný overal za 250 eur - no už chcem vidieť môjho puberťáka ako sa súka do overalu - a mohol by byť aj zo zlata. Ani by mi nenapadlo kúpiť vetrovku drahšiu ako 50 eur a to by už fakt nemohla byť iná možnosť, lebo aj 50 eur by mi bolo veľa. Čo sa týka výstroje našim deckám požičali rovno na svahu - nahlásila sa dopredu veľkosť nohy, výška a hmotnosť pre nastavenie viazania a dostali všetko na mieste za 35 eur. Časť lyžiarskeho išla vlakom - teda doprava zadarmo, časť autobusom a brala veci aj tým, čo išli vlakom. Teda často je to o organizácii a o chcení - buď ja chcem a chce aj dieťa alebo niekto z nás nechce. A ako som už písala najviac mi je ľúto keď všetci chcú a finančne to nedávajú.

ouwecka
21. mar 2023

Lyziarska vyprava je jedna z najdrahsich
100€ nie je vsetko a pre niekoho je to vela a naozaj vela

lacoste8
21. mar 2023

@belllinka presne tak

katka700
21. mar 2023

@anjelicek26 Keď čítam tvoje príspevky tak začínam veriť konšpiratorom že celé to zdražovanie je plán ako ľudí pripraviť o bývanie. Co2 daň z odpadu to je choré.

mmoni89
21. mar 2023

Myslím ze to je každého osobná vec. Lyžovanie je v dnešnej dobe drahá záležitosť. Nie každý aj chce lyžovať, niekto sa bojí, niekto nelyzuje nikto z rodiny tak nieje dôvod.. A tiež tak niekto naozaj možno si to nemôže dovoliť co je na tom? U nás tento rok 2x lyžovanie 110€, 2x korčuľovanie 70x, 2x skola v prírode 230€..akoze sú to palky

blackcat8885
21. mar 2023

Ja poznám aj rodiny kde peniaze by aj boli ale proste rodičia nechcú alebo sa boja dat dieťa na takú akciu alebo sú deti ktoré proste nechcú ísť. Môj syn 4tak chodí a pokiaľ bude chcieť bude chodiť bol v skole v prírode a ide aj tento rok, bol aj na plaveckom lebo chce. Ja som rada, keď ide ja som také možnosti nemala. Čo sa týka peňazí tiež horko ťažko naskrabem na to ale keď viem dlhšie vopred snažím sa našetriť

euka210
21. mar 2023

Ak rodina nelyzuje, tak treba zohnat i vystroj a 100e moze byt pre niekoho vela zbytocne vyhodene peniaze ked aj tak lyzovat nikdy viac nebude. Z nasej skoly bol 8. a 9.r, 4 triedy to mali byt a podla fotiek sla asi polovica.
Exkurzie...tam je skor nezaujem deti...syn piatak ma spoluziakov, ktorym sa proste na vylety chodit nechce 🤷‍♀️
U nas ma zase po covide 1.stupen moznost chodit sa tyzden ucit korculovat...tretiak chce ist, prvak nie...podla povahy dietata

babalenka
21. mar 2023

Síce platíš akože 100 eur ,ale také deti či nemajú výstroj si musíš prirátať sumu naviac.Je iné keď idú na plavecký výcvik tak kúpiš len plavky.A sú deti čo nechcú robiť ten šport syn má spolužiaka je cukrovkár s pumpou na sebe .On kebyze spadne tak ma po pupme čo tiež niečo stojí.A v dnešnej dobe ked ide všetko hore tak človek si rozmyslí kam sa peniaze.So synovej školy majú ísť v máji autobusom do Londýna a kebyze viem ,že suma sa bude navyšovať tak ho ani nedám.Tu sumu si vieme predstaviť minút inak ako na výlet do anglicka.

