icon

Mám 13 rokov a nechcem chodiť do kostola

robik25
26. júl 2020

Dobrý, moja mama ma núti chodiť do kostola a ja jej neviem ako vysvetliť že tam chodiť nechcem a ani chodiť nebudem nejaké rady ?

marca12
26. júl 2020

Pozri mas 13a mas este povinnost posluchat rodicov. Ak si to praje,nezmenis na tom nic,spln jej zelanie. Tiez sme to tak doma mali. Museli sme a hotovo. Ked som mala nejakych 16-17 zacala som postupne menej chodit az som prestala uplne. A ked sa mi nieco zle stalo vzdy som si vypocula,ze to preto,lebo nechodim do kostola. A dnes som sa opat vratila k viere. Nikdy som nezanevrela na Boha,len som leniva ist do kostola. Smutne no. Tak nerebeluj a chod tam,este si mlady na to,aby si bol lenivy. Aj tak by si ten cas stravil na mobile.

janinah
26. júl 2020

Vieš,rodičia najmä mamka ti odmalička chceli dať len to najlepšie....jedlo /niekto považuje za najlepšie nedávať sladké,niekto robí z dieťaťa vegetariána,niekto dáva zo všetkého ochutnať,aj slaninu aj zmrzlinu,lebo to považuje za najlepšie...vyberajú ti najlepšiu školu aj naj učiteľku....dávajú pozor s akými deťmi sa kamarátiš,ak by bol medzi nimi grázel,tak ti ho ako kamoša zrušia....dávajú si námahu kupovať ti vhodné hračky aj nájsť ti správny krúžok....prečo si myslíš,že v tak dôležitej otázke akou je viera by nechceli pre teba to najlepšie?

majamat
27. júl 2020

povedz mame, ze viera je o tom, v co veris, nie v co ta nutia verit ostatni. viera musi byt dobrovolna.

majamat
27. júl 2020

a teda s tym suvisi aj to, co budes,a lebo nebudes chodit do kostola. ak veris v boha, mama sa moze tesit.

moja rodina - z maminej strany su vsetci veriaci. mam sa odstahovala do ineho mesta a my uz nie sme takto vychovavany, rovnako aj mamin jeden brat sa odstahoval do Ciecha tiez deti k tomu neviedol. no ostatni jej surodenci a aj babka su silno anbozensky zalozeny, cele desatrocia sme mali koli tomu problemy. nas kontakt sa obmedzil na 1 den za rok, na dusicky. ked sme doobeda prisli, pobehali cintorin, na obed sme sa dostali k babke, pripadne ku krstnej ( pokrsteni sme ) a po par hodinach, asi okolo 17hod sme odchadzali na bus. a casom im doslo, ze sme koli tomu malo spolu a ked sme sa nahodou dostavali k tejto teme, tak si radsej zahryzli do jazyka, aby sme sa nepohadali ako vzdy. a vdaka tomu sa nam uz vztahy trosku zlepsili, ale uz to nie je ono. hoci oni su celkom fajn.

masha185
27. júl 2020

Pozri, ja to tiež neuznávam ale tak tiež mi vadilo doma sa starať o brata alebo robiť poriadky. Ide o to že si jej dieťa, ona ťa živí a ona má povinnosť chodiť do práce a živiť ťa a ty máš od nej povinnosť chodiť do kostola. Tak to ber proste jak jednu z domácich prác proste si to tam odseď, keď vieš, že na základe toho sa ona rozhoduje či ti niečo dovolí alebo nie. Ja by som tam chodila z vypočítavosti v takom prípade

janinah
27. júl 2020

@masha185 učiť vypočítavosti 13r dieťa? hmmm😒

masha185
27. júl 2020

@janinah Ako deti sme neboli iné.....niečo za niečo nie je ani tak vypočítavosť ako bežná realita 🙂 Kľudne by som mohla poslendú vetu vymazať ale stále by to znamenalo to isté

janinah
27. júl 2020

@masha185
@masha185 kto ako...ja som tá "iná" bola....

