icon

Mám 16 rokov a nebaví ma žiť

theridik
2. okt 2014

Ahojte, mam 16 rokov a som v prvom rocniku na strednej skole a som na intraku...v skole je to celkom v pohode lebo sa sustredim na ucenie ale ked pridem na internat chyba mi asi domov kazdu chvilu mi je do placu :( je to dobry odbor ale radsej by som dochadzal z domu ale nechcem sklamat maminu mam ju velmi rad.

Strana
z2
monkabr
2. okt 2014

@theridik Hlavne klud, ved len teraz sa zacal skolsky rok, nevzdavaj to hned. Kazdy si potrebuje zvyknut, je to velka zmena, niekto si zvykne skor, niekto neskor. Najdes si kamosov a hned ti bude veselsie. A mozno si tam najdes aj frajerku a potom uz ani nebudes odtial ist prec 🙂 Hlavne skus mysliet pozitivnejsie

theridik
autor
2. okt 2014

@monkabr hmm..pokusim sa ale to sa ani neda ked ty ludia mi tu nejak nevyhovuju alebo sa s nimi necitim dobre asi potrebujem vkuse nieco robit aby som nato nemyslel

monkabr
2. okt 2014

@theridik Neboj, najdes tam urcite aj ludi, s ktorymi sa budes citit dobre, ale musis tak aj premyslat, pozitivne. To na co clovek mysli, to aj pritahuje... Stale myslis na to, ze si nenajdes kamosov a bude ti tam zle ? Kasli nato, to je blbost, ak si normalny, v pohode, tak je len otazka casu, kedy si najdes kamosov a bude tam fajn. Nic nejde hned, daj tomu cas, uvidis, este si na intraku uzijes kopec srandy a budes nanho spominat cely zivot 🙂
Ked nemas co robit, chod napr. na pokec, urcite tam najdes kopec ludi z intraku, zakecas sa, zoznamis sa,...

zuzkat1
2. okt 2014

@theridik ja som pocas vs 4 hodiny denne cestovala...na intrak by ma nikto nedostal...pokial mas priamy spoj tak 80km nie je vela...

theridik
autor
2. okt 2014

Diky vam...uvidim este ako to bude ale 80km kazde rano o 4 stavat a vyslo by ma to viac ako intrak a strava tak to nie

smolinka007
2. okt 2014

Tiez som na intraku prvy polrok preplakala...je to velka zivotna zmena a nie je to ziadna hanba. Jedna spoluziacka prisla az par tyzdnov po zacati skoly, lebo pred intrakom sa zatala a mama ju tam nedostala... Museli sa z Kosic vratit do DUnajskej Stredy. Postupne si zvykla a nasla si kamosky a bolo fajn. Tak sa rozbehla, ze teraz chodi po celom svete a mama ju nemoze pre zmenu dostat domov 🙂 Zije teraz v New Yorku a uziva si to!
Skus si najst aspon jedneho kamarata. Nemusis sediet sam a pozerat ako sa ostatni bavia. Najdi si niekoho, kto ma podobny problem. Neutekaj z boja. Zivot je sama vyzva, zalezi ako sa s tym vyrovnas.
Drzim Ti palce! Vystuduj dobru skolu, neukracuj sa o vzdelanie. Mohol by si to lutovat. skor ci neskor budes musiet od mamky odist, hm?
Drz sa!!!

culia1
2. okt 2014

Ja sok mala 19, ked som dosla na intrak a zdielala som tvoje pocity.po 4 tyzdnoch som vsak natrafilana wc na spoluziacku a jej 2 spolubyvajuce a stali sa z nas kamosky na zivot ana smrt a fungujeme tak aj dalsich 12 rokov. Kamosky si isto najdes,toto je najlepsie obdobie na 'vyrobu' kamosiek; som si ista ze si ich najdes a potom si to spolu na tych intrakoch uzijete a budete aj plakat ked to vdetko bude raz koncit.

