icon

Na akú strednú školu pre milovníka prírodných vied?

maminatimka
6. okt 2024

Dievčata možno viete poradiť...syn ma strašne rád matematiku, fyziku a chémiu, kam smerovať na strednu školu? Zvažujeme zdravotny laborant alebo farmaceuticky laborant ale neviem či sa dá uplatniť s takou školou ak napr. nechce ísť na vysoku :-/ no tažke sa rozhodnuť ktorym smerom...

luccija
6. okt 2024

@maminatimka prečo si tak proti gymnáziu?

maminatimka
autor
6. okt 2024

@luccija uprimne? Lebo si myslím že kto ide gymnazia pojde aj na vysoku, ja si neviem predstaviť gymnazium bez vysokej... sice poznam takych s takou školou a pracuju na železnici aj v lidl atd., nešli ďalej, tak ak nevie na 100% že na tu vyšku by šiel načo ho tam ťahať? A takto aspoň ma dajaku vyučbu síce to neznamena že tam aj pracovať bude...

maminatimka
autor
6. okt 2024

@luccija a samozrejme može byť aj taky prípad že bude pracovať za minimalku a sam na to pride aspoň ten bc praviť za lepšiu pozíciu/mzdu

janinah
6. okt 2024

Mne je toho chlapca jednotkara až ľúto.Ty sa tak strašne držíš toho.ze gymnázium nieee.ze mu mozes pokaziť celý život.Ved ho podporuj a zvládne aj vš.preco by nemal...

euka210
6. okt 2024

@maminatimka ved moze ist na toho farmaceuta a v Ba je tusim aj Vs chemicka.
Nas 13r siedmak zase len elektika, takze asi pojde na elektro...hlavu ma aj na gymko, ale tiez chcem SŠ a potom Vš ak bude chciet.

euka210
6. okt 2024

@maminatimka presne tak, ku gymku potrebujes Vs. Z gymka nemas prakticky nic. Sama sice mam gymko aj Vs, ale nasi chlapci chcem aby sli na sttednu odbornu, ktora ich bude zaujimat a ked potom VS.

eva8
7. okt 2024

Nech ide na vyberove gymnazium, tam si v maturitnom rocniku bude moct vybrat seminare. Moze sa nadalej zucastnovat roznych sutazi, robit rocnikovu pracu na temu, ktora ho zaujima, su kruzky, ktore moze absolvovat napr. aj na tej strednej, kde by siel za laboranta. Ked nebude mat moznost rozvijat svoj potencial, bude nestastny,.

Z gymnazia sa da tiez zamestnat. Ked mu ide matematika, moze maturovat z predmetu navyse (mat., fyz., chemia, povinna sjl, jazyk) , moze len pre seba, chodit aj na seminar z informatiky, to mu do buducna pomoze.

Z gymnazia sa da ist na lubovolnu vysoku, za tie 4 roky sa vyprofiluje, co chce skutocne robit, gympel ma siroky zaber. Aj ked o vysokej neuvazujete, mozno by sa to zmenilo. Ak nie, nevadi. Ak chce mat lepsi zarobok, je dobre aj tabulkovo postupit, teda aspon bakalara, alebo nejaku specializaciu popri zamestnani absolvovat

Hlavne, nech nebude na skole, ku ktorej bude mat odpor. V 1. rocniku sa da este prestupit. Dajte si prihlasku na viac skol, spolu chodte k vychovnej poradkyni na zakladnej skole, ta vam poradi fundovane. Navstivte stredne, bude den otvorenych dveri. Mozno, na strednej zdravotnej by bol v prvom rocniku nadseny, no neskor nestastny, kvoli stagnovaniu.
To spravne rozhodnutie prajem 🍀