kamitomi
27. júl 2020

@janinah dovolím si nesúhlasiť. Naše deti chodia odmalička no starší, 13 ročný syn už nejaký čas štrajkuje. Chlapec píše že mama ho núti, čo podľa mňa nie je správna cesta a z toho plynie chlapcov odpor. A prečo to viem? Lebo u nás je to to isté. Manžel je veriaci, doma tak bol vychovaný, v ich rodine nehrozilo nič také že nejdem. Manžel so starším súrodencom to nikdy neriešili a tretí najmladší od cca 14tich chodil poza kostol, lebo nenávidel kostol. Všetci traja boli rovnako vychovávaný, rodičia oba veriaci a vlastne celá aj širšia rodina je veriaca. A ja neznaboh.... verím, ibaže nie v prikázania cirkvi, verím po svojom, modlím sa po svojom a do kostola nechodím. No naše deti musia, lebo otec nakázal. Kto to nezažil nepochopí. Narobí to v rodine dosť veľký rozruch. Problém veriacich je, že keď nevedia inak, tak nakážu. Dokonca som počula aj názor od farára že deti treba nútiť lebo nevedia čo je správne.... Ja už dnes viem, že moje deti do kostola prestanú chodiť v deň kedy dosiahnu 18 rokov a manžel aj celá rodina s tým nič nenarobia. Ja si myslím že každá viera má význam, ale hlavne vtedy ak človek verí, chce veriť a vníma to tak že sám tu vieru potrebuje. Švagrovej deti chodia do kostola, sú k tomu vedené, nie nútené. A rozdiel je obrovský. Jej deti chodia a radi. Dokonca aj na rôzne púte a podobne. Chodiť do kostola a byť duchom neprítomný alebo čakať na to až mi bude 18 je... povedzme že zbytočné. To že budem bývať v garáži zo mňa auto neurobí a tak je to aj s kostolom.

janinah
27. júl 2020

@kamitomi je to tvoj život a tvoja rodina,ja sa tu snažím 13r. dieťaťu vysvetliť,že mama mu nechce nanútiť nič zlé a že vo svojom veku by už sám mohol pátrať po tom,čo viera je a čo prináša...a že verím si po svojom a nechodím do kostola....to mi príde ako vyberiem si len čerešničku z torty,vyberiem si z kresťanstva len to,čo mi vyhovuje,budem veriť,lebo čo ak náhodou to nebo ozaj existuje a ja sa tam nedostanem,tak akési zadné vrátka mať treba...ale do kostola už nepôjdem,ani na prijímanie ani na dáke pútnicke miesto,však na to treba čas a dáku námahu vynaložiť,to sa mi už nechce,tak si poviem,že to vlastne netreba....je to tvoja vec ako si to v sebe poriešiš.....verím,že vaše deti kostol v dospelosti odmietnú,hoc dopredu nevieš,bude pre ne pohodlnejšie robiť to ako mama,robiť to po svojom,bez kostola,bez kresť. spoločenstva...podstatná je tu však jedna vec- dieťa versus dospelý,dieťa treba viesť k tomu,čo ja ako rodič považujem z asprávne,na dospelého už dosah nemám,moje dve dospelé dcéry veria aj s tým kostolom,ak sa mi toto nepodarí,aby takto žil aj môj syn teraz 15r,tak to budem považovať za svoje zlyhanie,ale zabiť ho preto nezabijem,len už nebudem ja zodpovedná.....my sa síce celá rodina plánujeme raz v nebi stretnúť,deti k tomu vediem odmalička,takže myslím,že tam bude raz aj on

janage
27. júl 2020

@robik25 a co tak sa k tomu postavit ako dospely? Pozri mama, mam pochybnosti ci Boh existuje, omsa ma nudi, ale z ucty k Tebe sa raz tyzdenne zucastnim. (Bez zduvania a prekrucania ocami😉)Ak Ti staci, ze to bude jediny dovod navstevy chramu, pojdem.
Daj najavo slusne a pravdivo co si myslis, ale ukaz ze jej vieru respektujes.

