icon

Mám 13 rokov a nechcem chodiť do kostola

robik25
26. júl 2020

Dobrý, moja mama ma núti chodiť do kostola a ja jej neviem ako vysvetliť že tam chodiť nechcem a ani chodiť nebudem nejaké rady ?

via88
27. júl 2020

Joj jaka som rada, ze mna nikto nenutil

robik25
autor
27. júl 2020

@marygk kto povedal že tam pijeme ? Nikto z nás nepije možno len tak na kostovku jeden inak nič... Bolo by dobré keby ste nehadzali každých do jedného vreca 🙂

lussyl5
27. júl 2020

@robik25 Nerieš a poslušne choď do kostola,nie je najlepšie že ťa núti, znamená to že to trochu neustriehla keď si bol menší.Myslí to s tebou dobre,len ti to asi nevie tak vysvetliť a podať aby si pochopil čo jej chodenie na omšu dáva.Ale hodina do týždňa nie je veľa,choď,nerieš a mama bude isto ochotnejšia ťa pustiť von s partiou.Koniec koncov kým si v rodičovskom dome musíš rešpektovať ich pravidlá.Keď budeš mať vlastnú domácnosť budeš mať aj svoje pravidlá,ale do toho času rob čo ti povedia a nehundri.

zuzaana18
27. júl 2020

@robik25 rozumiem Ti... presla som si niecim podobnym... nema zmysel robit nieco, v com nemas srdce, z donutenia... dovol si hladat a byt hladana. Boh veri v Teba. A nie, nie je to o tom, musiet niekde sediet hodinu tyzdenne. Robit nieco z povinnosti, to je karikatura nabozenstva, Je to o hladani lasky, stastia, prijatia... vlastne vztahu... po com vsetci tuzime, mozme najst len pri Nom. Nikto Ti to neda na striebornej tacke. A ta hodina z donutenia posobi asi ako pravy opak. Maj srdce otvorene, odvahu urcite mas. Rodicom to mozno nevysvetlis, to asi boli. Inak super, ze mas chut a odvahu o tom pisat ;)

martina1201
28. júl 2020

@robik25 skús sa porozprávať s kňazom o Tom čo sa deje. Vysvetli mu že rodičia ťa nútia a že potrebuješ pomoct v tomto. Asi ten vzťah s mamou nebude zrovna najlepší a preto odmietal aj kostol. Ale v každom prípade asi jediný kto ti môže pomôcť /ale aj uškodiť záleží aký je/ je kňaz. Je to vyššia autorita pre tvoju mamku. A môže jej prehovoriť do duše. Ale samozrejme musí to byť kňaz s veľkým srdcom a chápaním. Hľadáš. A Boh sa ti dá nájsť. Ale z donútenia to nebude.....

medeaa
28. júl 2020

@robik25 mamina ta vydiera, to nie je od nej pekne a moze sa jej to vypomstit, nikto by nemal nutit druheho do nabozenskych obradov, viera je slobodne a individualne rozhodnutie. Mas niekoho z dospelych v blizkom okoli z rodiny, kto by sa ta vedel zastat? Ak ano, skus ho poprosit, aby sa s mamou o tom porozpraval, ze ti vieru skor znechuti ak ta bude nutit chodit do kostola.

klarissa25
28. júl 2020

@evica01 preco by musela? To co je za postoj.? Nutit deti k niecomu takemu??

rubinka
28. júl 2020

@robik25 - 13 ročne decko má mať rešpekt voči rodičom a nevzdorovat či ide o kostol alebo čokoľvek iné. Kým žiješ pod ich strechou platia ich pravidlá.

Bravó ženy na MK sa opäť vyznamenali huckat decko proti vlastnej mame. Je jedno či ide o kostol či čokoľvek iné dieťa má rešpektovať výchovu svojich rodičov. Chcela by som vidieť ako by sa páčilo vám keby niekto nahovaral vaše dieťa. Rozum sa pozastavuje 🤦

ela_79
28. júl 2020

@janulik2008 toto akokeby som sama písala a výsledok je taký, že len čo bola možnosť tak som šla na školu čo najďalej z domu, kostol bol len spúšťač a časom sa prejavili iné "usnernovacie" sklony rodičov ... Po škole som sa usadila inde, do kostola chodím len na koncerty a rodičov navštevujem minimálne lebo názory máme na väčšinu veci rozdielne a s nimi sa nedá debatovat, ....stále musis, treba, nedá sa ináč a o živote nič nevieš ... Samostatná som roky rokúce, nič od nich nepotrebujem ale o živote nič neviem. A najlepšie je že aj deti na prázdniny tam vozime od nedele do soboty aby ich nenútili napchať sa do sviatočných šiat a trčať tam viac ako hodinu...

