Mám školákov, ktorých nechcem nechať samých doma počas online vyučovania
Ahojte. Zaujimalo by ma ako by ste riesili vy danu situaciu, pretoze ja uz neviem, co robit.
Mam 2 deti. 10 a 11 rokov.
Od 16.3 do 31.5 som bola na pandemickej ocr. V sucasnosti som pn so sebou od 17.9. Chcela som nastupit do prace od 9.11. Lenze nastal problem. Skoly su zavrete. Deti doma same v ziadnom pripade nenecham. Nezvladli by byt same od 5.00 do 17.00, ucit sa online, robit ulohy atd. Takze som uvazovala, ze deti dam ku rodicom. Ale dalsi problem. Rodiacia nemaju internet, pc, notebook. Cize deti by sa online uit nemohli. Myslela som ze sa vykaslem na ma vyucovanie. Lenze doslizo skoly, ze musia byt online 2 hodiny tyzdenne, co ja splnit nevirm.
Cize mi z toho vychadza ze do prace nemozem a musim ostat dalej ocr. Ale to zase bude problem v praci. Pridem o plat, budu mi kratit dovolenku. Predpokladam ze do konca roka budu skoly zavrete. Cize pridem o 4 dni dovolenky, plus plat, plus bude problem v robote, ze som tak dlho doma.
A teraz mi poradte, co robit.
Podotykam, som samozivitelka. Otec deti nijako nepomozr, ci uz financne, ci uz byt s detmi. Napisal mi ze mam zit z lasky...
Co dalej??
Vdaka za vase napady
Ludia su skratka hyeny. Najma v tomto obdobi to vidim. Asi aj clovek s rakovinou alebo dieta co je chore tak ma ist rodic pracovat. Sa trochu zamyslite ludia preboha. To ze ste vy zdravi a mate manzela, neznamena ze aj druhi su na tom tak dobre ako vy. Ale to vy nepochopite nikdy. Ako sa vravi kto nezazije nepochopi
@beronsche za romskymi detmi pridu ucitelia DOMOV a daju im pracovne listy na vypracovanie. Lebo oni su chudatka. A my sa mame zariadit ako chceme. Zo skoly prislo ze deti musia byt na online hodinach lebo inak maju neospravedlnene hodiny. A taktiez, aj ked sa online hodiny zucastnia, ale neposlu domacu dany den urobenu, tak sa to bude taktiez brat ako neospravedlnena hodina aj napriek tomu ze dieta bolo online.
Vitamíny - kľúčový pri imunite je vitamin D, nasadiť na 10 dni 2000 jednotiek, potom deťom znížiť na 1000. Ty môžeš aj 2000. Okrem toho vitamin C a B-komplex dávam. Dcere aj železo, keďže sme obe anemicke (liečim sa na hematologii). Od 15 rokov vyššie ešte odporúčajú zinok a selen, len mne býva zo zinku zle, Zak to nejem.
A veľmi nám pomáha to more v lete, v zime otužovanie, veľa športu, plávanie, čo teraz je dosť veľký problém. Ale decka aspoň doma cvičia v rámci možnosti.
Ja robím v škole, x-krát do roka chytím od deciek sople, takze do nosa Vincentka, naparujem sa nad slanou vodou (používam morskú soľ) a aj celkom zaberá. No a občas nejaký sopel som zvykla prechodit, čo korona teda zmenila...
Aktuálne toho mám tiež nad hlavu, asi ako každá mama, ale musíme sa snazit to nejako prežiť toto obdobie. Hádam 2021 bude lepšie.
A este ku chorobe. Nemozem si brat na chorobu ani dovolenku, pretoze ju musim setrit na vsetky prazdniny. Kedze ich otec roka si deti berie cez prazdniny len na 2 tyzdne. Cize vsetky prazdniny co su musim byt s detmi ja alebo stari rodicia. Z ex strany pomoc a ochota 0.
A už si to pobedala triednej alebo riaditelke aký je tvoj problem? Ako sa vyjadrili?
A dala si ho už na sud pre zvysenie vyzivneho?
Ber to tak, že deti rastu a budú čoraz samostatnejšie. Naozaj s nimi čoskoro nebudeš musieť travit ani cele prázdniny nonstop. Vydrzis ešte 1-2 roky a budú v pohode. Deti zvládnu viac, ako si myslíme. Veď sú vychovane asi dobre, venujes sa im podľa všetkého veľa a keď im vieš nachystat jesť deň dopredu a cez deň zavolať cez prestávku, zvládnu to.
@hettinka cize si ucitelka. Takze teraz si doma za 100%platu, data zadarmo anemas problem kde das deti. A plus mas doma aj muza ktory je pn. A to je rozdiel
konfrontovala by som skolu.. Najma by som chcela vediet, co robit s tym, ze sa on-line hodiny detom prekryvaju (co predpokladam, ze je aj vas pripad, kedze dcera pouziva tvoj mobil) a ja mam ibe jeden pc.. Ziadala by som ich o pisomne vyjadrenie, ako postupovat.. Pokial viem, nik, nie je povinny vlastnit PC a ani mat pripojenie na net.. Mna predsa nemusi zaujimat , ze je to dnes standard..
@beronsche suhlasim, treba kontaktovat skolu, len autorka nepise ako to riesila so skolou a CI to vobec riesila
Doma za 100% platu mám homeoffice, takze pracujem aktuálne zatvorená v izbe a syn si robi svoje úlohy samostatne. Tak to bolo aj na jar.
A doma som len preto teraz, že som v karantene (stretla som sa s pozitívnymi v práci) a inak chodíme učiť zo školy. Teda po skončení karantény budem chodiť normálne do roboty zasa.
