Môj syn nechce ísť študovať do zahraničia
Prajem peknú sobotu.
Mám syna po maturite na gymnáziu. Je šikovný, ľahko sa učí, vie sa "vykecať", vie zamakať nárazovo, ovláda tri jazyky, platila som výučbu jazykov mimo skoly, veľa sme cestovali, videl kus sveta. Všetko sme to robili, aby po maturite išiel študovať do zahraničia.
A on nechce. Začal robiť na stavbe, zarobí pomerne dosť peňazí a nechce ísť študovať. Neviem mu vôbec vysvetliť, že to, že teraz ako robotník zarobí dobre, v budúcnosti to tak nebude. Keby mal odbornosť v elektrike alebo by bol tesár, klampiar,inštalatér, vedel odkladať, tak v poriadku, ale on nič nevie, iba makať. Pritom učiť sa vie.
Keby sa nevedel učiť, alebo by nemal na vš, nenutim ho. Nemusí mať každý titul (my máme), ale toto mi príde mrhanie talentom a príležitosťami. Je mi to ľúto.
Boli ste v podobnej situácii?
Nútiť ho a tlačiť ho, nemá význam.
Ako to vyriešiť? Asi len sama so sebou
Je ti ľúto, že nejde do zahraničia, alebo že nejde študovať?
@anonym_autor a ked robi na stavbe tak z tych penazi musi aj vyzit na mesiac? Osamostatnil sa? Ci vy mu poskytujete byvanie/ stravu/dovolenky a on krasne vyzije zo svojho platu?
Vsak treba ho nechat ale chlapec nech sa osamostatni a po roku mozno bude tuzit vratit sa do skoly
@anonym_autor tiež by ma to riadne štvalo, ale nechaj ho jeden rok, nech si odmaká. Teraz je to na stavbách ešte ako tak, po zime, daždi a odmakaných mesiacoch bude možno hovoriť niečo iné, ako dnes. A možno sa nájde v tejto sfére a raz si založí firmu, kde nebude muklovať, ale bude ju riadiť, nikdy nevieš.
No len sama so sebou veru.Dieta nie je tvojím dielom,ktoré vytvoris tak,ako si predstavujes.Ani cvičena opica,ktorá má robiť to,čo si zaziadas.
A prečo teda nie je klampiarom alebo murarom? Nebol náhodou ísť na gympel,ktorý ti nič do života nedá nápad jeho titulovanych rodičov? Si išla na istotu,že chlapec pôjde na vysokú a teraz si sa zobudila.No nič,nechaj ho žiť.Zjavne ma nato,aby vedel,čo v živote chce a nechce
no natlakom nic nevyriesis, niekto proste musi zazit a poucit sa z vlastnych skusenosti.. skus sa snim porozpravat na VS tu na slovensku, ked ho bavi stavba tak na stavebnu a moze popri skole aj makat, su rozne odbory ohladom stavitelstva..nech aspon skusi, k robote sa moze vratit vzdy..inak remeslo je dnes naozaj zlata bana, ak ho to bavi kazdym rokom sa nauci viac a viac, dobrych majstrov murarov stavitelov je strasne malo a zarobia krasne peniaze..nechaj ho zit, nestrati sa ked je pracovity a mozno si to po roku rozmysli
@anonym_autor to zahranicie by som ozelela, ved moze studovat aj doma, ale skor by som mu vysvetlila, ze na stavbe je dobre pracovat za mlada... ked sa mu ozve chrbat, ruky, kolena, tak je dobre mat v zalohe nejaky papier zo skoly, aby si vedel najst pohodlnejsiu pracu, nez fyzicky makat
Tak sa s ním dohodni že popri práci na stavbe nech ide študovať na Slovensku. Práca na stavbe je ťažká a ničí zdravie.
