Môže učiteľ oznámkovať písomku z iného predmetu?
V skratke, nepísal som písomku z ekonomiky, mali sme zastupovanú hodinu psychológie s učiteľkou ekonomiky a ona mi na tej hodine dala písať písomku. Písomku som nenapísal s odôvodnením, že hodinu ekonomiky nemáme tak z nej písomku písať nebudem. Učiteľka mi z písomky dala 5. Môže toto učiteľ spraviť ? Môže mi učiteľ udeliť písomku z iného predmetu ako toho, ktorý práve vyučuje ? Môže mi tu písomku oznámkovať ak som ju nenapísal ? Je to v jej právomoci alebo sa môžem isť stažovať ? Veď tá hodina psychológie nieje určená na písanie písomiek z iných predmetov, ale na preberanie jej učiva, prípadne písanie písomky z nej a nie na písanie písomky z ekonomiky, však ?
Ak to bola pisomka, ktoru uz ostatni pisali, ale ty nie, tak ano, moze ti ju dat dopisat hocikedy
CHÝBA mi tu dost podstatná informácia, či boli oba predmety v ten istý deň, napr. prvá hodina bola ekonomika,z ktorej si sa blicol a dalsia hodina bola psychologia, kde ta prekvapila rovnaka učiteľka.
Z tvojho správania citim dost vysoké ego, podla mna ak by si sa ucitelke hned na zaciatku ospravedlnil a poziadal ju, ci by ti vyhovela, ze by si písal pisomku spolu so zvyskom nepritomnej triedy v normalnom termine, nebol by problém.
ALE po tvojich slovach sa necudujem ako ucitelka reagovala.
My sme na skole bezne mavali aj neocakavane pisomky a nedovolili sme si odmietnut pisat.
Ak sa citis ukrivdeny, ze si v práve, mozes ist za riaditelkou a prekonzultovat s nou túto situáciu. No stojí ti prípadné zasadnutie za to?
Skús odlozit svoje ego, pripravit sa na buducotyzdnovy termin a poziadat na hodine, ci mozes pisomku pisat.
ALEBO LEN HRACH NA STENU HADZEME? A pojdes si svoju krivdu 😀
Ja by som to riešila a určite by pre mňa nebol ok takýto prístup.
Je úplne jedno akú má učiteľka osobnú sympatiu k žiakovi, aj to či chýba veľa alebo málo. Ak chýba extrémne veľa a nie je šanca aby si písomky napísal na hodine tak na to slúžia komisionálne skúšky. Takéto veci je vporiadku robiť iba v prípade ak sa žiak a učiteľka dopredu dohodnú.
Povedz rodičom nech zájdu za riaditeľkou, určite ti učiteľka známku bude musieť vymazať a dá ti písomku písať znova.
Žiak sa má správať slušne a s rešpektom k učiteľovi. To ale neznamená že učiteľ si môže dovoliť všetko a treba to tolerovať.
U nás nečakane písomky nemôžu byt. Takzvané päťminútovky áno. Ale regulérny test alebo veľká písomka nie. Podľa školského poriadku sa takéto väčšie písomky ohlasujú dosť dlho dopredu - Takze žiaci vedia presne kedy takáto písomka bude a učivo na test sa dáva týždeň pred pisomkou. Takze žiadne prekvapenie. Ak žiak v termíne chyba , musí si pisomku napísať v náhradnom termíne. Väčšinou si ho zavolajú z inej hodiny a píše …. Musí ju skratka napísať .
@metjusaurus áno môže, tak ako môže dať písomku bez toho, aby nám to vopred oznámil...
aspoň vieš ty aj učiteľ koľko toho vieš...
Necudujem sa preco je nasa spolocnost v takom stave, v akom je. Velmi ste zakerne. To aj v praci tak so sebou nechate zametat? Vyborne.
Ved uplne logicky, ze ak ziak nepise pisomku vtedy, ked sa pise, tak ju pise na najblizsej hodine toho predmetu a nie hocikedy, ked stretne tu ucitelku.
@surama a to je v poriadku,že evidentne sa škole vyhýba a chodí si len na predmety,ktoré sú pre neho pohodlné ?
@metjusaurus ale no, tak ta polovica triedy co nešla na výlet pisala tu písomku kedy? ... Ci si schválne nešiel na hodinu kedy ju pisali?
@barbie2023 Je úplne jedno prečo v daný deň chýbal
Normálne mu mala dať písomku o týždeň na hodine ekonomiky alebo mu dopredu oznámiť že písomku bude písať na hodine psychológie.
Komisionálne skúšky sú oficiálne riešenie pre učiteľku ak žiak veľa chýba a nemá šancu si napísať potrebné testy.
Je maximálne nefér aby mu dávala test na inej hodine bez toho aby mu to oznámila.
Keby toto spraví učiteľka môjmu dieťaťu určite idem do školy a riešim to.
