icon

Mám 16 rokov a som tehotná

kik655
21. dec 2020

Ahojte potrebovala by som poradiť 🙏
Mam 16 rokov priateľ má 18 čakáme babo...
No problém je v tom že som zverená do opatery z rodinných dôvodov staršej sestre ktorá je dosť prísna a neviem ci to pochopí keď jej poviem ze som tehotná...
Prosím nejaké rady ako jej to povedať?
Alebo ci ma môže dať do ústavu alebo niečo také...
A ci môže mať priateľ z toho nejaké problémy alebo niečo?
Ďakujem za každú radu

ninusa221
22. dec 2020

@ivanka12311 noa že sexuju v 16 ctich je to normalny vek... len by si clovek mal dat aspon pozor...

nelca84
22. dec 2020

@slniecko66 pomoc je v poriadku, lenze odtial potial, a tu nepojde len o pomoc, sestra tomu bude musiet prisposobit niekolko rokov zivota, mozno zahodit svoje plany, takze toto za mna nie, ani omylom, bodka.

sirka9
22. dec 2020

@nelca84 ja ju neľutujem, a áno, za sprostosť sa platí. ale nie životom nevinného. keby som ju ako sestra donútila ísť na potrat, nikdy by som si to neodpustila. a ani ona by mi to neodpustila. a keby sa nedajbože stalo, žeby už potom nemohla mať nikdy deti (lebo aj to sa stáva) tak by som ju nenávidela do konca života. aj keď to bola sprostosť. každý by mal mať na výber a nie aby rozhodoval za neho iný. ak sa sestra na ňu vykašle, stále sú iné možnosti. je to o tom, čo cíti ona, a možno jej partner aj keď má 18 je niekto, kto dokáže prijať zodpovednosť a nie utiecť pred ňou. preto som napísala, že dúfam, že má okolo seba ľudí, ktorí jej pomôžu a nenechajú ju v tom. navyše, sú horšie sprostosti, za ktoré ešte bude pykať...

slniecko66
22. dec 2020

@nelca84 tvoj nazor. Mame ho opacny.

nelca84
22. dec 2020

@sirka9 neprehanaj, sama som bola na upt a len par nevyrovnanych to znasa tak ako sa to snazia ostatnym vykreslovat. Navyse, ak dieta chce, moze sa o neho starat s priatelom, ma na vyber. Myslim, ze to tu zbytocne riesime, zacali prazdniny a niekto si krati dlhu chvilu.

sirka9
22. dec 2020

@nelca84 ale rozhodla si sa sama, však? keby ťa niekto do toho nútil, asi by ti to nebolo jedno. a áno, má na výber, ale sestre to povedať aj tak musí, keďže je za ňu právne zodpovedná. nikde nenapísala, že to hodí celé na ňu. a potom už záleží od toho, ako sa k tomu tá sestra postaví. následne na jej postoj za môže zariadiť

nika82
22. dec 2020

@ninusa221 sexovanie v 16 je normálne ? Ani by som nepovedala ... Není to len o rozťahovali nôh. Nech znáša následky bez sestrinej pomoci

anos18
22. dec 2020

@belllinka prerazis toho syna a komu to pomôže? Môj syn síce nemá 16,ale ešte obaja študujú a povedala som mu,že ak sa dačo stane,všetko zvládneme. Že nebudem nadšená,ale všetko je riešiteľné, teraz nemyslím, že riešením by bol potrat,to určite nie.

ninusa221
22. dec 2020

@nika82 je normalne že deti skúšajú od 15 ked ma frajera...už je druha vec že je sprosta a nevie povedat frajerovi nak si da sprosty kondom za 2€

jaskolka
22. dec 2020

Neviem, ak je to len vymyslena diskusia na vyvolanie búrlivej debaty, tak celkom dobre fantázie a reakcie. Ak skutočna, tak dievča moje, veru si "zarobila" na problém. Dieťa je samozrejme dar a krásne, ale ty sama si ešte dieťa. Kam ste sa ponáhľali? Nuž iné ako povedať to sestre ti neostáva, ako zareaguje, neviem. Ako to berie otec dieťaťa?