@anonym_autor nič...sám na to príde.A možno si založí firmu a bude stavať domy, alebo čokoľvek iné.Teraz sa teší, že má peniaze nechala by som ho študovať môže aj o 2,3 roky.Bolo to skôr vaše želanie, že pôjde do zahraničia😉on si nájde svoju cestu.Podporili ste ho ako ste vedeli...nemá frajerku a to je dôvod, že chce byť tu?
Aspoň pracuje mohol by sedieť doma a rozmýšľať čo dalej
A to cele 4 roky na strednej ani nespomenul ze nechce ísť na vš?
Možno potrebuje 2-3 roky aby si premyslel čo chce robiť
Ja poznám veľa ľudí ktorí nesli na VS hneď po maturite
Netlac, nechaj mu čas a priestor
Je ti ľúto, že nejde do zahraničia, alebo že nejde študovať?
@ibrunova aj aj
@anonym_autor a ked robi na stavbe tak z tych penazi musi aj vyzit na mesiac? Osamostatnil sa? Ci vy mu poskytujete byvanie/ stravu/dovolenky a on krasne vyzije zo svojho platu?
Vsak treba ho nechat ale chlapec nech sa osamostatni a po roku mozno bude tuzit vratit sa do skoly
@prasiatko30 no, práveže je doma. Ešte som mu dávala prázdniny, ale už sa bude musieť osamostatniť, ale neviem, ako to urobiť.
Tiež by som mu navrhla, nech popri robote si urobí dakeho inžiniera alebo architekta? Je nezmysel tlačiť ho na výšku len aby bolo, ale navrhnúť dáky kompromis, ktorý by ho bavil.. a keď nie, možno aj sám časom zistí a na školu sa vráti. Ak je naozaj taký šikovný, myslím si že sa do učenia rýchlo vráti.
No len sama so sebou veru.Dieta nie je tvojím dielom,ktoré vytvoris tak,ako si predstavujes.Ani cvičena opica,ktorá má robiť to,čo si zaziadas.
A prečo teda nie je klampiarom alebo murarom? Nebol náhodou ísť na gympel,ktorý ti nič do života nedá nápad jeho titulovanych rodičov? Si išla na istotu,že chlapec pôjde na vysokú a teraz si sa zobudila.No nič,nechaj ho žiť.Zjavne ma nato,aby vedel,čo v živote chce a nechce
@doriiis nie, práveže toto vôbec. Ja som nechcela, aby išiel na gympel, on si to presadil v piatom ročníku. Išiel bez doučovania alebo prípravy
@doriiis nie, práveže toto vôbec. Ja som nechcela, aby išiel na gympel, on si to presadil v piatom ročníku. Išiel bez doučovania alebo prípravy
@anonym_autor Takze (ak tomu dobre rozumiem) ma 8-rocne gymnazium a ani si nepodal prihlasku na VS? Za tych 8 rokov nebol ziaden rozhovor, co po maturite?
Tiež má zaujíma že nikdy ste sa doma nerozprávali čo by chcel študovať?
Alebo aké má plány?
Nikdy ste nerozoberali čo ďalej? Veď to sú pomerne štandardne rozhovory medzi deťmi a rodičmi
Nie je toto nejaký truc podnik, že ste príliš tlačili? Linajkovali mu život?
Možno sa udialo niečo zasadne v jeho živote čo si si Ty nevšimla
Nerozišiel sa s dievčaťom?
Nepobadal s kamošmi??
Nemá nejakú prudkú zmení správania?
Môže to byt pre teba prkotina ale pre neho zásadná vec
V každom prípade mu nechajte čas priestor a budúcnosť niečo prinesie
@anonym_autor moje dieťa PRESNE to isté… ja som už rezignovala 🤷♀️ čiže ako sa cez to preniesť? nie sú to jeho sny - ale tvoje - tak sa pozri na to že chceš aby bol šťastný on, že?
