icon

Myslím si, že môj 13-ročný syn je gay

stevkamur33
16. jún 2023

Ahojte mamičky!
Potrebujem Vašu radu.
Mám syna (13). Poslednou dobou bol utiahnutý, s nikým sa nerozprával. Ja už som rozmýšľala aj nad psychológom, veľmi mi na ňom záleží. Pred mesiacom im do triedy prišiel nový žiak. Skamarátili sa. Začal k nám chodiť na návštevy, chodili spolu von - robili veci, ktoré asi každý tínedžer robí, či?
Odvtedy bol veselší, začal sa opäť s nami rozprávať a on žiaril, pohľad, ktorý je nezabudnuteľný pre mamu. No lenže môj muž dosť rýchlo súdi ľudí a povedal mi, že vraj mu na tom jeho kamarátovi niečo nesedí, že vraj je teplý. Chcel sa na to spýtať syna, no ja som ho zastavila, však aj keby bol je to jeho vec. No, lenže on mi začal vtĺkať do hlavy, že pokiaľ niekto taký bude okolo nášho syna tak ho nakazí. Nikdy som ho nepočula takto rozprávať, takže som s ním mala dlhý rozhovor o tom či je homosexualita taká zlá. Dospel k názoru, že ani moc nie. No po týždni sme na to obi dvaja zabudli. A ja prídem domov z roboty (manžel počas toho odišiel na služobku, doma bol len syn) a počujem divné zvuky z jeho izby. Nemal zatvorené tak som tam vošla a oni na sebe akože boli oblečení ani na posteli neboli a povedali mi, že vraj sa bili. No ja neviem, počas týchto dní som sa rozhodla zistiť viac takže som teda začala sledovať malé detaily a možno blúznim ale zdá sa mi, že pár krát sa držali aj za ruky.
S manželom sa o tomto nemôžem rozprávať bojím sa znovu otvoriť túto tému a syna nechcem tlačiť aby mi to povedal, veď možno to ani pravda nie je, tak som sa obrátila na vás. Čo mám robiť?

terry2003
16. jún 2023

@stevkamur33 za prve homosexualita nie je infekčná.
Pokiaľ je váš syn homosexuál tak to proste musíte iba prijať, pretože to nezmeníte.
A možno ani nie je homosexuál, možno je hetero, a možno bisexuál.

kaktusik007
16. jún 2023

@stevkamur33 ak mas takehoto chlapa - preco si s nim? sanca, ze dieta sa narodi s naklonnostou k rovnakemu pohlaviu je 4%... to ta nenapadlo riesit s nim ked ste deti plodili ze a co ak by nase deti boli taketo???

hariet
16. jún 2023

@stevkamur33 ty si najlepsie poznas muza a pozna ho aj tvoj syn. Ja by som s nim mala rozhovor, ale teda ocividne ho treba dovzdelat na temu homosexualita, ak naozaj veri tomu, ze je to nieco, cim sa da nakazit.

stevkamur33
autor
16. jún 2023

@kaktusik007 fuhaaa veru my sme boli šťastne zamilovaný a tak sme sa vrhli do nápadu mať deti o tom sme ani nerozmýšľali, nuž ja som nemohla veľmi dlho otehotnieť a po pár mesiacoch manžel začal byť divný, chvíľu na to som otehotnela

kaktusik007
16. jún 2023

@stevkamur33 lebo toto je dost zasadny zivotny postoj. Aspon teda pre mna, uz som s jednym nadejnym skoncila pre jeho nazory na homosexualitu. A s ex, otcom mojich deti, som sa na tuto temu rozpravala este pred tym ako som s nim vobec prvy krat spala.

stevkamur33
autor
16. jún 2023

@kaktusik007 naozaj?? To o tých zákonoch som nevedela, dá sa to aj niekde nájsť?

liv1
16. jún 2023

@kaktusik007 pre pana to odkial mas tieto “zarucene” info. V zivote som nepocula rozdiel v zakone “hetero ci homo”, sexualny styk ako taky nie je povoleny detom v 14, ale az (za mna prilis skoro) od 15. https://www.noviny.sk/krimi/105440-hranica-povo...

nikpa
16. jún 2023

@stevkamur33 synovi by si mala povedať, že stojíš pri ňom a moze sa na teba spoľahnúť aj v prípade, že sa mu budú páčiť chlapci. Normálne sa s ním otvorene porozprávať. Ale nie štýlom, že budeš chcieť od neho odpoveď či je gay alebo nie, s ničím na neho netlačit, len ho proste uistiť, že si tu vždy pre neho ... A časom príde aj sám aby sa ti zdôveril.

