Môj syn nechce ísť študovať do zahraničia
Prajem peknú sobotu.
Mám syna po maturite na gymnáziu. Je šikovný, ľahko sa učí, vie sa "vykecať", vie zamakať nárazovo, ovláda tri jazyky, platila som výučbu jazykov mimo skoly, veľa sme cestovali, videl kus sveta. Všetko sme to robili, aby po maturite išiel študovať do zahraničia.
A on nechce. Začal robiť na stavbe, zarobí pomerne dosť peňazí a nechce ísť študovať. Neviem mu vôbec vysvetliť, že to, že teraz ako robotník zarobí dobre, v budúcnosti to tak nebude. Keby mal odbornosť v elektrike alebo by bol tesár, klampiar,inštalatér, vedel odkladať, tak v poriadku, ale on nič nevie, iba makať. Pritom učiť sa vie.
Keby sa nevedel učiť, alebo by nemal na vš, nenutim ho. Nemusí mať každý titul (my máme), ale toto mi príde mrhanie talentom a príležitosťami. Je mi to ľúto.
Boli ste v podobnej situácii?
Nútiť ho a tlačiť ho, nemá význam.
Ako to vyriešiť? Asi len sama so sebou
A vždy boli taký malo spoločenský?Ze mu bolo jedno kde je , s kým je? So spolužiakmi vychádzal dobre? Podľa mna nie je vyhodený, pokiaľ sa človek uci ľahko tak ho škola nepretazuje.Skor nejaký iny psychický problém, skoda ze odmieta aspoň psychológa, ten by možno videl niečo co vy nevidite ,lebo ste naňho zvyknutí. Ako ho vnímali v skole napr.?
@sidicek on bol práveže taký triedny šašo. Vzdy bol v kolektíve. Mal rád spoločnosť
@sidicek on bol práveže taký triedny šašo. Vzdy bol v kolektíve. Mal rád spoločnosť
@anonym_autor ja som fakt zvedava, ako to skonci, mne pride, ze syn sa hlada, podla mna taketo typy nevydrzia v robotnickom prostredi, nie je to pre ne vobec inspirativne, neposuva ich v nicom.. podla mna o rok na vs pojde, neviem, ci do zahrancia, ale myslim, ze pojde.
straasne jemu aj tebe ako mame drzim palce, je mi to vlemi blizke, co a ako pises.
a k akym predmetom na strednej inklinoval? prirodne vedy, alebo skor humanitne? z coho maturoval?
A keby si sa išla len ty poradiť s nejakým psychológom? Úplne sa zmenil z veselého chalana na tichého makaca bez kamarátov, ambícií... aspoň by možno poradil co si na synovi všímať .
@anonym_autor ja som fakt zvedava, ako to skonci, mne pride, ze syn sa hlada, podla mna taketo typy nevydrzia v robotnickom prostredi, nie je to pre ne vobec inspirativne, neposuva ich v nicom.. podla mna o rok na vs pojde, neviem, ci do zahrancia, ale myslim, ze pojde.
straasne jemu aj tebe ako mame drzim palce, je mi to vlemi blizke, co a ako pises.
a k akym predmetom na strednej inklinoval? prirodne vedy, alebo skor humanitne? z coho maturoval?
@kofa77 ďakujem. Je na jazyky a skôr humanitné vedy
Jedno vnúča študuje v Holandsku a nie je to lacné. Mesačne 1600 Eur školné, podnájom 1500 Eur + ostatok ako strava, potreby do školy, veľmi drahá je MHD okolo 400 Eur,...... A je to štátna VŠ. Na všetkých štátnych VŚ v EU cudzinci platia školné, ale keď rodič dokáže, tak financie nie sú problémom.