maja22
27. júl 2020

@robik25 Nedavno som citala otazku: Ako chcete vydrzat s Bohom po celu vecnost, ked hodina v kostole s Nim je vam dlho? 🙂 13 rokov je vek, kedy si clovek zacina utvarat vlastne nazory, chce si zit "svoj" zivot, rozhodovat o sebe, o svojom case atd. Dolezite je vtedy uvedomit si, ze ma limituje (obmedzuje) moj vek a z neho vyplyvajuci nedostatok skusenosti, preto treba naberat skusenosti tak, aby nedoslo k ujme na zdravi - fyzickom aj dusevnom. Napr. aj tu ti uz poradili vselico, mne osobne sa niektore komentare a niektore nie, aj ty si budes musiet zvolit sposob, ako dalej zit. Byt vo vnutornom rozpore s mamou (tvoji rodicia v tomto nie su jednotni, co je skoda, lebo ich rozpoltenost na teba vplyva), cize navonok posluchnut a vo vnutri sa hnevat, ze radsej by si robil nieco ine - to je len jeden sposob. Iny sposob - ako vidim u nas - navonok akoze idu do kostola, ale zostanu vonku, predebatuju celu omsu a potom domov, akoze boli... Za mna - prve aj druhe zle. Podobne ako vypocitavost nieco za nieco... Ina moznost - tvrdis, ze v Boha neveris, tak zrejme ti s Nim osobna skusenost, nemal si s Nim este ziadny vnutorny zazitok, tak si myslis, ze nejestvuje - pros Ho, aby sa ti nejakym sposobom dal pocitit, aby si v Neho uveril. Vies, do kostola mozu ludia chodit zo zvyku, preto, ze ich tak kedysi ucili a oni v tom pokracuju, ale mnohi chodia preto, lebo Boha vo svojom zivote nejako zazili. Treba o ten zazitok prosit, ak sme si ho este neuvedomili. Neviem, akeho vierovyznania ste, ale skus si precitat nejake zivotopisy svatych. Nemusis vyhladavat mucenikov z prvych storoci, aj v 20. storoci sa najdu, niektori dokonca velmi mladi. Mozes objavit nove zaujimavosti a inspiracie aj pre svoj zivot. Hladaj si nove informacie, skumaj, bud otvoreny prijimat nielen nove fakty, ale v osobnom rozhovore predkladaj svoje pochybnosti Bohu. Pokial budes uprimne a vytrvalo hladat odpovede na svoje otazky, respektuj mamino zelanie ako fakt a podvol sa mu. Je to podobne, ako keby ta nutila jest polievku a zeleninove rizoto, hoci ty mas chut na pol kila zmrzliny, proste vies, ze to mysli dobre a das to. Kym sa osamostatnis, mozes najst aj Boha, aj vieru a raz to budes vysvetlovat svojim detom, ze chapes, ze radsej by sli na stanovacku, ale ten kostol je predsa dolezity 😀😉.

callisia
27. júl 2020

Mňa nútila chodiť ešte v 18-tke, takže som získala k tomu taký odpor, že nielenže neverím ale ani dieťa nie je pokrstené. Takže toľko k tomu núteniu do niečoho.

lenalala332
27. júl 2020

Ja som tiež nechcela chodiť a nakoniec som rada. A keď tak sa porozprávaj z mamou.