mogaa
22. dec 2020

@kik655 prepáč, sama si naozaj dieťa....tvoj zákonný zástupca je tvoja sestra....treba jej to čím skôr povedať....najskôr sa porozprávaj s priateľom ako si to ďalej predstavujete a čo chcete vy dvaja...lebo o dieťa sa treba postarať, kúpiť mu oblečenie, plienky, kočík, vaničku a to všetko stojí nemálo financií, takže niekto to bude musieť kúpiť a živiť teba a aj dieťa....ďaľšia vec je tvoja škola, chceš ostať len so základnou školou a celý život robiť niekde za pásom? má tvoj priateľ už skončenú školu? pracuje aby sa vedel o teba a dieťa finančne postarať? predpokladám že nie....dieťa nie je hračka, je to obrovská zodpovednosť, si pripravená vzdať sa svojho doterajšieho života? lebo sestra nemôže ostať doma s dieťaťom, ty si tá čo sa bude musieť oň postarať, čiže žiadne kamarátky, diskotéky, rande len ty s frajerom, nevyspaté noci......treba si najskôr ujasniť čo chceš ty s priateľom a ako si to predstavujete vy dvaja - kde budete bývať, kto ťa s dieťaťom bude živiť, kto sa o dieťa bude starať(lebo to nie je len postrážiť dieťa, ale byť s ním 24hodín denne), ďaľšia možnosť je dať dieťa po pôrode na adopciu alebo prerušiť tehotenstvo.....treba to prebrať s priateľom a čo najskôr aj so sestrou....

nika82
22. dec 2020

@ninusa221 není to normálne. Dúfam že keď budeš ty mať dieťa a v 15r ti povie že budeš babka ty budeš jasat úplne budeš Happy a podporis ju vtom bodaj by mala rovno dve aby ju osvietilo že to není len o rozťahovali noh

paulinka17
22. dec 2020

Ahoj, ja som takisto otehotnela v 16, porodila som keď som mala 17... moja rodina to zobrala ťažšie ale nakoniec sa s tým zmierili. viem že to nemáš ľahké ale neboj sa určite to dobre dopadne. Ak máš podporu od partnera a máte kde bývať určite to zvládnete. Všetko sa da keď sa chce

joannita
22. dec 2020

Velmi podobna diksusia tu uz bola prednedavnom, mam pocit ze je to vymyslene.....

paulinka17
22. dec 2020

@mogaa nesuhlasim s tvojim názorom, predsa dieťaťom život nekončí. Ja som bola tehotna v 16 a dokoncila som si strednú na individualnom pláne a dokonca dnes som aj na vysokej. Priateľ mal vtedy 19, kým som porodila chodil popri škole na brigadu a hneď po maturite sa zamestnal. s pomocou rodiny sme to zvladli super. Starostlivost o dieťa je ťažká ale nie tak že by to nezvladla.

sirka9
22. dec 2020

@nika82 nie, nie je to normálne. ale ja osobne sa budem snazit vychovat dieťa tak, aby vedelo, že ked bude mat nejaky problem, tak bude vediet, ze stojim pri nom. v prvom rade ale tak, aby sa taketo nieco nestalo. a ak sa to uz stane, tak budem oporou.

nistika
22. dec 2020

ach moralistky...bodaj by vás niekto takto hodnotil....stavim sa ze i ked mate deti v neskorsom veku, nieco by sa uz len naslo len z fleku hodim: neprisposobivost, neakceptovane spravanie voci inemu cloveku, myslenie si ze som najmudrejsia a sama som si to zariadila najlepsie....odsudenie ludi o ktorych nic neviete a este aj tych nenarodenych - "najlepsie bude ked pojdes na potrat"?a potom tie dalsie veci ktore sice takto nevidno ale urcite tam su, inak by ste nemali potrebu sa navazat do zmeteneho dievcata co v 16-tich zisti ze je tehotne....

paulinka17
22. dec 2020

@kik655 problémy z toho mat nebudete ale budes musieť podať na súd žiadosť aby ti priznali rodicovske prava, keďže si neplnoleta bude s tým musieť súhlasiť tvoja sestra ak je ona tvoj zákonný zástupca

arianna25
22. dec 2020

@kik655 Nie si ani prva ani posledna tehotna v 16tich. Niektore 30 rocne zeny nie su zrele na dieta. Sestre to povedz, aj co dalej. Priatel ma 18, moze sa o vas postarat. Ja som prvy krat otehotnela 18 rocna, priatel 18 rocny, a dali sme to. Rodina pomohla na zaciatok a potom to islo. Treba sa tesit. Dieta je dar. Pokial sa na materstvo a zodpovednost citis.
Ak nie, tak na zakrok.

