Mám 16 rokov a som tehotná
Ahojte potrebovala by som poradiť 🙏
Mam 16 rokov priateľ má 18 čakáme babo...
No problém je v tom že som zverená do opatery z rodinných dôvodov staršej sestre ktorá je dosť prísna a neviem ci to pochopí keď jej poviem ze som tehotná...
Prosím nejaké rady ako jej to povedať?
Alebo ci ma môže dať do ústavu alebo niečo také...
A ci môže mať priateľ z toho nejaké problémy alebo niečo?
Ďakujem za každú radu
@petamich
@paulinka17 nevylucujem, ze deti co sa narodia mladym rodicom vedia byt uspesne. Niekedy este viac ako ostatne lebo ich to nakopne.
Ale myslim si, ze kvalitne detstvo je take kde ma na dieta rodic cas aby si uzili spolocne zazitky lebo dieta vyrastie rychlo, nehovorim o chodeni na Maldivy ale o spolocnom kvalitne stravenom case. A neverim, ze 16rocne dieta si moze dovolit venovat sa dietatu, ci uz casovo alebo financne.
@acrobaleno aspoň neskončilo to dieťa v koši, on v base atď...
@nistika no ty si riadna pi...zakomplexovana ja mám na to svojho muža!!!ja som písala o 16r tehotnej...na mňa je moc keď sa ozývajú takéto lamy ako ty😁ja chápem že ty si v 16tich trtkala prvú ligu tak mi pripadá z tvojho komentára... písala som o tom že sú to stále deti
@ivanka12311 takze dokazes ist este dalej 👏
teraz si polozme otazku...pri hodnoteni vyjadrovania na mamickovskom fore...
kto ma väčší potenciál byť dobrou matkou? ty či autorka?
moju odpoved poznas
@nistika ty si mňa označila a začala osočovať že teraz už rozťahujem nohy?🤦... moja zlatá ja som vydatá!!! mám dve deti..jasné že sa nenechám od takej trúbky čo má odrtkanu prvú ligu od 16 múdra ako rádio.. ach urážať 😁🙋
@ivanka12311 to si zle pochopila...to bola narazka na tvoje vyjadrovanie o sexualnych veciach....to ty si pouzila ten vyraz
@nistika prosím viac ma neoznačuj stebou nemá vyznam sa baviť 😁... máme odlišný pohľad na to celé..ja by som z toho veľmi nadšená nebola keby moja dcéra v 16tich ostala tehotná...🙋
Preboha ,, DÁMY" ..TO dievča si pýta radu !!! A nie aby ju niekto súdil ..vidím tu komentáre s ktorých mi je zle !!!! Úžasné ste a premudrene !!!! Pozri kik655 dieťa je dar od boha nemyslím si že potrat je dobrá voľba!! Moja sestrám tak tiež mala 16 keď otehotnela .a zvládla to ...ja viem že ten vek nieje najvhodnejšii ale niesi prvá a ani posledná ...ak máš priateľa ktorý sa k tomu postaví zodpovedne a ty tiež tak to zvládnete... Nechoď na potrat lebo v budúcnosti to môžeš ľútovat ..to dieťa za nič nemôže ...prajem veľa síl ♥️
@kik655 dieťa je dar ...už ako som spomínala moja sestra mala 16 a zvládla moja mamina tiež bola tak mladá a je to premna najlepšia mama na svete ...prečo by si to aj ty nezvládla? Pozri ja som slobodná mamina , bývalý sa na nás vykaslal ..... tiež som rozmýšľa nad potratom ale rýchlo som si to rozmyslela ..Boh vie prečo to tak robi...a mám krásnu 4 mesačnú dcérku bez ktorej si neviem život predstaviť ...ver mi...potrat nie !!!
@kikuska872
@viikkki možno som krava, ale nebudem jej tu písať ako vy, že nič sa nestalo.... Lebo sa stalo a veľa...
Ale mne to môže byť srdecne jedno😉
Ja sa tu len cudujem😳😳- totizto generacia 60-70roky poznam velmi vela zien/mam, ktore ostali tehotne pod 18nast a teda vo vacsine to nezvladli. A to prosim este mladi podostavali mladomanzelske pozicky a byty. A vysledok po 20 rokoch....bud nezvladli vychovu deti, alebo postarat sa o seba alebo partnerstvo, alebo kombinacie ci dokonca vsetko spolu. A dovolim si tvrdit, ze je to predovsetkym tym, ze ostali tehotne velmi skoro.
Bez pomoci to v 16tich nezvadne sama. S partnerom je to otazne, ale to si musi vyriesit autorka. Co viem, urcite to nebude ruzove a tiez nevidim, preco by sme mali autorku chvalit. Narobila sarapatu, narobila....prevziat zodpovednost v tomto stave je skor podmienkou.
