Môže sociálka nariadiť ústavnú liečbu?

lucia2610
16. dec 2019

Dobry den.syn 12 rocny sa pobil mimo skoly.nic sa nestalo ziaden uraz len niekto si ich natocil na video a poslal riaditelke.dnes mi prisiel mail od ucitelky ze v skole boli policajti s kriminalky a ze syn bude vypocuty v mojej pritomnosti.strasne sa toho bojim.syn je adhd a stale neake problemy.sice nie s bikou ale vyrusuje na hodine atd.skola uz sa mi vyhrazala ze posle socialku.nicoho ineho sa nebojim iba toho ze socialka nariadi ustavne liecenie.syn chodi k psychiatricke a bere liekybatominex

oliva276
17. dec 2019

Nevidím dôvod tolerovať zvýšenú agresiu (kopance už zvýšenou agresiou sú) s argumentom, že dieťa má ADHD a je to teda ospravedlniteľné. Školu už zrejme prechádza trpezlivosť, ak by to bola jednorazová záležitosť, tak by to nik neriešil. Pohovor na polícii možno bude mať preventívny efekt a chalanov by asi bolo vhodné viesť k športu, nech si vybijú energiu.

sofia1
17. dec 2019

@lucia2610 ja stále nechápem prečo kriminálka bola v skole???Dcéra má tiež v triede bitkarov,ale nikdy krimin.nebola....vždy len školská psychologička.No ja by som hneď dala dieťa preč z tej školy.

lucia2610
autor
17. dec 2019

@alexandraalexandrova nedonutila ma skola aby isiel na pobyt ale ja som uz nevydrzala ten natlak zo strany skoly a staznosti ze syn sa na hodine nesustredi ze zabuda domace ulohy.atd tak ja s valastnej vole som sa dohodla s psychiatrickou ze ho tam dame.psychiatricka ze aspon ho postrasime a ja aspon budem mat papier ze aa snazim nieco robit a skola da pokoj.nedala stale ataky na mna.riaditelka sa na mna vrhla ze on tam bol kratko a ja jej na to ze tak asi lekari vedia ako dlho tam ma byt.tam mu nezistili nic okrem adhd nema nic a spraval sa tam slusne.riadotelka sa mi stale vyhraza socialkou ze nevodi u syna napravu.a vravim jej na tuto chorobu nie je tabletka a ked som jej povedala ze ja zavolam inspekciu skolstva tak stichla hned.tato bitka jej nahrala do karat

sofia1
17. dec 2019

@lucia2610 ale bitka bola mimo školy mimo vyučovania,nie???

pribinak
17. dec 2019

Ja nie sim si ista, ci fakt pride kriminálka. Myslim, ze pridu standartne službukonajúci policajti z najbližšieho okrsku
Preto som sa aj pytala ci sa niekomu nieco stalo, ci bolo niekomu ublížené, ze ma pridt kriminálka
Toto bude obyčajná policia
Spisu záznam, rodicia zaplatia poriadkovú pokutu a vybavené

lucia2610
autor
17. dec 2019

No ucitelka mi napisala ze kriminalka a ano bolo to mimo skoly.syn mi povedala ze s tymto dotycnym chalanom su kamarati isli spolu na ihrisko a prisli tam chalani starsi zo skoly.urobili kruh okolo nich a nechceli ich pustit kym aa nepobiju.aj v tom videu bolo vidno ze je to nutene.ten kamarat bol o hlavu nizsi od mojho syna a keby ho fakt syn chytil tak ho dolame.nepodporujem agresiu a syn dostal za to poriadny trest ale kriminalka???no si myslim ze je to prehnane

pribinak
17. dec 2019

@lucia2610 vsak si over, ci je to fakt kriminálka

mondolina
17. dec 2019

Kriminálka to môže riešiť kvôli ostatným deťom, ktoré ich nútili sa pobiť. Mohlo ísť o vyhrážanie, nie len o bitku.

