icon

Mám školákov, ktorých nechcem nechať samých doma počas online vyučovania

25. okt 2020

Ahojte. Zaujimalo by ma ako by ste riesili vy danu situaciu, pretoze ja uz neviem, co robit.

Mam 2 deti. 10 a 11 rokov.
Od 16.3 do 31.5 som bola na pandemickej ocr. V sucasnosti som pn so sebou od 17.9. Chcela som nastupit do prace od 9.11. Lenze nastal problem. Skoly su zavrete. Deti doma same v ziadnom pripade nenecham. Nezvladli by byt same od 5.00 do 17.00, ucit sa online, robit ulohy atd. Takze som uvazovala, ze deti dam ku rodicom. Ale dalsi problem. Rodiacia nemaju internet, pc, notebook. Cize deti by sa online uit nemohli. Myslela som ze sa vykaslem na ma vyucovanie. Lenze doslizo skoly, ze musia byt online 2 hodiny tyzdenne, co ja splnit nevirm.
Cize mi z toho vychadza ze do prace nemozem a musim ostat dalej ocr. Ale to zase bude problem v praci. Pridem o plat, budu mi kratit dovolenku. Predpokladam ze do konca roka budu skoly zavrete. Cize pridem o 4 dni dovolenky, plus plat, plus bude problem v robote, ze som tak dlho doma.
A teraz mi poradte, co robit.
Podotykam, som samozivitelka. Otec deti nijako nepomozr, ci uz financne, ci uz byt s detmi. Napisal mi ze mam zit z lasky...
Co dalej??
Vdaka za vase napady

arasidka11
27. okt 2020

Deti, aj ked 10 ročné, 11 ročne, ked sa im doma, ked su same niečo stane, kto za ne zodpoveda? nariadila to vlada, že nemozu chodiť do školy, ale kto je za ne zodpovedný?

beronsche
27. okt 2020

@hettinka ano, to si viem predstavit, ze je to na HO 100x narocnejsie..

katulienkax
27. okt 2020

@arasidka11 ja si tiez myslim ze 10, 11 rocne dieta je male na to aby bolo nonstop 2 mesiace dennodenne same doma to nie je ze tyzden je chore a dako to da , su to male deti preboha ... A vyucovanie sa malo jednoznacne skratit, vobec sa neberie ohlad ze rodicia pracujua su deti ktore su menej samostatne ale tie stastne mamicky tych dobrych deti to nikdy nepochopia a stale si budu mliet svoje

katulienkax
27. okt 2020

inac podla MK usudzujem ze vacsina zien si to odbavuje osobne problemy, preto su take hnusne k ostatnym mamickam, tu sa tvaria ako vsetko zvladaju ale podla vyjadrovania nezvladaju same seba

simca06022011
27. okt 2020

@arasidka11 tak to je hadam jedno, aj ked mama a oco. Vzdy je niekto zodpovedny. Ael to neznamena, ze musime cely den pri nich sediet, ze ano? ;) aj ked nie je karantena, tak by mali byt deti naucene nejak sa doma spravat a vediet sa postarat o seba istu dobu. Uz prvak by hodinu dve mal zvladnut a cim starsie dieta tym to exponencionalne rastie. Kto je zodpovedny, za to ze budu mat co jest a kde byvat? Toto je situacia ktora sa da zvladnut, ak skola naozaj vyzaduje iba tie 2 hodiny tyzdenne online, ulohy poslu kamosi... tak sa to da. ale najlepsie aby nemusela mama vsetkov ysvetlovat doma a prechadzat je , zabezpecit aby na tom online vyucku boli vzdy ked sa da. Ja by som to naskladala babkou, vyuckom doma, pol dnami v praci... system by som si urcite nasla.

Inak otazka jeden internet --- vyssi priejm z prace... to je taky velky naklad? cisto teoreticky keby si musela zaplatit do jedneho zariadenia na tych par mesiacov? Kedze da sa to napojit cez jeden, lenze mozu s tym mat deti same problem, aspon kym si to nacvicia. Zase ucitelia b si mali uvedomit, ze tie data nieco stoja a nerobit 5 hodinove konferencie :D

vulka
27. okt 2020

1) Ak nemáš technické prostriedky na online vyučovanie, tak máš o to požiadaš školu.
2) Babka by mohla prísť na pár hodín a nie na celý deň
3) nejakú študentku, či mladú žienku, čo si rada privyrobí nájdeš cez inzerát aj tu na koňovi.
Hľadaj riešenia a nie dôvody prečo to nejde.

arasidka11
27. okt 2020

@simca06022011 no pozor, je hadam ine, ked je hodinu doma, kým prídem z prace, ako ked je doma 10 hodin same cely den. ked sa take dieťa obarí, napr, alebo spadne, buchne sa, kto bude niesť zodpovednosť, že ho nechal sameho doma bez dozoru? vláda? krizovy štab? matovič? kto?

