icon

Môže byť panický strach dôvodom na neúčasť na lyžiarskom výcviku?

ivana154
22. dec 2023

Môj syn by mal ísť v januári na lyžiarsky . Už nepotrebujeme potvrdenie od lekára, stačí vyjadrenie rodiča. Môj syn má panický strach z lyžovania , takže ho nebudem nútiť na silu. Ale problém je , že škola poslala tlačivo, kde musím uviesť dôvod a názov choroby , prečo sa kurzu nezúčastní . Poraďte mi prosím . Je panický strach dôvod ? ..vopred ďakujem za odpoveď

stvura
Odpoveď bola odstránená
ivana154
autor
22. dec 2023

@summer23456 určite sa niečo dopláca, ale ja som to neriešila, keďže sme hneď na začiatku povedali,že nepôjde

ivana154
autor
22. dec 2023

@20erika07 od septembra sa potvrdenia od lekárov zrušili , pretože lekári boli zbytočne zatazovani. Teraz rozhoduje len rodič . Ale potom prečo chcú dôvod neúčasti nerozumiem .

kacena4
22. dec 2023

lyziarsky nie je povinny (na ZŠ) tiez mam 13 dieta a v ich triede ide 1/2 ziakov zvysok nie, ale ak maju na skole 3 hodiny telocviku mozu lyziarsky brat ako vyucovaciu hodinu a vtedy je kvazi "povinny" ty ako rodic mozes dieta ospravedlnit na tyzden a nechajte ho doma nemusi tam ist bude mat ospravedlnenku

pininka1
22. dec 2023

U nás povinný je, na všetkých školách kde deti chodili. Skôr by som riešila z čoho môže mať 13 ročný chlapec takú traumu z lyžovania.

loliki
22. dec 2023

@ivana154 Nie je to povinné. Možno škola je povinná zorganizovať, ak je dostatočný záujem. Žiadne tlačivo ani dôvody odo mňa nechceli. Moje dieťa ťiež nešlo, nemá záujem. Možno na strednej pôjde.

sendy1977
22. dec 2023

@summer23456 môj brat aj syn chodili na gymnázium kde im tiež tvrdili že je povinný ale oni nič nedoplácali. Škola mala na to vyčlenené peniaza z ZRPŠ, sponzorov.

luccija
22. dec 2023

@sendy1977 kedy to bolo pred koľkými rokmi?
My sme platili a nie málo dcéra 4 dni predtým ochorela na Covid peniaze nám vrátili na základe papiera od pediatricky učiteľka vybrala decembrový termín, lebo bol lacnejsie nebol sneh celý čas pršalo a vozili ich autobusom niekam ďaleko kde bol sneh polka deti ochorela a celý lyžiarsky dopadol fiaskom.To bola polka decembra do Vianoc boli chorí potom prázdniny decká pomaly po mesiaci v škole.

biela_sova
22. dec 2023

@ivana154 ani nemusis uvadzat dovod panicky strach. Staci, ze je to prilis rizikovy sport z pohladu Teba ako rosica a toto riziko podstupit nemienis. Prikazat sportovu aktivitu obnasajucu znacne riziko urazu nemlzu. Takiato ami vymahat platenie stovirk eur. Mam brnknut do skoly ja, aby sme si upresnili pojmy a dojmy s vedenim? Zvacsa, ked sa uz predstavim, obleje ich pot 😁😁 Napis mi do spravy, o ktoru skolu a rocnik sa jedna. Nebudem specifikovat ziaka.

medda_beda
22. dec 2023

@ivana154 Povinné? A keď na to raz človek nemá tak čo? Podľa mňa je to dobrovolné.

rebrambora
22. dec 2023

Okrem toho nemyslis, ze je to povinne. To akoze kazdy rodic dietata ma na zaplatenie lyziarskeho? Ved uz len to, ze sa to plati vylucuje to, ze je to povinne, ci?