@kik655 Nepáči sa mi ako tu na teba niektoré ženy ,,útočia" a hovoria že potrat je najlepšia možnosť. Keby boli v tvojej situácii určite by na potrat nešli.Neboj sa to sestre povedať.A hlavne v kľude.😉
@bennn co to trepes? ja som spravila s dietatom vysoku skolu s babatkom a to som ho planovala a urobila si ho naschval, lebo som chcela do tridsiatky stihnut deti 5. nebola som jedina co studuje vysoku s dietatom boli tam aj dalsie aj vsetko uspesne baby...spoluziacky zo ss co sli na medicinu vraveli ze oni tam maju tiez mamicky dokonca jednu s troma detmi a ze prave tieto baby maju najlepsie znamky, lebo maju system a neucia sa dva dni pred skuskou. a kym som skoncila mala som deti dve. dnes mam uz deti tri a studujem doplnkove vzdelanie v cudzom jazyku nemcina. na strednej sme tiez mali taku co mala dieta, skolu dokoncila ale za vzor ju davat nebudem mala 5 kde sa dalo a absolutne som to nechapala lebo moja forma studia na strednej bolo precitat si cez prestavku....ju som nikdy nevidela citat si cez prestavku tak som nechapala ze sa jej s deckom chce opakovat rocnik.....
autorka jasne povedalla ze s peniazmi problem nemaju tak nemaluj certa na stenu a na potrat si chod sam
@bennn ono je to v zivote o tom ci chces. ak chces mat deti do tridsiatky a aj vzdelanie, mas motivaciu zamakat a s velkou pravdepodobnostou to zvladnes. tu nikto netvrdi, ze autorka musi mat 5 deti. mozno jej uplne bude stacit to jedno. tvoj prispevok ma pohorsil v tom, ze si dovolis povedat niekomu len tak najlepsie bude ak pojdes na potrat. jak keby si poznal autorku vedel co od zivota ocakava a ci bude pre nu najlepsie zabit vlastne dieta....a to napriek tomu ze sa jasne vyjadrila, ze to dieta chce a ma priatela ktory pracuje. ludia su slobodni a maju moznosti. len nerozumiem preco to dnes tolko ludi nechape. inak ak mas dieta mozes mat aj individualny plan studia, externe to nieje jedina moznost. individualny mas zadarmo a chodis tam rovnako casto ako externe. staci chciet. a nezabudat ze dieta spi. a prave to je ten cas, ked sa zena moze nerusene ucit.
@nistika no nie celkom. Gratulujem ti, ze si to zvladla....ale na mojej vyske nebolo cloveka s dietatom, hlavne preto, ze by to nedali. Vydate ano, ale s detmi nie. Takisto na par inych vyskach to boli skor vynimky. Z mojho okolia zeny, co skoro otehotneli, si len tak ak dorobili vyucny list ci maturu a vs snivaju mozno dodnes a to deti uz maju dospele...a takisto ti gratulujem k spiacemu dietatu. Mala som dva kusy nespave- jedno hyperaktivne, ktoremu stacilo za den- dva 4 hodiny spanku (dodnes tomuto dietatu staci 6 hodinovy spanok za 24-36 hodin aj ked uz je na zs) a druhe bolo kazdu polhodinu-hodinu hore a cez den mi nespalo ziadne z 3 deti...cize do 3 rokov najmladsieho som si mohla akurat tak piskat a bola som vdacna aj za 20 minut spanku a nie ze sa ucit a chodit do skoly....🤐🤐🤐
@vevesh na zaciatku aj mne spali len po pol hodine, ,neskor sa to upravilo spali dva krat za den po hodine....podla mne dve hodiny denne je dost na ucenie sa...samozrejme ak sa neucis dva dni pred skuskou. ak sa na medicine najdu mamicky, potom fakt neviem ktora skola by sa nedala zvladnut....ak je niekto na skole, kde sa dava vyucny list je jasne ze asi nepojde na vysku bez ohladu na deti.
je to tazke. ano nebolo to zadarmo pred skuskou som mala sialene nervy ze to nedam. chodila som tri hodiny pred skuskou skor aby som sa mohla vklude do toho naposledy pozriet. ale da sa to. ked si to vezmem spätne, zopakovala by som si to, lebo to stoji za to. ja ked budem mat 40, budem mať svätý pokoj a velke deti.
kazdy pise svoj zivot sam. tak nechajme autorku napisat si ten vlastny. ak spravi chybu alebo nieco olutuje, pri najhorsom sa moze hnevat len na seba. a o to ide.

@kikuska872 vies co je smutne, ze keby napisala mam 16 chcem ist na potrat, zlietne sa na nu zasa ina skupina a osocovali by ju tak ci tak, aspon podla komentarov autorka mi pride ako celkom rozumne dievca, no tak sa stalo, evidentne necakala, ze jej tu vsetky napiseme "jej gratulujem", chcela radu a namiesto toho sa dockala tohto a este, aby sme prispievatelky vypluli vsetok hejt co sa da, tak vlastne deti neplnoletych matiek su luzri (vsetky), neplnolete matky su luzri, smutne veru, posledne dni sa skutocne nestacim cudovat ako zeny, matky vedia reagovat a ake vedia byt hnusne
my sme sa napr. vela uskromnovali, babka pomahala a to moj "otec" zdrhol a tu som, praveze mi to dalo velmi dobry start a jasnu cestu, byt snaziva, dobre sa ucit, najst si dobru pracu, partnera atd. a hlavne vazit si veci, vazit si, ze mama napr. nesla na potrat ale rozhodla sa, ze to zvladne, no asi fakt budem luzer a chuda dieta, ked to na koniku povedali 🤦🏼♀️