svetlonos
16. jún 2023

@maty112
ty sa prosim ta preber zo svojho ruzoveho oblacika a prcitaj si studie a nieco o genetike. Kecas tu o veciach, o ktorych zjavne nemas ani predstavu, len predpotopne zastatale zmyslanie.
A jeby nahodou - Boha do toho netahaj, o nom tiez vies velke prd, kedze si s nim na caj nechodila a poznas ho max tak z Biblie. Acta he samozrejme "najpravdivejsia" 🤪

kaktusik007
16. jún 2023

@stevkamur33
@liv1 beriem spat, som uz evidentne stara korytnacka a vekova hranica bola zrusena.

ale nasla som velkom fajn literaturu ;) pri tom googleni o veku ;) http://odz.sk/wp-content/uploads/335.pdf

konikmodry111
16. jún 2023

@stevkamur33 Takze vôbec nemusí znamenať že chlapec je gay a kebyže aj ním bol, tak si hádam tvoj muž nemyslí že je to nejaka nakazliva choroba 🤦🏼‍♀️

mondolina
16. jún 2023

@kaktusik007
tú somarinu o tých zákonoch zmaž🙈
ináč súhlasím.

svetlonos
16. jún 2023

@stevkamur33
ja by skor riesila muza. Povedala by som mu aby si pokojne predstavil, co keby nas syn homosexual je. Chcela by som od neho nechc sa nad tou temou zamysli, sere na okolie kto si co pomysli!
A chalana by som nechala este chvilu v klude a mozno sa aj poradila s psychologyckou, ktora riesi taketo pripady. A teda ako pristupovať k synovi, ci kedy a ako s nim komunikovat, hlavne ked si este nie si ista.
Robila som operku v DE a ten chlapec (dnes uz dospely muz) gey je. Tam boli nejake naznaky uz od mala. Ale on sam si to zacal uvedomovat medzi tym 13-16 tym rokom. Rodicia to tusili. Tam to je brane normalnejsie ako na SK. Chalan vedel, ze nieco take existuje ake nikto mu ty cielenie mozog nevymyval. Je uz dlhe roky vo vztahu, dokonca sa chcu brat.
Ak by sa to potvrdilo, riesila by som s nim skor krajinu, v ktorej by chcel casom zit. Lebo naco si to komplikovat pri vacsinovom SK zmyslani na tuto tematiku.
Aj ty si v sebe urob "poroadok" a zaujmy jasny postoj. Bude to potom pre teba aj syna jednoduchsie.
Bohuzial mam aj v rodine ludi, ktori fajt debilne zmyslaju. Bol to snad az do 20tich rokov aj moj pripad. Dnes ked pocujem niektore hlasky, rodina nerodina, zatriasla by som nimi, az sa im to v hlave riadne uprace. A zrovna v tej rodine mam ja podozrenie, ze jedno z deti tam ten nabeh ma 😂.
To by snad muselo aj emigrovat, bo ani mama ani otec by nejake pochopenie nemali. Isto by mu hovorili, ze sa na to len hra.

bennn
16. jún 2023

Myslím, že to záleží na tom, aký názor na to majú rodičia. Čiže vy. Ak ste otvorená rodina realite doby a nie zaostalé konzervy ktoré chcú mať nalinajkovaný život podľa 2000 rokov starej sektárskej knihy, ktorá ani nesnívala o niečom ako je parný valec, bicykel, auto, alebo že môžeš komunikovať s niekym 500km vzdialeným, alebo na druhej strane planéty, alebo s ním hrať hru v reálnom čase alebo že sa bude lietať do vesmíru a na mesiac... ale to som odbočil...

Nemusíš to riešiť... on si tým prejde, vôbec to nemusíš riešiť akej je orientácie, správaj sa normálne ako zodpovedný rodič. Manžel ak má nejakú nenávisť voči tomu, že by niekto mohol mať rád bytosti nie opačného pohlavia, tak by sa s tým mal zrovnať, alebo to aspoň ignorovať sám pre seba aby nebol za kk7a pred synom a pred ostatnými. Tak ako dokážu ľudia chodiť do roboty, ktorú nemajú radi a menili by ju, ale si zvykli a nie je na výber veľmi, tak ako musia robiť činnosti, ktoré by radšej nerobili, tak môžu akceptovať aj toto. Na druhej strane, ak je niekto silno proti tomu, a bude považovať za nutné to synovi dávať najavo, môže to viesť až k rozkolu v rodine a nutnosti sa odsťahovať a rozviesť.

vanilkovazmrzka
17. jún 2023

Je to este dieta, nechajte ho tak. Su kamosi, a ked z toho casom bude nieco viac, tak to prijmete. Ked je syn stastny, nechajte ho byt stastnym.