natuska87
3. okt 2014

@theridik je to od Tebe pekne, ze Ti chyba domov a mama... Fakt si ma dostal...Ak je to naozaj tak, si potom skvely mlady muz a mas môj obdiv.To sa uz dnes nevidi.Pohovor si s mamou, daj na misku vah Tvoju moznost vystudovat pacivy smer a lasku k domovu...Spolu pridete na riesenie.Aj ked, dobre Ti tu radia matky a zeny...je to iba par dni, vsetko sa zda šedive, ale urcite sa adaptujes...Uprimne Ti drzim palce, nech Ti to vyda...A pozdravujem matku, musi byt rovnako ako Ty skvela!

erickatt
3. okt 2014

Skus v blizkosti pohladat posilovnu alebo tak.. na akej si skole

domi1988
3. okt 2014

Ahoj uplne ti rozumiem, tiez som bola na intraku, tie prve tyzdne boli hrozne! Vsetky spolubyvajuce mi pripadali ako kravy a myslela som si, ze 4 roky tam hudu ako za trest.. ale ked sme sa lepsie spoznali, tak to bolo super. A mozem povedat ze mam z intraku par super kamosiek, s ktorymi som v kontakte aj par rokov po skole a stretavame sa aj ked sme kazda z ineho mesta. A este jedna vec tie 4 roky na intraku boli tie najlepsie v mojom zivote. Tolko zazitkov sa neda podla mna inde zazit 😀 takze vyckaj, vsetko bude casom ine, ale urcite lepsie.. uvidis.
@theridik

monky1
3. okt 2014

@theridik ak ti nevyhovuje intrak, co tak skusit nejaky privat? viem, ze to nieco stoji, ale da sa najst aj lacnejsi, skromnejsi ... nebudu tam ti blbci, ktorych spominas 🙂

katka1981
3. okt 2014

@theridik, je to normalne, si v novom prostredi. Ja som sa podobne citila, ked som zmenila pracu a to som ostala v tej istej budove, len som isla o 3 poschodia vyssie. Doma som hovorila manzelovi, ze v praci mi je smutno.... potom som lepsie spoznala kolegov, zazrala sa do prace a je po probleme. To co prezivas je uplne prirodzene. Skus si najst cinnost pri ktorej ti rychlejsie uplynie cas, skus lepsie spoznat spolubyvajucich a uvidis, ze si zvyknes a zacnes si uzivat studentsky zivot na intraku.

womankc
3. okt 2014

@theridik nerieš to tak horúco, ešte nehádž flintu do žita , ako sa hovorí, si príliš krátko v novej škole, je to pre teba úplne nové neznáme prostredie, možno si typ, čo sa nevie tak rýchlo skamarátiť , prispôsobiť, neboj ono to pôjde, možno by si si mohol v triede nájsť nejakého kamaráta čo tam aj býva a možno by si trošku času mohol tráviť s ním, kým pôjdeš na internát a ešte ,č o si myslím by ti mohlo pomôcť je komunikovať s rodičmi cez skype, máš možnosť počítača????? nejaký ten tablet na tento účel , už nie je až tak nákladný, možno by ti rodičia niečo také mohli zabezpečiť . A ešte , čo by som ja ako mama riešila pre moje dieťa a viem , že tak robí aj moja kamarátka , čo má dievča takto na internáte , nahovorila dcéru na všetky možné krúžky , čo na škole mali, minulý rok ich moc nemala a nebolo to ono a tento rok ich sama vyhľadala , že je to super. Tak by si mohol skúsiť nejaké zo dva krúžky, čo by ti vyplnili čas. Ak nič nie je na škole, skús na nejaké centrum voľného času , isto tam dáke také v tom meste je, trebárs dáky šport, alebo niečo také . Hlavne sa musíš zamestnať , musíš trošku aj sám chcieť . A môžeš si volávať s Vašimi ? / pýtam sa kvôli financiám, či máš možnosť / tak si každý deň zavolaj s maminou, ocom alebo súrodencami , ak máš , len tak ,aký bol deň. Neboj sa časom si zvykneš . ALEBO aj sem si môžeš kedykoľvek napísať o radu, tu sa vždy nájde niekto , čo ti poradí .

