Mám 14 rokov a otec mi škaredo slovne ublížil
Dobrý deň.
Píšem tu preto aby som sa mohla s niekým porozprávať o tom čo zažívam. Mám 14 rokov a som zamilovaná do spolužiaka v škole. Chcela som s ním začať chodiť. Nemyslím tým rande, bozkávanie a podobne. Myslela som iba nevinné prechádzky von do mesta, na zmrzlinu nič zlé ani podobne. Ja viem že si niektoré z Vás asi povedia že mám na tieto veci čas. Ja tým nemyslím nič zlé iba nevinný vzťah. Ak sa to dá nazvať vzťahom. Zdôverila som sa s tým mamine a ockovi. Spustila sa hádka a krik. Ani neviem ako. Moja mamina mi povedala že by sa mi vďaka nemu zhoršili známky v škole. Som slušné dievča. Dúfam že to neznie ako vychvaľovanie sa. Čítam veľa kníh, pravidelne a veľa sa učím, milujem hudbu a spev veľmi fascinuje história, filozofia a podobne. Snažím sa myslieť optimisticky a podobne. Nemám veľa kamarátok kvôli tomu že som iná ako ony. Nestrávim hodiny na sociálnych sieťach, nenadávam, slušne sa obliekam a mám iné záujmy a koníčky. Môj spolužiak je tiež slušný. Dobre sa učí až perfektne. Nenadáva a slušne sa oblieka. Má dobrých kamarátov. Je odo mňa o rok mladší. V poslednom čase som si všimla že sa ku mne chová inak. Kým sme ešte všetci chodili do školy tak sa ku mne začal chovať inak. Rozosmieval ma, predvádzal sa a podobne. Chcela som si s ním začať písať ale ešte som sa neodvážila. Rozhádala som sa s rodičmi a v návale kriku, smútku plaču a podobne tak som povedala otcovi že je idiot. Viem povedala som niečo strašné a som z toho veľmi smutná. Môj otec ma zbil a povedal mi že som hovno sprosté. V mojom živote mi už povedal veľmi veľa podobných vecí typu že som odpad, že nemám na to byť speváčkou a podobne. V jedenástich mi povedal že sa chovám ako nadrogovaná. Moja mamina sa ma niekedy zastane ale nie vždy. Nepožadovala som veľa iba aby som s ním mohla chodiť von. Neviem či som chcela tak veľa. Cítila som sa strašne a aj sa stále tak cítim. Cítim sa na tomto svete nepotrebná a nemilovaná. Možno je chyba v mne a svet vďake mne nie je krajší. Povedala som že sa chcem zabiť a je to pravda. Nezvládam to že nemám veľa kamarátok ktoré by ma podržali a podobne. Nezvládam urážky môjho ocka ktorého milujem. Mám ho veľmi rada a čokoľvek by som pre neho urobila. Povedal mi že ma do toho hrobu dostane a že mi nepríde na pohreb. Toto ma tak strašne zasiahlo ako dýka do srdca. Mám chuť skoncovať so životom. Mojím snom je dostať sa na konzervatórium a každý deň robím na svojom sne. Slová mojej maminy že si myslí že by som sa zhoršila hoci každý deň robím koľko môžem a tak isto veľmi zranili. Chcela by som v živote pocítiť že ma má niekto naozaj rád a niekto ma ľúbi. Viem že ma moji rodičia počali a vďaka im žijem ale po tejto hádke začínam rozmýšľať či ma môj otec a mamina ľúbi. Potrebovala som sa s niekým o tomto celom porozprávať. Viem že raz mi bude lepšie. Bolesť ktorú ale teraz zažívam je veľmi silná.
Ďakujem Vám všetkým za komentáre a za to že ste si túto správu prečítali. Prepáčte ak som Vás ubrala o čas.
@adkamama Ďakujem krásne 😊
@jess1511 ahoj. Neviem ti nijako osobne pomôcť, aby si sa cítila lepšie. Dospievanie je ťažké ako pre rodičov aj pre teba. Mnoho pocitov k tomu patrí. Často sa ľudia zranujz. Žiaľ. Aj v dospelosti sa, s, tým stretnes. Je dôležité naučiť sa zvládnuť tie situácie. Aj rodiciazial nemajú patent na, všetko. Muži a ženy reagujú podľa toho ako sa, to naučili, aké vzory mali, ako sú aj oni zreli.. A, následne kolobeh pokračuje.