hanelka1
23. dec 2023

@ivana154 lyžiarsky nie je povinný. Dôvod by som nevyplnila. Ak sa triedna učiteľka bude pýtať, tak by som jej povedala, že syn má obrovský strach z lyžovania, že preto ani vy ste nikdy nemohli ísť lyžovať.Že ak je potrebné lekárske potvrdenie,že im ho donesieš. A normálne u psychológa potom si pôjdeš pre razitko, keď už len o to razitko pojde 🙈

malicka1986
23. dec 2023

Ja by som chcela vidiet ten zakon ci co to je,ze to je povinne
Dcera min.rok nebola,nikdy na lyziach nestala a nemala o to ani zaujem,z 25deti islo 13 ,a nikto nic neriesil ,,,nepytali sa ani na dovod ,na papieri bolo iba suhlasim-nesuhlasim a bodka koniec amen cma

manzanillaa
23. dec 2023

Akurát nám syn 7mak na ZŠ doniesol papierik,na ktorom boli informácie k lyžiarskemu výcviku. Bolo tam súhlasím nesúhlasím, aby sa moje zúčastnilo.... čiže je to na dobrovoľnosti. Pripravili sme sa už min.rok nákupom výstroje v bazáre za celkom fajn peniaz, lyz.nohavice zo sekaca za pár eur. Pozriem mu ešte jedny a bundu, čo aj keď zničí,tak sa nezrutim ,no a pozitívum,že rodicia doplácajú 35eur..môj chce ísť,aby sa naučil. Ja som na športy antitalent, tak nech syn nie je ako ja. Celkovo sú dobrý kolektív, učiteľky aj škola výborná, viem,že dokážu vybaviť aj požičanie výstroje pre tých,ktorí nato nemajú a aj škola prispela,aby bol doplatok minimálny. Mam strach,či sa mu niečo nestane,lebo je občas ako šašo,ale to už je v rukách Božích si hovorím..

patus_2
23. dec 2023

@ivana154 lyžiarsky výcvik povinný nie je. Na tlačivo, kde je dôvod nemusíš písať diagnózu, len tam nápis, že syn nemá záujem. Ak bude učiteľ "namietať", slušne choď do školy a pýtaj si nariadenie, podľa ktorého je tento výcvik povinný. Nič také neexistuje. Ide o nejakú športovú školu/triedu?

evita2222
23. dec 2023

@ivana154 nie je to povinné

summer23456
23. dec 2023

@ivana154
No ja tiež rozmýšľam,ako sa z toho vykrutime. Podľa mňa je povinný v tom,aby to škola zorganizovala ale nie že sa dieťa musí zúčastniť. Moja dcéra tiež nepôjde. Držím palce. A keď tak kľudne ho naozaj ospravedln na týždeň,že je chorý,keď sa s nimi nedá normálne dohodnúť,tak musíš klamať.drzim palce. Ja dom tiež nebola a ani by vás nik nedonutil sa postaviť na lyže,snáď sa tam nemá ísť dieťa dobrovoľne dolamat alebo strapnovat

kristiii
23. dec 2023

@patus_2 aj keby šlo o športovú školu je to blbosť. Syn chodí na športovú a asi polovica deciek nebola.
@pininka1 škola im zabezpečuje výstroj, platí vleky, nakúpi im oblečenie aj všetko?

dadka1997
23. dec 2023

@ivana154 si za neho zodpovedna a ty za neho rozhoduješ... neverím, že je to povinne.. za mňa urcite nie a bez udania dovodu, ak bude nejaky problem na to si ty ako rodič, to ist riesit do skoly

patus_2
23. dec 2023

@kristiii viem, že ani na športových školách to nie je povinné, len rozmýšľam, prečo sú takí premotivovaní...

fepe5
23. dec 2023

@ivana154 myslím, že škola nemá ani právo požadovať názov choroby, pre ktorú sa lyžiarskeho nezúčastní, veď to spadá pod lekárske tajomstvo... zdravotné dôvody musa stacit

lucik194
23. dec 2023

tak aby ste mali predstavu, my doplacame tento rok na lyziarsky 210eur, skola nema ziadnych sponzorov

nie kazda rodina si moze dovolit dat dietatu 210 eur, plus ak nemaju lyze tak zaplatit požičovne...... plus vreckove...... takze 300 to bude urcite

milanemila
23. dec 2023

Nemyslim si, ze to je realne povinne a skola moze prikazovat, aby rodic dieta na lyziarsky poslal, zvlast ak sa nieco plati. Minimalne by som vyzadovala, nech mi objasnia na zaklade coho by to malo na ZS byt povinne 🤷🏼‍♀️
Ja by som vobec nerozvadzala synove zdravotne alebo nezdravotne dovody, proste sme sa tak rozhodli a hotovo.
Podla mna nacenili ten lyziarsky kurz, ucitelom to predpokladam platia deti, kedze su “v praci” a tak chcu, aby islo tych deti co najviac a ta cena bola nizsia (napr aj ked sa objednava autobus), lebo ak pojde 10 deti z 30, tak aj suma bude inde po rozpocitani nakladov a mozno by sa to zrusilo uplne.
Rovnako ak nejaka cast deti nepojde, predpokladam ze musia pre ne zabezpecit vyucovanie.