ninusa221
22. dec 2020

@nika82 ja som prvy krat v 15 ctich a hned som to povedala mojej mame s ktorou som mala normálnu debatu a vysvetlila mi čo a ako kedze antiku som nemohla... a ked budem mat vlastne deti tak im tiez poviem ze mi mozu povedz ked prvy krat je to všetko o komunikacii 😉 a este ked ma frajera...tak čo. Tak tu nechoj do mna koľké mali sex v 15 ctich a neotehotneli

acer11
22. dec 2020

Idete sa tu pretrhnúť a "slečna" sa dobre zabáva

kik655
autor
22. dec 2020

Ďakujem všetkým za odpovede... Priateľ nestuduje pracuje už.... Áno síce ja študujem ale na potrat nemyslíme ani jeden keďže obaja babo chceme.... Nič také ze sestre chcem vešať starosti ďalšie som nenapísala... To ani nechcem... Chcem si to doriešiť tak aby nemala žiadne starosti a pochopila ma tiež keďže aj ona sa stala mamou v 16.... Ma rodinu ma 5 deti a plus mňa v opatere... Je dobra mama a skvelá sestra len je trochu prísna co sa týka takýchto veci.... Sem som si došla iba pre rady od skúsenejších a starších... A s priateľom riešime už bývanie aj financie... Len som chcela vedieť či mňa nemôžu dat do nejakého ústavu alebo jeho do vezenia alebo niečo také keďže som zverená sestre....

natyreggae
22. dec 2020

@nelca84 a čo je to sestrine dieťa?? Prečo by mala tomu prispôsobovať niekoľko rokov svojho života? A aj svoje plány? Však to je mladej dieťa tak nech ona tomu prispôsobuje roky svojho života a aj plány a nie jej sestra...

kik655
autor
22. dec 2020

@maris5 hej toto som chcela vedieť...

emmanovot
22. dec 2020

tiež by som bola asi nastará, keby má moja sestra v 16 dieťa. Nechcem nikoho kritizovať ani nič, ale myslím si, že 16 rokov je dosť na dieta, je to veľa starostí a ide to do penazí a človek by mal mať v tehotenstcve už nejake finančné prostriedky, aby mohol dieťatu poskytnúť okrem lásky (ktorá je samozrejme najdoležitejšia) aj dostatočnú materialne veci.

basska_b
22. dec 2020

Niečo podobné sa stalo spoluziacke z gymnázia. Ona mala 18, zmaturovala, jej sestra asi 20. Zomrela im mama a krátko po tom jej sestra otehotnela. Sestra bábätko sčasti zverila mladšej sestre, ktorá popri štúdiu na VŠ dávala na facebook stále nejaké foto s malým bábätkom. Nakoľko staršia sestra musela ísť pracovať, aby bolo na plienky. Mali to veľmi ťažké zo začiatku, ale dali to. Myslím, že ako sestry ich to spojilo.

paulinka17
22. dec 2020

@kik655 ak aj ona bola tehotna v tvojom veku myslim že to pochopi, možno zo začiatku bude nahnevana ale určite to prejde, veď dieťa je naozaj krásny dar

nistika
22. dec 2020

pravdaze to pochopi 🙂 normalne jej to povedz jak to je. nechod zbytocne okolo horucej kase, bud priama, a povedz jej aj svoj plan - maj to uz premyslene. nech je akykolvek (ci sa chces stahovat k priatelovi a pod) a nehanbi sa poziadat o pomoc, mozno ju budes potrebovat 🙂 a ak ti mozem poradit zisti ako je to u vas na skole s individualnym studijnym planom, pripadne ci sa da prestupit na inu skolu kde by ti ho dali, aby si zbytocne nemusela prerusit studium 🙂

kik655
autor
22. dec 2020

@joannita vymyslené to bohužiaľ nieje....

nelca84
22. dec 2020

@natyreggae a ty si vobec citala o com sa tu bavime?