ramzesa
21. mar 2023

Čo si ja pamätám ešte zo svojich čias, tak na lyžiarsky išli hlavne deti, ktorých rodičia chodili lyžovať. Aspoň oproti ŠvP ich išlo ozaj málo. Teraz sa mi vidí, že je to aj dostupnejšie. U nás na ZŠ chodia aj prváci jeden týždeň denne a učia ich inštruktori, nie učitelia. Aj s požičanými lyžami a lyžiarkami nás to vyšlo na stovku. Vetrovku a otepľováky máme bežne v zime doma. Veľa veci sme si medzi sebou aj mamičky požičali. Ale verím, že pre niekoho je tých sto eur ozaj veľa. Pobytové lyžiarske u starších sme tiež nejako s tými lyžami vyriešili cez požičovňu. Ale tam už u tých starších dosť zaváži aj kolektív. Nejde spolužiak, nejdem ani ja. A nehovoriac, že násťroční sa tam už snažia šaškovať s alkoholom a pod. 🤷‍♀️

kristiii
21. mar 2023

Inak ešte ďalšie postrehy zo synovej triedy..jeho naj kamoša nepustila doktorka, aj keď chcel ísť, ďalšiemu dala mama týždeň pred lyžiarskym na výber, či chce peniaze (sumu, ktorú sme doplácali ako zálohu), tým pádom jej odpadlo kupovanie oblečenia a požičanie výstroje, tak čo si chalan vybral? Pôvodne bol prihlásený..

jana_eyre_2
21. mar 2023

Nerozumiem a je nejaký problém ak nejaké dieťa nepôjde? Môj syn bol minulý rok v škole v prírode.. najprv ísť nechcel, potom si to rozmyslel.. šiel, aj sa mu páčilo, ale nie tak aby chcel ísť znova.. tvrdí že už nechce ísť.. my sme ľudia ktorí nesedia doma, deti majú veľa zážitkov, výletov.. možno práve preto nemá potrebu ísť niekam.. je introvert, zmenu prostredia máva v rodine od nás tak mu to asi stačí.. predpokladám že môj najmladší syn extrovert alebo dcéra čo je síce introvernejsia ale zato má viac kamarátok to bude zase brat inak keď budú mať príležitosť.. musíme byť všetci rovnakí?
Ja sama som nemala rada tieto školy v prírode, bola som na všetkých, vlastne ani neviem prečo.. neznášam zmeny, neznášam byť niekde s ľuďmi ktorých nemám až tak rada.. ak by šlo o moje rozhodnutia nejdem s triedou nikam.. to že mám pár pozitívnych zážitkov neprevyšuje to, ako hrozne som sa tam cítila opustená koľko krát.. nevieš si predstaviť aké to je pre dieťa introverta nepríjemne.. len naša spoločnosť je nastavená že všetci musíme byť rovnaki a musia sa nám páčiť rovnaké veci..

jaond19
21. mar 2023

Dcera ide na 5 dni v aprili do skoly v prirode, 170€, idu vsetci, dalo sa to riesit splátkami. Na lyzovacky nechodime, tento rok (a aj minulé) sme mali sneh 2-3 dni. Nedalo sa vsak ani sankovat. Aj korcule nakúpené, ze pojdeme aspon na lad. Boli sme az 3x.... klzisko u nas ani neotvorili, vo vedlajsom meste len par dni. Bolo proste v decembri a januari 5-10st.... naozaj sa mi nechce stovky eur (x 3 deti) vyhadzovat na lyziarsku výbavu, ktoru nevyuzijeme. Ak by dcera vyslovene chcela, tak poziciame veci a pojde na lyziarsky. No skor investujeme do letnych aktivit.