marygk
27. júl 2020

Jednu omšu do týždňa prežiješ. Z krásy ti neubudne. A že ťa nechce pustiť na stanovačku? Samozrejme že ťa nechce pustiť. Stany nebudú ešte ani rozložené a väčšina z vás bude na mol. Mať decko otravné alkoholom a poprípade platiť aj výjazd záchranárov... To všetko sa môže stať. Keď budeš dospelý, budeš mať svoje bývanie svoj príjem. Budeš niesť zodpovednosť sám za seba. Potom nebudeš musieť chodiť do kostola a budeš môcť ísť stanovať. Teda ak, budeš mať nato čas a chuť, lebo ako dospelák budeš chodiť do práce. A youtubuerov je už dosť, na túto kariéru sa spoliehať nemôžeš.

kamitomi
27. júl 2020

@janinah to je všetko v poriadku, máš pravdu. No podstatný je jeden rozdiel, dieťa treba viesť, nie nútiť. Ísť mu príkladom, vysvetliť čo treba a vysvetľovať znova. No v rodine kde je jeden veriaci a druhý nie alebo v takej kde sú dve rôzne náboženstvá je to zložitejšie. Ty to máš jednoduché, vyrastala si v takej výchove, vzala si si muža rovnakého vierovyznania a tak aj výchova smerovanie detí je úplne o niečom inom. Moja rodina je ateistická, tak ma aj viedli a vychovávali. No ja som od detstva verila v niečo viac, a preto som sa k tomu postavila "po svojom". Lebo podľa čoho som si mala vybrať? Byť katolík, evanjelik, pravoslávny, protestant, hinduista......? Ja si totiž myslím že všetky náboženstvá sa modlia k tomu istému Bohu, iba ho inak volajú. A tak som si raz prečítala desatoro a prišlo mi že sú tam múdre veci písané a že ak človek podľa nich žije, nemôže nič pokaziť. A vonkoncom to nerobím alibisticky, že dúfam že nebo je a že si teda vymodlím cestičku. Ale preto lebo verím že je to správne. A deti? Ťažko ich povediem k niečomu o čom nič neviem, k tomu sa zaviazal manžel. Lenže je jednoduchšie nakázať ako viesť.... Ak chlapca mama len núti potom z toho nebude nič dobré, tak ako u nás. Náš syn už jasne povedal že do 18tich vydrží, lebo nechce aby bolo v rodine zle kvôli tomu, respektíve na mňa aby nebolo zle. A tiež povedal že ak viera takto rozvracia rodiny potom asi nie je správna. A v tom má chlapča pravdu. Lebo nie ja, vychovaný ateista rodinu súdim za vieru, ale oni súdia a odsudzujú mňa za to, že veriaca nie som. Takže ak jeho mama chce aby bol veriaci, lebo tak je to podľa nej správne, musí ho viesť a sprevádzať a vysvetľovať a nie nútiť. A u dotyčného ide o to, že jeden rodič na tom trvá a druhému je to jedno. A následky znáša dieťa.

kamitomi
27. júl 2020

@maja22 A takto nejako si predstavujem vedenie dieťaťa k viere 👍 . Ibaže chlapec asi nemá túto možnosť, tam je zrejme len to že musí.