lucia2610
autor
17. dec 2019

@lula313 urcite je to na nieco dobre aspon sa syn zlakne ale najviac sa bojim tej socialky.syn nezije v zlych podmienkach mame vsetko.do skoly chodi upraveny a ani nevymeskava vela.ale aj tak.teraz rano som sa s nim rozpravala a povedal mi ako to bolo.tak on isiel s tymto chalanom na hrisko su kamarati.tam uz boli starsi chalani zo skoly a neako sa to zvrhlo a zacali ich provokovat ze nemaju na to aby sa pobili.oni sa nechceli ale starsi urobili kruh a nabadali ich ku bitke tak nakoniec sa pobili. Chalani su kamarati a aj teraz bol moj syn u nich doma.toto musela podat skola rodicia urcite nie.nahralo im to do karat.ja syna nechcem ospravedlnovat urcite.dostal za to riadny trest.zakazala som mu na mesiac chodit von.zobrala som mu tel a aj playko.a samozrejme dohovor.ale aj tak si myslim ze je to prehnane s tou kriminalkou

stanulienkat
17. dec 2019

@mummy01 empaticku skolu si ma nájsť?? Čo je pre teba empatická škola? keby tebe niekto mlátil dieťa, robil zle , tiež by si bola taká empatická?

biba12
17. dec 2019

@lucia2610 Začala by som tým, že učiteľom evidentne dochádza trpezlivosť. Toto treba riešiť, ono ty ho tam na vyučovaní nevidíš. Môže veľa rozprávať, rušiť, vrtieť sa a taká učiteľka musí aj učiť. A on keď jej neustále narušuje ten proces a ona potom rieši len jeho, tak samozrejme, že je vytočená. Môj syn nemá túto diagnózu,ale pri testoch zrelosti neprešiel. Je augustový a psychologička mu doporučila nástup do školy o rok neskôr. A spomenula aj ADHD. Je živý, hravý. Tiež zabúda domáce úlohy, ale mám kamošku a každý deň jej volám, že toto a toto má zapísané, bolo niečo navyše? Príp. starší syn vybehne po vyučovaní do ich triedy a odfotí tabuľu. Dosť mi pomáha edupage, niektorí učitelia tam píšu d.ú. Učím sa s ním. Aj to čo má naspamäť. Učila som sa aj so starším, teraz je 6. už ho len preskúšam na písomky, inak si rieši veci sám. Ale je zodpovednejší a iný ako ten mladší, takže som upustila z toho aký by mal byť, ale riešim to aká je realita. Prvé dva roky mal učiteľku, ktorá mu akceptovala to, že ju hocikedy objal, že pokecali. Mala božskú trpezlivosť. Doteraz na ňu rád spomína. Včul sme vyfasovali takú, čo má tej trpezlivosti menej a v septembri boli problémy. Tak som za ňou zašla a poznámky ustali. Ale sem tam nejaký trest píše, včera 2 a pol strany, lebo veľa rozprával. Športuje 3x v týždni a 1 krát zápas, chodí na anj, unavujem ako sa dá. Sladkostí málo. Počítač pod dohľadom a žiadne dlhé hranie, lebo potom je jak z divých vajec. Nevie čo so sebou. To mám odskúšané. A zašla by som na Tvojom mieste za triednou a za riaditeľkou. Veď prešetrujú syna a Ty o tom nič nevieš. A čo rodičia toho druhého chlapca? Tiež by som komunikovala s nimi. Hádať kto to podal prečo....Ja by som nehádala, šla by som sa opýtať. A kľudne aj na políciu. Aby som mala jasno a dokázala sa zariadiť.

marlent
17. dec 2019

@lula313 vsade v kazdej triede bol nejaky bitkar nejaky roztrzity niejto kto bol tichy...chalani sa bijavali po skole mne to k tym deckam nejak patri....

sara07
17. dec 2019

@lucia2610 tak tu prepuštaciu spravu + kontakt na ošetrujuceho lekára si zober zo sebou, prípadne mu zavolaj či sa môžu na neho obratit, ak im vysvetlí že to nie je nutné, pomôže to a ani nebudu dávat návrh na liečbu
tiež si zober spravy od psychiatra, pripadne jej zavolaj čo sa stalo,aby si mala pred upsvar doklad, dôkaz že ano syn má lekarsku odbornu starostlivost aj berie lieky , spolupracuješ s lekárom atd to dost pomôže
ako od školy je to podraz špina riadna, pretože na školách su aj iné bitky a šikana len to sa zametie
zrejme sa škola chce hlavne zbavti synatora, ako toto je dost neštandartny spôsob aby ked sa nič nestalo len sa pobili volali sociálku , má toho viacej
tiež si zober papiere z cppš že má mat asistenta a zrejme ho nemá to je vina školy, keby ho mal mohli niektrým problémom sa vyhnut, tiež by menej vyrušoval atd
je integrovaný ????