arasidka11
27. okt 2020

@simca06022011 ty bud nemaš deti, alebo maš muža s vyborným príjmom, a nežiješ od vyplaty do vyplaty, take mudrosti plodiš

simca06022011
27. okt 2020

@arasidka11 aha no tak jasne, a keď som ja sama doma a spadnem buchnem sa alebo co? Moje dieťa celú školu doma nespadlo, nebuchlo sa a dokonca sa nikdy nepopalila... Tak teraz ak ostane deň doma, tak isto sa jej všetko stane. Zdvihne telefón a zavolá. Ak sa ppskrabala porezala, čo sa jej pri vyrábani stane, bežne to ani neviem... Zalepi si to sama. S nožmi nepracuje, s ohňom nemanipuluje... S kľudom Angličana to viem doma zariadiť. Ale kľudne môžem jej v 10 r aj sopeľ utierat a vyhovárať sa ze to sama nevie. Ja som povedala, že by som si to vy skladala. Išla by k babke, bola by doma, pol dna by som si dala aby celý deň nebola sama. Sú riešenia. Ma sedieť doobeda a učiť. Co si pri tom urobí? Keď bude zapínať telku tak cestou ku gauču si zlomí nohu... Ale áno mudruj 😂 áno milionári sme... Deti nemám..

beronsche
27. okt 2020

@simca06022011 zabudas na jedno, ze cim dlhsie to 10r dieta doma same je, tym je vacsia pravdepodobnost, ze sa mu nieco prihodi.. A rozdiel medzi tym, ked sa to stane ked je dieta same a ked nie je, je predsa v tom, ze ak je tam dospela osoba, tak ta vie zareagovat adekvatne situacii..
A ano, aj pre mna je tazke si predstavit, ze su rodiny, ktorym aj 10e chyba, ale to neznamena, ze take nie su..

simca06022011
27. okt 2020

@beronsche tak ale tu ide o to.. Ci mi chýba 500eur lebo nejdem do roboty... Alebo 10 lebo musím net zaplatiť ešte jeden. A ja som myslím nepísala že cley týždeň bude dieťa samé doma. Nebudem tu už diskusiu rozduchavat, lebo nemá to význam. Medzi časom autorka písala ze syn má aj asistenta v škole, čiže asi to nebude ten prípad ze fakt môžu celý deň ostať doma alebo u babky a doucia sa väčšinu samostatné, alebo sa obslúžia.

kubkovamama
27. okt 2020

Čítala som iba začiatok diskusie.Verím,že to máš veľmi ťažké.Moji sú tiež doma,ja tiež a vidím ako je ťažké staršieho prinútiť sadnúť v izbe a učiť sa napriek tomu,že fyzicky som pri ňom a NUTIM ho,lebo oni to berú ako prázdniny a hore ruka.Kazde dieťa je iné a to že niekomu vydrží 10r samé,ráno pekne o 7mej vstane,spraví si raňajky,hygienu,učí sa poctivo do 13tej,spraví si obed a potom domáce úlohy,vyvenči psa a v kľude čaká do 17tej(alebo 19:30 v mojom prípade)na príchod rodiča..tak takému rodičovi závidím a tlieskam.Decka majú problém udržať si disciplínu a režim aj keď je niekto doma,nieto ešte samé.U nás napr.vypadava signál,2 programy,ktoré potrebuje k vyučovaniu online nám vôbec nejdú stiahnuť.Reproduktor mu na pc neviem opraviť.Tak a teraz mám čo robiť.Nic.Keby som v práci ako bežne tzn.od 6:20 odchod z domu,19:30 príchod 4x týždenne..viem,že to decko neurobí do školy ani polovicu z toho čo má.A to mu ešte ani neviem všetko dovysvetlovat aby to bolo plnohodnotné.Co samozrejme nikdy nebude,viď jarné rozpačité domáce vzdelávanie.A žiadna matka tu nemá právo druhu kritizovať alebo odsudzovať ak to proste nedáva.

dominika7990
27. okt 2020

Treba si zistiť čo sa ti oplatí viac. Či nastúpiť do roboty a kúpiť k rodičom internet alebo ostať doma na ocr 🤷‍♀️ Jedno musí vychádzať vyhodnejsie pre teba. Ak to je to iste tak ostan doma. Poprípade kúpiť pausal s dátami a na mobile nastaviť zdieľanie dát aj pre notebook.

autor
27. okt 2020

@simca06022011 2 hodiny za tyzden ale z 1 predmetu. Nie 2 hodiny za cely tyzden.