Nemyslim si, že ti otec ubližuje zámerne.. Muži niekedy nevedia zvládnuť emócie. A bol naštvaný, že si mu vynadal. Vieš oni neveria, že by ste boli kamoši len. Možno otec verí tebe, no neverí tomu chalanovi.. 🥴Tak preto možno tak reaguje.
Ja mam rada knihy tiež. Možno by, ti pomohla motivačná literatúra. Je jej mnoho. Také ľahšie a povzbudivé veci, taky návod na život, nájdeš možno v tejto. Autor je psychológ. Keď si veriaca, je mnoho kníh na povzbudenie aj kresťanských.
@sofinka722 si veľmi rozumná a inteligentná baba. Rodičia by mali byť na Teba právom hrdí. Myslím si, že ich výroky k Tebe ich časom mrzia. Ak nie, nemôžu mať srdce na správnom mieste. Ja som mamou dvoch synov vo veku 10 a 12 rokov. Občas aj mne vyletia z úst slová, ktoré sú nie vhodné a veľmi ma mrzia. Nebudem tajiť, že párkrát som si kvôli tomu aj poplakala, lebo ma to veľmi mrzelo.
Tebe prajem, aby si išla za svojim snom a aby si to dotiahla veľmi ďaleko. Zaslúžiš si to! Držím Ti palce❤️
Ahoj, ver mi, že o pár rokov si budeš hovoriť "mať tak teraz také problémy, ako som mala v 14-tich". Na samovraždu to naozaj nie je 🙂 Čo sa týka otca, viem ťa veľmi dobre pochopiť. Môj otec je extrémny nervák, väčšiu časť detstva bol na mňa vyslovene hnusný, bežne som počúvala, aká som j*bnutá a p*ča. Teraz to pripisujem aj jeho výchove, jeho mama ho dala do jasiel polročného, mal doma "studený odchov", takže žiadne prejavovanie lásky a myslím si, že ho to poznačilo. Môj názor je, že ma má rád. Nie je problém v tebe, on má problém sám so sebou. U mňa to skončilo tak, že mám daddy issues, 17-ročná som sa dala dokopy s 50-nikom (usadila som na našťastie potom "len" so skoro 40-ročným 🤭😂). Takže za mňa hlavne pre teba rada aj do budúcna, už len preto, ako píšeš, že veľmi chceš byť milovaná - pozor na to, aby ťa muži nevyužívali. Keď sa k tebe takto otec správa bežne, možno skúsiť neskôr aj terapiu, lebo to nie je normálne a budeš si to v sebe niesť celý život.
Čo sa týka chlapca, chápem strach tvojich rodičov, lebo vieme, akí sú teenageri v dnešnej dobe, ja som mala 14 pred 10 rokmi a už vtedy moje spolužiačky dávno chodili po baroch a mali sex. Ale tiež som sa určite rodičom nespovedala s osobnými záležitosťami, povedala som proste Idem von a koniec 😁 Moja mama o mojom prvom frajerovi ani nevedela (mala som 15 a bolo to nevinné, max bozkávanie). Mala som jednu naj kamošku a tá mi na zdôverovanie bohato stačila. Takže nevidím dôvod, načo sa spovedať rodičom, pokiaľ je vzťah v hraniciach slušnosti.
Ty o ňom tak pekne môj ocko a on o tebe že ťa dostane do hrobu že si ako nadrogovana toto milujúci otec dcére nepovie prepáč ale tvoj otec by mal vyhľadať odbornu pomoc psychiatra. Ved ty si spolužiaka neideš zajtra brať za muža ani deti s nim mať. Chceš sa s nim iba kamarátiť. Jeho reakcia bola neprimerana a ešte len toľko aby mu to hovno nadrogovane jeho slová neutieralo na starobu osratu riť plienky nevymienalo a nedoopatrovalo.Takých mám najradšej take typy ako je tvoj otec od rozkoše sa psy trhajú aj ON od dobroty nevie čo by trepal ale pride čas a potom bude odkazaný na teba potom už mu budeš dobra.Nechápem že si zdrava rodičia si nevážia že si zdrava tvoj otec je obyčajn debil prepáč ale ked toto otec povie o dcére u mňa to nieje otec.
