Mám školákov, ktorých nechcem nechať samých doma počas online vyučovania
Ahojte. Zaujimalo by ma ako by ste riesili vy danu situaciu, pretoze ja uz neviem, co robit.
Mam 2 deti. 10 a 11 rokov.
Od 16.3 do 31.5 som bola na pandemickej ocr. V sucasnosti som pn so sebou od 17.9. Chcela som nastupit do prace od 9.11. Lenze nastal problem. Skoly su zavrete. Deti doma same v ziadnom pripade nenecham. Nezvladli by byt same od 5.00 do 17.00, ucit sa online, robit ulohy atd. Takze som uvazovala, ze deti dam ku rodicom. Ale dalsi problem. Rodiacia nemaju internet, pc, notebook. Cize deti by sa online uit nemohli. Myslela som ze sa vykaslem na ma vyucovanie. Lenze doslizo skoly, ze musia byt online 2 hodiny tyzdenne, co ja splnit nevirm.
Cize mi z toho vychadza ze do prace nemozem a musim ostat dalej ocr. Ale to zase bude problem v praci. Pridem o plat, budu mi kratit dovolenku. Predpokladam ze do konca roka budu skoly zavrete. Cize pridem o 4 dni dovolenky, plus plat, plus bude problem v robote, ze som tak dlho doma.
A teraz mi poradte, co robit.
Podotykam, som samozivitelka. Otec deti nijako nepomozr, ci uz financne, ci uz byt s detmi. Napisal mi ze mam zit z lasky...
Co dalej??
Vdaka za vase napady
Otec nie, ten uz nevyjde z bytu. A mama by mohla. Lenze otec by musel ostat cely den doma sam. A neviem ako by aj mama navarila a takisto ako by detom zapla online ucenie. Ma 69 rokov
Tvoje možnosti vidím asi takto:
1. Deti k rodičom aj s notebookom, investovať buď do mobilného internetu alebo dať k rodičom zaviesť internet - otázka pár dní.
2. Rodičov k vám, či už oboch alebo len jedného, neviem ako ďaleko bývajú, či majú auto a mohli by dochádzať
3. Nejaká suseda alebo zodpovedná študentka ktorá je tiež doma a vedela by prísť a dohliadnuť na deti za nejakú symbolickú sumu
4. Zostať doma a oželieť príjem
5. Celkom určite riešiť výživné tvrdšie- exekútor, trestné oznámenie, náhradné výživné... deti sú ešte pomerne malé, veľa rokov výživného pred tebou, tak to nenechávať len tak nech sa ti ex smeje do tváre...
Mama nemusí chodiť na celý deň, navariť môže doma pre otca a časť zobrať deťom a len prihreje. Deti si snáď online učenie vedia zapnúť samé, ak nie, naučíš ich rýchlo. Babka tam bude len ako dozor.
Nauc deti zapínať si online vyučovanie samé. Ak vedia sa hrať s mobilom, vešiaka zapnúť in-line hodinu. Daj im notebook k babke. Alebo potom jedine ocr a malo peňazí.
K 1. Internet urcite nie, nemam financie platit 2x internet. Este podotknem, syn sa uci na notebooku, dcera cez moj mobil. Cize musim riesit aj mobilne data potom, nie len do notebooku.
2. Pisem ze otec z bytu nevyjde. Je onko pacient plus ma umely klb. Neviem si predstavit zeby kazdy den vstavali s mamou rano od 7.00 a boli u mna do 17.00 kym nepridem.
3.susedu nic, nepoznam ziadnu z bloku. Mam chodit a klopat a vypytovat sa? A studentka. Kde najdem zodpovednu, ktorej mozem verit. A ja si nemozem dovolit nikoho platit. Pisala som to..
Tak už potom jedine ocr, na mladšie máš ešte nárok.
K bodu 5.otec vyzivne plati. Ale nestaci mi to ked som vacsinu roka bud ocr alebo pn. No len on to nechape. Riesit to budem cez sud. No otatka je kedy mi to vyssie vyzivne odklepnu. A dovtedy co?
@hettinka ked im dam notebook k babke nepomoze to lebo oni internet nemaju
Ak by otec vedel doma ostať sám,tak zavolaj mamu k vám,navaríš ty večer predtým,ja som varila ráno od 5tej,ak bolo treba....skôr ako o 8mej deti vstávať nemusia, dovtedy mama by asi vedela dôjsť,deti si pc zapnú same,majú na to vek aj vedomosti.Bola si s nimi doma dosť dlho,bolo čas ich učiť samostatnosti v čo najvyššej miere,primerane k veku.Robotu si drž,pri takom očr-kovaní sa ťa zbavia pri najbližšej príležitosti.
A keby si kúpila dátový paušál do mobilu a na PC môže mat zdieľané dáta. Chapem zlu situáciu, ale buď budeš doma bez peňazí, alebo decka musia zapnúť tiez, byt zodpovedne a samostatne a vedieť ostať doma aj samé. Zasa to nie sú take maličké deti , už sú na 2. stupni Zs. Ja som v tom veku bývala sama doma aj cele prázdniny.
Existuju mikrovlnky na ohriatí jedla a mobily.