leuchtturm
27. okt 2020

@arasidka11 tvojou ulohou je vychovavat deti...aby sa vedeli o seba postarat, spravat sa zodpovedne, davat na seba pozor 😉

maciatkolulu
27. okt 2020

Tak pardon, jediná debila si tu asi ty. Keď nechápeš,všetky možné rady a kopu žien je úplne samých a s malinký i deťmi a s deckami co už idú do puberty! Sa s pamätaj trochu a krot vasne😂👋

maciatkolulu
27. okt 2020

Co nakoniec chceš čítať, že ti niekto prispeje na nový PC, na net, či čo? Véd sed na PN, pandemicku mat už nebudes aj z toho dôvodu, že decká sú už veľké a netreba im ofukovat zadok, dnešné 3 ročne vedia robiť s netom a PC, tak mi nehovor, ze toto nezvládnu a keď ti k tomu matka môže pomôcť, tak čo riešiš??? Alebo sed doma a potom neplač, že nie sú peniaze

autor
27. okt 2020

@maciatkolulu daj sa liecit maciatko

autor
Odpoveď bola odstránená
autor
27. okt 2020

@maciatkolulu a ja mam deti a mamu. Neviem co mas ty. Asi mater a detiska

1katus1
27. okt 2020

Píšeš že syn má v škole asistentku . Nedá sa dohodnúť s ňou aby prišla k vám.

letfenixa
27. okt 2020

Tak zas prr, som učiteľka, chodím na celú pracovnú dobu učiť zo školy, moje malé dieťa je u starých rodičov, aby niečo nedotiahlo zo škôlky a žiadne neobmedzené dáta nemám!

kubkovamama
27. okt 2020

@maciatkolulu bože,ty si empatická.Ked dieťa potrebuje v skole asistenta asi pre niečo ho má a doma jednoducho nezvládne byť samé.Druha vec je mama autorky,ktorá sama má doma problem-to jest onkopacient.A má 69r, myslíš,že taký človek vie robiť s Pc tak aby dokázala pomôcť s domácou výučbu,nie to ešte aby si pamätala veci zo školy a adekvátne ich každý!!deň podala dieťaťu,ktoré potrebuje iný prístup?Niektory senior má na to možno kapacity,ale väčšina nie.Takisto akým spôsobom sa babka ráno rýchlo presunie?Napr.u nás ide ráno jeden bus.Vsetky mesta teraz obmedzili MHD.Spomen si na jar.Autorka má dosť ťažkú situáciu a nevie čo by bolo najlepšie.Prisla sa poradiť,nie vyhovarat.Ja ju chapem,že ako matka by chcela byť na 90% doma,ešte o.k keby je syn v poriadku,ale nie je..na druhej strane si to nemôže dovoliť.

tramtada31
27. okt 2020

Autorka, na fb som videla výzvy, že niekto zháňal notebook na zapožičanie pre dieťa, ozvalo sa tam na každý inzerát aj 10 ľudí, že podaruju. Rovnako mozes preniesť dáta z vášho domu k tvojej mame. Keď ostaneš OCR, tak budeš mat o 20% nižší prijem, ved určite je ten rozdiel vyšší ako 10eur za internet. Zmeň svoj postoj, hladaj pomoc.

luxus10
27. okt 2020

deti nie su povinne byt online...nemaju pravo skoly prikazovat, ked nic nedali...je lev stadovitost a hlupost ludi, ze tak robia...

arasidka11
27. okt 2020

@leuchtturm ano, ale 11 ročné dieťa ešte nemusí byť ako ty hovoríš vychované, stále je vo vývoji a navyše su aj urazy, a to sa može stať aj tebe a aj tvojmu vychvanemu dieťaťu

mirage
27. okt 2020

@luxus10 cize ja som stado a som hlupa, ked pripojim 3 deti na online vyucovanie?

maciatkolulu
27. okt 2020

Ja som čím ďalej tým vydesenejsia, toľko koncentrovanej tuposti koľko je na MK....
@mirage zbytočné reagovať..... Úplne. Dávaj si pozor na vyjadrovanie... Si matka, či ako? Máš pandemicku ocr, aha, ôk, tak potom to máš vyriešené, len teda nájdi si niečo na doma, pripadne zbehni niekomu na hodinu upratovať, alebo venčiť psov, to si môžeš zibrat aj deti so sebou. Takže nechápem vlastne čo riešiš. Akurát si nájdi pomimo zárobok a máš po probléme a tie bestie učiteľky, treba ich upl e zvysoka o kašľať, čo si to svine jedny dovolí, že chcú učiť aspoň ako tak deti. Fuuu, do basy s nimi sviniarmi. Bože pomoooc.

mirage
28. okt 2020

@maciatkolulu maciatko.. nepomylila si si ma.s niekym?

luxus10
28. okt 2020

@mirage nerozumieme sa, to ucitelia zneuzivaju nevedomost a stadovitost ludi, a vy sa v podstate pripajate dobrovolne, oni to nemaju pravo ziadat....nic co mate vy doma , nie je ich, ...