sara07
17. dec 2019

@pribinak asi nemáš doma adhd dieta že ?
nečital si celé škola sa jej socialkou aj ustavom vyhraža

adhd dieta ked je pod tlakom robí chyby, je to porucha pozornosti, čiže nemusí správne porozumiet otázke, napr pri testoch potrebuje viac času lebo má rozptylenu pozornost, rieši jeden priklad ale čita už druhy a potom sa vrati a neurobí dobre ten prvy, učivo väčšinou ovladaju a väčšinou urobia chybu z nepozornosti alebo zle pochopenia ulohy pre rozptyl pozornosti
takže je toto na mieste, kto to má doma vie svoje, pre iných ano je to dieta spratek, odvliect preč ,rodič sa nevenuje a už to ide ,
deti su večne frustrované nikam nechodia, žiadna družina, večierky, vylučované vopred zo všetkého čo sa len da detto lyžiarsky plavecky atd a potom sa to nabaluje

sara07
17. dec 2019

@pribinak tvoj synovec kludne môže mat len poruchu pozornosti , robili špecialne testy na adhd, zrejme nie , lebo na sk sa moc nenosia, šlahne sa rovno adhd a je to, pritom vela deti ma len porucu pozornosti to je uplne lahšie ako adhd

sara07
17. dec 2019

@stanulienkat vieš kolkokrát su práve zbité tieto deti , dokopané do brucha a nič sa neurobí ,dostanu napomenutie a je to ide sa dalej , dieta ti pride domov s modrinami a do pohody, ospravedlnia sa a je to, ina škola,cha si myslíš že sa prethaju aby ti dieta s adhd zobrali ked nemaju asitenta

sara07
17. dec 2019

@lucia2610 napíš potom ako si dopadla
ešte si zober aj plán indviduálny či škola dodržuje všetko čo v nom je , ono je lahké zobrat prachy a nejak to prežijeme
ak vyrušuje má tam byt asistetn alebo uč má zmeniť štyl učenia aby to šlo, ked to ide v iných školách prečo by to nešlo inde, a velakrát tento iny štyl vyhovuje aj inym detom ako suche diktovanie poznámok , to by ste museli vidiet tie hodiny aby ste pochopili rozdiel

ked tam budete sediet máš právo vediet kto podal podnet,
ak škola tak rovna napíš stažnost riaditelka na nedodržiavanie integracie
pre syna je plus že urobil kruh okolo nich a nedovolili im odíst , zrejme to že to nahrali a poslali bol zámer doslova ,

stanulienkat
17. dec 2019

@marlent ano,patri to k deckam. Aj my sme sa pobili,pohadali. Ale autorka to riesi uz 6 rokov!!! Takze to nebudu nevinne detske vylomeninky.

lucia2610
autor
17. dec 2019

@sara07 tak toto je pravda.syn sice vzrastovo je vysoky a silny ale vela krat sa stalo ze ho zbili.v satni mu pichli pero do ruky.nic sa neriesilo.potom ho dokopali vonku do brucha nic sa neriesilo a asi tak 3 roky jeden chalan sa mu vyhrazal zbranou na ihrisku a potom nam strielal do okna.mali sme tri diery.aj som podala trestne.skola to ani neriesila aj ked som ju o tom informovala.ale ked urobi nieco moj syn uz sa to riesi.ja si syna nechcem zastavat je za kazdu chybu v skole potrestany

stanulienkat
17. dec 2019

@sara07 ja si nemyslim,ze sa skoly trhaju o takuto integraciu a ak mam byt uprimna,ani my rodicia. Mame totizto cest mat takeho chlapca v triede a na nervy je nielen ucitelka,ale aj deti a aj my rodicia. Denne trpneme,ktore dieta bude mat čest byt obet. Rodicia neriesia,ved syncel je zlaty a nech si poradi ucitelka- ta je tam vraj nato a je zato vraj platena. Takze iny je pohlad ukrivdeneho rodica a iny pohlad z druhej strany.

