icon

Moja dcéra má 12 rokov, 162 cm a 55 kg. Myslí si, že je tučná

emokondbdguvd
9. okt 2023
Strana
z2
emokondbdguvd
autor
9. okt 2023

Ahojte , mám na vás otázočku. Moja dcéra má 12 rokov , 55 kíl a 162 cm . Je z toho veľmi sklamaná, ostatné dievčatá z jej triedy sú špáradlá.Chlapci z triedy sa jej smejú za váhu . Je jej váha ok ? A ako ju povzbudzovať aby si z nich nič nerobila a bola sama zo sebou spokojná ?

majamat
9. okt 2023

ako je na tom vyvojovo.

ak ma detsku postavu, tak zrejme nadvahu mat bude.
ak uz ma zensku postavu,t ak nie.

vdaka tomuto rozsielu uz vznika odlisnost. tiez zavisi od toho,a ko rozvinute ma svalstvo ake tazke kosti a pod. je to individualne.

buberova
9. okt 2023

Jasné, že je jej váha ok..

stanulienkat
9. okt 2023

Myslím si, že je tu takýchto tém o deťoch dosť veľa.
Všetky ženy ti tu budú vysvetľovať, že je to v poriadku, že sa vyvíja a rastie. No môže sa to aj nabaľovať a to priberanie pokračovať. Voľakedy sme v 12 rokoch boli všetky dievčatá ako špáradlá, teraz sú 12,13, 14 ročné dievčatá ako také buchty, tučné laloky von z nohavíc. Je na tebe, či s tým chceš niečo robiť a zrejme chceš, lebo sa ti to nezdá v poriadku, keď sa na to pýtaš . Na môj vkus je to dost, ona je ešte malé dieťa. Ja mám o 10 cm viac cez 40 rokov a mám takú istú váhu, dokonca nižšiu a to nie som vychudnutá, mám úplne normálnu postavu. Ja si myslím, že je to na také dieťa dosť, možno máte nejaké skryté rezervy, že pije sladké vody, alebo má málo pohybu. Nenechaj sa učičikať slovami, že každý nech sa vyžerie tak, ako je jemu dobre. Lebo je to hlúposť, nikomu obeznemu nemôže byť dobre. To nehovorím, že tvoja dcéra je obézna, len dávajte na to pozor. Ja keď vidím čo chodí po uliciach, je mi z toho smutno, mladé obézne dievčatá. Nie to estetické, nie je to zdravé, majú z toho psychické problémy.

maranco
9. okt 2023
stanulienkat
9. okt 2023

@maranco najlepšie sa ideálna váha ráta výška-110.

majamat
9. okt 2023

v 12r, moze byt dievca/zena na hranici vyvoja. bud je teda este dieta,a lebo uz zena, resp medzi a podla toho treba posudzovat aj hmotnost.,

u deti je prirodzene vaha k vyske nizsia a samozrejme aj vhodne BMI je nizsie, ako u dospelych. no ak ma dievca uz naplno rozbehnutu poubertu, zensky vyvinutu postavu, co v dnesnej dobe nie je nic nezvycajne, potom je vyvojovo uz zena - samozrejme len telesne, nie psychicky. pubetrta je prave obdobie tohoto "prerodu" a preto v takom pripade uz pomer vahu k vyske nemozno hodnotit podla detskych tabuliek. v inom veku je to zvycajne jasne,a le v 12r to uz moze byt aj aj, preto sa to bez blizsich info neda odhadnut.

zuzanaa239
9. okt 2023

Ja ako dospela mám 162cm a váhu 62kg a vôbec sa nepokladám za tučnú,skôr za atraktívnu 😂😂😂 čiže váhu má 55 kg super, ja som si váhu 55 kg udrazala do 27 rokov a prvé tehotenstva,s výškou nič neurobíte je vysoká celkom na svoj vek, ale ak ste vy vysoká pripadne otec je to genetika, dievčatá zvyknu rast do prvej menštruácie,ja cca do 14 r.

