Mám 13,5 roka a mamina mi zobrala žiletky na holenie nôh
Raz som sa začala holiť bez maminho vedomia. Keď mi nasla žiletky tak sa ma spýtala co s nimi robím, tak som jej povedala ze holím si nohy.. A ona mi ich zobrala že ich nepotrebujem.. Pritom videla moje nohy že ich mám ako z džungle.. A povedala ze mi ich dá na začiatku leta.. A podotkla že ona sa začala holiť až keď mala menzes. Ale ja ešte nemám menzes ale chlpy mám riadne... Mam 13,5 roka. Teraz keď je apríl tak začína byť aj niektoré dni na kraťasy.. Neviem ako si mám od nej vypýtať naspäť tie žiletky. Za každú radu ďakujem
@miriam11 nežijem v praveku...možno ty... 13 r. dieťa sa ešte holiť nemusí... matka asi dobre vedela prečo jej berie žiletky...😉
@pribinak myslíš že je dobre nahovárať dieťa aby si sama kúpila žiletky a schovala ich pred matkou? Jej matka by sa ti asi nepoďakovala.... Každý má svoju predstavu a nemá rád keď sa niekto stará do výchovy jeho dieťaťa.... Tebe by sa ako páčilo aby ti niekto cudzí zasahoval do výchovy tvojho dieťaťa? No asi nie moc, a je to jedno v akej veci... Matka isto má dôvod prečo nechce aby si dieťa holilo nohy...
@littlebubble mala si "správne" zareagovať a nie nechať sa zhadzovať sopliakmi..... 😉
Aj to sa treba naučiť....😉
@veronikaszabova úplne vážne...
@h2 my žiletky ani nekupujeme... 😉
@stary_ujco aj ty ako chlap si holíš nohy? 🙂
@martinaju možno tvoja matka .... ale autorka má svoju matku a ona to vidí inak...😉
@deti95060810 Ja sa viem správať, ale zakazovať dieťaťu sa holiť a povedať že vymýšla mi tiež nepríde úplne v poriadku 🙂 Je to každého volba kedy sa začne holiť, tak prečo to niekomu zakazovať? Prepáčte, že aom reagovala takto, ale v tej chvíli ma to naozaj naštvalo.
@deti95060810 Smiem sa spýtať prečo by sa chlap nemal holiť?
@deti95060810 A môžem sa Ťa opýtať na Tvoj dôvod? Prečo Ty by si to svojim dcéram nedovolila?
@deti95060810 sa ukľudní. A prečítaj si cely môj další príspevok.
@deti95060810 nie možno. Moja mama nemala problém sa so mňou rozprávať o všetkom ja nemám problem sa aj s otcom rozprávať o všetkom a nikdy som nemala ale to je presne o tom vybudovať si vzťah. Mala som rešpekt ale keď som niečo potrebovala vedela som, že za nimi môžem prísť naozaj s hoci čím. Tu je problém mama dcera a komunikácia. Ale ano ono je jednoduchšie zobrať zakazať a koniec. Prečo si s nou nesadne nevysvetlí a nevypočuje? Ale to je presne aj váš nazor už skoro 14 rocne dievca si nema holit nohy a hotovo dovidenia, žiadna diskusia nič. Vie jej mama či sa jej nevysmievaju? Vie jej mama prečo si chce holiť nohy? A už bude mať 14 to už nie je až také dieťa. Mam pocit, že niektoré mamičky považujú svoje deti za maličké príliž dlho.
Take dievča treba usmerňovať ale hlavne mu pomôcť, dospievanie je náročne nie len zmenami, ktoré sa dejú ale aj tým ako sa rovesníci správajú a čo to na tom dieťati môže zanechať hlavne na dievčati. Či je lepšie aby bola v kolektíve utiahnutá? Len preto, že jej mama s nou ani nediskutuje? A rada tak nos dlhé suknu alebo nech nosi len nohavice nie? Preco si obliect suknu alebo šaty (aj keď len nad kolená keď tu tak všetky všetko prežívate) lebo je dievča a chce sa pekne obliekať ale nemôžr lebo mama jej zobrala žiletky a nechce byt terčom posmeškov lebo nie je leto... udupavajme sebavedomie mladým slečnám hneď na začiatku to je top. Inak niektoré moje spolužiačky ktorým mamy zakazovali všetko robili po tajomky (holenie, malovanie a tak dalej) aj v 15 aj v 16 a na strednej boli jak odtrhnuté z reťaze a sama som ich nespoznavala ako sa začali správať. Ale držím palce každej jednej mame v jej rozhodnutí. Ale nie len vo vzťahu žena a muž je dôležitá komunikácie ale aj vo vzťahu mama a dieta a otec a dieta. Nie je všetko o zákazoch a o vašom pohlade na svet. Aj tie deti už žijú nejaký ten svet tak im treba pomôcť aby sa necítili menejcenne alebo zle.
@deti95060810 mozes mi prosim vysvetlit tvoju vetu "keď budeš mať doma slečny v tomto veku pochopíš..." co treba pochopit? Ja som mala tiez 13 a nebolo to tak davno a kludne som si holila nohy, mama s tym nikdy nemala problem a neubudlo zo mna..
@deti95060810 ver tomu, že dnešné 13 už niektoré majú prales na nohách. Smutné, že tieto dievčatá majú matky, ako ty a autorka. Vôbec sa nechcú vžiť do citov svojich dcér. Ľutujem ich úprimne.