Jedno vnúča študuje v Holandsku a nie je to lacné. Mesačne 1600 Eur školné, podnájom 1500 Eur + ostatok ako strava, potreby do školy, veľmi drahá je MHD okolo 400 Eur,...... A je to štátna VŠ. Na všetkých štátnych VŚ v EU cudzinci platia školné, ale keď rodič dokáže, tak financie nie sú problémom.
@evkatk hadam skolne 1600€ je rocne, nie mesacne
Co citam na poslednej strane, jeho nieco trapi. Chlapci zo skoly sa rozisli na VS, niektori mozno aj spolu do rovnakeho mesta inde, alebo aj do zahranicia a on ostal sam, taky "odpadlik", stratil spolocnu nit s nimi.
Neviem poradit.
Sasovia triedy zvyknu byt nadpriemerne inteligentni. Alebo im chyba pozornost (?)
Doma nemate problemy?
Medzi robotnikmi pri jednotvarnej fyzickej praci sa len urobi a strati tu mladicku iskru. Videla som na svojom synovi, aky upracovany chodil domov. Ani rozpravat sa mu nechcelo. Ani nerozpraval, utiahol sa, nič ničúce... Oddychoval.
Ak by si chcel zarobit (aj ked ste solventni) skus mu navrhnut robit na stavbe v zahranici. Platia velmi dobre. A v tych podmienkach - ubytovanie medzi robotnikmi, mozno pride na to, ze studium je lepsie. Kludne aj studium na Slovensku, kludne nech byva u vas. Na erazmus pojde von a potom mozno ostane v zahranici.
Rozhodne by som netlacila na neho, nech sa osamostatni. Dalsi stres, dalsi natlak. Nerobilo by to dobre.
Teraz nastal nejaky trend po strednej skole ostat rok len tak a potom az na VS. Mna by to tiez trapilo
@anonym_autor treba ho nechať starať sa o seba, nestudujes? Nájomné, povinnosti doma atď. Plus mu dať lehotu, do kedy si ma zohnať bývanie, keďže zarába, nech si odkladá a začne po dvoch troch rokoch riešiť hypotéku a odstahovanie.
@april171 ma si zohnat byvanie, teda platit najom a popritom odkladat, aby si vzal hypoteku? V sucasnosti mladi veeeelmi tazko sa dostanu k byvaniu.
Nech je pekne doma a uklada si zarobene peniazky.
@april171 ma si zohnat byvanie, teda platit najom a popritom odkladat, aby si vzal hypoteku? V sucasnosti mladi veeeelmi tazko sa dostanu k byvaniu.
Nech je pekne doma a uklada si zarobene peniazky.
@eva8 tak autorka dufa, ze ho to donuti uvedomiť si ,ze tadiaľ cesta k samostatnému životu nevedie, nechce aby si odkladal na hypotéku ,ale aby si zvýšil kvalifikaciu
@eva8 tak autorka dufa, ze ho to donuti uvedomiť si ,ze tadiaľ cesta k samostatnému životu nevedie, nechce aby si odkladal na hypotéku ,ale aby si zvýšil kvalifikaciu
@sidicek ten chlapec potrebuje podporu, najma ak zacne pochybovat, ze ci spravil spravne rozhodnutie. Mozno sa zlakol prijimacich pohovorov, nieco mu nevyslo podla planov, zabudol na nieco a to ho trapi. Alebo sa chcel len najst, nevedel si vybrat, este chvilu ostat "dietatom" pred rozlucenim sa sa s bezstarostnym zivotom.