adelakk
3. okt 2014

@theridik nie kazdy je stavany na to, aby bol na internate. Takze ja by som volila radsej dochadzanie. Ja pochadzam z malej dediny a tak vsetci dochadzali na strednu skolu 20 alebo 35km, co su najblizsie mesta. Treba sa porozpravat s mamou. Verim, ze spolu najdete najlepsie riesenie.

womankc
3. okt 2014

@kikush1811 áno tak ako hovoríš, treba sa zamestnať niečím 🙂

womankc
3. okt 2014

@theridik na škole máte isto poradcu a on je tam aj na takéto záležitosti , skoč za ním/ ňou a isto ti niečo poradí

sigma510
3. okt 2014

Kámo nehádž flintu do žita, je len prvý mesiac, čo si tam. Tiež som na intráku, ale na vysokoškolskom. Prvé týždne neboli bohvieaké, pri každej možnej príležitosti som zdúchla domov, partia na izbe des a hrúza, tá úplne prvá, chodila som na intrák s odporom a tiež som sa pohrávala s myšlienkou, že budem dochádzať, z bydliska to mám 90 km, buď vlakom alebo busom. Prešlo ale pár týždňov, spoznala som nových ľudí, išlo sa na pivko, tam sa posedelo tam pokecalo, potom som sa presťahovala na iný blok ku kámoške a bolo fajn (i keď spolubývajúce vo vedľajšej izbe boli kapitola sama o sebe). Teraz som tu druhý rok, poskladali sme sa partia čo sme sa spoznali prvý rok, a je tu super! Kolkokrát sa mi na víkend ani nechce ísť domov, spoznala som mesto, nových ľudí... neodsudzuj to hneď, možno medzi tými blbcami nájdeš aj fajn ľudí, aspoň to skús a urob aj ty niečo preto, aby si sa mal lepšie, choď sa zoznámiť, zapoj sa do debaty, len neseď v kúte a nerozprávaj akí sú všetci blbí, že ťa to tam nebaví a nie a nie a nie... Sám musíš začať, je to tvoj život, si mladý tak šup v ústrety novým kamarátstvam, máš 16, za takéto veci sa pod vlak ozaj nehádže... Veľa šťastia 🙂

womankc
3. okt 2014

@barbora23999 záleží koľko km by to mala od domu a či máte dobrú dopravu, či bude stíhať autobusy a tak. Ja mám kamarátku jej dcérka má školu vzdialenú len nejakých cca 40km, mohla by aj dochádzať , jej syn chodí o mesto bližšie a ten dochádza i keď musí ešte aj prestupovať , ale má tak spoje, že to tak s vyplazeným jazykom stíha a táto jej dcéra by to už mala komplikovanejšie aj vzhľadom na to , že má ťažšiu školu, takže pri nej volili internát, ale teda tiež musí kadečo riešiť, aby ju ustriehli , lebo tak nejako sa už dohliadať nedá, musíš si to zariadiť a tak, ale povedala mi sama , že inak by to bolo podstatne komplikovanejšie takže tak . A samozrejme záleží aj na povahe dieťaťa, moja dcéra mi napríklad povedala, že na internát ísť nechce a tak sme to rešpektovali a volili školu v blízkosti a môjho syna zas viem, že na intrák by som ho dať nemohla, nezvládol by to dobre vo viacerých ohľadoch , takže tak

morskapanna
3. okt 2014

@theridik no kludne dochadzaj ja som dochadzala 60km za hodinku cesty som sa vzdy nieco naucila aj mi to vyhovovalo