@jess1511 prepáč označilo mi teba namiesto @sofinka722 blbne mi mobil🙈😬
@sofinka722 zrovna včera som našla obrázok tu na mk, ktorý si mi svojim príbehom pripomenula 🙂
@sofinka722 ahoj, napisala som ti spravu 🙂
@sofinka722 tak ako si ty povedala nieco, co ta teraz mrzi, rovnako niekedy aj my neodhadneme silu slov, ktore pouzijeme. Nemyslim si, ze by si bola nepotrebna, prave naopak, takych ludi ako si ty, svet potrebuje, takze prosim ani nerozmyslaj nad tym, ze nechces zit. Spoluziacky neries, nepotrebujes byt kamaratka s kazdym, lepsi je jeden dobry kamarat, ako desat falosnych. A s tym chlapcom sa kludne stretavaj, uvidis sama, kam to dospeje, drzim ti palce 😉
@sofinka722 Ahoj , v prvom rade ti chcem napisat ze je uplne normalne to ako sa citis. Tvoj otec nema pravo sa k tebe takto spravat aj ked je to otec. Mozno to nevie inak ale zasluzis si isto lepšie spravanie.Ak chces napis mi. Presla som si niecim podobnym len zo strany mamy.
@deti95060810 seriozne prva laska je uplna zbytocnost?? Toto hadam nie.A ak si citala co pisala tak vsetko to co si pisala robi. Je v obdobindospievania a vtedy clovek potrebuje rovesnikov a ich blizkost. Je to normalne. Je mlada tak nech je dietatom, alebonskor uz mladou slecnou. Na sedenie doma bude mat este času dosť. A hlavne ked dievca vyzera byt inteligentne a sikovne o to viac si zasluzi rodicov, ktory budu na nu hrdi.
@valdovalda ahoj viem 😉
@sofinka722 ahoj ,podla pisania a prejavu si veľmi inteligentna prosim nemysli na take veci ako pises, ze skončíš so životom...tvoj otec je podla vsetkeho despota, a potreboval by psychiatra,podobne ako moj ;)
Viem,že ta to boli, nedávno som mala 14 a brala vsetko vazne hlavne v období dospievania...
Casom vsetko prejde, skor sa rodičia boja aby si neostala tehotna lebo dieta zmari plány aj ked je to vzacny dar,my sme sa snzaili 4r o dieta...
Tak ta chcú akoby chranit len ti to davaju zle vediet myslim.
Davaj si pozor na chlapcov, az po case dlhsom sa ukazu.
Otca maj na háku, mamina asi rezignovala mam pocit.
Sofia, ty si jedno uzasne dievca❤️ Je mi z toho tak smutno, ked si toto citam. Ja si myslim, ze je super “byt ina” ...nemusis mat vela kamaratov, ani take iste zaujmy, ako maju vsetci. Kazdy ma svoj vlastny zivot a veci, ktore ho robia stastnymi. Dospievanie je narocne. Aj cela tato koronova situacia:( Na tvojom mieste by som urcite skusila tuto stranku https://ipcko.sk/ - tam su psychologovia, ktory sa venuju dospievajucim a riesia ich problemy.
Nepaci sa mi, ako to riesia tvoji rodicia. Bitka a ponizovanie je absolutne neprijatelne! Si vynimocna a tvoji rodicia by mali byt na teba hrdi❤️ Zuz
@lexy4411 v 14 rokoch je prvá láska zbytočnosť...
@sofinka722 ahoj mam neterku v tvojom veku a ked tu pises akoby som pocula ju . si velmi interligantna a mas krasny prejav minimalne ten pisomny, si vzacny dar ktory Boh dal tvojim rodicom a urcite nebud znechutena, mna rodicia tiez vychovali prisne /mamka nas drzala riadne nakratko, nemohla som chodit vonku aj ked ostatne baby mohli vsade, ale vies co neskor sa mi za to ospravedlnila/
a od oca som si vypocula vela zranujucich veci ked som bola mala, ale nevzdavala som to lebo mamka ma vzdy podrzala, to ze ti otec tak hovori neber osobne , jeho prejavy su NEVYZRETE a neuvazene povedal veci ktore teba zasahuju a zranuju . moj svagor neterkin otec velmi znicil jej dusu aj ona presne mala myslienky ako ty. a nakoniec SPACHAL SAMOVRAZDU . niektori muzi nie su pripraveni byt otcovia a je to ich chyba, nie tvoja !!! toto si zapamataj , je super ze ho mas rada aj ked ta tak zranil a to si na tebe velmi vazim , si silna osobnost a v zivote vela dokazes , nevzdavaj sa a vzdy bud sama sebou a rob co uznas ze je v tvojom zivote dolezite a co ta robi stastnou. si sikovna baba ,a zameraj sa na svoje sny , bud silna a maj samu seba rada lebo si vynimocna !!!!
a ten chalan nech ti je motivaciou, je super ked mas takeho kamosa a spriaznenu dusu okolo seba. ja som tiez mala vela kamaratov chalanov viac ako dievcat , a tak je to aj doteraz...
