icon

Na akú strednú školu chodia vaše deti?

vendi77
21. okt 2023

Dobrý deň, na akú školu chodia vaše deti a ste spokojní? Hľadám strednú školu pre syna, ktorý je od prvého ročníka čistý jednotkár, chodí do nadanej triedy. Ako samozrejmosť som brala to, že pôjde na gympeľ a potom VŠ. Ale...môj pubertiak nechce o gympli ani počuť....rád by sa už na strednej pripravoval v niečom, čo bude potom študovať na vysokej. Celkom by ho zaujímali financie, marketing, manažment PR, IT pod... hľadám teda strednú školu s takýmto zameraním....ALE takú, ktorá je naozaj na úrovni. My sme z malého mestečka na juhu Slovenska a nemám prehľad a prestížnych stredných školách, myslím tým takých ,ktoré si vyberajú svojich študentov, dostanú sa tam naozaj len jednotkári max dvojkári a neberú tam takých, ktorých už nikde inde nevzali. Verím, že ma chápete, nechcem sa nikoho dotknúť. Ak o takej strednej viete poraďte mi prosím. Ďakujem veľmi pekne.

kaktusik007
22. okt 2023

@ollynka urcite nie.

vendi77
autor
22. okt 2023

@kofa77 áno, s intrákom problém nemá. No, to sa o mne nedá povedať 🙂

vendi77
autor
22. okt 2023

@kaktusik007 ďakujem ti krásne za tento "sumár" všetkého čo si myslím a cítim to tak aj ja. Akoby si mi z duše písala. Ďakujem ešte raz ❤️

ibrunova
22. okt 2023

@vendi77 a syn prečo vlastne nechce gymnázium?

erikavesela
22. okt 2023

@vendi77 oa imricha karvasa v petrzalke
Minuly rok mali cca 20 hodin nemciny tyzdenne.
Tu vsetky predmety ake maju:
Predmety minuly rok (teda 1.rocnik): sj, m, aj, nj1, nj2, nj pojmy, nj konverzacia, obcianska, tv, informatika, etika
Predmety tento rok (teda 2.rocnik): sj, m, nj, nj konverzacia, aj, geografia, podnikova ekonomika, administrativa a korespondencia, aplikovana informatika, etika, tv, biologia, obcianska, ekonomia, uctovnictvo, digitalny marketing, digitalny dizajn

supermario
22. okt 2023

gympel jednoznacne, alebo vyberova zahranicna skola. vsetko ostatne mu zabije potencial

erikavesela
22. okt 2023

@zuzanockamt prosim????.sou doucoval matiku a fyziku?...tak tomuto neverim ani omylom

erikavesela
22. okt 2023

@simsalabim mozem sa spytat, kam si chodila na gympel?

simsalabim
22. okt 2023

@erikavesela v BA. Som rocnik 1970. Ale viac nepoviem.

zuzanockamt
22. okt 2023

@erikavesela Nemusíš veriť ale že vôbec.

kaktusik007
22. okt 2023

@erikavesela mohol - pretoze sa bavie o sociku, kedy nadane deti pre ich spravanie boli brane ako problemove... takze mohol byt vyborny vo fyzike a matematike a tam mu to mohlo palit a mohol ju chapat len tak ze sa pozrel a uvidel suvislosti a porozumel tomu... tym padom - ak mal niekoho na gympli, mal pristup k ucebniciam, ci ho niekto iba oslovil aby mu to vysvetlil (lebo jasne ze na sou mal inu matiku) - tak si ucivo kludne mohol osvojit. Toto je ta tragedia socializmu, co sa nadanych deti tyka.

luccija
22. okt 2023

@erikavesela prečo neveris?to, že niekto vyštudoval SOU neznamená, že je lempel a prechádzal studium s 4 a nemôže mu to palit
A jej manžel je určite 40 plus vtedy nebolo toľko škôl na výber a možno ho taká škola lakala.Nie každému v tej dobe rodičia poradili kde by bolo lepšie študovať a celkovo sa výber školy tak neprežíval, že tym zila cela rodina ako teraz.Teraz sa pozerajú štatistiky úspešnosti, robia doma cvičné testy na prijímačky úprimne mňa to celé stresovalo.
Kolko predsudkov voči chlapovi čo má SOU
Napríklad mne otec hovoril, že voľakedy išiel na gymnázium ten, čo vedel, že ide na medicínu, ekonoma...ostatní z jeho mladí sa vyučili a čim skôr chceli ist pracovať.

vendi77
autor
22. okt 2023

@ibrunova lebo sa mu nechce učiť zase to isté, chce aj iné predmety a pod.

kaktusik007
22. okt 2023

@luccija a este jedna vec, ma napadla... ked sa bavime o sociku -- na gympel sli iba deti z dobrej pracujucej triedy, s vybornym kadrovym profilom..... cize to, ze chodil na ucnovku za sociku, by som naozaj neriesila....
@erikavesela

kofa77
22. okt 2023

a dalsia vec-deti nadane na matiku, fyziku mavaju casto nejake dis, tieto deti boli brane ako hlupe, casto isli na ucnovky. cize je to mozne.

to, ze elektronicka ss v Po je topka netvrdim ja, ale INEKO, kde pravidlene sa umiestnuje na prvom a druhom mieste. a studju tam deti aj z dialky, su na internate. ziaci uz v na skole mavaju vyssie zarobky ako ich vyucujuci, to tiez viem😉
u nas sme tiez zvazovali inernat, ja s tym problem nemam, ale syn nechcel, aj ekd ak byisile z 9 roc,, uz by nemal ani on problem. su deti, ktore chchu, su take, ktore nie.

