Môj syn nechce ísť študovať do zahraničia
Prajem peknú sobotu.
Mám syna po maturite na gymnáziu. Je šikovný, ľahko sa učí, vie sa "vykecať", vie zamakať nárazovo, ovláda tri jazyky, platila som výučbu jazykov mimo skoly, veľa sme cestovali, videl kus sveta. Všetko sme to robili, aby po maturite išiel študovať do zahraničia.
A on nechce. Začal robiť na stavbe, zarobí pomerne dosť peňazí a nechce ísť študovať. Neviem mu vôbec vysvetliť, že to, že teraz ako robotník zarobí dobre, v budúcnosti to tak nebude. Keby mal odbornosť v elektrike alebo by bol tesár, klampiar,inštalatér, vedel odkladať, tak v poriadku, ale on nič nevie, iba makať. Pritom učiť sa vie.
Keby sa nevedel učiť, alebo by nemal na vš, nenutim ho. Nemusí mať každý titul (my máme), ale toto mi príde mrhanie talentom a príležitosťami. Je mi to ľúto.
Boli ste v podobnej situácii?
Nútiť ho a tlačiť ho, nemá význam.
Ako to vyriešiť? Asi len sama so sebou
@hederamonstera s týmto súhlasím. On ale nemá to remeslo v ruke, keby mal, neriešila by som.
@anonym_autor a myslis ze sa to nenauci? Bavi ho to?
A to cele 4 roky na strednej ani nespomenul ze nechce ísť na vš?
@bielasovicka nie
Zhrnula si to v posledných vetách. Aj my máme s manželom VŠ, beriem ako samozrejmosť, že deti pôjdu tiež na VŠ. Bolo by mi to ľúto. Ale je to jeho volba. Takže naozaj nútiť ho a tlačiť nemá význam.
Vyriešiť sama so sebou, že nie vždy sa naše očakávania naplnia.
@anonym_autor a myslis ze sa to nenauci? Bavi ho to?
@hederamonstera on je skôr makač. Urobí, čo má, ale nemá nejak záujem sa priučiť odborné veci. Ja som mu hovorila, nech si Urobí nadstavbu. Nechce
A keď sa s ním snažíme rozprávať, berie to, že ho kritizujeme.
Dobre, poviem to takto…moji rodicia si chceli splnit svoj sen titulovaneho dietata, prve dve deti ich sklamali (segra nema ani maturitu), narodila som sa po 14rokoch, nechtiac…takze odmala som musela dosahovat vynikajuce studijne vysledky, nastastie mi to slo lahko, takze cely zivot som sa ucila, aby som doniesla domov len jednotky, aby som urobila rodicom radost, sla na gympel, sla na ekonomicku (moje prve nie bolo, ze nejdem na pravo - sen mojho otca). A vies co? Teraz som stratena v tom co chcem ja, pracu v kancli neznasam aj ked som v nej vyborna (matematicke a analyticke myslenie mam velmi dobre), vsetci ma tlacia, ze mam ist do manazmentu…a ja??? Ja chcem svoj atelier a chcem malovat, chcem byt umelec, tvorit rukami…to som pochopila az teraz. Ale uz mozem ist do prdele s dvomi malymi detmi, mozno tak o 10rokov.
Nehovoriac o tom, ze kolko ja zarabam s VS a kolko taka kadernicka, co jej kazdy mesiac necham 50tku (to je este lacna)
Nechaj to prosim na synovi.
@anonym_autor Tak to by aj mňa nahnevalo, hlavne keď mu učenie ide. Skús mu vysvetliť, že teraz je mladý vládze. Nech si predstaví, že si bude chcieť kúpiť byt bude mať rodinu. Keď bude starší tak nebude toľko vládať. A s vysokou školou bude mať možno lepší plat. Bude môcť cestovať viac. Snažila by som sa ho presvedčiť aspoň na Slovensku, alebo diaľkovo. Nech skúsi a keď sa mu nebude páčiť tak nech to nechá
ak nechce ísť na školu, tak pôjde makať. Ako si to dalej predstavuje?