Ak idem zastupovať na hodinu a predmet, ktorý neučim, nikdy žiakom nedávam písomku, či už z môjho predmetu alebo zastupovaneho. Nie je to fér voči žiakom, nemá to spoločne nič s tým, že sú v škole musia a byť nonstop pripravení. Je to o komunikácii so žiakmi.
Žiakov máme brať,ako spolupracovníkov, ako našich spoločných hráčov a pomstiť sa im cez písomku, nie je tá najlepšia cesta komunikácie.
Nehovorím o tom, že mi tam majú skákať po hlave,ale sú to pomaly dospelí ľudia, treba k nim tak aj pristupovať.
Ak je však predmet dlhodobo zastupovany existuje Edupage a v tom prípade by som ich na to upozornila vopred...ani mne by sa nepáčilo keby mi nabehla neohlásena komisia na hodinu a začala ma tam skúšať...
Ešte doplním, ak ide zámerne vyhýbanie sa predmetu (blicovanie), rieši sa to s vedením, oficiálne...
@tamitamitami no veď jasné, také ako ty by aj dýchali za dieťa. 🙄
@lindous 🤣 no tí museli mať nervy 🤣🤣🤣
@barbie2023 Normálna vec postaviť sa za svoje dieťa keď je to potrebné.
To že učiteľka má objektívny pocit že dieťa neprišlo na písomku zámerne nie je problém dieťaťa. Buď mu mala riadne oznámiť že bude písať na hodine psychológie alebo si to mala nechať na svoju hodinu.
Ak má dieťa veľa vymeškaných hodín a zámerne nechodí na písomky tak to môže učiteľka riešiť skúškami.
@tamitamitami lebo si myslíš,že komisionálne skúšky to je len tak. Nikto nemá nič iné na robote len skočiť na komisionalky kvôli deťom ,čo chodia poza školu a rodičia ich pritom kryju. Dakedy sa rodičia hanbili za záškoláctvo a lajdáctvo a teraz sa to ešte obranuje. Keby ten chlapec nevymýšľal tak nevypisuje na mk a ešte takým " tónom". Je to evidentne ,že sa ulieva a ešte chce z toho vyjsť ako ten,ktorému sa ukrivdilo.
Uc sa na dane pisomky ako mas a budes mat po probleme, aj keby ta zobudila uprostred noci, ked ste mali den predtým písomku a ty si na nej nebol tvoj problem, že si sa nedoucil. Aj keby si bol moj syn, veru by som neobranovala takuto lajdacinu ako tu poniektore.
"no veď jasné, také ako ty by aj dýchali za dieťa. 🙄"
@barbie2023 myslis, ze existuju rodicia, ktori sa zastavaju deti, ktore blicuju?
Spomenula som si na jednu spoluziacku, ktora mavala zaludocne problemy pred jednou hodinou. Bolo to kvoli ucitelke. Ja som mala ucitelku rada, stres som z nej sice mavala ale problem na hodinach som nemala. Bola velmi prisna ale vedela urobit aj srandu na hodine, aj sa s nami porozpravat, no vedela byt aj velmi drsna. a moja spoluziacka nebola ani zdaleka jedina, ktora z nej mavala stres. Len ona ho nevedela zniest.. Opakovane neprisla na pisomky, cize ucitelka ju nemala kedy skusat, a tak si ucitelka zavolala rodicov do skoly.
Ziadne nahananie po celej skole, kym v nej bola. Alebo pisanie pisomiek, ked zastupovala. Citis tam ten rozdiel v pristupe od ucitela?
Spolu prebrali jej neustale zameskavanie, rodicia aj ziacka sa jej zdoverili o strese z nej a ucitelka k nej zmenila pristup. Pocas hodiny bola prijemnejsia, hlavne na spoluziacku a ta opat chodila na hodiny a na pisomky. Absolutne nezmenila poziadavky na ucivo. Rovnako skusala, rovnako vyzadovala. Vysledkom bola spokojna ucitelka, spokojny ziak, spokojny rodicia. Takyto vzorec by mal fungovat. Akonahle nie je 1 z zychto clenov ok, niekto z trojice musi alebo by mal zmenit pristup. Moj priklad poukazal na ucitela, prikladov je vsak tisic aj na rodicov alebo ziakov o zmene pristupu.
Ja verim tomu, ze dietatu treba ukazat, ze povinnostiam sa nevyhne, verim tomu, ze nikto nie sme dokonaly a verim tomu, ze vsetko sa da vyriesit. A ak su k tomu potrebni rodicia, nech su. Rodicia a ucitelia maju spolupracovat. Nie si robit naprieky jeden druhemu.
Netreba hned vidiet za navstevou rodica skoly nadavanie ucitelke alebo dychanie za dieta.