@sofinka722 urcite sa niekto najde pre koho budes cely svet s tvojou nadhernou dusou :D a o ostatnych veciach som napisala . posielam poriadne objatie , ja mam tiez dve dcerky su este drobne ale manzel im tiez niekedy naklada, teraz uz nie , lebo som na to alergicka, ked bola malinka babatko spraval sa k nej zle a dopalaca na to , velmi ...odmieta ho ...dieta to citi , a vsetko co ti daju ono vam da 5 nasobne...
@sofinka722 ahoj. Tak my rodicia v zlosti natarame. A to s tym hrobom bola riadna hlupost. Mozno v amoku tresol a ani sam nevedel ze co rozprava. Urcite ta rodicia lubia. Ale ty ak sa citis s niekym dobre a je to slusny clovek tak nech je to kamaratka alebo kamarat je to super. Tak sa s nim stretavaj a nerozoberaj s rodicmi. Moja dcera ma 12 a ma kamosky a nevadilo by mi ak by mala aj kamarata pokial by sa nadalej ucila tak ako doteraz. Chvilu to s rodicmi nerozoberaj lebo cim ciac o tom hovoris tym viac ich to asi provokuje. Si urcite dost rozumna a drzim palce, vyhod z hlavy zle myslienky a mysli na zivot co ta caka ked coskoro dospejes a ocka to este zamrzi ze bol k tebe kruty. Aj mna mrzi ked sa z dcerou pohadam a trapi ma ked poviem aj hluposti. Urcite ich to casom prejde, asi maju ine starosti a trochu to prenasaju na teba. Drz sa a posielam objatie.
@deti95060810 ako pre koho , to co je dobre pre vas nemusi byt pre ineho. Ako vy mozete vediet co je dobre pre niekoho koho nepoznáte?
@deti95060810 ja som nechcela ani lásku. Predstav si prechádzky s chlapcom na zmrzlinu. Max držanie za rúčky. Nič vážne 😉
Je veľmi ťažké takej situácii dávať radu. Otec, ktorý je vzorom pre dcéru a vlastne dcéra si budúceho muža vyberá na základe neho. Ja by som odporučila rozhovor s rodičmi a hovorila o svojich pocitoch
https://ipcko.sk/
Neviem, mozno ti to tu uz niekto dal ale skus im tam bud zavolat alebo napisat, su tam psychologovia, urcite ti dobre poradia
Mat dceru ako ty, tak som cela stastna, si mudre a sikovne dievca, ktore je pre tento svet dolezite, a tvoj ocko mozno len nevie prejavit svoje city a sam bol tak vychovavany a svoje rany si nesie so sebou.
