icon

Môže učiteľ oznámkovať písomku z iného predmetu?

metjusaurus
4. nov 2024

V skratke, nepísal som písomku z ekonomiky, mali sme zastupovanú hodinu psychológie s učiteľkou ekonomiky a ona mi na tej hodine dala písať písomku. Písomku som nenapísal s odôvodnením, že hodinu ekonomiky nemáme tak z nej písomku písať nebudem. Učiteľka mi z písomky dala 5. Môže toto učiteľ spraviť ? Môže mi učiteľ udeliť písomku z iného predmetu ako toho, ktorý práve vyučuje ? Môže mi tu písomku oznámkovať ak som ju nenapísal ? Je to v jej právomoci alebo sa môžem isť stažovať ? Veď tá hodina psychológie nieje určená na písanie písomiek z iných predmetov, ale na preberanie jej učiva, prípadne písanie písomky z nej a nie na písanie písomky z ekonomiky, však ?

Strana
z5
evkatk
8. nov 2024

Triede zabezpečiť na určitej hodine odborné zastupovanie sa málokedy podarí. V danú hodinu by musel mať voľnú hodinu učiteľ s tou istou aprobáciou ako ten, čo chýbal. Zriedka to tak vyjde, preto zastupujú učitelia iných predmetov. Ak učiteľ je daný na predmet, ktorý nedokáže bez problémov odučiť, napr. dejepisár fyziku, chémiu,...doháňa svoje učivo, ak v tej triede učí aj svoj predmet. Neohlásená písomka ako prepadovka na suplovanej hodine je výnimočná ako dôsledok napr. provokácie, nevhodného správania sa, atď. na suplovanej hodine deckami, ktorí často takú hodinu berú ako voľno. No ak príde na zástup učiteľ, ktorý ich učí iný predmet, venovaniu sa svojmu predmetu menej škody narobí ako napr. telocvikár bez znalostí cuczích rečí na zastupovaní angličtiny. To, čo píše autorka sa môže stať, väčšinou je to vyprovokované, no legislatíva sa takýmto špecif. prípadom nezaoberá.

rybka1987
8. nov 2024

@barbie2023 nerozumiem, preco na hodine psychologie by mal pisat pisomku z ekonomiky. Naco su potom hodiny ekonomiky? Zastupujuca ucitelka mala s nimi preberat ucivo psychologie/dat pisomku zo psychologie. Ziak ma podla mna na 100% pravdu.

barbie2023
8. nov 2024

@rybka1987 ak ani po predošlých komentároch nerozumies tak to nemá zmysel s tebou rozoberať 🤷

evkatk
8. nov 2024

Písomku z ekonomiky, ak je potrebné písať náhradnú za jej nenapísanie s ostatnými aj tak musíš napísať a pripravený na ňu si mal byť už vtedy, keď sa pôvodne písala. V prípade dobrých vzťahov ste sa mali dohodnúť a aj pre teba by bolo lepšienáhradnú písomku písať počas vyučovania a nie po ňom a to v prípade, že zastupovanie bolo neodborné. Ak tá ekonómka odborne zastúpila psychologičku a prebrala z psychológie nové učivo, mohol by si mať výhrady. Pre teba by bolo veľkým problémom (osobným), ak si sa jej písaniu v pôvodnom termíne úmyselne vyhol a písomka. Porozmýšľaj, či tvoja nespokojnosť s jej písaním na psychológii je opodstatnená. Tak, ako karma aj písomka môže dobehnúť.

surama
8. nov 2024

@barbie2023 Necitala som celu diskusiu, presla som ocami len odpovede autora a nikde nevidim, aby pisal, ze sa vyhyba skole a vybera si predmety. Ved dovody, preco vtedy nebol v skole moze byt rozne. To ty si nikdy v zivote nechybala v skole? Ci o co tu ide? Ved uplne normalna vec, ze ked ziak chyba, tak pise pisomku na najblizsej hodine a najma, ked ju este bude pisat polovica triedy. Ziak ma z toho zbytocne problem a ucitelka si takto robi zle meno. No naco toto cele?

