Mám 15 rokov a chcem vlastnú izbu
Dobrý deň. Mám taky problém veľmi veľmi tuzim po vlastnej izbe. Mám 15 rokov mám brata ktory má 9.
Tuzim po vlastnej izbe milujem mať svoje súkromie a hlavne mám rada keď má pocas noci nikto nerusi chrapanim a podobne ako môj brat, nezansam spat s niekým v jednej miestnosti. Byvame v 3 izbovom byte. A ako rozmýšľam tak rozmýšľam podľa mňa je toto azda neriesitelny situácia ako dosiahnuť vlastnú izbu. Ak má niekto nejaku snahu pomôcť mi budem mu za to veľmi vďačná. Kto bude mať zaujem pomôcť mi veľmi rada mu poslem aj fotky izby alebo aj celeho bytu. Veľmi pekne ďakujem.
@h2 dlhé roky? 😀 no ja mám doma 18 ročnú, a síce nie je na intráku, ale som rada, ak ju vôbec doma stretnem 😀 a to má svoju izbu, svoj komfort, ale mimo lockdownu škola, kamaráti, krúžky, party, brigáda, výlety... a v lete keď nebola ani škola, tak som bola rada, že si našla na mňa čas aspoň na dovolenku k moru.
Milujem svoje dieťa a vždy bude mať u mňa dvere otvorené, ale do 30 mi doma nebude oxidovať ani náhodou.
@diusqa761 tak ak bude mat VS v mieste bydliska, tak aj dlhe roky🙂 niekto napisal, ze v 20tke hypo to uz su ake predstavy, v dnesnej dobe mat pri dnesnych cenach 20% hodnoty nehnutelnosti (v tom case mozeno to uz bude aj 30) a plat na hypo...no neviem kolko 20tnikov to real vie splnit
napriklad tiez som nemala vlastnu detsku izbu, lebo sme na to nemali ani podmienky a nevadi, viem ze sice mat vlastne sukromie je super ale tak co uz 🙂
Ono, je to normálna požiadavka pubertiačky. Deti v puberte by mali mať vlastné súkromie, no v malých bytoch sa to nedá. Ja som tiez malá spoločnú izbu s o 5 rokov mladším bratom. Nebolo to super. Ale vedela som, že nemám na výber. Prežili sme.
Jedine že rozdeľte opticky izbu skriňou
@sissy27 neviem, kde bývaš, ale napr tu v ba sa 2 izbový byt pohybuje momentálne v hodnote 160 000eur a to v okrajovej mestskej casti. Pri tempe rastu cien bytov to za 5 rokov môže byt kľudne 200 000. banka by jej možno dala 80% z hodnoty nehnuteľnosti a kde vezme ako 20rocna 40 tisíc a to ani nehovorim, aký prijem by musela mat, aby jej hypotéku vôbec schválili. Za 10-20 rokov budú mat naše deti velky problem osamostatnit sa, ak nechceme, aby odisli s prvým nevhodným frajerom, ktorý bude pre nich vykúpením.
ono je este stastie, ze nemate len dvojizbak. ako chapem, ze ti taketo spolunazivanie nie je moc prijemne, no podla mna sa s tym moc co robit neda. vasi by sa len museli prestahovat do obyvacky a to tiez nie je pre kazdeho
@ja2122 Bola som asi v tvojom veku, keď nám otec spoločnú izbu s bratom predelil sadrokartonovou priečkou a urobil dvojo dverí. Len nám to dispozícia dovoľovala (dve okná), izbičky boli síce maličké úzke (stôl, skriňa, posteľ a dosť), ale za ten pocit súkromia to stálo. 🙂 Potom s manželom, kým sme bývali v dvojizbáku, sme si rozdelili obývačku kallaxom z ikea, a spravili si v rámci nej "pracovňu", a rovnako potom aj v spálni sme malej urobili takto "hrací kútik". Popozeraj Pinterest, je tam veľa "neinvazívnych", finančne zvládnuteľných nápadov aj do malých priestorov. 🙂
Za chvilu mas 18, cize sa osamostatnis, pride aj partner, zas nebudes sama v izbe a bude ta rusut jeho chrapanie . 🙂
@lula313 neuveríš, ale v BA žijem, vo vlastnom byte a viem presne, koľko tu stoja byty, aké sú tu náklady na bývanie a život celkovo 😀 Cena bytov o 5 rokov môže byť úplne inde, ktorýmkoľvek smerom. Ale ako hovorím, veľmi rada svojej dcére pomôžem k jej vlastnému bytu, či už jej poskytnem časť financií, alebo založím aj svoj byt, alebo budú nejaké iné možnosti. Ale bývanie u rodičov do 30, nebodaj dlhšie, nie je komfortné pre nikoho.
A rovnako ju smerujem k tomu, aby hypo alebo teda bývanie mala sama na seba, nie s niekým, aby sa vyhla zbytočným opletačkám, deleniu majetku a "holému zadku" o pár rokov neskôr.