maja22
27. júl 2020

@kamitomi dakujem, ze si mi dala 👍, ale vies co, temu som otvarala zo zvedavosti, ci ju nahodou nenapisal moj syn 😀. Ma 13 a tiez uz chce mat na vsetko vlastny nazor. Ale nie, lebo a) stanovacku neriesime b) my s jeho otcom tahame za jeden povraz 🙂. Neviem, z coho usudzujes, ze chlapec nema moznost uskutocnit to, co mu radim. Vsak mu odporucam, aby do kostola chodil, nie z donutenia, ale preto, aby si vymodlil osobny zazitok s Bohom a cital o svatych - to je vsetko mozne. Lenze to je tak, ze to vyzaduje chut a nejaku namahu. Moj 13-rocny si postahuje z netu vsetky dostupne knizky, ktore ho zaujimaju, ked nie su v slovencine, cita v cestine, ale ked dostal krasnu knizku o Dominikovi Saviovi, precital si len zaver, lebo ho zaujimalo, ako zomrel, ked zomrel taky mlady, ale k tej pointe, ze preco, sa vobec nedostal, lebo ho to "nebavi". Taktiez mam problem mu vysvetlit, ze Boh je viac ako clovek a patri sa mu preukazovat nalezita ucta. Darmo mu vravim, ze k pani prezidentke na veceru by ho nepustili ani v rifliach ani v teplakoch, ze sa vyzaduje isty druh oblecenia, lebo to suvisi s uctou a postavenim a ze aj my prejavujeme svoj vztah k Bohu tym, co na seba navlecieme, ked sa mu ideme poklonit a slavit Eucharistiu - nie, je to takmer kazdonedelny boj, ale tu koselu si neoblecie ani za svet, proste k tomuto stadiu este nedospel, ze Boha uctievame vnutorne aj navonok. Takze ono sa pekne radi co a ako, ale clovek sam musi chciet nieco na sebe zmenit, uvazovat, citat, modlit sa, hladat, sam musi zazit ten dotyk Boha, ale k tomu proste treba dospiet na kolenach, len malo stastlivcom sa stalo, ze pocitili Boziu pritomnost, aj ked o nu neprosili, to su vynimky a je mozne, ze im toto stastie vymodlil niekto iny. Boha treba vyhladavat, tuzit po nom a ten okamih raz pride. A clovek z neho potom bude cerpat uz cely zivot, lebo to sa neda len tak zabudnut. Lenze ked dospievajuce dieta rebeluje (casto v roznych veciach, viera je len jedno z mnohych), tak vtedy treba aj pevnu rodicovsku ruku, aby ich viedla. A vysvetlovat a modlit sa...

ukulela
27. júl 2020

@evica01 zneužívaní miništranti by ti porozprávali ....

lenqua_12325
27. júl 2020

Neviem prečo toto rodicia robia. Nátlakom docielia úplný opak 🤦🏻‍♀️

janulik2008
27. júl 2020

Bože.
Doteraz si pamätám ako som neznášala chodenie do kostola pred prvým sv prijímaním. To som mala 9 rokov. Možno aj pre to nútenie dlho predlho som ptm do kostola nechodila kým nešla jedna suseda na PSP ptm ďalšia neskôr sestra atď. ptm som šla na birmovku dlhšie po nej som chodila do kostola aj ma to bavilo 😁
Naposledy som bola asi pred 2ma rokmi a veru čudný pocit to bol. Ja verím v Boha atď som dokonca krstná ale to nútenie detí chodiť do kostola ma neskutočne štve 😒 ... keď k nám chodila sesternica na prázdniny tak susedia mali dieťa dievča v cca rovnakom veku a raz piatok sa hrali keď zrazu po ňu prišli že poď ideme na spoveď a do kostola lebo je 1. piatok v mesiaci ...

Pozri možno časom uveríš 🙂 ja som nikdy nepresviedčala že áno Boh je a musíš veriť atď. V robote máme aj ateistov a super sa dá pokecať s nimi dokonca sme mali aj Jehovova svedkyňu a čo rozprávala bolo to zaujímavé. 🙂

Oh a do kostola nechodím 😁 len ja už som stará koza 26 ročná 😁

janage
27. júl 2020

@janulik2008 ale to musis pochopit z ich pohladu ich viery ak sa neucastnis nedelu bohosluzby len kvoli svojvoli (ine je ak si chora napr.) tak pachas tazky hriech. Ak v takom stave by si zomrela napr. v stave tazkeho hriechu nemozes byt Tvoja dusa ani len v ocistci. Si na veky zatratena uz.

