Na akú strednú školu chodia vaše deti?
Dobrý deň, na akú školu chodia vaše deti a ste spokojní? Hľadám strednú školu pre syna, ktorý je od prvého ročníka čistý jednotkár, chodí do nadanej triedy. Ako samozrejmosť som brala to, že pôjde na gympeľ a potom VŠ. Ale...môj pubertiak nechce o gympli ani počuť....rád by sa už na strednej pripravoval v niečom, čo bude potom študovať na vysokej. Celkom by ho zaujímali financie, marketing, manažment PR, IT pod... hľadám teda strednú školu s takýmto zameraním....ALE takú, ktorá je naozaj na úrovni. My sme z malého mestečka na juhu Slovenska a nemám prehľad a prestížnych stredných školách, myslím tým takých ,ktoré si vyberajú svojich študentov, dostanú sa tam naozaj len jednotkári max dvojkári a neberú tam takých, ktorých už nikde inde nevzali. Verím, že ma chápete, nechcem sa nikoho dotknúť. Ak o takej strednej viete poraďte mi prosím. Ďakujem veľmi pekne.
@dskjhfdlkdjhl ok, dakujem za odpoved, no stale sa riesi len matematika. Vies aj porovnat ako si gymnazisti vedu na odbornych predmetoch?
@dskjhfdlkdjhl mas pravdu s tou praxou, aj ja som si teraz spomenula, ze sme mali prax... uplne som na to zabudla. Ale vyberovky ako pises ty, sme teda nemali, dokonca som si vytiahla stare vysvedcenia, lebo tam by to malo byt zapisane. A fakt ta nechcem chytat za slovicka, ziadne vzdy a zyvcajne, naozaj to tak neber... ja som reagovala na tuto cast nasho rozhovoru - lebo ako pisem, ja som sa so ziadnou deskriptivou ani latinou nestretla a ani jedno z mojich deti nie a veru si ani nespominam, ze by nieco take niekto z kamaratov z inych gymplov spominal. To je vsetko.
@simsalabim ja som latinu mala na gympli, nepovinny, moj muz mal namiesto latiny pisanie na stroji -tiez gympel.
@kofa77 co len dokazuje, ako velmi sa tie gymple lisili / lisia. Co mna osobne velmi prekvapilo, lebo v case sociku som naozaj cakala, ze to bude dost jednotne... a zjavne nebolo. Asi naozaj mali riaditelia moznost niekolko hodin tyzdenne niecim vyplnit - podla uvazenia a moznosti.
@vendi77 tu je napr OA bilingválna dosť deti z dcerinej školy tam išlo spokojnosť
https://www.oadudova.sk/
@nelca84 za davnych cias vsetky moje spoluziacky a spoluziaci z gympla, ktori sli na jednotlive fakulty stu, ich ukoncili. ci uz architekturu, strojarinu, chemtech... na druhej strane, mala som na eu zopar spoluziakov zo strednej elektrotechnickej, tiez to vsetci skoncili a vyborne sa uplatnili.
@kittykat22 áno viem že sú to rozdielne kategórie ale sám mi povedal že buď to alebo ono, skrátka všetko to ho baví. A áno programoval , už ako piatak. V covidovom čase počas dištanc. vyučovania sa tomu venoval na online IT academy.
@nelca84 to je rozne, lebo aj tie odborne predmety su rozne. Niektore stavaju na VS matike a tam zase maju vyhodu ti, ktori ju vedia. Niektore odborne predmety zase na prvych 2-3 prednaskach preberu to, co bolo na SS a potom idu dalej, lebo je jasne, ze ak je to VS, tak nemozu skoncit tam, kde na SS. Takze pre mna osobne by tie odborne predmety boli podstatne len v tom, ci dotycny student ma zaujem o ne, alebo nema-cize ci si tu VS vybral dobrovolne (potom sa to douci, matika sa bohuzial dost zle dohana na VS, ale aj to sa da) a to, ze nieco z toho mali na SS, alebo nemali, nie je az take podstatne.
@simsalabim ja som Ti len odpovedala, ze ja som teda na gymnaziu rysovala viac ako na VS a ver tomu, ze ak si student tu DG vyberie, tak rysuju tiez dost. To, ze si Ty DG nemala, to je druha vec. Keby si bola chcela ist na architekturu, tak by si zrejme hladala v tomto smere doucko. A mozno by si bola zistila, ze sa to da naucit uz na gymnaziu-to teraz uz asi nezistis. V tom case, ked sme my chodili na gymnazium, tak bolo celkom dost matikarov, ktori mali DG v aprobacii, teraz ich je uz menej. Takze je kludne mozne, ze si DG mohla mat, keby si bola mala zaujem. A mozno nie.
@dskjhfdlkdjhl nebolo to jednotne, kazdy gympel mohol mal nejake ine specializacie...
@simsalabim nebolo, u nas bola geologia a elektotechnika na vyber...
@cina1 uz viem, sice ma to prekvapilo, ale uz sme si to so @simsalabim ujasnili.