Mna by to tiez trapilo a trapi, ked vidim, ako sa potencial dietata nerozvija, ked sa zahadzuju prilezitosti, odmieta ponukane. Ale vsetko je ako ma byt. Vsetci robime chyby. A mozno tento chlapec chybu nespravil. Stojim pri svojich detoch tak ako autorka. Trapi sa a chce pochopit synove rozhodnutie, boji sa onho, je smutna, ze "zahadzuje" svoj talent
Nie je lahke odist studovat do zahranicia. Je potrebne velmi dobre zvazit skolu, je narocne sa uplatnit s niektorymi odbormi. Po navrate na Slovensko niektore tituly nemusia byt uznane, pretoze nemaju "rovnocennu" skolu/odbor na Slovensku. Stretla som sa u maturantov s "neviem co so zivotom". Zvazuju aku skolu - vsak to je ich buducnost. A od psychoogicky - je tazke sa rozhodnut pre dieta s vysokou inteligenciou. Zas, mnoho maturantov vie, co chce robit dlhodobo a ide za svojim cielom. Z narocnej strednej skoly si niektori davaju oddych
Študovať v zahraničí nie je iba náročné, ale aj nákladné. Zadarmo VŚ nie je nikde pre našinca a štipendijné podmienky neplatia v zahraničí na našinca. Treba len platiť aj keď v štúdiu dieťa vyniká. Mesačná platba za štúdium závisí od štátu a VŠ a pohybuje sa od 1300 - 1800 Eur. Internáty pre cudzincov nie sú a čo majú pre svojich, je to biedne málo, nie ako u nás. Musí sa do podnájmu. Jedna izba so spolubývajúcim vyjde mesačne do 1500 Eur + strava podľa toho, koľko jej študent potrebuje + knihy, skriptá a nevyhnutné štud. potreby. Spolu treba mesačne rátať s hotovosťou do 5000 Eur na 1 študenta. v Anglicku asi o 50 % viac. Ale dá sa to, ak rodičia urobia všetko pre dobré zárobky, aby ich deti mohli študovať vonku. Dôležité je však dokonale ovládať nielen perfektne hovorovo jazyk v ktorom bude študovať, ale aj v odbornej oblasti štúdia. Nádejať sa, že si tam študent nájde prácu a na štúdium a pobyt si zarobí, je totálna hlúposť. Štúdium zaberie všetok čas a energiu. Takí veľmi skoro v štúdiu zlyhajú a vracajú sa predčasne domov. Buď sa tam ide študovať alebo pracovať. Spolu to nejde ak sa štúdium berie seriózne.
@evkatk pisala si o vydajoch na studium v zahranici. Ake su vydaje na studium v Prahe, nevies, prosim?
@sidicek ten chlapec potrebuje podporu, najma ak zacne pochybovat, ze ci spravil spravne rozhodnutie. Mozno sa zlakol prijimacich pohovorov, nieco mu nevyslo podla planov, zabudol na nieco a to ho trapi. Alebo sa chcel len najst, nevedel si vybrat, este chvilu ostat "dietatom" pred rozlucenim sa sa s bezstarostnym zivotom.
Mna by to tiez trapilo a trapi, ked vidim, ako sa potencial dietata nerozvija, ked sa zahadzuju prilezitosti, odmieta ponukane. Ale vsetko je ako ma byt. Vsetci robime chyby. A mozno tento chlapec chybu nespravil. Stojim pri svojich detoch tak ako autorka. Trapi sa a chce pochopit synove rozhodnutie, boji sa onho, je smutna, ze "zahadzuje" svoj talent
@eva8 ja by som nepodcenovala fakt ze nadpriemerna inteligencia je často spojená s rôznymi psychickými problémami, takze nie len podpora, ale aj aktívne pátranie po príčinách týchto nepochopiteľných zmien ,respektíve vylúčenie nejakých psychiatrických diagnoz.
Mne ani nejde primárne o titul. Skôr o to aby bol v kolektíve mladých ľudí z celej Európe, o kamarátstva, kontakty, samostatnosť, zážitky apod.
On nechce ani diaľkovo študovať. Vôbec. Ani odísť.
@anonym_autor nepotrebuje byt v kolektive mladych ludi z celeho sveta. Uz to pozna, precestovali ste kopec, studoval pocas strednej v zahranici. Ma pocit, ze uz to pozna. Tak skysa nieco pre neho nove - zivot robotnika.