mjk40
17. jún 2023

Vzhľadom na to, že má iba 13 ešte to nemusí nič znamenať, i keď mať syna pupuša žiadneho rodiča nepoteší. Držím palce, aby bol normálny.

javiemneviem
17. jún 2023

@stevkamur33 myslím si, že posledné, čo pubertiak potrebuje je, aby ho mama riešila a otvárala s ním témy, o ktorých spolu nie si zvyknutí komunikovať. Čo namiesto toho zvoliť taktiku - vždy ta budeme ľúbiť. Nech sa deje, čo sa deje. Som rada, že máš kamosa, vidím, že si ožil. Teší ma, keď ta vidím spokojneho, aj ja som spokojnejšia. Keď nie ste na tieto témy doma zvyknutí, sem tam ich so synom otvoriť. Možno keď uvidíte niekoho v meste a podobne. Osobne som neznasala, keď sa mi naši plietli do života a vecne sa pýtali na chlapcov. Nakoniec som im predstavila až manžela. Zaťala som sa a povedala si, že jediný chlap ktorého domov prinesiem bude otec mojich deti…. Spracuj ale manžela. Ak by to bola pravda, že je syn gej, manzel mu môže svojim postojom ublížiť najviac. Predsa len je to blízky človek, pre dieťa asi najbližší a synovi bude na jeho názore záležať a môže ho ovplyvniť na celý život. Žijeme v 21. storočí, treba otvoriť myseľ a srdce. Je predsa jedno, s kým nase deti budú, pokiaľ si ich ich partnerky a partneri budú vážiť, ctiť a ľúbiť.

milanemila
17. jún 2023

@stevkamur33 synovi by som povedala, ze ho lubim a som rada, ze si nasiel kamarata s kt si rozumie. Vobec by som neotvarala este explicitne temu orientacie, mozno je gay a mozno nie a zrejme ani sam nevie a ma v tom este zmatok, podvedome citi, ze mozno nie je “normalny”.
Popracuj skor na postojoch manzela 🤷🏼‍♀️ ak vas syn gay nie je, tak aj keby ten druhy chlapec bol, tak z toho vasho sa “zazrakom” nestane tiez gay 🙈

savoya
17. jún 2023

Povedat manzelovi pravdu!

mircalla
17. jún 2023

Ja dost mozne, ze syn gay je. Asi by som sa ho nejako citlivo narovinu opytala, ci sa mu pacia chlapci. Podla mna asi potrebuje podporu a porozumenie, ako to dusi v sebe. V 13 rokoch to uz vie ci tusi.
Zial nazory tvojho manzela su ozaj stredoveke a suhlasim s @viestta Nie cudni ludia v robote, ale cudne nazory v jeho hlave. Syn to bude mat tazke, musis popracovat na manzelovi, ale takito zadubeni ludia....no tazko pochopia, ze to nie je infekcne ani ze je to jeho vina atd
PS: Je manzel veriaci? Vacsinou silno veriaci ludia maju taketo nazory (dufam, ze nie vsetci)

ruxandra
17. jún 2023

Ja by som to este neriesila, je prilis mlady na to, aby si bol isty, ci je ci nie je gay. Ak nie je gay, si si vedoma ako velmi mu ublizi, ze si to jeho mama mysli? Proste v tomto veku deti tak blbnu, mozno ani on sa nevie a este sa hlada, a mozno je len velmi stastny z toho, ze ma konecne kamosa, kedze pises, ze dovtedy ziadneho nemal.
Jedine, co by som s nim poriesila je, aby vedel, ze sa na teba moze vo vsetkom spolahnut a ze sa ti moze s hocicim zdoverit, ale isto by som ho priamo este nekonfrontovala, ja myslim, ze je na to este cas..
Skor by som sa porozpravala s muzom, aby trochu zjemnil tie jeho blbe nazory, aby mozno aj syn casom videl, ze vo vas ma oporu a priznal sa vam, ak by to tak bolo…

mircalla
17. jún 2023

@ruxandra Nemyslim, ze deti takto blbnu. Moj syn teda nie, rovnaky vek. Intuicia matky byva vacsinou spravna.
Preco by mu malo ublizit, ze si mama mysli, ze je gay? Vsak to nie je hanba. Treba sa velmi citlivo porozpravat. Nemusi mu rovno povedat, ze si to mysli, ale zvolit vhodnu komunikaciu
Syn bude mat 13 v july, vidim, ze sa mu pacia baby (platonicky). Pre istotu som sa ho narovinu spytala a vysvetlila mu, ze keby sa mu aj nepacili baby, ze to nie je nic zle.