Tak v 8. rocniku asi bolo malo takych, ktorym bolo uplne jasne, co chcu studovat. Aspon ja si spominam, ze gympel sme si vyberali aj podla sance, ci sa naho da dostat, kedze v case, ked som sa hlasila na skolu ja, to bol jediny pokus a potom volne miesta na ucilisti. Spominam si, ze sme si "cvicne" davali akoze prihlasku na 3 skoly, studijna poradkyna to niekam poslala, a pocitac vypocital, na ktorom mieste skoncim, ak urobim dobre prijimacky. Aj to sme s rodicmi spolu prebrali a teda poslali jedinu prihlasku. Samozrejme, ak mal dakto realnu sancu dostat na sa "lepsi" gympel, aj toto bol faktor v rozhodovani. A ano,len si mi odpovedala, ale odpovedou si ma uplne sokovala. Ja som ani len netusila, ze sa nieco take vtedy na gympli ucilo. A aj teraz - z mojich 3 deti to nikto v ponuke predmetov nemal. Vazne som sa s tym nestrela. A co tu citam od inych zien, vyzera, ze to je rozne este aj dnes.
@simsalabim no okrem toho rozdlelnia co som pisala sme mali predmet Zaklady odbornej pripravy, a tam sme rysovalim tusom aj na pauzak...
@vendi77 pre nadane dieta ktore vobec nevie, co chce robit je gymnazium idealna volba alebo ina skola vseobecneho zamerania. Pokial je uplne mimo, tak mu das cas dalsie 4 roky kedy sa moze vyprofilovat. Urcite by som nevolila IT ani marketing ani financie ale nieco, kde sa moze vseobecne rozvyjat a rozhodnut sa co dalej.
Ak ho posles do 100, 200, 300km vzdialenej skoly tak pocitaj s tym, ze kvalita vzdelania nemusi byt taka ako doteraz a pocitaj aj s tym, ze bez tvojho dozoru sa to moze zvrtnut inym smerom ako je ucenie.
@kittykat22 tiež si myslím a predmety na gymnáziu idú viac do hĺbky veľa detí tie predmety na ZŠ nezaujímali a na gymnáziu ich začnú baviť.
@vendi77 mam nadane dve deti. tiez som bola toho nazoru ze gymnazium nie, ze aby mali nieco v rukach... Lenze - kvalitna priemyslovka sa zlucila s ucilistom a hodne sa tym ponizila jej uroven. Ine priemyslovky v okoli bol nie ze odpad, takto to nenazvem, ale neboli OK este ani za mojich cias.... Tie novovzniknute stredne skoly nemaju absolutne uroven. U nadanych deti musis vziat do uvahy vyrazne viacej prave to okolie, do ktoreho sa v citlivom veku dostanu a ktore ich bude formovat. Ja osobne som strednu skolu zavrhla - je tu akurat bilingvalna OA, na ktoru sa je pretlak deti (teraz bolo nieco okolo 260 zaujemcov, brali 30). Rovnako som zavrhla internat - do maturity proste chcem mat na deti dohlad. A tak paradoxne ostali iba gymnazia.
A ako spominali dievcata vyssie, aj medzi nimi je brutalny rozdiel. Mladsi sa minuly rok dostal na obe osemrocne, jedno je tu u nas v meste kde byvame - ako som pri porovnani zistila, zamerane je viacej na humanitne vedy, dejepis, zemepis, maju o hodinu viacej tyzdenne telesnej.... To druhe, ktore si vybral a kam cestuje 27 km kazdy den, je zamerane vyrazne viacej na prirodne vedy - matematika, chemia, biologia, fyzika... Aj co sa tyka kvality studia je medzi nimi dost vyrazny rozdiel - ten gympel u nas v meste je akoby taka flakarina (vidis to aj podla interneho predpisu z hodnoteni jednotlivych predmetov -- tu u nas ak spravi pisomku na 55%, je este v limite trojky. Na synovom gymnaziu ak napise pisomku na 80% tak ma zapisanu trojku, vynimocne su predmety kde na trojku je v poriadku este 70% (jazyky). Kym som sa o tieto konkretne dve gymnazia nezacala podrobne zaujimat, ani som len netusila, ze ten rozdiel je az takyto vyrazny.
Obe gymnazia maju bilingvalne programy /ine jazyky/ a zase aj v tom je rozdiel. To u nas je vyrazne lahsie - na humanitne predmety im staci terminologia a nejak jednoducho obkecat temu, neucia sa tak do hlbky napriklad dejepis ako ich kolegovia na stvorrocnom studiu.... Ten druhy gympel ma v cudzom jazyku zase prirodovedne predmety /matematika, chemia, biologia/ a teda nezlahcuju im z toho ze su v inej reci absolutne nic a dejepis sa musia sprtat uplne rovnako 🙂
co tymto elaboratom chcem povedat --- ze @kittykat22 ma uplnu pravdu. Pre nadane dieta je spravne kvalitne gymnazium. Tam je mala sanca, ze sa dostane do zlej partie, vacsinou sa tam dostanu deti minimalne mierne sikovne, ak nie nadmerne sikovne, a aj ked zacne dietatu puberta - v zostave tychto deti je tam vacsia sanca to nejak ustriehnut a zvladnut a nezopsuje sa ti dieta. Co sa tyka odbornosti / ze aby nieco mal v rukach / tak proste papierovo mat nebude, ale stale je schopne dieta mimoskolskou cinnostou tie svoje zaujmy v IT, elektrotechnike ci niecom inom osvojovat a prehlbovat.... su rozne sutaze, seminare .-- ked sa chce, tak sa da. A z gympla sa aj lepsie pojde na rok do zahranicia - aspon teda toto je jedna z veci, ktore ja mojim detom mam v plane poskytnut... pri odbornej skole by mohol byt problem, najst taku v zahranici.... skoly ako gymnazia v zahranici najdes skor.

@luccija ďakujem 🙂 vidíš, to som ani netušila, že je taká stránka, idem pozrieť...ešte raz ďakujem.