Mám školákov, ktorých nechcem nechať samých doma počas online vyučovania
Ahojte. Zaujimalo by ma ako by ste riesili vy danu situaciu, pretoze ja uz neviem, co robit.
Mam 2 deti. 10 a 11 rokov.
Od 16.3 do 31.5 som bola na pandemickej ocr. V sucasnosti som pn so sebou od 17.9. Chcela som nastupit do prace od 9.11. Lenze nastal problem. Skoly su zavrete. Deti doma same v ziadnom pripade nenecham. Nezvladli by byt same od 5.00 do 17.00, ucit sa online, robit ulohy atd. Takze som uvazovala, ze deti dam ku rodicom. Ale dalsi problem. Rodiacia nemaju internet, pc, notebook. Cize deti by sa online uit nemohli. Myslela som ze sa vykaslem na ma vyucovanie. Lenze doslizo skoly, ze musia byt online 2 hodiny tyzdenne, co ja splnit nevirm.
Cize mi z toho vychadza ze do prace nemozem a musim ostat dalej ocr. Ale to zase bude problem v praci. Pridem o plat, budu mi kratit dovolenku. Predpokladam ze do konca roka budu skoly zavrete. Cize pridem o 4 dni dovolenky, plus plat, plus bude problem v robote, ze som tak dlho doma.
A teraz mi poradte, co robit.
Podotykam, som samozivitelka. Otec deti nijako nepomozr, ci uz financne, ci uz byt s detmi. Napisal mi ze mam zit z lasky...
Co dalej??
Vdaka za vase napady
Sameeee dovody preco nie ale skusit 1den ich nechat samych tak to nieee ako keby 11 a 10 rocne deti su neschopne...nech starsia sadne so synom za pocitac a hotovo nech mu je ta po ruke kedze pochybujem ze je az tak zle nstom ze by to neslo a lopritom im denne telefonovat...nsucit ich pouzivat mikrovlnku, vecer navarit a nech sa cez den sami obsluzia...pomaly ich treba nechat osamostatnovst s nie hyckat ine deti uz davnoo aj same po mestach sa flakaju v takom veku nieto este chodia same hore dole skola domov
Ostan doma na ocr dohodni s kamoškou či kolegyňou že jej doma postrazis a doucis jej dieťa za malé všimne..... príjem tak budeš mať vykryty a určite sa v tejto dobe nájde osoba s rovnakým problemom. ....
Este okrem toho, co bolo pisane, je moznost nechat deti u nejakych spoluziakov kamaratov, ak sa poznas s ich rodicmi, za nejaku kompenzaciu, nemusi byt len financna, mozno by si im ty vedela zase nejako inak pomoct. Tak to riesila moja mama, bola tiez na dve male deti sama. Minimalne dcera by mohla, aby mohla ona normalne robit do skoly. Syn s diagnozami asi nemoze byt len tak s niekym, ale pri nom by sa hadam dalo s ucitelkou dohodnut, preco nemoze sam robit online.
@judar v praci mam zakazany mobil 🤦♀️
@judar a ze sa niektore flakaju po meste. No tak dakujem pekne, aby 10 a 11 rocne deti sa poflakovali same po meste.
poznámky podla metodických pokynov nesmá dávat
môžu ti cez updage alebo email napisat spravu a popisat čo sa stalo
niečo také ako nepracuje,nespieva, necvičí, nerobí, vyrušuje má na to dg to je ako neškrab si ekzém
asistenka musela by si si dorobit pedagogické večerné minimum to je dva roky a popri tom môžeš aj robit už asistentku, platí to škola, urad prace s tym nič nemá
neviem či by ti dali priamo k synovi lebo to sa nedoporučuje ale robí sa to, zmluvu by ti dávala škola ale to pedg, min, je podmienka do dvoch rokov si urobit
Niektoré? Ja myslím, že väčšina 10-rocnych už bežne funguje samých po vonku. Teda minimálne synova trieda celá. A už minimálne rok-dva
Ja,mam casto choru mladsiu. Ako riesim ja.
Varim vzdy vecer dopredu. Ohreje sa v microvlnke
Popri vareni cita napr alebo pise diktat.
Komunikacia s ucitelkou triednou, vysvetlena situacia.