akvi
7. okt 2024

@luccija ja jej uplne rozumiem, ze preco nie gympel, ak vie, ze syn nema rad tie humanitne predmety. Pre mna bolo strasne utrpenie ucit sa na literaturu a teda neviem, ci iba my sme mali taku "postihnutu" ucitelku, ale my sme rozoberali pomaly kazdy vers basne, ze co tym chcel autor povedat. Hviezdoslava mam rozpisaneho v A4 zosite na 10 stran a to som pisala uplne drobnym pismom, takze si vies predstavit, kolko toho bolo. Na maturitu som sa neucila nic, len SJ cez akademicky tyzden, snad 10 zositov som mala popisanych, prisambohu, ako na statnice.. Ja som gro casu na gymnaziu zabijala ucenim sa toho, co som nenavidela. Miesto toho, aby som rozvijala to, co mi islo, cize matika, fyzika a pod.. Gro casu som sedela nad literaturou, nemcinou, dejepisom, obcianskou..nenavidela som to. Potom som z milovanej matiky mala 2-ky z pisomiek, pretoze mi chybala ta rychlost v pocitani, ktoru som necvicila, lebo logicky som vsetko vedela, len som robila hlupe chyby na pisomke, lebo som si to doma necvicila, nebol cas, kedze som sa tri hodiny biflila humanitne predmety.. A ja si nemyslim, ze niekto, kto uz teraz vie, ze ma rad matiku, fyziku, ze sa zrazu za 4roky na gymnaziu preorientuje na humanitne predmety a zatuzi ist studovat SJ. Takze z akejkolvek technickej odbornej skoly na tu VS ist moze a bude v pohodicke..

luccija
7. okt 2024

@akvi áno, ale nikomu nejdú všetky predmety vždy je niečo k čomu ziak nemá vzťah ..nám hovorili v škole, že podporiť čo dieťaťu ide a z tých ostatných predmetov nech má aj 3,4 a nestracat čas učením čo mu nejde
Ako píšeš z akejkoľvek technickej odbornej školy ísť na VŠ tu sa píše o zdravotnom, farma laborante.Ale v poriadku každá sme dali svoj pohľad...pri dobrej mat, fyz, ch by som teda zvolila elektrotechniku, počítačové odbory neviem stavebnú... geodézia a iné, ale zase rozumiem, že chalan k tomu možno nemá vzťah, ale ak ho baví mat to je veľká výhra, lebo 98% škôl má prijímačky z mat .. moja dcéra milovala chémiu stále nejaké pokusy pozerala, skúšala, príklady jej idu uvažovala nad SOS chemickou výchovná
poradkyňa a psychologicka jej ju neodporúčali, že tam bude záber len na chémiu bolo to 18 hodín v prvom ročníku a, ak náhodou po 2 r bude z toho znechutená čo ďalej?išli by na bilingválne, alebo normálne gymnázium a som rada.A to som gymnázium nechcela kvôli tomu, že všetci hovorili koľko sa bude musieť doma učiť a to sa ona nebude ona dobre počúva v škole a doma na to kašle max pred pisomkou si pozrie ucivo..ekonomiku nechcela, pedagogiku, hotelovku zdravotnú tiež nie pre dievčatá sa mi zdá, že nie je taký výber ako pre chalanov...ju zase nebavila matematika jej slabina a teraz na gymnáziu má jednotky občas dvojku.V dnešnej dobe neuvazovat nad VS nie je dobré, keď je šikovný.
Píše, že chalan možno bude robiť za minimálnu a potom sa rozhodne, že potrebuje bc aspoň ..to sú stratené roky.Ja by som si pozrela v kraji kde bývajú aké sú pracovné ponuky, platy atď...ale chápem nájsť tú vhodnú školu nie je ľahké a ďalší problém je v tom navale dobrých žiakov sa vôbec niekam dostať.Nestaci, že je dobrý žiak takých je veľa.Moja dcéra robila prijímačky na 4 školy už sme tam dali aj bilingvalnu ekonomicku, že vyskúša škoda nevyužiť 4 prijímačky samozrejme pohorela na matematike a nebolo mi všetko jedno polovica žiakov z ich triedy sa nedostali kde chceli na gymnázium kde išla brali 30 žiakov a skončila 26 vtedy banovala za každým bodom za olympiády atď ktorých sa nikdy nechcela zúčastňovať ona nie je súťaživý typ a dravý typ.Potom to cítila ako veľkú krivdu, že dobre vysvedčenia, dobrý monitor a niekto mal body za súťaže a mohol si dovoliť horšie napísať prijímačky. Aj svoje určite zohral COVID, lebo ich zastihol v 7,8 r a v 9 prišli do školy so strašnymi medzerami a o chvíľu sa podávali prihlášky.Vychovna poradkyňa povedala, že taký ročník ešte nemala, že polka triedy neumiestnena

