Mám ísť na lyžiarsky výcvik?
Mám jednu dilemu, neviem sa rozhodnut či mám ist na lyžiarsky výcvik alebo nie. Som prvý rok na gymnáziu, lyžiarsky nie je povinný ale ja sa naozaj neviem rozhodnut a preto to davam tu, ak má niekto radu, skusenost alebo niečo podobne, som naozaj stratená. Viem že nikto sa nemoze rozhodnut za mna ale je to dost komplikované a mam pocit že som naozaj nerozhodná. Ale najprv poviem pár vecí z mojej minulosti a pro a proti k lyžiarskemu.
Nemám žiadne skúsenosti s lyžovaním, nenavidím zimu, sneh a celkovo nie som dobrá v športoch. Bojím sa že sa mi niečo pri tom lyžovaní stane, rodičia sa tiež o mňa boja ale povedali mi že už som na strednej, nemozu ma uz obmadzovat a ja sa mám rozhodnut sama. Mám sa prihlasit do tejto nedele. Vela som to odkladala kedze som mala vela písomiek a akosi som na toto zabudla. Dalsia vec, peniaze. Nieže by sme nemali peniaze ale ide o to že podla mna je to strata penazi tak trochu. Kupovat si roznu výstoj, bundu, helmu, topanky, nohavice a podobne kedze ja moc nemam zaujem v buducnosti lyzovat a vyuzila by som tieto veci akurat tak jedenkrat na lyziarskom a potom už asi nikdy. S rodičmi nepojdem lyzovat kedze obaja nevedia.Rodičia nemaju problem mi všetko zaplatit ale mne to pride ako strata penazi pre jednorazovu zalezitost. Za tie peniaze som si radsej mohla setrit na tablet alebo nový mobil. Na druhej strane je ale to pro: budovat si vztahy vramci kolektivu a aj triedny nam povedal že je trieda pred a po lyžiarskom. že práve tam sa upevnuju tieto vztahy. Ja som na základnej nikdy nebola na lyžiarskom ci v skole prirode, na jednej strane sa o mna rodicia bali a na druhej som nechcela ist, lutujem to, hlavne tu skolu v prirode. Nikdy som taktiež nebola preč od rodicov na viac ako den takže je to pre mna nieco nove. Som mladá len raz a stredná škola sa už nikdy nevráti. Aj kamošky ma presviedčali aby som išla. Ja som ale stále skeptická. 200 ludi z 6 tried je prihlasenych a neprihlasenych je len 5 a viem že z našej triedy idu vsetci akurat jeden chalan lebo ide vtedy na dovolenku. Nechcem byt odstrčená z kolektivu a viem že na jednom lyžiarskom nezalezí a budeme mat este vela vyletov ale moze to vybudovat vztahy.
Ako vidite tak mojich proti je viac, a to možno z toho dovodu lebo všetko vidim negativne a nebezpečne. Mám velmi prisnych rodicov a tak ma naucili vnimat svet, že si nemám zbytočne vytvarat problemy napr tym že pojdem na lyziarsky a moze sa tam nieco odohrat. Na druhej strane, nemám vela kamaratov, vlastne.. žiadnych. Bojim sa že jednoducho už nezapadnem do kolektivu ak nepojdem na lyziarsky. Myslela som si ze stredna bude iná ale stále som akási skeptická ked ide o ludske vztahy. Snazim sa byt mila a otvorena ku kazdemu ale mam pocit akoby na mne niečo bolo čo ludi proste láka preč odo mna. Vždy som bola.. iná. Nie výzorovo, ale skor povahou. Citim sa akoby som nikdy nikde nezapadla. Už som trochu skočila od témy ale všetko to do seba akosi zapadá.
To by bolo asi všetko. Prepáčte že to je napísané bez diakritiky píšem to na počítači a už som celkom unavená a dosť narýchlo. Ďakujem za každú radu
Určite choď. Výstroj si nekupij tu si tam požičaj.
Povedz si že hoci ti je zima protivna a nemáš ju rada a možno nebudeš lyžovať, ideš tam v prvom rade že chces byť v kolektíve a nechceš byť z neho vyčlenená.
Totiž čo sa stane na lyžiarskom už ty potom nemusia chápať a smiať sa tomu.