luccija
22. okt 2023

@kaktusik007 áno, hlavne to.

kaktusik007
22. okt 2023

@vendi77 ale gympel nie je to iste co na zs.... ide to vyrazne viacej do hlbky, ukazuju viacej suvislosti.... podla mna by si so synom mala hodit rec a mal by ten gympel zvazit... samozrejme treba aj zohladnit uroven toho gympla.

kaktusik007
22. okt 2023

@kofa77 no INEKO je dost skreslujuce porovnanie.... robim na jednej skole, ktora vraj ma podla ineko mizernu uroven -- len to iba preto, ze zrovna minuly rok tam bola partia deviatakov s problemovym spravanim, odmietali sa pripravovat na monitor a tak cela skola sla ratingom dost dole.... cize ono toto nie je uplne az taky rebricek, podla ktoreho treba ist 🙂 dost povedia vnutorne predspisy skoly, najma to hodnotenie ako je postavene... vela takych veci je uz na nete, staci poriadne pohladat 🙂

simsalabim
22. okt 2023

@kaktusik007 ano, mnohe sikovne deti skoncili na ucilisti. Niekedy pre zly kadrovy profil. Niekedy aj preto, lebo sa na vybranu skolu nedostali a miesto bolo uz len na ucisti.

luccija
22. okt 2023

@vendi77 choď s ním na dni otvorených dverí a možno zmení názor.Aj na gymnáziu sú v ďalších ročníkoch psychológia, ekonomika, keď ho baví programovanie tak elektrotechnická a taký odbor.
Kamarátka bola presvedčená aj jej syn, že chce elektrotechnickú učil sa výborne, ale ťahali ho tie PC vyskúšali úplne náhodou matematické gymnázium Gamca zobrali ho aj na elektrotechnicku práve tu spomínanú kde berú 25 deti riaditeľka z gymnázia sa s ním rozprávala sami neverili, že tak exceluje v matematike a nakoniec sa rozhodol pre gymnázium.On neznášal dejepis, biológiu preto nechcel gymnázium, ale majú veľa matematiky rôzne semináre a je spokojný.Prihlasku si môže dať na 4 skoly 2 bežne a 2 s talentovkami kde patria bilingválne gymn., alebo matematické, umelecká...po prijímačkách sa rozhodne

vendi77
autor
22. okt 2023

@kaktusik007 áno debatujeme o tom už dlho, už sa tak nebráni gympľu chvalabohu, od nás cca 40 km je dobré gymnázium GAV ( Levice) , je na 4.mieste v rebríčku na Slovensku, takže nie je o čom... a mladý sa mi priznal , že popravde sa mu hlavne nechce denne autobusom dochádzať, že by radšej intrák riešil teda. No, porazí ma raz z neho.

ibrunova
22. okt 2023

@vendi77 40 km na dochádzanie je dosť. Ja by som hľadala niečo bližšie bez intráku.

vendi77
autor
22. okt 2023

@luccija čisto len zo zvedavosti - viem že bilingválne gymnazium sa radí k talentovým ale aj gymnázia zamerané na matiku? Napríklad gymnazium Jura Hronca v BA ?

kaktusik007
22. okt 2023

@ibrunova mne to nepride vela... zalezi vsak od spojov a najma zastavka ako je daleko od domu ci skoly...
@vendi77 moj siel na osemrocny gympel a dochadza 27 km kazdy den... Tiez mi nebolo vsetko jedno, ale vyber skoly som nechala uplne na nom. Dolezite je ako daleko je od domu zastavka - my ju mame 3 minuty peso. Sice potom ide este 10 minut mestom a zachadza to kade tade, ale uz sedi v autobuse... Cesta busom mu trva 40 minut, dalsich cca 8 minut to ma zo zastavky do skoly. Narocne, prvy mesiac hodne spaval, ale nelutujem, ani ja a ani on, ta skola je vyborna.

paradoxne my sme tuto skolu, kde nakoniec je, dali iba aby si skusil prijimacky na necisto 😀 ja som si vobec nevedela predstavit ze by v dvanastich rokoch takto dochadzal, ked ma gympel 5 minut pesi z domu....

kaktusik007
22. okt 2023

@vendi77 ano, aj gymnazia na matematiku - teda jedno jedine v BA - je talentove, tam idu iba deti s nadanim na matematiku, musia mat za sebou psychologicke testy ze su v pasme nadpriemeru, ak nie vyrazneho nadpriemeru... presny nazov povedia bratislavcanky, ja viem len ze je na grosslingovej...

vendi77
autor
22. okt 2023

@ibrunova no bohužiaľ bližšie nemáme...resp. máme ale to gymnázium nemá vôbec úroveň, už bohužiaľ berú všetkých....aj 4- károv a takých, ktorých nikde inde nevzali....

vendi77
autor
22. okt 2023

@kaktusik007 aha tak to neviem aké je na groslingovej , ja som vedela o tom na Novohradskej gymnázium Jura Hronca že je zamerané na matematiku...

ibrunova
22. okt 2023

@vendi77 podľa mňa hoď reč s výchovným poradcom.

simsalabim
22. okt 2023

@vendi77 na Grosslingovej je Gamca, matematicky gympel uz za sociku. Chodi tam nas sused, vyhraval olympiady. No on tam siel uz z 5.rocnika.

lulamx
22. okt 2023

@vendi77 gjh ma talentovu bilingvalnu 5 rocnu cast a netalentovu 4 rocnu. na 5 rocnu, pokial sa nic nezmenilo, byva natresk.
gamca ma rovnako 4 rocne a 5 rocne bilingvalne studium.