ela_79
28. júl 2020

@rubinka "Kým žiješ pod ich strechou platia ich pravidlá" chudák "decko "😢

rubinka
28. júl 2020

@ela_79 - no čo k tomu povedať, keď tvoje deti môžu robiť len čo oni uznajú za vhodné tvoj problém.

ela_79
28. júl 2020

@rubinka to som nenapisala

lussyl5
28. júl 2020

@ela_79 Tak dieťa potrebuje pravidlá a nejaký režim aby sa naučilo fungovať vo svete.Ak ich nemajú sú zmätené a nevedia čo so sebou.To že nechce chodiť do kostola,kým rodičia chodia pravidelne,znamená že rodičia niečo pokazili a svoju vieru deťom zle podali a vysvetlili a mali by s dieťaťom viac komunikovať ale nie že si teraz bude robiť čo chce.Musí sa naučiť rešpektovať autority a dodržiavať pravidlá a plniť si povinnosti.Teraz ho majú nechať nech si robí čo chce alebo ako?Dnes deťom rodičia všetko dovolia a potom sa čudujú že si s nimi nevedia rady🙄

lussyl5
28. júl 2020

@rubinka Niektorým babám to nevysvetlíš,dnes okolo tých detí každý chodí ako okolo maľovaných vajíčok, všetko im dovolia, všetko za nich robia a potom sa čudujú že ich tie deti vôbec nerešpektujú.Ako by aj mohli,keď ich naučili že si môžu robiť čo chcú a všetko im prejde.

janage
28. júl 2020

Ak by som bola veriaca aktivna v cirkvi a prišlo by moje 13 dieťa s týmto, asi by som sa postavila k tomu tak, že chápem jeho pochybnosť, ale v mojich očiach je dôležité, aby sa tej nedelnej omše zúčastnil, tak ako je pre mňa dôležité aby napr. chodil do školy (aj tam je podľa kopy 13 ročných nuda, a nemôžete ich donútiť dávať tam pozor). Keď bude dospelý rozhodne sa sám budem to rešpektovať. Netrvala by som na odriekaní napr. vyznania viery - lebo by to bolo klamstvo, ak neverí. Ale vypočuť si čítania a kázeň mu nijako neublíži a kľudne o tej kázni napr. sa môžeme porozprávať, že čo si on myslí a priamo tomu Bohu povedať v tichej modlitbe, že má pochybnosti.
A mimochodom 13ročného by som na stanovačku bez overeného dospeláckeho dozoru nepustila ani omylom aj keby každý deň dral kostolné lavice na kolenách 🙂

ela_79
Autor odpoveď zmazal
ela_79
28. júl 2020

@lussyl5 @lussyl5 samozrejme že potrebujú pravidlá, nikde netvrdím že pravidlá nepotrebujú ... ale ak sa všetko oatatne dodržiava a je tu len jedna vec s ktorou majú problém tak sa o tom bavíme. Nepoviem im bez debaty že musíš lebo si pod mojou strechou.... Ak nemajú radi držkovú polievku tak ju jesť nemusia za predpokladu že nad obedom nevymyslaju každý deň a to isté je s kostolom. Poznám kopec ľudí, kde sa rodičia držali spomenutého hesla a len čo mali možnosť nebyť pod tou strechou tak ju využili...

nini1010
28. júl 2020

@robik25 Vies co moja,v 13tich vies este velky prd o zivote,hoci chapem ze niekoho viest k viere nutenim je nezmysel.Aby ti ten Boh,v ktoreho teraz udajne neveris nebol este raz dobry.Ten kostol raz tyzdenne ta nezabije a neviem kam sa zberas vo svojom veku na stanovacku??Ja som sa ledva vypytala v 17!

anita1978
Odpoveď bola odstránená
kvetinka75
28. júl 2020

@lussyl5 to ze dieta nechxe chodit do kostola neznamena ze nema mantinely. Ja nemam v zivote s nicim problem ale mam odpor voci kostolu. To nie je skola praca aby to bolo povinne. Len to tym detom zhnusia. Ine je mat povinnosti doma, v skole ale kostol nie je povinny. Ja.verim ale svojom sposobom. Vzdy mi tonprislo trapne prihovarat a modlit sa k niecomu co.mi nic nehovorilo.