Predstav si že sa stane nejaká sranda alebo zábava na lyžiarskom a po ňom keď všetci prídu do triedy každý sa na Tom bude baviť zo spolužiakov a ty sa budeš tiež chcieť baviť a zapojiť sa ale už to nepôjde. Lebo si tam v tej situácii nebola...nezdieľala si tu chvíľu spolu s nimi.
Požičaj si výstroj a choď. Ja mám takú skúsenosť, že ľudí to zvykne chytiť, a potom idú aj s nelyzujucimi rodičmi, ktorý si vedia posedieť zatiaľ na kávičke a čochvíľa budeš chodiť s kamošmi a nájdeš si partnera, ktorý možno bude lyžovať rád. Nikdy nevieš. No a o tom, ako sa tam utuží kolektív ani nehovorím. Bude kopec srandy. Celý život sa na takéto akcie spomína. Pokiaľ ozaj nebudú rodičia živoriť, choď. Patrí to k tvojmu veku a ja osobne si myslím, že by to mal zažiť každý ;)
@nina30 nechoď...aj tak tam bude hlavne pit a tetkat kade tade...
@nina30 ja som na lyziarskom nebola, som tu. U nas sa hlavne tesili na to, ako tam budu pit a cicmat sa s chalanmi, co ma v tom veku teda vobec nelakalo. Mali spolocne zazitky ako kto komu drzal vlasy, ked vracal na zachode. Co sa tyka vystroje, dnes sa da aj pozicat, zohnala by si si len lyziarsku supravu. Myslim, ze si rozhodnuta. Urcite nerob nieco len kvoli tomu, ze co povedia ini. Mozes kludne argumentovat tym, ze lyzovat nepojdes urcite, lebo ako rodina nechodite, nikto nemusi vediet o tvojich strachoch a obavach. A ak ta niekto v kolektive odstrci len preto, ze si nebola na lyziarskom, tak asi az taky strasny kamarat nebol, nemas za cim smutit.
Zostan doma, kup si novy mobil a hladaj si online kamaratov. Ked budes chciet ist von, tak si zober mobil, aby si sa s nimi poprechadzala, isla na diskoteku.
🤨
Nemas kamaratky, je cas si ich najst. So spoluziakmi stravis 4 krasne roky zivota. Co chces byt outsider? To, ze nemas rada zimu, sneh, suvisi s tvojimi rodicmi. Oni nemusua zimu, tak ani ty.
Tie, ktore neboli na lyziarskom vacsinou si najdu dovody, ze to bolo lepsie neist. Hlupost, za ten kopec srandy to stoji. 😉
@wolf_ ja som išla a tiež som nevedela a nikdy potom nelyzovala a naši to ani nebrali ako v pohode finančnú záťaž...bolo to fakt moc a šetrilo sa ten rok ... Neľutujem...ale nebála som sa a slabšom kôli kolektívu ..vždy som chcela zapadať ...ale keďže som bola dosť odlišná povaha tak to bol dosť nedosiahnuteľný cieľ...... z druhej strany moja sestra vždy zapadla do kolektívu v pohode..ona sa dohodla s rodičmi že si za nejakú časť ušetrených peňazí kúpi čo chce on (bolo to väčšinou značkové oblečenie na ktoré len tak nebolo ) a na lyžiarsky nešla...neľutuje to napriek tomu že si ako dospelá kúpila lyže a lyžovať chodí a nič jej neušlo...