@maminatimka skús pozrieť stránku stredná pre mňa mali by tam byť školy a odbory, alebo posiel ali zadarmo brožúru kde je viac info o každom odbore tiež som ju objednala a išli sme vylučovacou metódou.Niekedy to je veľká náhoda kamarátka ma chemickú bez VŠ a robí obchodnú zástupkyňu pre farma firmu dodáva do lekární tovar, robí školenia, promo a je veľmi spokojná obeha si svoje aj lekárov a je skoro doma a plat nadštandartny.Clovek nikdy nevie kde ho to zaveje skúsim nájsť stránku kde sú počty deti čo sa hlásili, prijali celkové štatistiky

akvi
7. okt 2024

@luccija no lenze niekto tie 3,4-ky nechce, ja som bola taka ista, neexistovalo, aby som mala na vysvedceni horsiu, ako 2-ku. A realne, u nas z takeho dejepisu napriklad sme mali tak 2-3 znamky za polrok maximalne. Takze mne nic ine neostavalo, len sa to nabiflit, kolkokrat som mala ze z pisomky 4-ka, ak nam ju dal necakane. A potom som sa jak blba ucila na kazdu hodinu, lebo som potrebovala dostat aspon dve jednotky, aby mi dal 2-ku. Ak by som sa neucila vobec, tak co, mam 4-ku z dejepisu, alebo aj 5-ku kludne. Tak isto nemcina, to sa nedalo neucit sa, to by som prepadla, a ked som sa to uz ucila, tak sa naucis poriadne, uz tam potom neslo, ze ok, naucim sa len na trojku.. Bud to viem, alebo nie.. Aspon teda ja som to takto mala. Ja ked si teraz spomeniem na ten stres z gympla, tak mi j nevolno.

maminatimka
autor
7. okt 2024

@luccija ďakujem ❤
@luccija
@akvi pravdupovediac moj syn neznaša sjl a to ani verše sa učit , Diktáty, slohové prace...a viete čo treba na výšku? Ako bude písať tie seminare? Ja stym mu pomocť neviem kedže ja sama ty vyšku nemam a viem kde ma tie slabe stranky a bude sa stym trapiť a to ani nehovorím že byvame uplne v madarskom okrese a teda je to ešte tažšie pre neho...joooj a telesnu nenavidí tiež 😂🙃

akvi
7. okt 2024

@maminatimka no len bohuzial, tie slohove prace ho na gymnaziu pisat nenaucia. 90% casu sa venuje prave literature. 🙄

maminatimka
autor
7. okt 2024

@akvi no veď ja to viem...poznam ich slabé stranky...a keď ho šupnem do gympla, potom budem počuvať že si to chcela...ja si myslím že gymnazium je ťažšia škola ako ta zdravotnícka / pre neho/

luccija
7. okt 2024

@maminatimka ale prosím Ta semináre sú väčšinou podklady z iných prác, dnes máš všetko na webe, umelá inteligencia atď.Si myslíš, že chalani čo idú na stavebnú, strojnícku majú sloh v maličku?okrem toho veľa ľudí si to nechá zaplatiť a spravi mu to niekto koho to baví.Uz to príliš komplikujes.Ano, môže ti vytknúť, že si ho na gymnázium "dala", ale tak isto môže o 5 r povedať, že bol som šikovný prečo si mi nepovedala,že môžem ísť aj takouto cestou ísť?
Počkaj na testovanie psychologickou my sme dostali A4 povahové vlastnosti, dobre, zle stránky a doporučené skoly.
Teraz na jeseň budú dni otvorených dverí na školách choďte sa pozrieť.Inak ja, keby som bola znova mladá vyberiem si zdravotnú a fyzioterapiu ľudí bude stále bolieť chrbát vieš to robiť aj sama na seba, plus k tomu masáže či iné procedúry