P.S. postupne citam, moj syn je vo veku tvojho, preto sa tak vela "vyjadrujem"
@eva8 ja by som nepodcenovala fakt ze nadpriemerna inteligencia je často spojená s rôznymi psychickými problémami, takze nie len podpora, ale aj aktívne pátranie po príčinách týchto nepochopiteľných zmien ,respektíve vylúčenie nejakých psychiatrických diagnoz.
@sidicek ano, casto sa spaja s ADHD, depresiou.... Vsak aj slavni vynalezcovia mali kadejake "maniere".
Preto nie je riesenim (ako som teraz citala od niekoho z prvej strany) vyhodit ho z domu, nech sa osamostatni uplne. Vsak to kde sme? Neposluchas, tak sa prac? Nedivila by som sa, keby niektore deti po 18r. zivota priam utekali z domu, a rodicia boli pysni, ze sa osamostatnili
A byt "triednym sasom" je ciastocne taka obranna reakcia. Tak isto ako sarkazmus sluzi casto ako obrana
@sidicek ano, casto sa spaja s ADHD, depresiou.... Vsak aj slavni vynalezcovia mali kadejake "maniere".
Preto nie je riesenim (ako som teraz citala od niekoho z prvej strany) vyhodit ho z domu, nech sa osamostatni uplne. Vsak to kde sme? Neposluchas, tak sa prac? Nedivila by som sa, keby niektore deti po 18r. zivota priam utekali z domu, a rodicia boli pysni, ze sa osamostatnili
A byt "triednym sasom" je ciastocne taka obranna reakcia. Tak isto ako sarkazmus sluzi casto ako obrana
@eva8 s tým úplne súhlasím je by som takéto dieťa nevyhnala, dobrý postup je nech prispieva na domácnosť v adekvátnej výške a tie peniaze by som mu odkladali.On uvidí ako to vychádza resp. nevychádza ale nebude v existencnom strese.Ale hlavne by som riešila tu psychiku , je iné keby bol šťastný prestastny akú prácu ma a nadšene by o tom rozprával a plánoval, ako sa ešte naučí to a ono, aby na tej stavbe mohol byť lepší .Toto je skôr čistá depka kedy fyzickou únavou potláča psychické tenzie.
@eva8 s tým úplne súhlasím je by som takéto dieťa nevyhnala, dobrý postup je nech prispieva na domácnosť v adekvátnej výške a tie peniaze by som mu odkladali.On uvidí ako to vychádza resp. nevychádza ale nebude v existencnom strese.Ale hlavne by som riešila tu psychiku , je iné keby bol šťastný prestastny akú prácu ma a nadšene by o tom rozprával a plánoval, ako sa ešte naučí to a ono, aby na tej stavbe mohol byť lepší .Toto je skôr čistá depka kedy fyzickou únavou potláča psychické tenzie.
@sidicek skor unava a stratenost zo vsetkeho. Plus, unik a odreagovanie sa v objaveni niecoho "noveho". Alebo len mladicka nerozvaznost. Neviem to posudit.
mesacne Holansko skolne urcite nie je 1600 eur, ani ubyttko 1500 eur😲
to kde si na to prisla.
navyse, ak studento oidpracuju nejake hodiny tyzdenne, maju ulavy na daniach, vlaky zdarma, mavali aj nejake vreckove od vlady, neviem ako teeaz
zbytočne sa baby zamýšľame nad cenami,
autorka
nikde nenapísala, že na to nemajú, len že jej je to ľúto - myslím synove rozhodnutie
mesacne Holansko skolne urcite nie je 1600 eur, ani ubyttko 1500 eur😲
to kde si na to prisla.
navyse, ak studento oidpracuju nejake hodiny tyzdenne, maju ulavy na daniach, vlaky zdarma, mavali aj nejake vreckove od vlady, neviem ako teeaz
@kofa77 presne a v Dánsku je štúdium zadarmo, preto je tam veľa Slovákov, od nás tam majú asi 4 ľudia deti a nie sú to žiadni boháči.