Ináč teda, dosť ma prekvapujú odpovede typu, že o pár rokov má autorka 18 a osamostatní sa. Prepáčte, baby, to ste všetky išli v 18-tich bývať sami? Ja som, paradoxne, išla sama bývať v 18-tich, mala som byt po babke. Ale mala som už po strednej škole, čo dnešní mladí nemajú, bežne sa končí v 19-tich. A ja som v tom čase bola rarita, nikto z mojich známych nešiel tak skoro bývať od rodičov. Bývať s rodičmi minimálne do skončenia VŠ bolo úplne bežné.
Je mi ta ľúto, ja som zila takto s bratom do mojej 20tky takže viem co to je 😢 išli sme sa pozabijat v izbe 3x3,5m... Nielen v noci, ale aj cez deň som nikdy nemala klud... Teraz si ale o to viac vážim svojho manžela aký je super na spoluzitie a svojim deťom toto nikdy nespravim... Ale ak na to tvoji rodicia nemajú peniaze tak žiaľ... No treba sa s nimi otvorene porozprávať, ze ta to trapi.
@diusqa761 Ale tu nejde o iný názor. Ale Ty ten svoj píšeš s takou istotou, ako keby každý musel odísť z domu na internát, ak už nie na strednú školu, tak na vysokú určite. Áno, veľa študentov VŠ býva na internáte. Ale tiež ich je dosť, ktorí bývajú doma. Buď majú VŠ v mieste bydliska, alebo denne dochádzajú.
Autorka príspevku má 15 rokov. Čiže aj keby išla na ten internát, ešte vždy má pred sebou 4 roky doma. To nie je práve "chvíľka". (Nehovoriac o tom, že ak by chcela ísť študovať na VŠ v mieste bydliska, internát nedostane, ani keby chcela. Aké má potom možnosti?)
my sme boli traja v jednej izbe a prežili sme. Keď dnes nemá niekto svoju izbu, chudáčik, už je z toho hotový. Počkaj 3 roky a osamostatni sa. Neviem prečo by rodičia mali niečo na tom meniť. Hádam nemajú dať brata do spáne.
@h2 a to je fakt taká hrozné, že má izbu s bratom a nie vlastnú? To s tým sa nedokáže žiť?
Rodicia by teoreticky mohli spat v obyvacke ...ak je dost priestranna, dalo by sa tam dat toto https://www.sconto.sk/produkt/postel-concept-pr...
@kvetinka75 Dáš jej aj nejaký tip, ako sa má osamostatniť 18 ročná študentka strednej školy?
@h2 ja som išla ,,až ,, ako 21 ročná ale izbu som mala so sestrou a bratom a neskôr keď sme sa presťahovali do väčšieho tak iba so sestrou. A ani ma len nenapadlo považovatť to za katastrofu. Tak jasné, chceli sme svoju vlastnú každá , asi to je snom každého kto má spoločnú izbu, ale prežili sme. Žiadne traumy z toho nemáme. Keby som to oplieskavala rodičom o hlavu, že chcem sama izbu asi by ma niekde poslali.
@h2 môže si nájsť prácu a ísť do podnájmu. Kamarátkin chlapec tak odišiel po strednej.
@kvetinka75 Nie, nie je to nič, čo by sa nedalo prežiť. Rovnako, ako nie je nič hrozné, keby rodičia išli spať do obývačky. Prípadne, ako tu bolo spomenuté, prerobiť byt tak, aby sa dala kuchyňa do obývačky a z kuchyne môže byť obytná izba. Možnosti sú a keď je ochota, vždy sa dá niečo robiť. Ale, ako to už na koníku býva, tínedžerka sa tu pochopenia nedočká. ☹️
@nika1971 My sme mali v izbe este aj babku a co som ju mala vyhodit z izby? A ver ze taka babka na izbe je dost zle pre mladeho, lebo som si nemohla ani len hudbu pustit, ale vyskakovat som nemohla. Ja by som decku nedovolila aby ma vyhnalo do obyvacky, to kde sme. Obyvacka je obyvacka - spolocna miestnost. Jedine riesenie by bolo, ze kebye mam dost penazi, najst 4 izbovy byt a prestahovat sa. A v 18 som sla na intrak kde som byvala s dalsimi 2 babami a ziadne sama izbu sa nekonalo. Ked som si nasla frajera, byvala som v podnajme - obaja v 1 izbe a v dalsich izbach dalsi spolubybajuci. Nikdy, nikdy som nemala samostatnu izbu
@kvetinka75 Áno, PO strednej. Ona bude po strednej v 19-tich. Teraz má 15
@21oktober presne tak, ale dnes keď nevyhovieš dieťaťu, tak je to pomaly týranie. Lebo majú právo na všetko.
@danielinaa nielen chrapanie, ale mozno aj neustale chlapske chutky 😉

@diusqa761 Povedala by som, že deti, ktoré sú na strednej škole na internáte, sú vo výraznej menšine. Autorka s najväčšou pravdepodobnosťou bude bývať doma s rodičmi ešte dlhé roky.