salamistka
3. okt 2014

hm, tiež som si poplakala na internáte a keď som chcela s rodičmi dohodnúť, že budem dochádzať, tak mi nedovolili, mala som z toho depresie a musela som navštevovať psychológa, samozrejme tak, aby o tom naši nevedeli, lebo si neželali, aby ich dcéra chodila k cvokárovi, ale neurobili ani nič preto, aby mi bolo lepšie, chceli, aby som ostala silná a vydržala to. Prešlo ma to vo 4 ročníku, ale veľmi mi to zničilo sebavedomie, nepomohla mi ani psychologička, ktorá tvrdila, že sa správam tak preto, lebo som rozmaznaný mamin manznáčik a keď som u nej plakala, že ma veľmi bolí srdce, tak mi povedala, nech prestanem plakať, lebo ma zavrie na psychiatriu. No, roky trvalo, kým som sa z týchto vecí vystrábila, doteraz neznášam cestovať a byť niekde v cudzine, ale premôžem sa, aby moja dcéra videla svet a nesedela kôli mne doma. Na rodičov sa nehnevám, chceli mi len dobre, ale ja si myslím, že nie na každého zaberá tvrdá disciplína, niekto proste je najradšej doma. Našťastie som sa vedela natoľko ovládať, že v škole sa mi nezhoršili výsledky, aj keď som mala psychické problémy, ale aj tak nerada spomínam na toto obdobie. Hoci teraz už nechápem, ako mi mohli rodičia chýbať, teraz v pohode bez nich vydržím aj dva týždne 🙂

0silvia0
3. okt 2014

@salamistka no takto to vyzerá, keď psychicky odolný jedinec vychováva citlivé dieťa... jednoducho mu nedokáže porozumieť. Normálne mi prišlo ľúto, ako si to prežívala. Keby ťa rodičia trošku rešpektovali, mohla si si kopu problémov ušetriť, hlavne tých psychických 😒

barbora23999
3. okt 2014

@womankc no je to 34 km a dopravu mame dobru

womankc
3. okt 2014

no
@barbora23999 tak to môže s kľudom dochádzať,. to je malá vzdialenosť a treba pozrieť spoje , ako jej vychádzajú a ak to pude také časovo v pohode na stihnutie spoja, tak je to v pohode a po ceste sa ešte môže učiť a má využitý efektívne čas prepravy. Ak ju máš ale tak vychovanú , že vieš , že sa dá na ňu spoľahnúť , mohli by ste voliť aj internát. čo by bolo pre ňu síce pohodlnejšie , ale tak tam zas treba fakt viac komunikácie a zabezpečovania , aby sa ako sa ľudovo hovorí "nezvlčila", vidím to u tej kamarátky, že už tento rok robila kadejaké drobnejšie kroky, lebo predsa len nemáš na to dieťa už taký dosah a sú to v podstate ešte naivné deti ani nemusia veci , čo sa im podarí vyparatiť myslieť zle, len to zle vypáli .

womankc
3. okt 2014

@barbora23999 ja osobne by som decko na internát v tomto veku nedala ak by to vyslovene nebolo nevyhnutné

nanulik
3. okt 2014

@theridik ja som mala podobné pocity ked som bola približne v tvojom veku. ja som dokonca ani na tábory nehcodila. bola som na jednom a tam mi bolo hrozne, s nikým som sa nedokázala skamarátiť. bola to pre mna krátka doba.
držím palce aby sa tvoj problém vyriešil 🙂či už tým že si nájdeš kamarátov alebo vyriešite problematiku ohladom dochádzania. 🙂

barbora23999
3. okt 2014

@womankc no na nu sa da spolahnut a nebojim sa o nu a myslim si ze tiez poslat dieta v takom veku na intrak neni moc dobre a tie intraky su take ze v zime je tam strasna zima a musia mat aspon 3 deky a dakuje m za radu

danim
3. okt 2014

Ja nejak neverim, ze je toto realna situacia....ze 16 r chalan pride na modreho kona, aby sa postazoval, ze mu chyba mamička. ...

Strana
z2