kristiii
23. dec 2023

@lucik194 veď toto. My sme tiež minulý rok doplácali 100, 50 požičanie výstroje, kopa peňazí za oblečenie, možno tiež pomaly aj do stovky a to sme kupovali len v Lidli a pod. Akože kto na to nemá, tak mu škola zaplatí, lebo je to povinné? Ale zas rozmýšľam, že niekto mi spomínal, že oni chodili len tak, že dochádzali každý deň, čiže sa neplatilo ubytovanie a tak, tak to možno vošlo do toho príspevku od štátu, či nejde o nejaký taký prípad @ivana154 ?

kingstonka
23. dec 2023

@stvura ja som len napísala, že u nás si deti môžu vybrať, či počas pobytu budú lyžovať, alebo lyžovať nebudú (nepotrebujú lyžiarsku vystroj), a počas pobytu sa môžu venovať turistike... túto možnosť dostali preto, ze idú do lacného strediska, kde pobyt na 5 dní stojí presne 150 eur(štátny prispevok) tak,aby deti, ktoré nechcú/nemozu/nemôžu si dovoliť, ísť lyžovať mohli príspevok využiť, a užijú si aspoň pobyt so spolužiakmi, ktorý ich nebude nič stať... myslím,že to dobre vymysleli... tí,čo idú lyžovať (lyžiarsky vycvik) doplácajú za výstroj a skipark. ... a nie je povinná ani jedna možnosť...

kivivi
23. dec 2023

@ivana154 1. Napisat presne diagnozu - to kde sme, to su udaje, co nemaju pravo od teba ziadat.
2. Bez ohladu na to, ci mate dost penazi ci nie, by som poslala skole zoznam - lyziarska bunda vel. taka a taka, oteplovaky, lyziarske rukavice, okuliare, prilba + lyz. vystroj, s tym ze prosis teda, aby ti to zabezpecili, ak je to povinne. Bundu, rukavice a oteplovaky idealne dvojmo. Uvidis, ako rychlo to prestane byt povinne.

letfenixa
23. dec 2023

@ivana154 LVVK povinný nie je a ty ako rodič nie si povinná škole uvádzať dôvod, prečo syn nejde.

pininka1
23. dec 2023

@kristiii co to s tým má spoločné??? Lyžiarsky dotuje stat, zbytok sa dopláca. Chodí sa tam raz za celé štúdium základnej školy, alebo strednej pokiaľ je sneh. Dieťa nemá doma oteplovacky?? Jedine co potencionálne treba požičať je výstroj. Dokonca aj rodicia ktorí majú hlbšie do vrecka nemali problém zaplatiť, lebo lyžiarsky nieje len o tom lyžovaní, ale aj o tom byt niekde so svojou triedou. Tu sa bavíme o tom, že dieťa má vraj traumu z lyžovania, nabudúce ked bude mať traumu zo školy, tiež ostane už navždy doma? To nieje sranda a slovo trauma nieje sranda, než ospravedlnenku, by som riešila prečo sa moje dieťa takto boji a ako mu pomôcť. Jedine co ich takto učíme je, že pri každom probléme je najľahšie utiecť, alebo si nájsť ospravedlnenku.

kristiii
23. dec 2023

@pininka1 kľud, ja som sa k traume nevyjadrovala ani nebudem. Normálne som sa ťa spýtala, či im škola toto všetko zabezpečí, resp. hľadá vždy také stredisko, aby sa cenovo vošli do tej štátnej dotácie aj so zapožičaním výstroja. Pretože to, že pre teba alebo pre mňa nie je problém ten lyžiarsky raz, resp. dvakrát za život dieťaťu doplatiť, neznamená, že nie sú rodiny, ktoré s tým problém majú. Prípadne môžu mať viac detí po sebe či dokonca dvojčatá a to už sú potom naozaj nemalé náklady. Ako som písala, my sme stovku doplácali len v škole plus výstroj najlacnejšia na okolí bola za 50. Už len toľko nevytiahne každý z vačku. Preto mi je záhadou ako to môže nejaká škola určiť ako povinné.

gabika99
23. dec 2023

Dcéra ide tiež v januári na lyžiarsky, ktorý nie je povinný. V živote nestala na lyžiach, ja sa bojím, dobre, že tam nebudem, ona sa teší. Ani nie tak na lyžovanie, ako na chatu a pobyt so spolužiakmi. Tak len dúfam, že jej to vyjde a bude sa mať super.
Syn nechce isto vôbec ec, alebo sa bojí len lyžovania?