blackcat8885
21. mar 2023

Môj syn síce chodí no už teraz viem, že na lyžiarsky na 2stupni asi nepôjde. Už mi hovoril, že on nechce na lyžiarsky lebo sa bojí a my nelyžujeme. Keby si to rozmyslel a chcem potom ísť pôjde keď budu na to peniaze ale nútiť ho nebudem. Teraz v lete ide do školy v prírode a aj do tábora to je spolu 330€

kaktusik007
21. mar 2023

@kornelies mam implantaty v chrbtici - kazdy jeden pad u mna je hrozbou ze uz sa nepostavim naspat... takze na lyze fakt nemam odvahu, ked viem co mi hrozi 🤷🏼‍♀️

marca12
21. mar 2023

Naco by chodili na lyziarsky,ked su mozno kazdy vikend s rodicmi na svahu,absolvuju dovolenku v lyziarskom stredisku. To iste vylety maju s rodicmi,tak im to nie je take vzacne ist so spoluziakmi a ucitelmi. Nesud nikoho. Mnohi na to aj maju,len deti nechcu ist alebo poznam aj pripady,kedy sa rodicom nepacilo ubytovanie,bolo nizsieho standardu ako su zvyknuti,tak jednoducho dieta nedali na takuto akciu. Alebo ze dieta sa nebude trepat busom,ked pohodlnejsie je autom...a potom su samozrejme aj rodiny,ktore si to nemozu dovolit,ale tych je menej ako tych,ktore si mozu dovolit,ale nechcu

veronikasarkanyova
21. mar 2023

Podlahové mňa áno,leno sú rodiny kde sa musia rozhodnúť či jedlo alebo mydlo pomali... Jeden z členov napr nepracuje alebo aj obaja ale málo zarobia na seky a napr úver... A možnosť máju 3 deti... Každým dňom menia cenovky v obchodoch niektoré potraviny narastú na raz takú cenu... Čiže ak už nemajú na totálny základ tak jasne že výlet nebude ako primárne..
Bohužiaľ

veronikasarkanyova
21. mar 2023

@veronikasarkanyova pardon..... Prepisuje telefón 🤦🤦🤦

senta_sofia
21. mar 2023

Lebo to nemas len peniaze za lyziarsky, to mas oblecenie, zapozicanie lyzi, kufor a vela skrytych vydavkov, co z tych 100 eur spravia 2x tolko. A potom su aj deti, pre ktore lyziarsky nema vyznam, ked chodia lyzovat od mala s rodicmi.

oblecenie99
21. mar 2023

Na jeden lyžiarsky sa peniaze viac menej nájdu u skoro každého.. keď sú deti 2 plus viac, tak je to už o inom... A je tam aj škola v prírode... Jednodňové exkurzie a výlety.. Plavecký... Krúžky... Doučovania... V lete nejaké tabory... asi aj ako rodina chcú spolu ísť na dovolenku... Kupaliska...A potom tie klasicke: oblečenie, topánky, poplatky v škole, jedlo v škole aj na doma (ak ste boli nakupovať v poslednom čase, tak sa všetci zhodneme na tom, že tie cenovky vybíjajú poistky), zvýšené náklady na všetko, niekedy tá rodina musí investovať do niečoho väčšieho, napr. rekonštrukcia domu, ktorá už nemôže počkať, či kúpa nového auta atď. atď. Čiže to nie je o tom jednom lyžiarskom, ale o všetkom dokopy.

romanadam1626
22. mar 2023

No predstav si ,že niektoré rodiny naozaj nemajú na to peniaze. A nie len to len tých 100 eur.
Treba dokupiť lyžiarsku bundu, oteplovačky,rukavice...
A už si to viac to dieťa neoblečie, kedze sa v tej rodine nelyžuje nikto a ani nebude .
Je to práveže velmi dobré, že nemusia ist všetky deti.
Niektoré nemožu aj zo zdravotných dovodov.
Buď rada,keď Tvoje decká chcú ist, a možu.
A ostatných nerieš.
Ži a nechaj žiť...

andreatytler
22. mar 2023

Preco sa pytas anonymne? Nemam celkom najlepsi pocit z tvojho prispevku. Citit z neho vycitku.
Osobne nechapem preco sa lyziarsky vycvik robi.
Plavecky je na mieste, lebo ta naucia nieco co ti zachrani zivot, ale lyzovanie je len jeden zo sportov. To potom by sa mal robit aj korculiarsky, tenisovy, jazdecky a neviem este aky.
Na zakladke rodicia pozicali vystroj a tie lyziarky to bola bola uplna prisera. Ucitelia nas uplnych zaciatocnikov poslali na maly svah a nechali nas cely den spustat sa dole bez akychkolvek instrukcii. Bola sranda, padali sme. Vyvrtla som si koleno, sadra na 2 tyzdne. Bola som rada ze si uz nemusim obut tie lyziarky. Ked sme sli na lyziarsky na strednej som bola akurat chora a bola som rada ze nemusim ist.