Takéto školné do 2 000 Eur je mesačné na štátnych školách. Veď u nás je mesačné školné na relatívne stabých VŠ súkromných do 500 Eur mesačne.
Z našej rodiny všetky deti študujú na VŠ vonku a preto viem aké sú ceny. O študentských zľavách pre zahraničných študentov sa u nás iba sníva. Ak študent vonku pracuje, tak tam šiel zarábať a nie učiť sa. Seriózne s vynikajúcim prospechom sa nedá študovať a popri tom aj pracovať.
Takéto školné do 2 000 Eur je mesačné na štátnych školách. Veď u nás je mesačné školné na relatívne stabých VŠ súkromných do 500 Eur mesačne.
@evkatk v akych krajinach a na akych skolach je mesacne skolne 2000€? Nehovoris o celkovych vydavkoch? Vsak ked som sa pytala na to mesacne skolne 1600€ si sa prekvapila, ze odkial som to nabrala?
Po Brexite sa cena studia v UK zvysila. Riesi sa to tak, ze si vezmu pozicku od skoly, po ukonceni studia a zamestnani sa, je automaticky zrazana ista ciastka (podla vysky platu) z vyplaty. Studenti vacsinou pocas studia si privyrabaju.
Co sa tyka Holandska (niekde bolo spomenute), stupli tam ceny ubytovania aj potravin. Tam je prispevok na byvanie od 21 rokov, ak mas vlastny vchod a socialne zariadenie. Kazdy musis mat oficialne zaregistrovanu adresu. Skolne na statnych univerzitach sa plati rocne, cca 2600€, magisterske studium je z financneho hladiska robit 2 naraz za 1 rok. Na Slovensku ho uznaju, len ak sa najde ekvivalent na nasich VS. Ucebnice sa kupuju, su vacsinou v elektronickej podobe, ak sa chcu vytlacit = dalsie vydavky. Popri skole, ak niekto robi cca 14h tyzdenne, zamestnavatel musi byt Holandsko, student dostava okrem platu prispevok od statu.Studenti su vycerpani, nedosahuju excelentne vysledky, ale nemaju ine vychodisko, lebo nemaju solventnych rodicov. Niekto pracuje online pre slovensku firmu, alebo robi telefonicku podporu zahranicnym firmam, vtedy podporu od statu nedostanu.
Aspon take info mam ja. Od rodicov studentov, ktori skoncili v zahranici.
@tundra zas, ked sa do toho spriemeruje skolne, ubytovanie (vacsinou ho platis 12 mesiacov), cestovne tam + cestovne na Sk a vsetky vydavky, , vyjde to aj do 2000/mesiac pri sucasnych cenach.
@eva8 syn skoncil ETH v Zurichu a druhy pokracuje na druhom stupni na UNI,tiez v Zurichu.
Pise o 2000€/skolnom za mesiac...
Kolko,sa kde plati,su verejne dostupne inf.na nete,tak nech nepise hluposti....

Mne to pripadá aj ako nejaký psychický problém, môže byť kľudne vyhoretý, teraz už aj stredoškoláci brigádujú, do toho škola, nejaký krúžok/šport a hneď je toho veľa. Plus možno má takú citlivejšiu povahu, do toho sociálne siete, možno sa mu nedarí nájsť frajerku, jednoducho môže byť niekde problém. Nie je v poriadku, že 19 ročný chlapec trávi popoludnia s rodičmi. Sem-tam hej, ale byť zavretý doma s rodičmi a robiť na stavbe s robotníkmi, nejako sa mi to nezdá. A podľa toho, čo hovoríš, tak má problém sa otvoriť. kľudne ho môže niečo trápiť, len to nevie zo seba dostať.
@april171 tiež mi to nepríde v poriadku.