vanessad15
17. jún 2023

@stevkamur33 Ja mám taký pocit, že v dnešnej dobe sa dosť zabúda aj na pojem ✨BISEXUALITA✨ môžu sa mu páčiť aj chalani aj baby. A možno vôbec ani gay nie je, a až príliš ho sleduješ. Možno si to ty už vsugeruvávaš, a potom zbytočne prepadáš stresu. Píšeš, že má chlapec 13 rokov. To je vek kedy môže mať dieťa napríklad problémy v škole, súdim na základe toho, že si napísala, že od doby kedy k nim do triedy prišiel nový spolužiak tak sa tvoj syn začal tešiť. Možno je len rád, že má v triede kamaráta s ktorým môže chodiť aj von. Nehroť to a manželovi nič nehovor. Deti sa v tomto veku ešte hľadajú. Zbytočne naňho nevyvíjaj žiaden nátlak pretože sa veľmi ľahko môže stať, že sa chlapec zľakne, utiahne do seba a už ti nikdy nič nepovie. A aj keby NÁHODOU gay bol, tak sa nič nedeje, žijeme predsa v 21. storočí🙏

ruxandra
17. jún 2023

@mircalla samozrejme, ze to nie je hanba, ja to tiez tak vnimam, avsak nie vsetci to tak beru, bohuzial, nevieme akych ma spoluziakov, v akom koletive sa nachadza a ci to ine deti nahlas neodsudzuju a pod. Ked je proti tomu jeho otec, mozu byt aj ini..
Suhlasim s tym, ze na to treba ist citlivo, hlavne mu treba vysvetlit, ze nech sa deje cokolvek, bude stat pri nom. Stale vsak treba brat do uvahy aj moznost, ze gay nie je a priama konfrontacia by mu mohla pokazit toto jeho jedine kamaratstvo a to asi nikto nechce.
Nevieme, ci je to jej intuicia, alebo ci jej to len nevsugeroval jeho otec tymi hlupymi poznamkami 😔

lenkakravcova
17. jún 2023

@hariet áno ako, ide Lgbt Pride.. Treba urobiť reklamu. Profil založený 06/2023.

Ono je to kus otravné robiť si kampaň takýmto spôsobom. A potom ze prečo to ľuďom vadí..

Ak by toto bolo reálne, tak sa syna na rovinu opýtaš a neriešiš mamičky na MK a sprostosti. A s mužom by si sa rozprávala tiež. Je xy článkov, názorov a kadecoho o tom.
Ja tejto téme nejako neverím..

sense
17. jún 2023

T ze mame susedy lesbičky, aj v práci mám pár gayov tak hoci mám. Mladšiu dcéru ako tvoj syn, na túto tému sme sa bavili a moja dcéra vie veľmi dobre ze ju budem. Ľúbiť vždy takú aká je. A ze sa na mňa môže kedykoľvek obrátiť

jana_eyre_2
17. jún 2023

@kaktusik007 tak v tých vekoch ktoré uvádzas sa mýliš.. u nás je hranica 15rokov a vôbec sa nerieši homosexuálna, alebo heterosexuálna skúsenosť. Jadnoducho sexuálna skúsenosť pod 15rokov je trestná a určite sa nerobia rozdiely..

kaktusik007
17. jún 2023

@mondolina uz som pisala, som stara korytnacka... ked som bola mlada - tie zakony ale realne fakt platili 🙂

kristiii
17. jún 2023

@stevkamur33 nie celkom chápem, ako sa ti mohlo zdať a to hneď niekoľkokrát, že sa držali za ruky. Tak buď sa držali alebo nie. Ak áno, asi na tom niečo bude, lebo 13- roční chalani sa za ruky bežne určite nedržia. A na teba ako pôsobí ten druhý chlapec? Lebo na niektorých je to naozaj vidieť, že sú taki "ženskejší", v tom môže mať tvoj muž pravdu. Ale inak sa k nemu a k jeho názorom radšej nevyjadrujem. Na tvojom mieste by som to asi zatiaľ nejak neriešila, skôr pozorovala, a keď si budeš viacmenej istá (čo sa možno nikdy nestane a zistíš, že to bola blbosť), tak by som túto tému nejak opatrne otvorila. A dovtedy si porieš chlapa, lebo ak by sa to raz naozaj potvrdilo, bude to mať chalan pri tatkovi s takýmito názormi riadne ťažké.

mircalla
17. jún 2023

@kristiii S tym suhlasim, ze 13rocni chalani sa za ruky bezne nedrzia. Podla mna naznaky tam su a preto by som sa s malym porozpravala. A samozrejme poriesila chlapa, ale to sa podla mna nepodari. Zadubenec ostane zadubencom, je tu takych viac @maty112 a este aj 5 likov dostala
To mas ako dezolat navzdy ostane dezolatom, konspirator konspiratorom, tam chyba mozgova kapacita