matabb73
17. dec 2019

Mne to príde riadne prehnané. Aj môj syn mal ADHD a sem tam sa pobil. Vzdy sme to riešili s triednou alebo výchovnou poradkiňou. Dokonca ani u riaditeľky sme neboli. V triede mali inych bitkárov, kde jeden spôsobil dokonca otras mozgu, ale keďže to bolo mimo školy, škola to vôbec neriešila. Ja by som sa bránila, lebo mi to príde, že ťa tá riaditeľka už šikanuje. Sťažovala by som sa na školskú inšpekciu a snažila sa čím skôr nájsť inú školu. Teraz je to náročné, ale väčšinou z toho v puberte vyrastú. Moj syn má teraz 20 a je z neho flegmatik, pritom v detstve to bolo klbko nervou. Jemu veľmi pomohli sedenia u psychologičky, keď mal 12 rokov. Chodili sme celé leto na autogénny tréning a po lete to bolo iné dieťa. Zrazu sa vedel sám upokojiť a prestal sa biť. Odporúčam ti to.

alexandraalexandrova
17. dec 2019

@lucia2610 ja by som nepovedala ze si to urobila dobrovolne. Skola velmi dobre vedela ze ked na teba bude dostatocne dlho tlacit, tak ta zlomi a syna das na liecenie...to nie je dobrovolne, to je psychicky natlak a to nie je ok. Dobrovolne by to bolo, keby ti to navrhli a dalej to uz neriesili, nechali by to na tebe a nieze ta budu dovtedy tlacit az to nevydrzis a urobis im po voli. Tato diagnoza sa neda vyliecit tabletkami, presne ako pises. Treba tam chapavy a citlivy pristup a tato skola taky zjavne nema. Ak prijali a integrovali dieta s adhd, tak mu maju zabezpecit aj vhodne podmienky. Ak to nedodrziavaju, tak bez vycitiek svedomia by som upovedomila skolsku inspekciu. Ty sa ich musis prestat byt a dat im najavo ze nie si nesvojpravna a tvoj syn ma nielen povinnosti ale aj prava. Skola sa nema co vyhrazat socialkou a socialka vas nema preco riesit, o dieta je postarane, dochadzku ma v poriadku, je ciste, nema zle vysledky, obcas sa pobije, ale ak to nie je nic vazne, tak ide len o to ze skole sa nechce tvojim s synom zaoberat a podla mna sa ho chcu zbavit, snazia sa vas vystvat aby ste odisli na druhu skolu...preto tie vyhrazky a manipulacia. Na tvojom mieste, synovi hladam inu skolu, taku kde sa tymto detom skutocne dokazu adekvatne venovat. A tuto skolu by som si podala cez inspekciu alebo kludne by som s tym sla aj do medii. Aby vedeli ze toto si nemozu dovolovat...

lucia2610
autor
17. dec 2019

@alexandraalexandrova ja som uz kontaktovala inspekciu.ked som pani vyrozpravala vsetko tak len pivedala boze mate to tazke aj vas syn a povedala ze podla zakona aby bolo vsetko spravne musim napisat najprv staznost riaditelke a potom to bude riesit inspekcia a mam jej zavolat.ono je aj v tom problem ze syna vobec nechcu pocuvat je im to jedno co on hovori.ked som povedala ucitelke a riaditelke ze ho v triede provokuju a vysmievaju sa tak to hned obratila na nieco ine.a ked som jej povedala ze som sa rozpravala so spoluziackou a ona mi potvrdila ze syn je hocikefy nepravom obvineny tak mi povedali ze co pocuvam dieta.proste neriesia ze preco sa to stalo ale uz dosledok.aj to ze k tejto bitke boli vyprovokovani obaja chalani to neriesia.a ano na tom pobyte nebol dobrovolne bol tam na natlak skoly uz som to nezvladla.mal tam byt 14 dni.po 10tich ho prepustili ze chalan je v poriadku.som myslela ze bude pokoj ked tam bol ze uspokojim skolu.no nie riaditelka po mne vystartovala ze akoze ho prepustili skor mal tam ostat.a ja jej na to ze ja si nemyslim ze vir lepsie ako lekari.a ona ze bude kontaktovat socialku.ja som jej len na to ze v ppriadku ked skola a rodic sa nevoe dohodnut a pomoc dietatu len po nom dupat tak nech kontaktuju socialku a ja budem inspekciu.v tom aa riadotelka uplne obratila a bola taka mila ze az.no museli zas niekde zautocit a tato bitka im prisla vhod