janulik2008
27. júl 2020

@kamitomi to fakt? Nútiť? Kedy mal farár deti? Ako On vie že je toto správne? Normálne som nahnevala. Napr malá má 5 a to ju mám za uši ťahať že ideš a basta? Nie vďaka 😁 ... je viera a viera ... verím v Boha ale toto nútenie ach

janulik2008
27. júl 2020

@janage ako vieš že ťažký hriech? 🤔 teda čo ak vlastne kostol nie je ani potrebný ... príklad mám ateista x kresťan ... ateista dobrý človek pomáha atď v Boha neverí nemá právo ísť do neba lebo neveril nechodil do kostola ptm tu je kresťan kt ako vyjde z kostola nadáva okoliu svojej žene deťom ale vlastne ide do neba lebo chodil do kostola a v dobrom aj zlom žena s ním ostala.

K neúčasti makám na zmeny v sobotu končím nočne som rada že som takže nedeľa je pre mňa na to žeby som sa scivilizovala so svetom 😁

janulik2008
27. júl 2020

@janage oh a niekedy si myslím že Boh je neskutočná sviňa ... ale to je o inom už. Napriek tomu verím že je a neraz mu ďakujem nie v kostole ale doma sama v tichu 😉

janage
27. júl 2020

@janulik2008 hovorim z pohladu ich viery. Precitaj katechizmus. Ja som bola niekedy hlboko presvedcena ze rim.kat. viera je ta prava a ostatne sa mylia. A potom prisla dospelost a zistenie, ze aj tie ine viery maju svoje hlboke ritualy, svojich vzdelanych veriacich, svoje "zazraky". A odmietla som verit, ze uprimne veriaci inej cirkvi nebude spaseny lebo podla mojej cirkvi sa myli. A ak sa troska o historiu europy zaujimas tak to ci prevlada cirkev pravoslavna, evanielicka, katolicka a podobne je v podstate vysledkom mocenskych bojov vrchnosti velmi zjednodusene povedane.
A su aj nekrestanske cirkvi, aj v minulosti boli rozne nabozenstva aj niekolkotisicrocne a uz nie su.
Respektujem vieru inych, ale nemozem suhlasit ak si niekto mysli, ze jedine jeho vnimanie Boha je to jedine spravne a silou mocou o tom presviedca okolie v snahe priniest mu spasu. To vzdy viedlo len k nasiliu, hnevu a utrpeniu.
Nemozem verit v Boha, ktory by toto schvaloval.
Viera by mala spajat a dostat z nas to najlepsie. A kto ako uz toho Boha nazyva, ake ritualy pri tom pouziva nie je dolezite. Este aj ludsky uprimny pochybovac mi je blizsi ako zaryty presadzovac svojho nabozenstva nerespektujuci iny nazor.

janage
27. júl 2020

@janulik2008 ale ja,som presvedcena, ze Boh je v tychto mocenskych bojoch jednotlivych cirkvi uplne nevinne. Obcas ma napadne, ze keby Boh bol clovek v hrobe by sa obracal, co za,zverstva sa diali v jeho mene.

lauriema
27. júl 2020

@sunny8 Ahoj to si veľmi pekne napísala

janulik2008
27. júl 2020

@janage presne o to mi ide. Nepresviedcam ze len MOJ je ten pravy Boh 😉

kvetinka75
27. júl 2020

Ja som tiez musela a skoncilo to odporom voci kostolu. Uz tam nepachnem. Neskor som robila tak ze- byvala som v meste kde je viac kostolov, ze som nechodila do toho co.je pri dome ale do mesta- centra. 20 min pred omsou som isla pomaly peso do mesta, presla sa po meste, parku, peso dom9v. O 2 hod som bola doma a nikto nevedel ze som tam.nebola. neviem ci mas taku.moznost. ak si z dediny , tak smola. Alebo som sa s kamaratkou prechadzala. Nutenie nikdy k nicomu neviedlo. Totomi fakt neprislov zivote tak potrebne aby bolo treba nutit niekoho tam chodit. Teraz rozlisujem vieru a cirkev navstevu kostola