hortenziaj
9. okt 2023

Úplne v pohode váha, ja som tiež mala viac ako moje spolužiačky, ale tučná som nebola. Prosee iná postava.
Ale dcére by som vysvetlila základy zdravého stravovania, športovania, aby to nesklzlo do anorexia alebo bulimie vďaka posmwskom od spolužiakov.

zuzanaa239
9. okt 2023

@emokondbdguvd ono je to taký citlivý vek a deti vedia byt zákerne,dneska je veľa stránok a insta profilov aj značiek ktoré preferujú body positivity,za mojej éry to ešte nebolo a keď mi povedali, že ideál krásy Twiggy tak u mna to bola katastrofa, rada sa obklopujem ľuďmi ktorí nie sú ako vychrtliny a aj povahovo mi viac sedia take normálne váhy a celkovo som rada, že doba sa pohla a na telo netreba hľadieť v ideálnych mierach. Nejak zdravo viesť dceru k sebavedomiu, aby sa cítila vo svojom tele dobre, zdravo a neskôr aj žensky.

majamat
9. okt 2023

mam graf, kde mi ukazuje rozne udaje.

BMI zhruba 20,5 dieta moze mat v kazdom veku, len je rozdiel vo vyske a vahe v prislusnom veku.
a teda normalne BMI sa hybe v % medzi 25-75%, tak ako to je vo vsetkych telesnych grafoch u deti.

BMI 20,5 u deti v 1r je na 97%,
v 2-7r je niekde okolo 100%
v 8r uz opat 97%
v 9r na 94%
v 10r na 92%
v 11 je to uz 88%
v 12r na 84%
v 13r na 75% na hranici normy
v 14r na 65% uz v norme a fdalej bude v norme
v 15r na 59%
v 16r na 50%
v 17r na 43%
v 18r na 40%.

na tom vidno ten vyvoj., prechodom do puberty aj pri rovnakom BMI, cize pri rovnakom pomere hmotnosti k vyske sa hodnotenie BMI meni.
v detstve je to vysoke, v puberte klesa a po puberte je uz v norme.

tu je sice norma az okolo 13r, lebo priemerne ukoncenie rychleho pubertalneho vyvoja nastava okolo 13r. no nie kazde dieta rastie priemerne. niektore deti maju urychleny, ine spomaleny vyvoj a preto co ci priemerne vyvijajuce sa devca dosiahne v 13r, to moze dievca s urychelnym vyvojom dosiahnut kludne aj v 11r, pripadne to so spomalenym vyvojom az napr aj v 15r.
graf je zalozeny na pirmernom vyvoji, cize tento fakt moc nezohladnuje, resp mozno aj ano, ale zorbazuje sa to tam ako odchylka od normy.

mikadooo
9. okt 2023

@emokondbdguvd základná otázka - má s tým ona problém, alebo s tým má problém niekto iný (babka, manžel,...),? Ak ona, ok, riešte to hlavne s ňou, citlivo sa porozprávať, či má nejaký nápad, ako zmeniť životosprávu, alebo začať športovať, podporiť ju, byť s ňou v tom ak sa dá (napríklad pijeme len nesladené nápoje-všetci). Chce ísť za nejakým výživovým poradcom? Ok, ale žiaden premotivovaný blázen... Hlavne citlivo a zľahka, žiadne ryžové diéty plus denne 20km beh a podobné somariny... je to dieťa a je vo vývoji, aby si neprihnala žiadnu poruchu. Ja by som sa zamerala na obmedzenie blbostí v jedálničku (nie úplne škrtnutie, skôr nech prestane papkať trebárs z nudy, alebo zo zvyku), a potom trebárs pridať pohyb - ak máš čas, pokojne denne s ňou na prechádzku, kde pokecáte... ak chce nejaký konkrétny šport, podporila by som ju. Napríklad ja mám takú dcéru, že pomaly každý štvrťrok ju prestane baviť to, čo aktuálne robí, tak potom hľadáme iný šport, ale pre mňa hlavné, že sa nejak hýbe 😁😁😁. Ináč moja dcéra má 12, 165cm a 45kg a veru nie je to žiadna palička... Ale naozaj veľa závisí od toho, ako sa samotná tvoja dcéra vníma, lebo podľa bmi je to ok. Ak ale ona má pocit, že to ok nie je, darmo my ťa tu budeme uisťovať... ak zas dcéra má pocit, že je ok, tak akurát a nechce na sebe nič meniť, tak by som ju nechala tak. Za mňa je naozaj životne dôležité, aby bol človek so sebou vnútorne spokojný - či má bmi také alebo hentaké. Aj keď má hociktorá žena (dievča) nadváhu a nechce ona sama s tým nič robiť, neviem, prečo by som sa jej mala s prepáčením ja srať do života a preonačovať ju na svoj obraz. (vrátane vlastných dcér) Tá motivácia niečo zmeniť musí prísť zvnútra...

