icon

Môže 16-ročná ísť na materskú dovolenku?

va_ne_sa
3. nov 2023

O 2 mesiace budem mať 16 rokov... Som v piatom mesiaci tehotenstva a môj priateľ má 19 rokov.
V minulosti som mala dosť problémov takže ma sleduje sociálna kuratela...chcela ma viac krát umiestniť do redukacneho centra no dohodla som sa s ňou. Všetko bolo fajn až kým som sa nedozvedela že som tehotná. Kurátorka o tom ešte nevie. Bojím sa že mi dieťa odoberú a mňa tak isto zoberú. Tak isto rozmýšľam čo mám robiť pretože sa bojím povedať pravdu s kým to mám aby mu nehrozila basa... Je to možné?
Takže keď som mala pred tehotenstvom problémy zo socialkov a poviem že som to chcela tak budem mať ešte väčší problém a aj tak mi malé zoberú a mňa tiež ? A priateľa zavrú ?
Ďalšia vec je že moja mama pracuje a neviem kto by bol na materskej... Môžem byť 16 ročná na materskej?

januska12323
3. nov 2023

Prečo ťa rieši socialka? K lekárovi chodíš?

kikaadamkoanicka25
3. nov 2023

@pribinak po narodení bude dieťa do súdu písané na jej mamu potom súd prizná rodičovské práva jej aj keď nieje plnoletá

pribinak
3. nov 2023

@kikaadamkoanicka25 toto vôbec nie je take iste, že súd jej prizná rodičovské práva, ona je problémová

va_ne_sa
autor
3. nov 2023

@kikaadamkoanicka25 Takže si myslíte že kurátorka ma riešiť nebude ?

kikaadamkoanicka25
3. nov 2023

@pribinak ak teraz problémová nieje a nebude, a zo sociálky uvidia že sa zmenila a pripravuje sa na rodičovstvo zodpovedné myslím že jej to súd prizná treba čím skôr navštíviť gynekológa a dodržiavať všetky prehliadky a hlavne stat sa zodpovednou.... dieťa nieje hračka ktorú niekde odložím je to na celý život a hlavne správnu výchovu.... držím palce

ariesi
3. nov 2023

@patriciavojto1 plnoletost v zmysle občianskeho zákonníka je v zasade od 18.ale podľa trestného zákona trestný čin pohl. Zneužívania má hranicu 15 rokov. Takže keď otehotnela, už bola 15 ročná, čiže nikto ho riešiť nebude. Iné by to bolo, keby mala 14. Všeobecne do 15 maloletý, 15-18 mladistvý

domkakvet
3. nov 2023

@va_ne_sa ak tvoja mama prejavi zaujem, dieta jej urcite zveria, budu sa pytat, ci sa dokaze postarat atd. ale ak nebude ziadny dovod, dieta jej urcite zveria, ak sa matka nedokaze alebo nemoze postarat na rade su rodinny prislusnici.

pribinak
3. nov 2023

@kikaadamkoanicka25 teraz problémová nie je? To je vtip, že?

medda_beda
3. nov 2023

@patriciavojto1 Čo? Prečo by mali riešiť, že 16stka je tehotná? Neporušili žiaden zákon.

kikaadamkoanicka25
3. nov 2023

@pribinak píše že v minulosti bola problémová a preto ju sleduje sociálka a to že otehotnela z nej problémovú nerobí aj ja som otehotnela v 16 rokoch a problémová som nebola stalo sa tak som prijala zodpovednosť a svojim deťom dala všetko.Nesudte neviete čo bolo za tým

pribinak
3. nov 2023

@kikaadamkoanicka25 kde súdim?

kikaadamkoanicka25
3. nov 2023

@pribinak prečítajte si všetky vaše komentáre čo píšete....nemienim sa svami hádať ani dohadovať o slovíčka poradili ste vy poradila som ja a tým to ukoncujem.pekny večer

pribinak
3. nov 2023

@kikaadamkoanicka25 Chápem to tak, že došli argumenty
Ale fajn. Pekný zvyšok večera

deedol
3. nov 2023

- samozrejme to okamzite povedz svojej kuratorke
- ak si este nebola, zacni chodit ku gynekologovi na pravidelne prehliadky, tipujem, ze socialka bude aj na to prihliadat, ako sa uz teraz k tehotenstvu stavias
- tvoj priatel z toho nema mat aky problem, v case sexu si mala 15, takze uz si nebola pod zakonom, nespachal ziadny trestny cin
- zisti si (v spolupraci s kuratorkou alebo na socialke), ake mate moznosti, co sa tyka materskej a rodicovskej dovolenky a rodicovskeho prispevku
- tvoj priatel je dospely, moze pracovat a mal by prispievat na dieta (vyzivne) a idealne uzivit aj teba

treba to riesit hned a postavit sa k tomu zodpovedne, potom sa nebudes musiet bat, ze ti dieta vezmu. uz si za polovicou tehotenstva, nie je na co cakat...

patriciavojto1
4. nov 2023

@medda_beda píšem že to tak bolo volakedy

belllinka
4. nov 2023

@va_ne_sa @va_ne_sa pripravny rocnik sa ti nezaratava do povinnej skolskej dochadzky. Ta zacina az v skolskom roku po dovrseni 6 rokov. Takze nemas ukoncenu povinnu skolsku dochadzku. V tvojom pripade by bolo najlepsie dat dieta na adopciu.