A to neboli prijímačky pred letom?
Vyries to návštevou psychiatra, zjavne to súrne potrebujes
Mne by nevadilo ze nechce ist na vs ale to ze gymnazium je nepouzitelna skola do zivota a zdravie mu dlho nevydrzi ked bude muklovat na stavbe. Pre vascinu ludi je to skor skusenost a motivacia do studia. Zaujimave ze to ako rodic riesis teraz a nie v januari ked sa podavaju prihlasky.
Toto by sa dalo riešiť aj tak, že by si dorobil externe napr. Elektrotechnickú strednú s maturitou, dá sa to aj externe, ak ho bavia stavebné práce a naučí sa ich robiť, bude iba plus a elektrotechniku nech má ja papier. Neskoršie by si mohol založiť vlastnú firmu.
Vidíš učenie mu ide ľahko tak keď sa rozhodne študovať nebude mať s tým problém ani o pár rokov.
@hederamonstera s týmto súhlasím. On ale nemá to remeslo v ruke, keby mal, neriešila by som.
@anonym_autor musíš pochopiť, že to chces ty...prečo ho tlačis medzi mladých, kontakty, zážitky?netúži po tom, ak by túžil dávno tam je On má svoju povahu, svoje prežívanie.To sú tvoje sny a predstavy ako by malo tvoje dieťa žiť
A už vôbec nerozumiem tomu prečo by si ho mala posielať preč z domu osamostatniť sa veď ma iba 20 r to akože na truc?Nechceš študovať tak si vyskúšaj ako sa žije z platu?Deti majú právo na omyly aj dospelí neviem prečo by si ho mala posielať do podnájmu atď ..keď bude študovať môže byť doma do 26 r?To je taká láska s podmienkami.
Nechce studovat ani na Slovensku? Keby aspon na to pristal a mozno ho casom zlaka erazmus. Ked ani to nie,musis sa s tym zmierit a nechat ho ist svojou cestou. Moja dobra kamratka mala nieco podobne. Chlapec sa v 4.rocniku gymnazia zatal,ze on nejde na VS. Lebo kamarati isli robit do zahranicia na stavby a on chcel ist tiez. Prve roky este dufala,ze dospeje a pojde na VS. Ale uz je tam asi 6 rokov a do skoly sa nikdy nevrati. Zmierila sa s tym. Zarobi tam pekne peniaze,je spokojny a vybral si taky zivot.
@anonym_autor musíš pochopiť, že to chces ty...prečo ho tlačis medzi mladých, kontakty, zážitky?netúži po tom, ak by túžil dávno tam je On má svoju povahu, svoje prežívanie.To sú tvoje sny a predstavy ako by malo tvoje dieťa žiť
A už vôbec nerozumiem tomu prečo by si ho mala posielať preč z domu osamostatniť sa veď ma iba 20 r to akože na truc?Nechceš študovať tak si vyskúšaj ako sa žije z platu?Deti majú právo na omyly aj dospelí neviem prečo by si ho mala posielať do podnájmu atď ..keď bude študovať môže byť doma do 26 r?To je taká láska s podmienkami.
@luccija Kazdy rodic chce pre dieta len to najlepsie. Ja byt este raz mlada,tak idem znova studovat VS a keby som mala moznost urcite do zahranicia. Narobis sa v zivote dost a tie zazitky,mladost a vsetko,co k studiu patri,na to nikdy nezabudnes. Ja osobne by som tiez tazko znasala,ze mi syn ide na stavbu. Vsetci vieme,aki su robotnici,aky maju slovnik,uvazovanie,alkohol a podobne. Nie,takto si nepredstavujem buducnost svojho dietata. Driet na stavbe.
No len sama so sebou veru.Dieta nie je tvojím dielom,ktoré vytvoris tak,ako si predstavujes.Ani cvičena opica,ktorá má robiť to,čo si zaziadas.