koniarova
9. okt 2023

Kto to chce riešiť? Ty? Dcéra? Keď to tu píšeš,zrejme sama máš pochybnosti. Dnes je kopec moznosti zlepšiť postavu zdravo a nenásilne.

danica2711
9. okt 2023

ak to chce dcéra sama nejako riešiť, je to ideálna príležitosť, ako ju naviesť na nejakú pohybovú aktivitu. Športujúcich detí ubúda, radšej sedia za PC alebo s telefónom v ruke, aspoň by urobila niečo pre svoje zdravie. Obézna nie je

marsmykkok
9. okt 2023

mne sa zdá podľa profilu že sa pýta dcéra 😉 Ak ešte nemáš menzes a budeš rásť je to ok, niekedy to tak býva, že sa v puberte človek najprv vytiahne do šírky a potom do dlžky. Možno o polroka budeš mať o 5cm viac výšku a rovnakú váhu. Ak by váha a výška mala ostať, tak na dievča je to hraničná váha. Nie veľa, ale ani málo. Takáto váha k výške je akurát u dospelej osoby. Rodičia sú na tom ako? Akú majú postavu?

anetka34
9. okt 2023

@hortenziaj presne to som chcela napísať. Veľký pozor na to aby nezačala držať nejaké rizikové diéty kvôli tomu. V 12 dievčatá priberú, v 13 narastú a už vyzerajú oveľa štíhlejšie. Dajte pozor, aby neskĺzla do anorexie, to už je oveľa, oveľa ťažšie. Začne to, že začnem trošku chudnúť, potom už sa jej to páči, až zrazu bude mať 35 kíl a bude bojovať v nemocnici a na psychiatrii.

zuzanaa239
9. okt 2023

@anetka34 presne. A milión iných zdravotných problémov k tomu. Ja by som odporúčala nájsť si kamosku takú podobnú a s nou to tiahnut a vykašľať sa na tom čo kolektív,nikdy sa nebudete páčiť každému a v tomto duchu ju viesť a vychovávať, ísť si spoločne na nakup oblečenia.

anetka34
9. okt 2023

@zuzanaa239 Nehovoriac o tom že 162 cm a 55 kg nie je určite tučná. Ešte môže vyrásť. Moja dcéra rástla aj po menštruácii, neviem kde sa píše že nie. Minimálne 7 cm ešte vyrástla.
Ja som v 12-tich pribrala, v 13-tich vyrástla najviac. A vždy som bola skôr štíhla.

vanilkovazmrzka
9. okt 2023

Ked sa na ni pozries, co vidis? Lebo my tu vidime len cisla.