Urcene priority teda Sj, Mat, ostatne ako stihame.
Na ucenie vyuzivame hlavne vikend a vecer, co sa da sme robili ustne kludne vyvalene na gauci, ci posteli napr. Citanie (aj mi dobre padlo tych 15min)
ci prvouku Vzdy sme podstatu dobrali.
Na FB je skupina Zavreta skola bol tam oznam ze pomozu s pripravou na vyucko dobrovolnici.
Deti by som rozdelila. Starsia doma, starki by skontrolovali cez telefon alebo daka suseda osobne zakukla.
Alebo starsia u dakej spoluziacky co byva blizko. Na edupage vies kontaktovat rodicov ak nemas na nich telefon.
Ak budes pracovat isto tych par eur na internet najdes. Ved teraz si na tom financne horsie ked si doma na ocr ci PN.
Alebo sa skus popytat znamych, kamatatov ci niekto nema moznost pridat si tvoj telefon do skupiny a preposlat ti svoje nespotrebovane data.
Snazila by som sa synovi nejako ten internet zabezpecit s tym, ze,stari rodicia by mali na starost len jeho.
Urcila by som si priority co je pre mna nevyhnutne, co potrebne a co nemusi byt.
Napr. nevyhnutne neprist o zamestnanie, pre deti Sj, Mat,
Potrebne: klud pre dceru, predmety ako cudzi jazyk, prirodoveda, zemepis, co najmenej zatazit starych rodicov
Ostatne podla situacie napr. v krize pouzi polotovary, obed mozu mat prehodeny s vecerou, teda vecera tepla cerstva, obed suchy
Jednoducho v duchu hesla krizove situacie si vyzaduju krizove riesenia.
2x ročne si po 10 dni PN/OCR? To musia mat v robote z teba fakt radosť.
Ja som na pn alebo ocr nebola niekoľko rokov vôbec. Na OCR vlastne raz v živote, keď mal syn kiahne.
@hettinka tak to ti blahozelam, ze si zdrava. Ja zial nie a ani moje deti. Asi som mala nechal male decko 5,6 rocne doma same a ist do roboty. Milujem takych ludi ako ty...
@hettinka a predstav si ze som bola aj na lieceni 3 tyzdne a dokonca som si dovolila byt na pn 3 mesiace kvoli podozreniu na nador na mozgu. Podla teba asi ludia nemozu byt chori ani deti. A predpokladam ze si jedna z tych ktora si mysli ze covid neexistuje. Skoda reci k tebe
@hettinka a este som zabudla. Bola som doma aj mesiac kvolo kiahnam pretoze sme ich schytali vsetci. Tak som asi mala ist do roboty infekcna s vysokymi teplotami👌
@hettinka ano ty si na ocr a pn nebola, zato si bola,, zodpovedna,, a bola si na dovolenke pri mori tento rok. A ty mi tu ides nieco pisat
@kristiii tak ja someste u nas nevidela aby bolo 10 rocne decko same v mestr.
Dobre som pichopila že tento rok si bola pre PN a ocr necelých 5 mesiacov doma? (3mes., 1mes. plus 3 týždne)?
Je október.... každý má právo byť chorý ale ty musíš mať riadne tolerantného zamestnávateľa
@jankapepe bola som doma na ocr s detmi kedze som SAMOZIVITELKA tj. Som sama s detmi a skoly boli zatvorene NIE MOJIM PRICINENIM!!! A ano, dovolila som si byt aj chora. Mam diagnozu, ktora sa liecit neda. Cize bola som doma 2,5 mesiaca ocr a teraz som 1,5 mesiaca pn.