A prečo teda nie je klampiarom alebo murarom? Nebol náhodou ísť na gympel,ktorý ti nič do života nedá nápad jeho titulovanych rodičov? Si išla na istotu,že chlapec pôjde na vysokú a teraz si sa zobudila.No nič,nechaj ho žiť.Zjavne ma nato,aby vedel,čo v živote chce a nechce
@doriiis z tvojho prispevku ide akysi odpor/odstup/pohrdanie titulovanymi rodicmi, ktori chcu, aby ich deti sli na gymnazium a potom na dobru VS, najlepsie do zahranicia. preco?
@doriiis z tvojho prispevku ide akysi odpor/odstup/pohrdanie titulovanymi rodicmi, ktori chcu, aby ich deti sli na gymnazium a potom na dobru VS, najlepsie do zahranicia. preco?
@mirage ...nie je tam žiaden odpor alebo pohŕdanie.Necitim k cudzím ľuďom nic.To bola len otázka,ktorá vyplýva z môjho sledovania okolia.Vacsina vysoskolskych vzdelaných ľudí berie ako samozrejmosť,že aj ich dieťa bude mať vysokú školu.A potom su veľmi smutní až depresívny,keď si dieťa zvolí inú cestu.
Treba sa zmieriť s tým,že kym človek nechce byť právnik,lekár alebo vedec,tak vysoká škola stráca zmysel.Dnes ťa nepredá a nezamestná titul,ale široké lakte,nebáť sa a makať.
@prasiatko30 no, práveže je doma. Ešte som mu dávala prázdniny, ale už sa bude musieť osamostatniť, ale neviem, ako to urobiť.
@anonym_autor normalne a hlavne bez vycitiek. Daj mu vediet, ze akceptujes jeho rozhodnutie, ale ak uz teda nechce dalej studovat, ale zaraba tak sa musi podielat na chode domacnosti, alebo sa osamostatnit. Vsetky jeho vydavky si musi platit sam - handry/vylety/dovolenky/it zabavky/zubara. A uvidis ako ho to bude bavit po roku, pokial ma potencial a nie je hlupy tak chlapik sa bude vediet zaradit znovu do lavic a o nic nepride, len bude mat viac skusenosti
@januska12323 učil sa vždy ľahko, nemal nikdy výhrady. Ani som jeho učenie nikdy neriešila.
@anonym_autor bola chyba roky sa s ním nerozprávat čo ďalej po gymnáziu.Mozno je stratený a hľadá sa.Ja neuznávam 8 r gymnázia, ale nech ide na 4 r dovtedy dospeje a zistí čo by chcel.Mozno by bola lepšia voľba stredná elektrotechnická a mohol mať remeslo v ruke alarmy, elektroinštalácie, počítače.Poznam chalana čo išiel na VŠ marketing, potom VS dopravná ani jednu neskončil, až nakoniec vyštudoval fyzioterapiu a to ho aj živí a konečne baví.Dnes už nechcú ľudia sedieť väčšinu času v práci, ktorá ich nebaví.Susedov syn vystudoval VS ekonomicku s výbornými známkami kúpil si Tatru s plošinou a bager a pracuje pre elektrárne stavia elektrické vedenia ako živnostník.Ma sa veľmi dobre.Ale rodičia ho videli v saku v banke😜, alebo niekde na vedúcej pozícii.Matka pracuje v laboratóriu má VS potravinársku chlapec zarobí za pár dní to, čo ona za mesiac.
Zhrnula si to v posledných vetách. Aj my máme s manželom VŠ, beriem ako samozrejmosť, že deti pôjdu tiež na VŠ. Bolo by mi to ľúto. Ale je to jeho volba. Takže naozaj nútiť ho a tlačiť nemá význam.
Vyriešiť sama so sebou, že nie vždy sa naše očakávania naplnia.
@evazhoufova nešiel
@kaca222 no a presne to neviem. Neviem to vyriešiť v sebe. Mám strašný pocit premarnenej šance. My mu ponúkame, že ho budeme komplet podporovať. Strašne ma mrzí, že zasadzuje ten študentský život.