@nina30 ahoj bola som v podobnej situácii aj keď ja som sa nevedela rozhodnúť kvôli tomu že som sa bála že tam budem práveže odstrcena od ostatných ald chcela som ísť kvôli tomu aby som mala zážitok a naučila sa lyžovať a zároveň som mala takú malinkú nádej že sa tam možno práveže skamarátim s niekým novým. U mňa to nedopadlo úplne podľa predstáv keďže u nás sa veľa pilo a spolužiaci robili hovadiny a ja také veci moc nemusím. Každopádne aj tak do teraz spätne beriem ako pekný zážitok. Si mladá treba si užívať čo najviac najmä ak máš kamarátov s nemáš problém sa zoznamovať tak do toho chod. Peniaze boli aj budú za mňa to určite stojí za to. Ale ako si písala je to na tebe. Ale keby som tebou a som ešte aj v takej situácii že mám v triede kamarátky ktoré ma tam chcú šla by som budeš mať kopec krásnych zážitkov na ktoré budeš ešte dlho spomínať. A vezmi si že nebolo by to trosku ľúto keby sa spolužiaci vrátia z lyžiarskeho a rozprávajú ako bolo a ty si nič z toho nezažila?neviem ty to možno vnímaš inak ale mňa by to hrozne mrzelo a ľutovala by som to
@nina30 Ahojky. Na lyziarsky prosím choď!!!! Je to možnosť za 1. Prvý krat bez rodicov ( nerobíš predsa nič zlé,zakázané), získas také sebavedomie a vnútorný pocit ja a bez rodičov. Z tvojich riadkov je cítiť,že si uvedomela mladá baba, neboj sa ničoho spomínaš aj kamarátky, ze idu, o tom to je vyjsť z tej svoj bublinky komfortnej zóny. Nerobí predsa nič zlé. A za ďalšie nájdi si na nete najbližšiu pozicovnu lyžiarskeho výstroja: lyze,lyziarky a palice do 50 eur a vydrží ti to na okonca na celú sezónu, nie len na ten tyzden, ak ta to nakoniec aj osloví a ja verím,že áno. Lyžiarske nohavice a bundu, kupis v Lidli alebo v Kauflande kočka nájdeš veci krásne a za rozumnu cenu. Držím palce,aby si sa rozhodla sama za seba. Ten zážitok je na cely zivot je celkom možné, že za pár rokov si už na Skovensku nezalyzujeme vôbec kvoli klime, lebo bude teplo.
@nina30 kolektív sa netvorí iba na lyžiarskom.Moj syn nechcel ísť potom sa rozhodol, že áno a nakoniec ochorel 2 dni predtým.Tiez nelyzujeme a on nevedel.Lyziarsky dopadol zle nebol sneh vozili ich na iné miesto, polovica triedy dostala chrípku.Instruktor sa venoval skôr tým, čo nevedeli lyžovať.za mňa nechoď vyzerá, že nie si tomu naklonená a nebudeš jediná, ktorá nepôjde.
@nina30 kolektív sa netvorí iba na lyžiarskom.Moj syn nechcel ísť potom sa rozhodol, že áno a nakoniec ochorel 2 dni predtým.Tiez nelyzujeme a on nevedel.Lyziarsky dopadol zle nebol sneh vozili ich na iné miesto, polovica triedy dostala chrípku.Instruktor sa venoval skôr tým, čo nevedeli lyžovať.za mňa nechoď vyzerá, že nie si tomu naklonená a nebudeš jediná, ktorá nepôjde.
@anonym_1a4280 ved pise ze bude jedina z triedy a naucit ss aspon zaklady lyzovania nie je zle, nemoze stale len mame pri sukni sediet.
Choooď
Ja, s mojou skúsenosťou, by som ti povedala, aby si išla. Strach treba prekonať, lebo nás veľmi obmedzuje, drží nás v napredovaní a zbytočne stagnujeme. Niekedy človeka až paralyzuje a tak len preto, že máme z niečoho strach, ukrajujeme si z našich možností. Ako hovorí Jaro Slávik – nevyskúšaš – nevieš. Ak sa niečo podarí, je to skvelé. Ak sa nevydarí, nevadí, ale aspoň si vyskúšala. Aj tak sa človek učí a získava skúsenosti. Nemôže ťa zlomiť nejaký nezdar, nemôžeš sa hneď vzdávať. Práve naopak, skús ísť častejšie cez svoju komfortnú zónu, cez svoj limit a sama uvidíš, ako sa budeš učiť nové veci, spoznávať nových ľudí, naberať skúsenosti a pomaly sa posúvať vpred.
Je to už vééééľmi veľa rokov🙈, čo som bola stredoškoláčka a išli sme na lyžiarsky výcvik, ale doteraz si ho pamätám. Bola som skôr z chudobnejšej rodiny, napriek tomu mi mama kúpila lyžiarsku výstroj. Bola som jediná z 3 tried, ktorá som stála prvýkrát na lyžiach, čiže zaradená do 4 družstva s tými najhoršími lyžiarmi, ktorí mali ale aspoň nejakú skúsenosť. Inštruktora sme mali skvelého a po 3 dňoch som bola už presunutá v 2 družstve. A na konci lyžiarskeho som bola vyhlásená za lyžiarku s najväčším a najrýchlejším progresom. Na svahu aj na ubytovni som spoznala veľa nových ľudí (nielen z našej triedy), mala som veľa zážitkov, veľa sme sa so spolužiačkami/spolužiakmi rozprávali, nasmiali, hrali stolové hry… My sme sa tam, ako kolektív, veľmi stmelili. Jednoducho, ja som neľutovala ani deň, že som tam išla.
