icon

Moja 11-ročná dcéra sa cíti byť v škole outsider

19. jan 2023

Ahojte. Snáď sa niekto nájde, kto mi dá dobrý tip, ako si s tým čo najlepšie poradiť. Možno ste zažili to isté. Dcéra je veľmi nešťastná, dnes sa mi zdôverila ako trpí, plakala, ani nechce do školy ísť. Vraj kamošky od nej odídu, (vždy doteraz - má 11 rokov čoskoro 12, nejakú mala), ale jednoducho ak sa s niekým zblíži po čase sa začne baviť s niekým iným viac. A takto je teraz medzi niekoľkými dievčatami, s ktorými sa síce baví, ale je tá za ktorou nikto nepríde, nikto ju nikam nečaká a tak podobne. Veľmi ma to za ňu mrzí. Je šikovná, dobre sa učí, je priateľská, je pekná, stará sa o to ako vyzerá, vždy čistá, nemá rada ohováranie takže sa do toho nikdy nezapája (ako som ju vždy učila), je verná kamarátka. Ale niečo je skrátka nie úplne dobre. A ja neviem čo by som mohla urobiť viac, aby som jej pomohla. Jasné, že som jej vysvetlila, že to takto nemusí ostať, že sa to môže zlepšiť, že určite si nájde nejakú dobrú kamarátku. Že to tak niekedy býva že sa k niekomu priblížime a potom zas nie a naopak. Ale možno mi budete vedieť poradiť niečo viac.

Strana
z2
autor
20. jan 2023

A inak dakujem zienky za mile spravy a dobre tipy. Vazim si to ❤️

janage
20. jan 2023

Ahoj, mam v podobnom veku. Ja riešim niečo iné, ale efekt aj u vás by mohol byť. Moja už nie veľmi nadšená so mnou chodiť von a tak obvolám vždy zopár mamiek a idú buď deti spolu so mnou alebo ideme mamky plus deti. Nabudúce zas ide ona ku kamoške. Deti striedame takže vzťahy sa udržiavajú navzájom.
Ono silno sa upnúť na jednu nie je dobré z viacerých hľadísk. U nás hrozí, že v ďalšom ročníku ich triedu rozdelia medzi iné 2. A ja jej stále zdôrazňujem, že aké je super, že ona má kamošky fakt všade. Lebo kľudne sa môže stať, že tie jej 2 najbližšie budú po rozdelení v inej triede a potom čo? By sa utrápila, ak by nemohla byť už s nimi, keby iné nemala.

igiana
20. jan 2023

Riesili sme nieco velmi podobne, tiez 11 rocna dcera. V triede nema dobru kamaratku, ale kamarati sa s dievcatami zo skautingu, tam je stastna. Nemate skauting vo vasom meste?

f333
20. jan 2023

autor, tvoja dcera je dost stara na to,aby s vedela, preco skutocne jej predtym najlepsia pratelka sa s nou prestala priatelit a nasla si inu.. To moze mat viac dovodov..rozdielne soc. aspol.dovody, ine zaujmy, rozmary puberty....dovodov... Spyxala si sajej na dovody? Ako si to ono vysvetluje? Pytala sa svojej priatelky,preco sa radcej kamarati uz s inou? Ako s achvali dievcata k seba,ked u vas boli doma? Ved si musla vidiet zmenu sprvania tej kamaratky tiez....

To je jedna rovina.. Druha je, ze sa tvoja dcera musi naucit,zit stasne a so sebou samou..Musi poznat realitu zivota v tom,ze mohokrat v zivote nemusi mat nejake velke priatelky. A cim bude starsia,tym budu priatestva zalozene na istych okolnostiach . splocna skola,zaujmy, sympatie .. spol a soc.postavenie /ked je rozdielne, tak su casto aj problemy / ...
Ak jej ako matka chces pomoct, musis poznat pricinu,preco sa zmenilo spravanie inych deti k nej...
A tiez jej povedat, ze este v zivote nedviaze vela v pritelstviev a vela ich aj strati... Uved vastne priklady z detstva ci rannej madosti... no a venujte saj ej ako rodicia vo volnom case tiez....

kristinapetronela
20. jan 2023

@h2 aj moja celé leto tu mala kamaratky ,prespávali tu a keď sa vrátili do školy uz ju "nepotrebovali"proste sa dohodli ,že ju vyčlenia a hotovo .niekedy snaha mat kamošky je horšia ako byť sám

lujza123
20. jan 2023

Do akej triedy chodí?

Ináč takéto "skupinkovanie" dokonca až vyclenovanie (šikanovanie) niektorých deti je celkom bežné v 6 - 7 mom ročníku, to je taky vek, baby sa nebavia a chalanmi, nebavia sa medzi sebou, potom sa zas bavia....

Dcéra tiež chodila nešťastná v tom veku, každú chvíľu sa pohádala s kamoškami... Chvíľu bola s kamoškou A ohovárali kamošku B, potom zas bola zadobre s B a nebavili sa z A, chvíľu sa nikto nebavil s nou. Na krúžku to bolo podobne...
Teraz je 8-mačka a tie vzťahy sa zlepšujú.

Ja som si spomenula na seba v tom veku a presne v siedmej triede som zažívala to isté, tiež sme boli 3 a každú chvíľu sa niekto s niekym nebavil, zle sme si robili, samé skupinkovanie, triedny outsidery... Keď si spomeniem napríklad na strednú tak tam to už vôbec nebolo, vedeli sme fungovať aj ako triedny kolektív, aj ako partia viacerých kamosiek bez konfliktov

svetlanka111
20. jan 2023

Ahoj,autorka aj moja 11r to tak ma..tusim v 3 triede to bolo nakhorsie,jej najlepsia kamoska od 3rokov sa jej otocila chrbtom a robila jej velmi zle aj v skole aj na ulici..moja chodila domov smutna utrapena,snazila som sa jej nejak pomoct ale potom som pochopila ze s tymto sa clocek musi zial vysporiadat sama ze tu neni ako pomoct. Tak sme to nechali tak dcera to tam musela v skole nejako prezit….prazdniny letne tiwz bola vacsinou sama..zacala byt taky samotarsky typ aj ked oredtym taka nebyvala…no veru mrzelo ma to s nou..stvrty rocnik to som bola prekvapena to bolo zmena velka,aj v kolektive aj sa zacal bavit s jednou spoluziackou a boli spolu stale..az som bola prekvapena..no teraz je to znovu ako na hojdacke velmi…a tiez nie je konfliktna..ak budes chcet napis ip

igiana
28. apr 2023

Ak chces, napis mi ip, moja presne v jej veku sa s nou moze kamaratit aspon nadialku 😊

slavomira236
28. apr 2023

@lujza123 vyclenovanie pozorujem uz v skolke..tie dievcata zacinaju ozaj skoro teraz...

svetlanka111
28. apr 2023

Ahoj autorka tak co ako?je to lepsie?

miska1145
Autor odpoveď zmazal
miska1145
3. feb 2024

Ahoj ako to ide?

autor
3. feb 2024

@svetlanka111
@miska1145 ďakujem za opýtanie. Áno, určite lepšie. Sú obdobia, kedy sa na niečo posťažuje, ale celkovo sa jej formuje osobnosť a učí sa že druhí neurčujú to kým je. Má kamošky v škole aj na krúžkoch. Nie je to možno typ, okolo ktorého sa všetci zhŕknu vždy a všade, ale myslím že svojou priateľskosťou si ľudí získa.

summer23456
3. feb 2024

Som rada,držím palce💗

Strana
z2