@evazhoufova nešiel
@kaca222 no a presne to neviem. Neviem to vyriešiť v sebe. Mám strašný pocit premarnenej šance. My mu ponúkame, že ho budeme komplet podporovať. Strašne ma mrzí, že zasadzuje ten študentský život.
@anonym_autor Chce to odstup. Možno prišla rebélia, škola bola bez problémov- ale je to skutočne tak? Čo vieš o vnútornom svete svojho syna? Myslím že čím viac budeš tlačiť do svojej predstavy tým viac to poseres. Niečo sa muselo diať skôr keď na tie prijímačky nešiel, ty zommozno vytesnujes ale pre neho to je veľký deal
Ja si myslím, že ho ako vyše 20 ročného netreba ešte posielať do podnájmu, ale ešte počkať, ako sa bude vyvíjať ďalej, v podnájme si môže nájsť rôzných kamarátov, ja by som ho radšej doma dohliadala.
@anonym_autor Ked robi to, co ma rad a dokaze sa tym uzivit, tak kde je problem? VS si moze dorobit aj v 30-tke.
A opýtala si sa ho akú má predstavu o živote? Aj o tom pracovnom? Vie koľko stojí réžia bytu a všetko okolo? Vie si predstaviť živiť sa sám?
Mám pocit že vôbec svojho syna nepoznáš.
Musi dozriet a prist na to sam,ze muklovat na stavbe ako nekvalifikovany sa neda do dôchodku.Možno spravne dievča ho potiahne.mali sme v rodine podobny pripad.
@mirage ...nie je tam žiaden odpor alebo pohŕdanie.Necitim k cudzím ľuďom nic.To bola len otázka,ktorá vyplýva z môjho sledovania okolia.Vacsina vysoskolskych vzdelaných ľudí berie ako samozrejmosť,že aj ich dieťa bude mať vysokú školu.A potom su veľmi smutní až depresívny,keď si dieťa zvolí inú cestu.
Treba sa zmieriť s tým,že kym človek nechce byť právnik,lekár alebo vedec,tak vysoká škola stráca zmysel.Dnes ťa nepredá a nezamestná titul,ale široké lakte,nebáť sa a makať.
@doriiis ale ten, kto tie siroke lakte nema, lebo nie je taka povaha, ten tu VS potrebuje, lebo bude robit sice nieco za menej penazi, ale v odbore, ktory vystuduje. Nie je pravda, ze Vs potrebuje len lekar, pravnik a este par povolani. Napr aj taku realitnu agenturu si moze otvorit niekto, kto ma VS ekonomickeho alebo pravnickeho smeru. Taktiez aj cestovna kancelaria (pokial to nie je franciza) tak potrebujes adekvatne vzdelanie ekonomickeho smeru, alebo pravo, alebo cestovny ruch. Ano, nieco vies nahradit len kurzami, ale nieco nie. Takisto napr taky geodet, ucitel, otvorit si optiku, tiez potrebujes adekvatne vzdelanie. V podstate na mnoho profesii sa vyzaduje konkretne vzdelanie. Naozaj len neodborne prace, alebo potom prace ako projektovy manazer, obchodny zastupca a pod., tak tam je jedno aku skolu skonci dany clovek, mnohokrat staci maturita.
@doriiis tak to vnimam, aj teba tak vnimam, tvoje prispevky mi pridu pohrdlive, akoby tym, ze ty pracujes vo vyrobe si mala akysi pocit menejcennosti. (je to moj dojem, a nemusi to byt pravda)
Suhlasim ale s tym, ze my ako vs vzdelani akosi ocakavame, ze pojde dieta na dobru vs. A suhlasim aj s druhou castou tvojho prispevku.

Ešte bol malý keď sa rozhodol pre gymnázium a potom počas štúdia? Nikdy nepovedal, že ho učenie nebaví aj keď na to má? Je dospelý takže rozhodovať sa musí sám, ty mu môžeš maximálne ukázať o čo prichádza. Má dobré vzťahy s bývalými spolužiakmi?
@januska12323 učil sa vždy ľahko, nemal nikdy výhrady. Ani som jeho učenie nikdy neriešila.