Clovek je zufali z tejto situacie, covid, zdravotne problemy moje a deti. A tu na tomto fore stretne tak akurat dokonale zeny, ktore sa tu idu nsvazat do druhych, ze si dovolili byt doma s detmi, lebo boli zavrete skoly. Ja som s detmi sama. Neviem kde som ich akoze mala dat. A este syna s aspergerom. A zial mam aj zdravotne problemy. Ale to vy dokonale zeny asi nikdy nepochopite. Ja som bola zodpovedna a aj som. Nezavesila som na krk svoje deti mojim rodicom v prvej vlne. Pretoze otec je onko pacient 76 ricny a mama ma 69 rokov. A nesla som tento rok ani ku moru ako niektore z vad pretoze pre vas covid neexistuje. Hlavne ze ste po dovolenke do cestneho vyhlasenia,, nepravdivo,, napisali ze ste nikde neboli, len preto aby ste sli do roboty a bolo vam jedno ci vase decko niekoho nenakazi. Lebo vy musite pracovat. Prave kvoli ludom ako vy to tu aj tak vyzera.takze pozrite sa mile damy aj na seba. Vy nie ste v mojej situacii, tak tu nepiste bludy ze som bola pn a ocr. Vy mate muzov, ci partnerov pripadne ste si zaplatili opatrovatelku alebo vam bolo jedno a dali ste deti ku starym rodicom. Ja nie. Takze vam dakujem velmi pekne za tie vase rady tzv.
Mala by si riešiť súdom zvýšenie výživného od toho hajzla kto ťa takto nechá s deťmi. Takí hajzli nech chodia kanalmi
No nedurdi sa hneď. Ja len vravím, že keď je niekto takto stále doma na pn, ocr a stále má nejaký problém ist do prace pre niečo, tak nemôže očakávať , že bude aj doma sedieť aj plat mu pôjde a ešte to budú v práci s radosťou akceptovať.
Ak to máš takto, zvaž zmenu zamestnania, alebo daj výpoveď, rob niečo z domu a sed pri deťoch.
Kazdy má nejakú situáciu a tiež nie som 100% zdravá, tiež idem aj k lekárovi, aj s deťmi, aj malé boli. Buď rada, že ti pomoze aj mama. Sú ženy, ktoré nemajú ani takúto pomoc. A musia si poradiť.
Môj muž je teraz dlhodobo PN, ale na pn nebol 10 rokov, naposledy po operácii. Ale každý rok viackrát?
A čo do toho teraz ťaháš koronu? Už satolko neľutuj... máš 2 deti, treba sa vzchopiť a starať sa o ne. Aj po finančnej stránke. Takí mali nie sú. Doma pár hodín vydržia.
A mimochodom, som zodpovednejšia ako mnohí ini, čo “sedeli doma” a pritom sa stretávali s xy ľudmi cele leto a behali po kúpaliskách a kaviarňach. My sme na dovolenke boli sami v apartmáne, sami pri mori. Po dovolenke 10 dni sami doma v dobrovolnej karantene. A teba do toho nič...
Tak si nepýtaj a porad si
A keď dme pri zom, na 10-ročného môžeš ist zasa na pandemicku OCR.
Pokial by sa potvrdil Aspergerov syndróm, tak aj dlhšie ako do 11. narodenín. Môžeš byt doma a brat 55% hrubého platu. Bez stresov a naháňania sa. Kým si ocr ani vyhodiť ta nemôžu.
A potom.., no to už je otázne.
@mirage vieš, beriem to aj zo strany zamestnávateľa. Ja som strašný poctivec, čo sa prace týka a keby som fakt taká chorlava a mám choré deti, riešim asi invalidný dôchodok, alebo opatrovateľský príspevok, alebo skrátený úväzok + robotu z domu, aby som nespôsobovala v praci problémy. Proste v práci toto naveky akceptovať nebudú a nemôžu. Možno ešte štátna správa... tam sa to dá. Len ani tam už nie je prezamestnanost a kolegovia ťahajú za vecne chybajuceho kolegu.
@hettinka len taka otazka. Kolko a ake stare mas deti? Ze za cely rok nie su nikdy chore. Mozes mi dat tip ze ake vitaminy mam detom dat, aby neboli chore cele roky.
Invalidny som riesila. Neschvalili mi ho. Opatrovatelsky prispevok? Nemam narok. A keby aj je okolo 440 eur. Z toho nevyzijeme. Skrateny uvazok a ani praca z domu sa neda pri mojej praci. Pisala som to, stacilo citat
@maciatkolulu vdaka za radu. Tvoje debilne komentare uz poznam

A nie som vacsinu roka ocr a pn. Max. 2x rocne po 10 dni. Ale tento rok je iny kedze je korona.