icon

Môžu vyhodiť žiaka s ospravedlnenkami?

18. jan 2024

Mám kamarátku mladšiu a ona chodí na hotelovú školu odbor kuchár 3.ročník. Veľakrát na praxi nebola kvôli chorobe keďže pri jedle nemôže byť chorá . Vždy mala všetko od doktora aj ospravedlnenku. Ale zástupca školy sa jej vyhráža že ju nahá prepadnúť ak bude takto "flakat" a keď tam raz prišla zo soplami lebo sa bála . Tak jej chceli nahať zaplatiť pokutu že kontaminuje jedlo . Môžu ju teda vyhodiť alebo nahat prepadnúť?? Keď má všetko od doktora a ešte k tomu ospravedlnene ??

Strana
z2
luliu
18. jan 2024

To nie je len o známkach, aj keď má veľa vymeškaných hodín, môžu ju nechať opakovať ročník a je úplne jedno, že má papier od lekára. Do školy nechodila, vymeškala veľa a môžu ju nechať opakovať. Je to tak na ZŠ aj SŠ

lukbe
18. jan 2024

Celkom dobre nechápem, ako môže opakovať ročník, ak píšeš, že má dobré známky a nemá ani trojku. Za to sa neprepadava. Mala by robiť komisionalne skúšky, aj keď ako je to pri praktických predmetoch, neviem. A je jedno, že už má 18, tieto zásadne veci by sa mali riešiť aj s rodičmi.

melanta
18. jan 2024

@lukbe to nie sú praktické predmety, to je prax. Prax v kuchyni, ktorá sa nedá nijak nahradiť. Teraz trochu ustrelím, ale to je akoby medik nemusel chodiť do nemocnice na prax a mohol sa stať lekárom. Alebo keby kaderníčka nemusela chodiť na prax a stala sa kaderníčkou len z teórie. Takže áno, ak neabsolvuje minimálne stanovené % praxe, nemôže ísť do ďalšieho ročníka. Sú odbory, kde proste prax musí byť v určitom rozsahu absolvovaná, inak nemôže ísť študent ďalej.

saxana000
18. jan 2024

Za.prax jej neda robit komisionalne..prax.nie je predmet.moze ju dat na letnu suvislu pretoze.ak nesplni pocet hodin praxe.nemusi byt pripustena k zaverecnym skuskam hoci by bola jednotkarka ta prax ma svoj vyznam.

luccija
18. jan 2024

Už, keď tam je 3 rok nech to dokonči mohla prestupit po prvom ročníku, keď ju škola nebaví

lukbe
18. jan 2024

@melanta ved áno, prax som myslela, neviem, ako to chodí na týchto školách, píšem o skúsenostiach z gymnázia.

keksik83
21. jan 2024

Pracujem v škole, aj naši študenti majú prax, mame aj duálne vzdelávanie. Prax je riadny predmet. Riadne sa znamkuje a robia sa z neho aj (ak je treba) komisionalne skúšky. Naši žiaci musia mat absolvovanú prax v stanovenom počte hodín. Ak z akéhokoľvek dôvodu chýbajú, prax si nahrádzajú v čase svojho voľna. Neexistuje, aby dostali výučný list, urobili praktickú časť maturity bez praxe v plnom rozsahu. Niektorí si hodiny dorábaju aj v lete. Jedna vec sú známky, druhá dochádzka. Ja napr. učím teoreticky predmet, ak žiak vypočítavo príde vždy iba napísať testy a inak bude chýbať, mám mu v pohode uzatvoriť jednotku (podľa testov)? Ako k tomu príde žiak, ktorý chodí na všetky hodiny? U nás je aj pri takýchto predmetoch stanovené presne percento účasti žiaka na hodinách. Nechodí? Potom ho čaká preskúšanie.

keksik83
21. jan 2024

@saxana000 prax práveže predmet je

Strana
z2