Môžu vyhodiť žiaka s ospravedlnenkami?
Mám kamarátku mladšiu a ona chodí na hotelovú školu odbor kuchár 3.ročník. Veľakrát na praxi nebola kvôli chorobe keďže pri jedle nemôže byť chorá . Vždy mala všetko od doktora aj ospravedlnenku. Ale zástupca školy sa jej vyhráža že ju nahá prepadnúť ak bude takto "flakat" a keď tam raz prišla zo soplami lebo sa bála . Tak jej chceli nahať zaplatiť pokutu že kontaminuje jedlo . Môžu ju teda vyhodiť alebo nahat prepadnúť?? Keď má všetko od doktora a ešte k tomu ospravedlnene ??
Celkom dobre nechápem, ako môže opakovať ročník, ak píšeš, že má dobré známky a nemá ani trojku. Za to sa neprepadava. Mala by robiť komisionalne skúšky, aj keď ako je to pri praktických predmetoch, neviem. A je jedno, že už má 18, tieto zásadne veci by sa mali riešiť aj s rodičmi.
@lukbe to nie sú praktické predmety, to je prax. Prax v kuchyni, ktorá sa nedá nijak nahradiť. Teraz trochu ustrelím, ale to je akoby medik nemusel chodiť do nemocnice na prax a mohol sa stať lekárom. Alebo keby kaderníčka nemusela chodiť na prax a stala sa kaderníčkou len z teórie. Takže áno, ak neabsolvuje minimálne stanovené % praxe, nemôže ísť do ďalšieho ročníka. Sú odbory, kde proste prax musí byť v určitom rozsahu absolvovaná, inak nemôže ísť študent ďalej.
Za.prax jej neda robit komisionalne..prax.nie je predmet.moze ju dat na letnu suvislu pretoze.ak nesplni pocet hodin praxe.nemusi byt pripustena k zaverecnym skuskam hoci by bola jednotkarka ta prax ma svoj vyznam.
Už, keď tam je 3 rok nech to dokonči mohla prestupit po prvom ročníku, keď ju škola nebaví
Pracujem v škole, aj naši študenti majú prax, mame aj duálne vzdelávanie. Prax je riadny predmet. Riadne sa znamkuje a robia sa z neho aj (ak je treba) komisionalne skúšky. Naši žiaci musia mat absolvovanú prax v stanovenom počte hodín. Ak z akéhokoľvek dôvodu chýbajú, prax si nahrádzajú v čase svojho voľna. Neexistuje, aby dostali výučný list, urobili praktickú časť maturity bez praxe v plnom rozsahu. Niektorí si hodiny dorábaju aj v lete. Jedna vec sú známky, druhá dochádzka. Ja napr. učím teoreticky predmet, ak žiak vypočítavo príde vždy iba napísať testy a inak bude chýbať, mám mu v pohode uzatvoriť jednotku (podľa testov)? Ako k tomu príde žiak, ktorý chodí na všetky hodiny? U nás je aj pri takýchto predmetoch stanovené presne percento účasti žiaka na hodinách. Nechodí? Potom ho čaká preskúšanie.

To nie je len o známkach, aj keď má veľa vymeškaných hodín, môžu ju nechať opakovať ročník a je úplne jedno, že má papier od lekára. Do školy nechodila, vymeškala veľa a môžu ju nechať opakovať. Je to tak na ZŠ aj SŠ