Moj 12-ročný syn sa správa veľmi zle
Ahojte uz neviem co robit. Moj sin ma 12 a stale sa iba hra na pocitaci ked mu ho zoberiem zacne byt zly alebo ked sa nudi zacne robit napriek sestram. Hovori im nech skapu alebo podobne veci. Vela krat som ho uz za to potrestala no nic nezabera. Vzdy sa urazy nastve a krici po vsstkych. Prosim poradke 🙏🙏ako nanho
Moj brat tiež hra stale hry ale vždy ked bolo treba poriadit tak pomohol ( musel)... ked mal 12 tiež mi vedel nadať a plieskala snim puberta ako ma 15 vracia sa do normálu
Polepšovňa. A čím skôr, tým lepšie. Lebo vyrastie z neho niečo ako môj už dospelý brat....
@matapo ako sa prosim da nastavit ten čas to je nejaka aplikacia?
Sadnut si cela rodina kazdy vecer k stolu a rozpravat a rozpravat a rozpravat sa. Nastolit tvrde pravidla, co sa tyka casu na PC, lebo syn je uz zavisly. Zadat povinnosti, ktore bude mat na starosti on. Ak si ich nesplni, PC v ten den nebuse. Zaroven ho treba pocuvat, nechat ho navrhnut, ako travit volny cas, ak to nepojde, tak psycholog.
...pouzivame KASPERSKY, je to aplikacia, nastavit tam mozes vsetko, nasi maju nastaveny cas, ked ho prekrocia tak ich to dalej nepusti, ale aj dobu kedy si mozu nieco pustit, az poobede mozu, povolis len tie stranky kt. chces, nemozu pozerat vsetko co chcu a aj spatne vies si presne pozriet co pozerali, presne kedy a kolko sa hrali,...
@matapo dakujem sťahujem 🙏❤️
@meluela ja keď toto čítam...treba sa rozprávať o pocitoch tak mám dosť.Som zvedavá čo by si robila keby máš dieťa ktoré má napr.12 a celý ten rozhovor o ,,pocitoch,,prebieha tak že je to len monológ rodiča.Na nič neodpovedá,len je ticho.Mám 12ročného,a garantujem ti že je to monológ rodiča.A vieš čo?keby som ja ako dieťa o svojom súrodencovi pred matkou povedala -nech skape,tak by ma čakalo zaucho s každej strany +minimálne mesiac cesta zo školy domov a domáce práce ,bez telky,žiadne vychádzky atď.A taktiež ti garantujem že malo to výsledky to ,,výchovné zaucho,,rozmyslela som si nabudúce čo vypustím z úst a nedovolila som si protirečiť.Nebola som bitá ani nič také ale výchovné zaucho padlo vždy oprávnene keď to teraz vyhodnotím z odstupom času.Áno viem dnes je obrovská móda z dieťaťom komunikovať a dohováť a bože chráň zvýšiť hlas...no nieje to zaručený recept na výchovu dieťaťa to mi ver.Úcta voči rodičovi žiadna,lásku ku súrodencom nulová a decko si myslí že však a no a čo a vieš čo na neaké rozhovory také decká zvysoka tak serú
@lenka6309 tiez som vychovavala z toho co som poznala z domu klasickou "slovenskou" vychovou, cize presadit veci len cisto autoritou, krikom, pripadne preplieskanim. Niektore deti to preziju ci s vacsimi alebo mensimi nasledkami, na niektore neplati ani to (co je pripad mojich deti a dodnes lutujem ze som to nezmenila skor). Zmenou pristupu sa da docielit ovela viac a bez psychickej ujmy ci straty dovery dietata. A trebars cas na PC sa krasne vie upravit aj sam, ked sa okolo toho nerobi halo. Samozrejme najprv (skolske) povinnosti a potom si moze rozhodnut sam, co chce robit, s tym ze vie ake vlastnosti ma pocitac, obcas sa da pripomenut ci nechcel povodne robit aj nieco ine, ponuknut zaujimavu spolocnu aktivitu. Rozpravat sa o pocitoch urcite treba, len na to treba aj spravnu atmosferu doma a aby aj rodicia rozpravali o svojich pocitoch. Ty napr. ked sa s tebou nerozprava mozes povedat ako sa kvoli tomu citis. A ze ho rada vypocujes ked bude mat inokedy chut sa rozpravat. Pomenuvat to co robi a nie aky je on (nepaci sa mi, ze nechavas rozhadzane spinave pradlo a chcem aby si ho upratal vs. si neskutocny bodelar/humusak). A tiez bezpodmienecna laska- ze ho mas rada aj vtedy ked si na neho nahnevana. Su to detaily, ale robia velky rozdiel.

...treba ho zamestnat. Moj ma 11.5 a teda na PC alebo telefon ma vyhradene 1,5 hodiny denne, ani o sekundu viac. Normalne ma doma pridelene povinnosti typu vniest smeti aj vratane triedeneho odpadu, zvladne povysavat cely dom a aj poumyvat podlahu. Po takomto vacsom upratovani dostane 10 - 30 minut navyse ako odmenu. Uci sa vyborne, za 5 jednotiek z vacsich pisomiek ma 10 minut navyse. TV nepozera, niekedy si pozrieme spolu vsetci nejaky naucny program alebo film, to sa mu do casu nerata je to nas spolocne straveny cas ked aj pri TV. Rozpravku ak si niekedy pusti alebo nejaky film ze chce pozerat sam alebo so sestrou tak moze len v anj. Zboznuje stavat vlakodrahy,, zboznuje lego, zboznuje spolocenske hry, zboznuje citat, je to knihomol cita rychlostou 1 kniha 1 max. 2 dni a cita teda stale a vsetko, 1 tenku knihu za den musi precitat aj v anj. Pise poviedky ked sa nudi uz su to stovky stran, je to pre neho forma relaxu, ma obdobia ked pise v anj niekedy zas len slj, podla nalady jeho. No a samozrejma vela casu vonku korcule, kolobezka, bicykel, turistika, absolvujeme to casto spolu ako rodina ale chodi aj sam s kamaratmi co byvaju v tesnom susedstve. Osobne si myslim ze keby ho necham za PC kolko by chcel tak by stravil takto cele dni a vobec by mu to neprekazalo. Je to skratka taka doba ze to best pre deti je prave hranie sa na PC alebo telefone a pozeranie dejakych videi,... No len rodicia su od toho aby tomu stanovili nejaky rozumny cas, lebo nie je mozne aby dieta sedelo niekolko hodin pred nejakou obrazovkou/monitorom. Nastav mu cas, zvol si nejaku aplikaciu a ta ho stopne a nepusti aj keby sa na hlavu postavil. Bude sa hnevat, bude nervozny, neprijemny, unudeny ak nie je zvyknuty aj na inu zabavu ale skor ci neskor na nieco pride co ho bavi a comu sa venovat a co robit vo volnom case. A treba ho zapojit do chodu domacnosti, vek na to uz ma.