patriciavojto1
4. nov 2023

@belllinka prečo na adopciu? Veď nech sa mladý stará a zabezpečí ju

belllinka
4. nov 2023

@patriciavojto1 iba mlady nech sa stara? 😀 Aj ona by sa mala, ale je pubertacka, ktora si nevie poradit sama so sebou. Jej matka je samozivitelka, ziju v podnajme, odkial ich pravdepodobne s dietatom vyhodia. A evidentne nezvladla vychovu ani svojho dietata, cize co bude robit s vnucatom?

daniela1911
4. nov 2023

@belllinka súhlasim, dieťatko poteší niekoho, kto, mu vie zabezpečiť lepší život a tým nemyslim len po finančnej stránke.
Keby bola autorka 3.čka na SŠ nepoviem, ale nemá ani povinnú školskú dochadzku za sebou - taká nemôže mať ani dohodu o BPŠ, nie to inú prácu. Nemá žiadne remeslo, nič. Teraz vyšla zo ZŠ a dieťa, ktoré sleduje kuratela, nie je vhodný rodič.

klarolinne
4. nov 2023

@va_ne_sa začnite to riešiť. S mamou, priateľom aj kurátorkou. Ak dieťa chceš a vieš sa oň postarať, treba požiadať o individuálny študijný v škole. Popri bábätku si dorobiť strednú zvládneš. Veď snáď obe babky a otec dieťa postrážia keď budeš mať školu. Všetko sa dá keď sa chce.
Priateľa nemajú prečo zavrieť, normálne priznaj jeho ako otca. Ono keď sa ľúbite a chcete byť spolu, vezmite sa keď dovŕšiš 16, a sobášom nadobudneš plnoletosť. Len to treba začať riešiť, a chodiť k lekárovi samozrejme.

pribinak
4. nov 2023

@va_ne_sa kurátorka tá bude riešiť keďže nie si plnoletá. Čomu nerozumieš?

nataliik
4. nov 2023

@patriciavojto1 to nie je pravda.
Môže aj ako 16 ročná, na súde bude žiadať o rodičovské práva a otec dieťaťa je plnolety, dovtedy môže byť zákonný zástupca.
Pod zákonom bola do 15, nie po 15.

belllinka
4. nov 2023

@klarolinne babky este isto nie su dochodkyne, ktore sa maju cas starat o dieta. A otecko takisto pracuje. Ty mas ake naivne predstavy? 🤦‍♀️

klarolinne
4. nov 2023

@belllinka aké naivne predstavy? Moja dcéra keby má ísť na skúšku do školy keď študuje individuálne. Tak si snáď viem zobrať deň voľna nie? A ctený otecko tiež. Sú traja aby sa mohli predstierať a pomôcť jej postrážiť dieťa keď pôjde raz za čas do školy.

belllinka
4. nov 2023

@klarolinne Ano, dievca bude sediet pekne doma, ucit sa, popritom sa starat o dieta a potom pekne odcupka na skusku. A este si aj najde nejaku brigadu. No ano, aj zazraky sa deju. Novovorodenec je zaberak aj pre zeny, co su dospele, maju zazemie, partnera, peniaze. Pokazi zivot aj tomu malemu.

klarolinne
4. nov 2023

Plus teda babka neznamená dôchodkyňa 70+🤦🏻‍♀️ babka je každá žena, ktorá už má vnúča. Mne skôr prišlo z cesty rady o adopcii (nie je nič zlé na tom) ale autorka píše že bábo chce. Len je mladá, zmätená, vystrašená a ktovie kto jej podáva info o tom že bude mať problémy z toho tehotenstva ohľadom zákona. Veď potrebuje poradiť, ponúknuť nejaké riešenia. A teda nie rady typu že je neschopná a nech dai dieťa na adopciu aby niekoho potešila. Pre potešenie sa dáva čokoláda, kvety a kniha či iný darček, niečo dieťa na adopciu. Samozrejme je to krásne gesto voči dieťaťu aj ľuďom, ktorí sa inak rodičmi nemôžu stať. Len nemyslím, že to autorka chce, a aj keby áno, musí na to prísť sama z vlastného rozhodnutia, nie preto, že jej niekto napíše, že je neschopná.

lillien123
4. nov 2023

@va_ne_sa nie dieta ti nezoberu a ani priateľa nezavru ak máš už 15.. a môžeš ísť na materskú.. tiež som otehotnela v 16 a porodila v 17.. teraz som už dospelá mam 2 deti a muža... všetko sa da

belllinka
4. nov 2023

@klarolinne ty si stale nevedomujes, ze ona je 15-rocne dieta, problemove, sledovane socialkou? Fakt si myslis, ze sa zvladne starat o dieta?

maranco
4. nov 2023

@klarolinne * ktovie kto jej podáva info o tom že bude mať problémy z toho tehotenstva ohľadom zákona *
Žeby priateľ aby ho neuviedla ako otca "lebo ho zavrú" a tým má o "starosť" menej?
Po radovánkach nastupujú starosti a 19 ročný si chce ešte užívať slobodu a nie byť priviazaný pri svojom dieťati a starať sa o rodinu.

saxana000
4. nov 2023

Urcite otca priznaj aj uved nikdy nevies co sa stane a minimalne do 18rokov dietata bude povinny platit alimenty..ak ho nepriznas peniaze neuvidis..