Ešte bol malý keď sa rozhodol pre gymnázium a potom počas štúdia? Nikdy nepovedal, že ho učenie nebaví aj keď na to má? Je dospelý takže rozhodovať sa musí sám, ty mu môžeš maximálne ukázať o čo prichádza. Má dobré vzťahy s bývalými spolužiakmi?
@pribinak môžeš sa ty rozprávať - ale to je tak všetko. predostrie ti svoje a ty to iba musíš prijať…
poznám veľa takých prípadov, napr. mňa trénovala vo fitku dievčina ktorá mala skončené právo - preboha prečo? počas školy zistila že to nie je ono, ale dokončila keď už dala toľko energie do toho. ale nechce to robiť
alebo teraz mi chodí upratovať dievčiná s medzinárodnými vzťahmi - a znova - po stáži na ministerstve pochopila že nikdy viac taká práca 🤷♀️
tie decká sú už úplne niekde inde…
@anonym_autor moje dieťa PRESNE to isté… ja som už rezignovala 🤷♀️ čiže ako sa cez to preniesť? nie sú to jeho sny - ale tvoje - tak sa pozri na to že chceš aby bol šťastný on, že?
@biba_18
Jednoducha odpoved "vyhod " ho z domu nech vyskusa realitu robotnika. Moje deti odisli z domu ked im bolo 18 super im to pomohlo rozumiet realnemu zivotu dospelakov
V dnesnej dobe je krasne vidno, ze na VS sa oplati ist len tym, ktori ju naozaj potrebuju (doktori, technicki inzinieri atd), nie kadejake ekonomicke, politicke a socialne prace.
A ze remeslo ma zlate dno o tom uz nemusim ani hovorit….to co dnes zarabaju na stavbach, to je krasa
@pribinak môžeš sa ty rozprávať - ale to je tak všetko. predostrie ti svoje a ty to iba musíš prijať…
poznám veľa takých prípadov, napr. mňa trénovala vo fitku dievčina ktorá mala skončené právo - preboha prečo? počas školy zistila že to nie je ono, ale dokončila keď už dala toľko energie do toho. ale nechce to robiť
alebo teraz mi chodí upratovať dievčiná s medzinárodnými vzťahmi - a znova - po stáži na ministerstve pochopila že nikdy viac taká práca 🤷♀️
tie decká sú už úplne niekde inde…
@biba_18 čo ti poviem…..poznám doktora ktorý po 15tich rokoch praxe odišiel robiť stolára
Je spokojný
@anonym_e4ade2 moje dieťa pracuje a žije samo ☺️ nemám ho prečo vyhadzovať…
Mne ani nejde primárne o titul. Skôr o to aby bol v kolektíve mladých ľudí z celej Európe, o kamarátstva, kontakty, samostatnosť, zážitky apod.
On nechce ani diaľkovo študovať. Vôbec. Ani odísť.
V dnesnej dobe je krasne vidno, ze na VS sa oplati ist len tym, ktori ju naozaj potrebuju (doktori, technicki inzinieri atd), nie kadejake ekonomicke, politicke a socialne prace.
A ze remeslo ma zlate dno o tom uz nemusim ani hovorit….to co dnes zarabaju na stavbach, to je krasa
@hederamonstera s týmto súhlasím. On ale nemá to remeslo v ruke, keby mal, neriešila by som.
@anonym_autor nechat hontak mozno za rok za dva zisti sam ze je to otrocina
Mne ani nejde primárne o titul. Skôr o to aby bol v kolektíve mladých ľudí z celej Európe, o kamarátstva, kontakty, samostatnosť, zážitky apod.
On nechce ani diaľkovo študovať. Vôbec. Ani odísť.
@anonym_autor ale kvoli kontaktom nepotrebuje zabit 5 rokov zivota🙂

@anonym_autor moje decko ma dve vysoké školy a aj pracuje v odbore a vies či ma druhu prácu ,fotí lebo to je Vysnívaná práca a myslím,že odbor pôjde časom do úzadia