@bluebriggs pisala som. Odpoved bola musia byt online. Vedia im pozicat tablet bez internetu. Cize zaplatit dalsi internet ak by sli ku rodicom. Lenze podla toho poctu uloh,projektov nie je sanca ze deti to tam zvladnu. Skola je takto len 2 den a uz nestihame. Domace chpdili vcera do 21.00.este aj z tv, vytvarnej.
a tvoje 10 a 11r deti si nevedia sami zapnut online vyucovanie? smartphony nemaju ani jeden? Lebo dala by som jeden mobil, s datami a u babky by si to pustili. Naucili sa. Zase nerob z nich babatka.. ja mam 9 rocnu a v pohode toto vsetko zvladne sama. Keby som sa nebala, ze jej doma proste bez deti bude smutno a cely den odsedi pred TV (co je ale inak bezpecna cinnost :D), lebo jedinacik, zvladla by byt aj doma cely den sama a ohriat si jest, urobit ulohy aj si urobit program a vecer by som odkontorolovala. Ja keby som v tejto situacii dohodnem si napr. ze idem do prace, par dni ide k babke (aj ked... nemaju byt mimo starsich ludi?), jeden den vydrzi aj doma sama, jeden den si napr. vezmem dovolenku.. alebo dva dni pol den si vezmem a necham ich iba pol dna same... Da sa vsetko nakombinovat. A tychpar hodin online vyucka by teda urcite stihla. Ale ona si to dokaze pustit sama kdekolvek. Jedine co jej dam, kedze 9r nema smartphone, je moj mobil :D
A na ulohy z TV a vytvarnej sa vykasli.. robte to normlane tempom aby stihali, cize ak cez vyucovanie v skole urobia napr. 2 strany, tak im nemaju co domov davat 5 stran a projekt... nam tiez v marci davali take ulohy ze sme si tukali na hlavu a velmi rychlo sme si my rodicia toto vydiskutovali s ucitelkou. To ze deti su doma, neznamena ze my nemame co orbit doma.
Inak, postoj vašej školy je veľmi zvláštny.
U nás akceptujeme, že žiaci majú dočasne technické problémy. Ale rodičia to riesia, decka mnohé robia cez mobily.
@bluebriggs zvysenie som este neriesila. Len som ho ziadala ci mi teraz neprispeje viac, co odmietol
Zober synovi notebook, píšeš, že dcéra sa učí cez mobil, tak len spravíš pomocou mobilu wifi, čiže aj syn sa pripojí na wifi cez mobil a aj on pôjde cez mobilné dáta.
@hettinka vedela by som ti pisat o skoly strany... A ze syn ma v skole asistentku a teraz ma byt sam doma a robit, to nikoho nezaujima
@shallimar ja to viem. Aj tak fungujeme doma. Ale u starych rodicov wifi ani net nie je
lenze ty nemas povinnost mat zapojeny net.. Nech ti daju vyjadrenie k tomu.
mimochodom domace ulohy z TV, VV, HV - to je cisty kretenizmus.. Kriticke situacie si vyzaduju kriticke riesenia, ja nechapem, ze toto sa este celoplosne nezrusilo pocas uzavretia skol.. Jednoducho neklasifikovat a hotovo..
Inak, niečo rieši aj ministerstvo, na školy idu peniaze na techniku a mali by sa kupovať PC, tablety aj pre žiakov.
My sme tiež komusi aj požičiavali zo školy techniku teraz (tiež viac deti doma a sociálne horšie na tom).
Nemáš u starkých internet ani v mobile?
@shallimar nie
@beronsche nas klasifikovali a tieto blbosti sme marec-maj vobec ani nevideli, okrem pokusu prvy tyzden dva... detto som odmietla reagovat na spravy po 16tej, kedze edupage mi pistal asi cely den. Proste rozum mi nedal cely den dieta nahanat so zositmi. Rano som jej spisala vsetko co ma na dany den a ona si to doobeda urobila. CO prislo kadejako pocas dna, vecer.. sa posunulo na rano (po case to zvladla sama sledovat). A co som povazovala za zbytocne ani nerobila (ako postavne sa k oknu a obdivujte prirodu, zacvicte si... a zaspivajte s maminkou.. no sorry.. miesto blbosti pojdeme po ulohach do lesa :D)
Nečítala som celé, ale tiež mám Aspergera s Ivvp( dysgrafik, dyslexia,dysortografia) a asistenciou a žiaľ musí to nejako zvládnuť sám. Ja však pracujem na skrátený úväzok.. z domu idem pred pol ôsmou a vraciam sa o 13:15. Ráno mu zapnem Pc a prihlasim na Teams, dám presne inštrukcie kedy čo a ako ,knihy zošity má nachystané od večera.. tiež som sa bála ,že ako to zvládne a včera som bola milo prekvapená,že to zvládol dokonca lepšie ako v škole.Vsetko stihol napísať aj úlohy poznačiť.. skús si na ten čas vybaviť skrátený úväzok .. Synovi prejav dôveru ,že to zvládne ,sestra nech mu pripomenie ,že začína hodina . Môj má asistentku každý deň na viacerých hodinách nie len raz za týždeň.. Najprv to skús a uvidíš po dvoch či troch dňoch ako to bude fungovať..

Mna, tak trochu mimo temu, lebo autorke nepomoze , by zaujimalo, ci ma skola na toto pravo - nariadit on-line vyucovanie.. Co maju robit ludia so soc. slabsich rodin? Co maju robit ti, co maju napr. 1pc a viac deti?