Myslela som ze pojdem do prace a kedze mi ostane dovolenka tak by som tych par dni vyberala. Lenze ak bude skola zavreta do konca roka, nebude mi to stacit, kedze deti maju byt online 2x tyzdenne a to vykryt neviem. A este si dali tak ze za kazdy den poslat du v ten den vypracovanu. Rak neviem ako to urobit ked dojdem o 17.00 domov, vezmem deti domov aby sa ucili a nemaju sancu obaja do 20.00 do vsetko postihat
A prečo nemôžu byt doma sami? S tým, že by si im zavolala cez deň a mama tvoja prišla pripadne im dat obed?
Odkiaľ si?
@janinah ja chodim do prace o 5.40. Cize varit budem o 3.00?ci o 4.00? Deti maju vyucovanie o 8.00.cize musia vstat o 7.00. A este som nespimenula. Syn ma v skole asistentku, takze u neho je to dost problematicke
Ja to riesim tak ze robim 8-17 plus cesta, dieta ma 10 rokov..ranajky jej nachystam,pitny rezim, ona ma za ulohu vstat nachystat sa, o 8 zapnut notebook a prihlasit sa cez link online na hodinu (maju rozvrh presny ze kedy)..moja mama pride na cca 2 hodky cez obed ju skontrolovat a dat najest, odide a dieta sa uci a po skole hra alebo ma nejaku domacu pracu a caka na mna do 17:15 kym pridem z roboty, tiez som sama, ale su to uz velke deti zvladnu to. Drzim palec.
@hettinka ostat same od 5.00 do 17.00?v ziadnom pripade. Tu sa nejedna o den, ci 2.ale mesiac resp. Mozno do konca roka.
@jaass kosice
Napíš mi internú správu ak chceš 🙂
@petamada keby som mala len dceru, ta je starsia, tak by som mohla uvazovat mozno o tom ze bude sama. Ale nechat ju spolu so synom samych, to nie je mozne. Syn potrebuje dohlad, ma individualny stud. Plan, asistentku. Uz ich vidim ako by sa sami dvaja ucili.
Syn ma aspergera. Preto nemoze byt sam so sestrou
Chcela som len poradit, skor by som rozmyslala nad nejakou pani,ze by ich postrazila a usmernila, aby si nemusela ocr, bo ozaj s tou robotou bude tazko..tam nebudu brat pri prepustani ohlad ze si samozivitelka..zeny ktore boli ocr marec- jun a teraz rozmyslaju znovu ist, obdivujem tu odvahu.
Ak by si dala k rodicom internet, tak staci wifi router a deti sa pripoja aj z notebooku, aj z mobilu. Alebo do mobilu data a zdielat ich aj na notebook. Tak by mohli byt u tvojich rodicov a zaroven sa aj ucit. Mobilne data zas nie su take drahe.
Potom ale pises, ze 2 hodiny za tyzden maju byt online. To maju urcene presne kedy? Lebo z toho vychadza ze 4 dni mozu byt u vasich a 1 den treba doma nejak pokryt. A to mozu byt napr. doobedu same doma, pripoja sa na online vyucovanie, stianu si zadania a potom po nich moze babka prist a vsetky ulohy vypracuju offline u nej. Vecer ked uz budu s tebou doma to uz len odoslu.
A dalsie dni si mozu vecer stiahnut zadania,ktore dostali pocas dna, druhy den vypracovat u babky a zas vecer odoslat - tak by kazdy den vlastne "meskali" boli by o den pozadu s odovzdavanim ale keby si vysvetlila v skole situaciu, tak by to mohli pochopit.
Ak ma asistentku syn, na jeho online učenie by mala dohliadať ona. Nie osobne, ale mala by byt k dispozícii online, na telefóne.
Dali sme tu veľa nápadov, ale nič ti nevyhovuje. Čo by bola tvoja predstava? Sedieť doma a plny plat?
tak budeš variť večer,3chodove menu to byť nemusí...prepáč,dávame ti navrhy,a ty len odpisuješ ako sa nedá....
neviem ako je ten asistent platený,ale nevypomol b yon aspon trochu? u vás doma myslím
@fokuska p. ucitelka z matiky napisala, ze deti sa musia zucastnit online vyucovania 2x za tyzden. Cize 2 dni musia byt na internete. To je zatial len z matematiky. Ostatne predmety neviem ako budu. A ak nahodou matiku maju pondelok, utirok, a slovencinu napr. Stvrtok piatok, tak to su uz 4 dni co budu musiet byt online
K tvojmu bodu 3.- Napíš oznam na dvere paneláku, na nástenku alebo kde mávate oznamy pre všetkých obyvateľov bloku...s ponukou na privyrobenie si pre študentku alebo dôchodkyňu..možno sa niekto ponúkne.
Teraz čítam, že syn má aspergera.. Tak to už len asi ty musíš ostať doma.. To už je ale kretén tvoj ex, že žiť máš z lásky..
A ty robis aku pracu? Neda sa dohodnut ze by si robila z domu, alebo ze by si kombinovala, ze par dni do tyzdna v praci, par dni z domu?
Najlepsie mi aj tak vychadza kupit mobilne data a tie si zdielat cez hotspot aj na notebook - a budu sa moct ucit obaja.
Naucit ich doma ako si vsetko online zapnut + spisat krok po kroku na papier pre pripad ze zabudnu, alebo babka bude musiet pomoct.

Ako ďaleko bývajú rodičia? Nemôžu prísť?