kvetinka75
28. júl 2020

@rubinka ja moje dieta nenutim do takych veci ako chodenie do kostola. Do skoly prace jasne ze xhodi. Doma pomaha, nema ziadne problemy. Ale aby som niekoho nutila chodit do.kostola len preto ze podla mna je to pptrebne? To ich mozem nutit aj chodit napr. Na jogu lebo mne to pomaha a vidim v tom zmysel. Ked k tomu nema vztah taknto nema zmysel.

kvetinka75
28. júl 2020

@masha185 povinnost chodit do.kostola? Preboha to kde sme, v stredoveku?

spadnutaslivka
28. júl 2020

@robik25 idete na to s mamou trošku z nesprávneho konca. ty už rebeluješ, lebo máš vek a mama má holt autoritu, tak musíš poslúchať. akurát ja by som skôr odporučila- opýtaj sa jej, prečo tam ona chodí, prečo jej záleží na tom, aby si tam chodil. a ty skús dať tomu šancu. možno to teraz nebudeš vidieť, ale časom ťa to môže osloviť. viera sa nanútiť nedá, tá sa odovzdáva a hlavne s Bohom musíš mať vlastnú skúsenosť. ak ani po rokoch nebudeš vedieť, prečo by si tam išiel, to už je na tebe. ale zatiaľ si vo veku hľadania svojho smerovania do budúcnosti a či tomu veríš alebo nie, mama to väčšinou myslí dobre.

janulik2008
29. júl 2020

@kvetinka75 ne ne lebo ked dieta nechce tak ho nutme a ptm si vybuduje akurat odpor k tomu lebo mama nakazala atd. A decko po birmovke ani nepachne do kostola. Inak kolkokrat mladych vidim pred kostolom vonku ze su na omsi 😁

janulik2008
29. júl 2020

@lussyl5 tu nejde o kostol. Skola al praca je povinna a kostol? Ak je to tak preco ateisti nechodia do kostola? Lebo neveria. Chalan neveri v Boha fajn mozno dospeje a Boha "najde" a mozno ne ktovie

danim
29. júl 2020

Toto je opäť falosna téma. Podľa sposobu písania a vyjadrovania- toto nepise 13r chalan ( okrem iného čo by tu robil ), ak by aj.. téma je čistý nastrel.. aby ste sa žene vykecali a radili - ako píšete, ale je to fejk na 100 %

masha185
29. júl 2020

@kvetinka75 Tak jeho rodičia evidentne sú

lussyl5
29. júl 2020

@janulik2008 Nie nejde o kostol,ide o rešpekt k rodičom, súhlasím že nútiť dieťa chodiť do kostola nie je dobré, znamená to že tá mama svoju vieru deťom možno zle podala,ale je nemysliteľné aby si 13 ročné decko že niekam (kamkoľvek ho rodičia pošlú)nešlo len tak lebo jemu sa nechce.

janulik2008
29. júl 2020

@lussyl5 ucta sa meria tym ze idem do kostola? Bravo keby mne mama povie ze musim tak smola bohuzial 😁 chodila som do kostola pred prijimanim a ptm az ovela neskor 😁

lussyl5
29. júl 2020

@janulik2008 Písala som že to nie je o chodení do kostola,ide skôr o to že 13ročné dieťa ak si váži rodičov si nedovolí len tak neísť niekam kam ho rodičia pošlú.Áno,nech sa rozpráva s mamou nech sa jej pýta,nech ju skúsi presvedčiť,je dôležité aby dieťa rozprávalo s rodičmi a používalo vlastný rozum a argumenty,v kľude nech vyjednáva ale nie že si jednoducho nepôjde lebo sa mu nechce.Možno by bolo fajn pristúpiť na kompromis,že pôjde iba na sviatky alebo takto nejako,ale vždy po dohode s rodičmi,nie že nepôjde mame na truc.Pre veriaceho človeka je návšteva kostala asi také niečo ako návšteva rodičov,pre jeho mamu to je asi také ako keby nechcel chodiť k starým rodičom napríklad.To by sa asi nepáčilo nikomu keby si jeho decko postavilo hlavu že nejde k starým rodičom a hotovo.