Ako motivovať 19-ročného syna k plneniu povinností?

simon987
19. jún 2025

Dobrý deň,, poraďte mi s mojím 19 ročním synom .. ktorý nemá žiadne záujmy a hlavne ide oto že skončil 3 ročník na strednej škole ,len mu treba odpracovať prax na ktorú nechodil a tak ho pustia ku skúškam aby mal výučný list .. lenže on nechodí stále má nejaké výhovorky .. Nič naňho neplatí už som zúfalá...

gribka1
19. jún 2025

Niečo sa tu pokašľalo, čo robí celé dni, keď je bez záujmu? Je dospelý, môže začať pracovať a prispievať. Alebo pekne do školy. Mohol by si vybrať.

pribinak
19. jún 2025

Dostal by na vyber: škola alebo praca, ale doma sedieť nebude

mondolina
19. jún 2025

@simon987
nemá depresie?

diablikovci
19. jún 2025

Ak sa dá vziať si dovolenku a chodiť s ním.

simon987
autor
19. jún 2025

Nedávno som aj zistila že užíval nejake drogy a všimla som si že má čudných kamarátov vyzerali ako fetaci.. teraz asi 2 dni je doma lebo nemá ani cent keďže som ho prestala podporovať..A vraj už to nebude robit a ani sa s nimi kamarátiť...tak teraz len spí ...on ani predtým nemal žiadne záujmy koníčky ..len sa poflakoval po vonku s kamarátmi...Normálnych slušných kamarátov už ani nemá...

simon987
autor
19. jún 2025

Už som to skúsila nechce ...utiekol odomna preč..

pribinak
19. jún 2025

@diablikovci 😳😳😳😳 má 19 rokov…nie 3
19 ročný chalan nacupita s maminkou na prax 🤣🤣🤣🤣to v ktorom vesmíre ?

rozculena
19. jún 2025

@simon987 mala si napísať do hlavného príspevku,že droguje...nie len ako takú poznámku......

gribka1
19. jún 2025

@simon987 Prepáč, ale kde si bola doteraz?

viestta
19. jún 2025

@pribinak niektore maminky nacupitaju s dietatom aj na pohovor do prace... Ale to je o inom.
Autorka, dat m na vyber. Bud pojde zarabat alebo pojde z domu a bude sa starat sam o seba. Nedokoncil skolu, vasa vyzivovacia povinnost skoncila, On si vybral svoju cestu, tak nech po nej ide.

simon987
autor
19. jún 2025

@gribka1 Chodím do práce a potom som len doma...Som veľmi starostlivá a mäkká naňho.... Keď že vyrastal bez otca..Tu je výsledok.

gribka1
19. jún 2025

@simon987 V dnešnej dobe sú bohužiaľ drogy veľmi prístupné, mladí nejako ľahko podliehajú. Ak to len skúsil a netreba riešiť to, že ich užíva, máš šancu. Porozprávaj sa s ním, čo chce ďalej robiť so svojím životom? Ako si to predstavuje. Možno má v sebe niečo, čo si prehliadla.

tundra
19. jún 2025

@simon987 nesuhlasim s tvojim nazorom.
Poznam dobre situovanych rodicov,ktori maju podobny problem...Čiastocne to môze mat vplyv,ze
vyrastal len s tebou,ale chyba môze uplne niekde inde...

amonet
19. jún 2025

@diablikovci tento je fakt dobry

ma 19, dospelak co by mal za seba prebrat zodpovednost. tiez by dostal na vyber robota alebo skola. a datum dokedy.

0silvia0
19. jún 2025

@simon987 najlepsie by ho bolo vyhodit z domu, ale makka matka toto neurobi.
Ked sa mladenec vyspinka, nech si urobi desiatu a smyka na prax.

zabka79
19. jún 2025

@simon987 ja ta chapem robila si co si mohla snazila si sa a teraz ho nechces vydat na pospas ulice /alebo drogam/ kedze si sa tolko nadrela aby si mu bola matkou i otcom a navyse je to tvoj syn 😔 teraz je to take ze kto z koho

tundra
19. jún 2025

Najlepsie by bolo,aby zmenil prostredie.
Vyhodenie z domu,ma dve strany,bud mu to pomôze alebo skonci,ako troska.
Domov,by mal byt pristav,ktory práve chrani pred burkami a nastrahami zivota.Nie je ani prvy,ani posledny,ktory nevie,co so zivotom.
Ked sa dvere pre neho, raz zatvoria,uz sa nikdy nemusi vratit.(Nikto so mnou nemusi suhlasit)

mirokub
19. jún 2025

@simon987 Veľmi zlá perspektíva. Jediné riešenie je opustiť pofiderných kamarátov a ideálne nájsť prácu v zahraničí, nový život a nikdy viac nehľadať pofiderných kamarátov a nočný život. Úplne ukončiť kontakty s feťákmi a podobnými dojičmi. Alebo sa zmieriť s tým, že došlo k chybe pri výchove (že ste mu dovolili mať kamarátov feťákov už v mladosti, teraz ho to doženie a aj vás).

ivangeline
19. jún 2025

Vyhodiť z domu. Chvíľku možno bude bezdomovec ale verím, že príde a začne sa snažiť.

diablikovci
19. jún 2025

@pribinak Ako ináč ho donútiť? Resp. kontrolovať. A lepšie než surovo sa mu vyhrážať “ “vyhodením z domu a rob si čo chceš “ .

diablikovci
19. jún 2025

A platí že do 24-25 rokov sa musí rodič starať aj keď dieťa nepracuje a nechodí do školy.

pribinak
19. jún 2025

@diablikovci nemusí, máš mylne info

maranco
19. jún 2025

@diablikovci prečítaj si s porozumením § 62 odsek 1
https://www.slov-lex.sk/ezbierky-fe/pravne-pred...

diablikovci
19. jún 2025

@maranco V skratke, dieťa do 25 rokov, ktoré nie je zamestnané a neštuduje, môže naďalej vyživovať jeho rodič, ak nie je preukázané, že je sebestačné. Ak rodič chce zrušiť vyživovaciu povinnosť, musí podať návrh na súd

pribinak
19. jún 2025

@diablikovci neskutočne zavádzaš

maranco
19. jún 2025

@diablikovci bolo výživné určené súdnym rozhodnutím?

diablikovci
19. jún 2025

@maranco A aj pri dávke v hmotnej núdzi aj dospelé dieťa žije s rodičmi tak ich príjem sa posudzuje spoločne. Neviem toto presne ako udáva úrad prace.

maranco
19. jún 2025

@diablikovci v ktorom § je uvedený vek 25 rokov?

diablikovci
19. jún 2025

@maranco vek .. Ja viem že veková hranica nieje určená, len “prax” sa uvádza kvôli štúdiu.

maranco
19. jún 2025

@diablikovci 19 ročný ak neštuduje, nie je zdravotne postihnutý, je schopný si nájsť prácu, ale odmieta pracovať nemá nárok na výživné