Snáď poznáš samu seba, tak si zváž pre a proti. A ak chceš zapadnúť do kolektívu, musíš na tom aj aktívne pracovať, nie čakať na zázrak.
Ako už bolo vyššie spomenuté, lyžiarska výstroj sa dá požičať. Nájdi si webovú stránku lyžiarskeho strediska, kam idete a pozri info, čo ponúkajú + cenník. Alebo si nájdi dopredu požičovňu lyží a požičaj si tak. Viem, že aj Decathlon požičiava, ale neviem, či každá pobočka, alebo len tie, ktoré sú v blízkosti lyžiarskych stredísk. Popozeraj net.
Myslím, že tieto triedne akcie sa preceňujú,ale ja som introvert. Ja by som si radšej týždeň oddýchla od učenia a robila to,čo ma baví.
@ejanjelik aj ja si myslím, že sa to preceňuje. Akože ja som bola, ale nesla som z toho odpadnúť. Tiež by som radšej brala týždňové prázdniny namiesto lyžiarskeho
@nina30 no, ja som na ZS na lyziarskom bola, na gymku uz nie...lebo islo len par ludi a kamosky nie.
Takze ked idu skoro vsetci a aj kamosky Ta prehovaraju, tak chod. Je to zazitok. Ani ja som viac nelyzovala...iba bezky par krat.
Ani moj syn 8ak nechce ist ze kvoli spoluziakom, ale manzel ho presvedcil. U nas skola zabezpeci aj pozicanie vystroja, takze nemusime zhanat veci. Keby sme museli zhanat, tak asi by nesiel, lebo tiez to viac zrejme nevyuzije.
Ale treba zazit aj nieco ine.
@nina30 Ahoj, určite choď. Ako učiteľka a inštruktorka chodím so žiakmi na lyžiarske už vyše 10 rokov a vždy máme po lyžiarskom len pozitívne odozvy od žiakov, ja som sa vlastne ani nestretla s tým, aby niekto ľutoval, že bol a mne teda kadečo povedia 😀
Pred výcvikom sa ale stretávam s podobnými obavami často, hlavne u žiakov, ktorí nikdy nestáli na lyžiach. No vždy po lyžiarskom sú šťastní a plní zážitkov, ktoré už možno nikdy nebudeš mať možnosť zažiť. Sú aj takí, ktorých to nebaví a na svahu im to dobre nejde, ale napriek tomu sú radi, že boli. Často vzniknú aj prekvapivé nové priateľstvá, utužia sa staré, udobria sa hádky a ešte roky potom žiaci často spomínajú na vtipné momenty a zážitky.
Neboj sa toho, ak nepôjdeš, budeš stále nad tým rozmýšľať, ako by bolo keby si išla. A ak pôjdeš a aj by bolo niečo zlé, aj to zlé nás má v živote niečo naučiť...
My požičiavame žiakom výstroj priamo na svahu, to bude určite najmenší problém, okrem toho stále platí príspevok od štátu 150€ na žiaka.
Držím palce, určite to zvládneš a do života ti to niečo dá 😉
@nina30 Ahoj, pozri, ja som nebola na lyziarskom kvoli zakernym a šibnutym pubertalnym spoluziackam, s ktorymi by som.musela byt na izbe. Podla mna dobre uvazujes, aj ked mas ine dovody neist. Chcem.ta len povzbudit, ze aj ked nepojdes, stanes sa pevnou sucastou kolektivu. Veta "je trieda pred a po lyziarskom'... haha, ja som to zazila opacne, po lyziarskom chalani sa niekolko mesiacov smiali z roznych trapasov, co sa tam stali par spoluziakom.... jeden ze upchal zachod, dalsi vykopol dvere a dalsi isiel v zablarenych topankach do izby... dodnes si oamatam tieto ich historky a teda nechybalo nikomu, ze som pri tom nebola. Triednej som.povedala, ze ja lyzovat viem a chodim na lyzovacku s rodicmi kazdy rok. Nepotrebujem sa teda "ucit lyzovat'
Syn ma15. V zivote nelyzoval a ide

Myslím, že tieto triedne akcie sa preceňujú,ale ja som introvert. Ja by som si radšej týždeň oddýchla od učenia a robila to,čo ma baví.