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
22. mar 2023

@andreatytler pytam sa anonymne lebo diskusie citaju aj niektore moje kamosky,ktore by prispevok nepochopili,presne ako ty..a ze nemas celkom najlepsi pocit?no,tvoj pocit je to posledne co ma trapi.jasne som sa na viac miestach vyjadrila .

risolino
22. mar 2023

Nasa teraz tiez nesla... Mali ist po vianocnych prazdninach, vsetko sme mali prichystane, pozicane, nakupene... bola prihlasena. Kvoli pocasiu vsetko zrusene. Teraz po jarnych prazdninach dali termin minuly tyzden, malo prsat skoro cely tyzden, fukat... To sme nechceli zase vsetko vybavovat a ci sa kvoli pocasiu pojde. Vela ziakov islo, hned prvy den polovica ochorela, na druhy den uz nesli dva autobusy ale len jeden. Potom na treti den dalsi nesli, lebo ze ich to nebavi... Takze my sme aj boli radi, ze sme sa tak rozhodli... Pred prazdninami dcera bola nachladena, potom sme boli aj posledny den lyziaraku na kontrole s ockami. Nechodievame lyzovat, ja som bola zo skoly na lyziarskom, odvtedy som stala dvakrat na lyziach. Ked som bola mala, tak sme mali male lyze, na zahrade sme sa lyzovali.... A syn bol v prvom rocniku, odvtedy nestal. Ostatni spoluziaci neviem preco neboli a ma to nezaujima a k tomu ani v skole ich nezaujimalo. Syn mali korculiarsky a nechce sa korculovat, tak isiel ale nekorculoval sa. Napr. Ani plavanie ho nelaka... A to bol na plaveckom v skolke... Ma pohybu az az, chodi na futbal a floorbal a ma v sobotu turnaj.

bobrina1
22. mar 2023

Nerozumiem, ako suvisi to, ako niektore pisete, ze v KE alebo na juhu SK bol sneh 3 dni. To keby ste tam mali sneh, tak tam lyzujete? A tiez neviem, co je na tom, ze rodina sa nevenuje lyzovaniu, ved dieta to moze zaujat, moze sa lyzovat neskor same v dospelosti, alebo zisti, ze fakt to nie je nic pre neho. Jedinym, pre mna pochopitelnym, dovodom su financie a nezaujem dietata.

heln
22. mar 2023

moja dcera napriklad nerada cestuje a nema rada skolske vylety, ked povie ze nechce ist, tak ju nutit ani presviedcat nebudem. co sa tyka penazi, pre mna je to polozka, ze si naozaj dobre zvazim ako tie peniaze pouzijem.
druha vec je moja osobna skusenost, mna telocvikar na svahu neskutocne sikanoval, pretoze som mala stare snurovacie lyziarky (jedina z celej skoly), nevedela som si to dobre uviazat a ucitel vkuse komentoval ako mi tam noha lodzga, strasne som sa hanbila, pripadala som si ako nejaka socka, tak som sa robila za sa ani neviem udrzat na nohach, tak ma presunuli do poslednej skupiny, kde boli totalne dreva. dalsia vec, ktora ma odradi od takychto podujati je, ze u nas sa na brannom tyzdnovom vycviku, na ktory som ani nechcela ist, ale prehovorili ma, kazdy vecer ucitelia ozierali a poslednu noc riadne vystrajali, nahi sa kupali v bazene so ziakmi, budili nas, robili si z nas srandu, a jeden ucitel sa vraj vyspal s nejakou ziackou. vtedy mobily este neboli, dnes by som to vsetko natacala a dufam, ze sa doba zmenila, aj ked trochu o tom pochybujem.