alexandraalexandrova
17. dec 2019

@lucia2610 tak musis utocit aj ty. Tu staznost napis este dnes a doporucene to riaditelke posli, ona je povinna sa k tomu vyjadrit do 30 dni. Kopiu si odloz. Napis tam vsetko co si napisala tu, ake nepravosti sa deju tvojmu synovi. Urcite sa nedaj! Ona sa vas chce zbavit, lenze to by jej nemalo len tak prejst. Ona bude stale hladat zamienky, az kym nedostane stopku. Takze staznost, inspekcia a dat jej najavo ze sa jej nebojis. Drzim palce!

lucia2610
autor
17. dec 2019

@alexandraalexandrova dakujem krasne za podporu.ja syna nebudem zastavat je to predsa cislo.aj doma ma prisnejsiu vychovu a davam mu hranice.ale je to moje dieta a ked vidim krivdu tak si ho zastanem

sara07
17. dec 2019

@lucia2610 no tak toto môžeš tiež vytiahnut , že na to ako sa k nemu správaju sa správa super , nevrazia, nemstí sa

sara07
17. dec 2019

@stanulienkat vieš len oni to dieta nemaju kam dat, škola nks je narvata, tam su deti čo tam nepatrie, ale do špec, v špec su plné lebo ani tam čast deti nepatrí mali by sa vzdelavat doma, niektoré robia pokroky ale je absolutne jasné že bude doma na invalidnom, že nie je šanca ho zamestnat
v triede kde je takyto chalan má byt asistentka, škola s vidinou väčšej dotacie naberie však sa nejak utrasie , prepláva
a zase uč má v rukách moc ked tam má jedno adhd dieta to dát, skus si prečitat knihu A okraje máš kde , kde sk učitel popisuje ako učil ako sa dá učit adhd dieta na sk , dá sa to len to dieta musi tak trocha zamesnat pri vyklade učiva, nediktovat sucho ale ist viac hrou
napr slovička ked sucho sa skušaju tak to aj tak vyzerá ale ked sa deti hraju hru obesenec máš vidiet ten klud a nevyrušovanie , je to len o tom ako to odprezentuje učitel a teda na hru obesenec nepotrebuje žiadnu pripravu
rodič adhd dietata trpi tiež vermi, do lesa do zaniest bez trestu nemôžeš, opatrovak nedostaneš ak by si chcela ho doma vzdelávat , čo ti iné ostane len sa tvarit že je to ok a prežijeme nejak, do špec školy ti ho nevezmu lebo má normo intelekt , tak kam do boha dat to dieta ??? asi tak
a ano som naštvana na školy že len pohabu prachy a skutek utek, taká interaktivna tabula s tou sa daju robit veci, atd

sara07
17. dec 2019

@stanulienkat poznám jednu triedu kde sa uči autista dieta, a zaujimavé že to uč dáva, niekde to ide a niekde nie
taký model napr ako maju v čechách
adhd deti na sj a mat , čit zvlášt kludne cely prvy stupen ak je ich menej v jednej triede + asistent, a na ostatné a vychovy v normálnej triede, krizove na pozornost su matika, sj, a čitanie tam je to tažšie nejak to dieta zaujat ale v nazvymeto adhd triede s 5 až 10 detmi sa to dá do pohody a spokojnost je všade, a prečo to nemôžu urobit aj na sk lebo sa štátnym školám nechce,, s rodičov sa urobí neschopakov čo ich nič nezaujima a s dietata spratka a je to vyriešené

namornicka
17. dec 2019

@lucia2610 keď už budete sedieť zoči voči riaditeľka a niekto z kriminálky, opýtaj sa v prvom rade kto tvoje dieťa nahral a trvaj na tom, aby ti povedali meno. Potom sa otoč na policajta s otázkou, či to nie je trestné nahrávať na video dieťa bez súhlasu rodiča a posúvať záznam ďalej. Že to budeš tiež žalovať. Uvidíš, debata sa bude hneď niesť v inom duchu.

lucia2610
autor
17. dec 2019

@namornicka no na to som tiez myslela ci to nie je trestne nahravat dieta a posuvat to dalej.ved pokial viem nahravka nie je dokaz a neobstoji to ani na sude.