@akje "myslis, ze existuju rodicia, ktori sa zastavaju deti, ktore blicuju?" Ooo veru áno 😆 a neverila by si koľkí... Vieš,ono je to vždy o egu. Že ich dieťa je to naj..a keď nie tak aspoň neukázať ,že on ako rodič to nemá pod kontrolou,že zlihal a pod... Proste je takých rodičov viac a viac. Žiaľ.
@barbie2023 fiha to fakt? 😳 ako to vyzera, ked rodic obhajuje blicujuce dieta? Akoze ked sa mu oznami, ze vase dieta nechodi do skoly. Co on na to?
Ja si to fakt neviem predstavit 😳
@akje no to tak celkom nefunguje. Skôr obhajovanie dieťaťa , výhovorky , hádzanie špiny na učiteľa a keď blicuje tak mu píše ospravedlnenky a rieši si to akože doma 🤷 dieťa sa vyhovára prečo nechodí samozrejme najčastejšie formou,že učiteľ je zlý alebo ho šikanuje alebo čo ja viem čo.. nevravím ,že to je vždy tak. Ale ozaj veľmi často.
Ja nehovorím ,že učitelia sú vždy tí najlepší. A najmä na strednej je veľa učiteľov zozbieraných " z ulice" , takí ktorí majú svoju profesiu a len dorobene dps a vnímajú pubertiakov ako dospelých , nezvládajú ich správanie a často sa môžu chovať aj veľmi dominantne. Ale žiaľ veľa prípadov je ,že tie deti ozaj neskutočne vymýšľajú a čím ďalej je to horšie. Doma IT doba tomu dosť pomáha.
@barbie2023 uz asi rozumiem. Cize rodicia vlastne sami podporuju to blicovanie pisanim ospravedlneniek, spravne som pochopila? No. To veru nikomu nepomoze. :/
@akje je veľa rodičov, ktorí obhajujú svoje dieťa aj keď sa priamo na pohovore v škole dozvedia, že blicuje. Zažila som rodiča, ktorý následne doma sfalšoval ospravedlnenia od lekárov a predložil ich v škole. To je ale extrémny prípad.
@basullinka mi skoro zabehlo 😂 rodic falsujuci ospravedlnenky? 🙈 to sa mi snad sniva 😂😂
@akje a keby si videla úroveň falzifikátu, to by Ti bolo len do smiechu. A do plaču zároveň.
@basullinka a to ste ako potom riesili? Akoze, ked toto urobi ziak, da sa to vykonzultovat s rodicom, co sa stalo. Aby sa s nim vazne porozpraval. Ale ked to urobi rodic? 🙈 to sa treba porozpravat so ziakom aby dohliadol na rodica? 😂 boze.. neviem, ako by som toto riesila 🙈 aspon sa rodic hanbil, ked ste to zistili? Ci to bola zufalost rodica, lebo si uvedmil, ze dieta bude mat problem, kedze stale vynechaval vyucovanie?
@basullinka @akje kamaratka pise ospravedlnenky dcere ked zaspi a miesto toho aby isla okamzite do skoly sa este 1.5 hodiny maluje. Samozrejme sa jej vzdy odvdaci "fantastickym" chovanim z ktoreho ma kamaratka hlavu v smutku 🤷♀️🤷♀️
@akje hodiny som neospravedlnila. Na začiatku bol veľký nátlak zo strany otca, že na to nemám právo. Tak tam som si už prizvala aj riaditeľku a mali sme dlhý pohovor. Potom prišli na rad osobne útoky a vyhrážky, takže sme už zvažovali aj políciu. Hodiny som nakoniec neospravedlnila aj napriek nátlaku, trvala som si na svojom, chalanisko mal podmienené vylúčenie (bola to SŠ). Otecko a aj chalanisko boli fakt z jedného cesta, vypečenci a veľmi arogantní. Ja som vtedy mala 25 rokov a vyslovene sa ma snažili zastrašovať, otecko mal neustále sexistické poznámky. Tam toho bolo viacej a dlhodobo.
Zmeškanu písomku musí byť žiak pripravený písať kedykoľvek, bežná prax...
@liv1 no tak to vies, ty si to mala z prvej ruky 😅 ako nazor si samozrejme povedat mozem pred ucitelom. Ale slusne a pristupom ze ucitel je ucitel a ja som ziacka. Ale odmietnut pisomku, tak to by som si nedovolila a mati by ma doma vyprasila. Ja mam k ucitelom uctu a vediem k tomu aj svoje dieta. Ale syn mal uplne mimo mladu ucitelku a taku megeru ktora ucila z jednej ucebnice a davala pisomku z inej - tak to som o nich s uctou doma nehovorila.

@metjusaurus ...no u nás na škole sú tiež takí špekulanti, že viac v škole nie sú ako sú. A áno pri niektorých žiakoch takýto postup máme, že píšu aj na zastupovaním predmete. Pri deťoch, ktoré sa pripravujú, chodia do skoly, ale z objektívnych dôvodov niekdy chýbajú, nie je učiteľ odkázaný dať im písomku hneď ako sa v škole objavia.