@deti95060810 a ku kadernicke 13rocnym detom ist dovolite? Ostrihat si nechty? Je to presne to iste. Na Vasom mieste im kupim vhodne ziletky, pokecame o starostlivosti po holeni aby si zbytocne neublizili ked sa budu holit tajne narychlo bohvie cim, co tak ci tak urobia. Holenie je uplne normalna sucast hygieny a 13 rocny clovek je dostatocne zrely na to aby toto rozhodnutie o svojom tele urobil podla svojho uvazenia (rovnako ako ho moze uz urobit vo veci kedy a ako sa da ostrihat u kadernicky) . tomuto postoju vazne nerozumiem a som vdacna, ze moja mama to v tomto veku brala ako moje sukromne rozhodnutie a vobec do toho nezasahovala..a teda je to odvtedy uz peknych par rokov, ale negativne ucinky holenia som nezaznamenala, bez obav :D
@deti95060810 ty si dobre mimo.
Ja som teda svojej mame neoznamovala ze "mama tak teraz sa idem oholiť" vrámci hygieny som zobrala žiletku a bolo. Nevidím dôvod vôbec také niečo riešiť s rodičom a matka ktorá ZAKAZE vlastnému dieťaťu oholiť sa v roku 2021 pod pazuchami, alebo nohy a je jedno ci je to chalpec alebo dievča, je chorá.
Neviem ale co sa čudujem, minule tu mamy radili hrabať sa 9rocnycm dievčatám medzi nohami ci sa dobre osprchovali 🤷🏼♀️
@sandruliak chod do obchodu a kúp si nové a ohol sa.
@zuvelyn keď sa boji ako to tu teda niektore matky prezentuju tak si sadnem s dietatom a poviem aspon ako a ze co ma pouzivat co mame doma na holenie alebo co jej/mu kupim na holenie.
Podľa mňa su niektore fest mimo ale teda v 9 rokoch by som umrela keby sa mama chcce pozret ako som sa okupala 🤦🏽♀️😀 niektore tie deti maju asi za teliatka inak nechapem 🙈
ale vyjadrenie mozno tvoja matka ma celkom dostalo, ano moja mama bola normalna uz pred 15 rokmi chvala panu bohu za nu 🙏🏽🙏🏽🙏🏽
hroza, tu sa clovek uz ani nemoze slobodne rozhodnut ci si oholi nohy...sa len pytam co z takych deti vyrastie? ista predstava sa mi vynara ale necham si ju pre seba, lebo sa nepatri na dieta povedat nesvojpravna chlpata obluda....
autorka je mi to luto...niektore deti to maju proste tazke. snad t zvladnes bez dalsich nasledkov a nejako si s tymi ziletkami poradis.
Tak len pre doplnenie: ja mám 46 rokov, moja mama má 72. Nepamätám si už presne, kedy som si začala holiť nohy, lebo to bolo fakt dávno, ale viem, že som ešte chodila na ZŠ. Takže tipujem tiež tých 13 rokov. Mama sa k tomu nikdy nevyjadrovala, nezakazovala. Vlastne si ani nespomínam, že by som to s ňou riešila, lebo som mala staršiu sestru, ktorá ma do týchto vecí zasvätila. Takže nie je to ani tak o veku tých mám. Lebo predpokladám, že autorkina mama môže byť pokojne aj mladšia, ako ja.
@lindous nemá problém so ziletkami sama ich používa.... Ďakujem
@sszuzu8 ako kto no ja som hnedovláska takže to je inak vidno
@deti95060810 aký dôvod prosím ťa môže mať matka na to aby mladej slečne zakázala holiť si nohy??
Ta mozno skor jej vzala tie ziletky, lebo sa boji, ze sa bude rezat a tak to odprezentovala, ze nechce, aby sa holila...no a toto bolo hrozne zle...
Ak ma niekto alergiu, tak nech vyskusa viac vyrobkov. Ved v obchode sa da kupit uz tolko vela kremov, a aj pred a na holenie a aj po holeni a vsetko mozne a nemozne..ja som dnes prisla z DM drogerie a nechala tam nejakych 50 eur, ale tasky nabalene kozmetikou a aj na holenie pre chlapa a pre mna a teda presne, aj na zvlacnenie, peny asi 4 fajty, a krem po holeni...a verte, ze aj tam dole na intimne partie su rozne fajty...a ine na nohy, ine na intimne oblasti. Na Vianoce som dostala od priatela aj depilacny strojcek a ked treba mi pomoct, tak aj on pride a pekne mi pomoze pri uprave noh, pazuch a aj intimnych oblasti.... 🙂 🙂
@nistika kedysi to tiež rodičia zakazovali, za maľovanie aj po hube nejedna slečna dostala, farbiť vlasy bolo tabu, teraz prvostupnove žiačky nabehnú s farebnými vlasmi, vrkocmi a nalakovanymi nechtami, rovnako rodičia riešili kopu iných veci a co ako z nás vyrástlo? Jedine, ze sme si to poriešili bez rad modrého koníka bol rozdiel. A nemam pocit ze by zo mňa alebo rovesnicok boli nesamostatne chlpaté obludy. Za to je na zamyslenie keď dnešné 14-15tky majú viac makeupu na tvári, ako vedomosti v hlave.
@zazvorka87 môj brat mal až také chumace biele, dlhé. Ako nejakému 7 r mame lekárka povedala ze normálne depilovat holiť... Mama sa na to vykaslala, že tak to určite robiť nebude a ono sa mu to stratilo úplne 😁
usetri si vreckove a kup si tie jednorazovky sak to stoji par korun...fakt nechapem ako ci chce aby si sa hanbila nosit kratase a parila sa v rifliach alebo co...toto zmyslanie stredoveke..ja som sa tiez holila asi od takeho veku a moja mama mi to nikdy nezakazovala len pretocila ocami co vymyslam a to je dobrych 20 rokov dozadu...len si daj pozor aby si sa nepozerala aj ked mne sa to podari aj teraz no co..

@otazka1 nezasekla som sa nikde...keď budeš mať doma slečny v tomto veku pochopíš...