evkatk
8. nov 2024

Rybka nechápe, že takéto predmety sú na strednej škole a vyššie a nemôže ich odučiť hocikto, kto príde na zástup. Zastupovanie musí byť z dôvodu zabezpečenia bezpečnosti decák. Ak má byť efektívne a zastupuje učiteľ, ktorý v danej triede učí, viac toho urobí ak doplní niečo vo svojom predmete a nie v takom, ktorý neštudoval.
Je vždy vhodné, ak tú písomku napíše na hodine, na ktorej je voľnejšie ako na hod. ekonómie, na ktorej už chýbal. Kým on by písal, ostatní by preberali nové učivo, precvičovali ho a on akoby tam nebol, keď sa venoval písaniu. Náhradné písomky sa píšu po vyučovaní, na hodine má byť prítomný nielen telom, ale aj duchom. Polovica triedy vyzerá, že ju písať nebude, lebo iba on si mal z celej triedy písomku nahradiť. Išlo o triedu do ktorej chodil a písomku, ktorú trieda už písala.
A načo to celé? Aby odbremenila autora od popoludňajšieho písania písomky po vyučovaní, kedy je už unavený, možno aj hladný a možno má ešte iné povinnosti. Dať mu písať písomku v čase vyučovania, kedy sa preberá ďalšie učivo je neprípustné a učiteľka by mala vážne problémy, že žiakovi neumožnila sa venovať učivu, ktoré na hodine preberali, ale mu to zabránila tým, že mu dala písať písomku. Písať na suplovanej hodine bola by pre autora na najprijateľnejšia verzia. Veď na tú písomku mal byť pripravený už vtedy, keď náhodou chýbal a ak nie, mal si to hneď dobrať.

liv1
8. nov 2024

@evkatk ty si tu uz davas pekne ptakoviny prepac😁.
1. Ucitel by mal problem keby student dopisoval pisomku pri preberani noveho uciva? Kedy? Kde? Problem u koho? 😂
2. Nahradne pisomky sa pisu po vyucovani - na akej skole? Este som o tom nepocula, nikdy nikde.
3. Keby si citala komentare autora vies, ze tu pisomku na dalsej hodine ekonomie buduci tyzden, bude pisat druha polka triedy, ktora ju este nepisala…

katica06
8. nov 2024

@akje je toho veľa, v poslednom čase sa to rozmohlo aj u nás, triedny na to upozorňovali rodičov . Napr. v konkrétny deň chýba žiak iba na 4tej a 5tej hod. Na 1-3 aj 6-7bol. Pravidelne sa to opakuje

oblecenie99
9. nov 2024

Otázka: ak by bol ten iný predmet zastupovany tou konkrétnou učiteľkou až na ďalší deň, na ktorom by už bola aj druhá polka triedy z výletu, mohla by dať učiteľka písomku tej druhej polke na tom zastupovanom predmete, bez ohlásenia? (Lebo nie je vylúčené, že niektorí išli na ten výlet z dôvodu, aby sa vyhli písomke).
PS: vyjadrovanie autora mi napriek tomu, subjektívne, príde drzé. Ale nebola som tam, len sa zamýšľam.

lacibo
9. nov 2024

@metjusaurus som učitelka..ak zastupovala, mala oducit ucivo zo zastupovaného predmetu, to bezpochyby..ina vec je, ak si žiak, ktorý sa škole vyhýba a ona nemá od teba žiadne známky..tak mohla vyuzit tuto možnosť a oznámkovat ta..mozes sa voči tomu ohradiť a trvat na svojom..myslim ze je to celé nestandardne tato situácia, aby takto ucitelka reagovala a som presvedčená, ze to súvisí s tvojim správaním v škole..prepáč za úprimnosť

Strana
z5