Podla BMI je to normalna zdrava vaha.

alison11
9. okt 2023

@emokondbdguvd Nás na Zš napríklad výška 162cm -55kg=107 a norma bola vtom čase 110 podľa terajšieho sa to ráta je norma 100čiže má 7cm nazvyš čiže má aj mínus v kg podľa starého má nazvyš 3kg,takže je akurát 🙂 ak sa sama sebe nepáči nech robí brušáky,drepy a je zdravšie z níži príjem sladkostí ale nie úplne mozog potrebuje cukor,misto vyprážaného nech je varené,dusené vac zeleniny a bude pevnejšia svaly zaberú menej miesta než tuk 🙂 a bude sa aj lepšie cítiť.Aj mastné nech zníži príjem,udené a slané tiež.

anetka34
9. okt 2023

@alison11 no len aby neprestala jesť úplne, toto by som riešila pri ozaj nadváhe. Mám pocit že sa pýta dieťa, opatrne, poznám prípady, ktoré skĺzli do anorexie.
Určite pri tejto výške a váhe neriešiť.
Viem že to myslíš dobre, ale nemyslím si, že túto váhu treba riešiť stravou. Hlavne keď sa tu pýta 12 ročne dieťa.

alison11
9. okt 2023

@anetka34 Vtom máš pravdu,ja som to mienila,ak by chcela spevnieťy,nie obmedziť úplne je vraste,tak zrejme pohyb mať viac bbicyklovať sa z deťmi po ulici a tak než sedieť pred počítačom a telkou...

nevenka
9. okt 2023

@stanulienkat toto nie je pravda, ja som bola ako sparadlo a sestra nie, ona bola riadna bacula.
Ja som narastla len na 152 cm, prestala som rast asi v 11 rokoch cca, ked som dostala menzes. Mala som okolo 49kg. Jedneho casu, ale to uz som na vyske bola, som vazila 43 kg a to endokrinologicka uz varovala, ze to je fakt malo aj na moju vysku.
Neviem, kolko meria dcera, davno som ju nemerala, ale pribrala mi riadne, na zaciatku leta som jej kupila saty z H&M na svadbu, co bola v septembri a ledva som jej ich zapla. Vazi 32. O 2 roky starsi brat vazi 30, ale pdhadom je vyssi o 15 cm cca.

deti95060810
9. okt 2023

za mňa je buchta...v 12 rokoch mať 55 kg je moc.
tie nemám ani ja po 4 deťoch a to výšku mám vyššiu ako tvoja dcéra...😉
o mojom veku radšej pomlčím... 🙂

kluska
9. okt 2023

@emokondbdguvd ved daj jej fotku, bez tvare, zalezi aky je typ postavy, tucna urcite nie je, mozno len dobre stavana

estellas
10. okt 2023

@emokondbdguvd tá váha je v norme, ak ona sama nie je spokojná s tým spokojná. Tak môže obmedziť nezdravé jedlá, viac sa hýbať. Hlavne nech nedrží diéty, ona je vo veku kedy sa ešte vyvíja a potrebuje živiny. Ak by začala držať diétu tak by jej to mohlo veľmi uškodiť.

henriettv
10. okt 2023

@emokondbdguvd záleží od stavby tela, ja som mala v 13rokoch váhu 49kg a to mám 150cm. Čiže človek by si predstavil takú malú guličku. V tom čase som veľmi veľa športovala, mala som vypracované svaly. Nebolo vidno že mám toľko kg, mala som veľmi dobrú postavu. Na porovnanie si treba predstaviť 1kg svalu a 1kg tuku, je to veľký rozdiel

fauko
Odpoveď bola odstránená
stanulienkat
10. okt 2023

@fauko Ja mám o 10 centimetrov viac ako ty a s touto váhou teda chudá nie som. Som úplne normálna, štíhla. Takéto reči o chudosti zvyknú hovoriť väčšinou len obézni ľudia. Nehovoria ti to takyto ludia?

emokondbdguvd
autor
10. okt 2023

@stanulienkat má 2 krát do týždňa karate , cez školu veľmi nestíha ale niekedy (aspoň 1 do týždňa) si ide so mnou zabehať

Strana
z2