@sofinka722 taktiež sme s priateľom spolu od naších 14 rokov. Začali sme sa schádzať v podstate tajne, moj otec a jeho obaja rodičia nám robili zo života peklo. A to dosť dlho. Moja mama sa vyjadrila, že sú hlúpi...že nikdy nevieme, kto nám ostane v rodine a pokazené vzťahy už nikdy úprimne nenapravíš. Mala pravdu... ostali sme spolu, už spolu bývame vo vlastnom, dokončila som VŠ ... tak ako moja mama povedala tak sa aj stalo. Je to smutné ale dodnes s nimi ostali tie vzťahy také akými si ich urobili sami... je to bohužial ich problém, ktorý ich dobieha a myslím, že stále viac a viac mrzí... to možno aj ako apel na ostatních rodičov, že aj "deti" sa môžu ľúbiť, až tak, že sa im ten vzťah stane prednostnejší ako vzťah s človekom, ktorý mu bezdôvodne ubližuje. Duše násťročných sú veľmi krehké... ja byť tebou, šla by som si za svojím. Nie slepo a s klapkami na očiach, vždy mysli aj na ostatné veci v živote ako sú priatelia, vzdelanie, práca atď... ale láska je vzácna, prišla raz a viackrát nemusí. Rodičia sa s tým raz vyrovnajú, budú musieť
@sofinka722 si úžasné inteligentné dievča, chcela by som ťa mať za dcéru 😍 žienky ti tu veľa krásnych a rozumných slov napísali. Ja len dodám, že v tvojom veku sme bežne mali prvé lásky, chodenie von, držanie sa za ruku aj bozkávanie.... myslím, že s rodičmi sme sa o tom ani veľmi nerozprávali, keď sme ja aj moje kamarátky prišli domov včas, tak rodičia neriešili, čo presne sme robili, a či sa k nám pridali aj nejakí chlapci, alebo sme boli vonku iba s kamarátkami. Možno skús takéto veci preberať iba s mamkou medzi 4 očami.... keď otec nie je doma.... predsa len, to sú také ženské záležitosti a otcovia nemajú pre takéto veci pochopenie. Otcove slová neber vážne, pravdepodobne len kopíruje správanie, ktoré zažíval v detstve on sám od svojich rodičov. Snaž sa od toho odosobniť a určite sa pre to netráp. Lásku a objatie, ktoré ti teraz od rodičov možno chýbajú, ti raz vynahradí láska k vlastným deťom, a vzhľadom na tvoju rozumnú a citlivú povahu, sa určite budeš snažiť vo výchove vyvarovať sa chýb svojich rodičov. Ja dávam svojim deťom všetko to, čo mne v detstve chýbalo, a napĺňa ma to šťastím a dobrým pocitom, že sa snažím robiť veci lepšie, než ich robili moji rodičia. Držím ti palce! ❤️
@sofinka722 zlatko, mam 9 r dcéru. Tiež ju nedávno môj partner slovne dourazal. Ja som sa jej síce zastala, no nie vždy. Niekedy mame (my dospelý) tých starosti strašne veľa, plus hádky medzi sebou. A len aby bolo už dobre, tak som radšej pritakala, len aby už nebol krik. Áno, svoju dcéru milujem a často jej to vravím. Objímam ju. Ale verim, že aj ona ma niekedy pocit, že ju dostatočne neľúbim. Si úžasné dievčatko, verím, že bude dobre. Porozprávaj sa s maminkou osamote. Len vy dve
@sofinka722 Ahoj. Trápi Ťa to, že si otcovi povedala, že je idiot... je správne, že Ťa to trápi. Keby každý človek mal v sebe takú sebareflexiu... Ale dôležité je, či si oľutovala. A to je to podstatne. Pretoze pochopenie nam ma davat presvedcenie, ze to uz nikdy neurobime. To, že Ti hovorí otec zle veci, to zas musí pochopiť on. Ty vieš, že to nie je správne. Druhých ľudí nezmeniš. Mozes zmeniť jedine svoj postoj k tomu, že si to nebudes tak brať. Viem, že je to ťažké... Tiež lahsie uverím tomu, že nie som dosť dobrá ako tomu, keď má niekto pochváli. Tvojmu otcovi môžeš pomôcť len tak, že ho budeš mať rada a budeš mu priať, aby raz svoje chyby pochopil a olutoval ich.
Ty sa len drž svojich idealov a krásnych veci, ktoré Ta bavia. Nedaj si ich vziať. Miluj krasu a idealy, ale stoj pevne na zemi. A to Ta povedie... A uvidis, že raz budeš na tieto svoje roky spomínať s laskou. A nie preto, čo pre Teba urobili rodicia, ale preto, ako si ich prežila Ty.
Neviem, či Ti to dáva hlavu a pätu, ale píšem z vlastných skusenosti a vlastných poznaní.
Držím Ti palce.
PS: Svet potrebuje ľudí ako si Ty, a hlavne potrebuje dievčatá, ako si Ty ☺
@katarka_tatarka jej nadherny citat

@kikulienka19 Presne z tejto knihy sú odfotené 2 strany, čo som Sofii poslala, žeby náhoda? Určite nie, malo to tak byť, túto knihu čítam a Sofi, prečítaj si ju, ja som v polovici, želám ti, aby ti pomohla, aby si našla samú seba, hlavne sebalásku, zaslúžime si ju všetci, tiež v tom sem-tam plávam, nie si sama. Držím palce