@akvi takže keď si nechcela mať horšiu ako 2 musela si sa biflit🙂a po gymnáziu si išla kam na VŠ?

luccija
7. okt 2024

@maminatimka hlavne nevyberaj čo je ľahšia a ťažšia škola, ale ako, kde a za koľko sa uplatní.Zial, život je o peniazoch a vzdelaní je super, keď človek robí, čo ho baví, ale v realite je dôležité čo má v peňaženke.

dkethe
7. okt 2024

@maminatimka som rada ze si zalozila tuto temu ahladas nazor, avsak po x stranach komentov mam z teba uplne divny pocit 😶 je tu tolko skvelych rad a povzbudeni... No ty nemas vs, nevidis zmysel aby ju mal syn. Mega smutne.
Vyhovaras sa na versiky na slovencine a telesnu??
Uz ti tu jedna mama pisala, aj keby zo slovenciny a dejepisu nosil 3-4ky, je to jedno pokial mu to pali v matike ci fyzike a to moze rozvijat

akvi
7. okt 2024

@luccija jasné, že som šla na VŠ, tá bola z môjho pohľadu úplná brnkacka oproti gymnáziu (pg smer, nie nejaká medicína samozrejme). Aj keď samozrejme, aj tam bolo plno toho, čo ma nebavilo, ale aspoň sa stačilo naučiť raz na skúšku a nie tŕpnuť celý rok, či ma nečakane nevyvolaju k tabuli alebo nedrbnu písomku. Mne to nárazové učenie na VŠ vyhovovalo.

eva8
7. okt 2024

Poradie predmetov, ktore ma rad:
1. matematika
2. fyzika
3. chemia
Najlepsi v matematike, chodi na sutaze... Preco teda laborant? To by mal mat rad biologiu, chemiu.
Nie prednostne matematiku, fyziku.
Ma vyborne logicke myslenie. S tym by mohol ist na vedecky smer, tvorit. Alebo za lekara. Pri rutinnej praci laboranta sa unudi, utrapi, udusi, ked nevyuzije svoj potencial. Kto navrhol tu skolu? Ty? A co tak smer matematika, fyzika. Alebo biofyzika - tam ma v prvych rocnikoch tvrdu matematiku, potom fyziku, chemiu, biochemiu.
Alebo, ked matematika, tak smer aj informatika. Umela inteligencia ma buducnost, IT- ckarov vsade chcu, platy vyborne.

Zamerala si sa na skumavky. Dam ti priklady z mojho zivota
1. Dievcina milovala vedu, skumavky, na ZŠ od prveho stupna robila rozne pokusy sama od seba podla televizie (veda je zabava) a internetu, vyzivala sa v tom aj na 2. stupni ZŠ. Skoncila pravo a bavi ju to. Ked sa rozpravala s fyzikom, pytal sa, ci ju studovala, pretoze tolko vie.
2. Chlapec mal na ZŠ mindraky z matematiky, bol presvedceny, ze bude lekarom. Na gymnaziu sliel maturovat z matematiky, studuje informatiku.
3. Chlapec nesiel na skolu, na ktoru chcel, trpi depresiami, bol vyborny v matematike, fyzike, v prirodnych vedach. Odmieta sutaze, vsetko. Ludia su z neho hotovi, ze aky je sikovny, aky ma rozhlad vo vsetkom, on stagnuje, odmieta vyuzit svoj potencial, nevie si najst miesto.

Nesprav to svojmu synovi. Nie je kazde gymnazium zamerane na humanitne vedy. Preco spominas osemrocne gymnazium? 🙃 To uz bolo. Treba hladiet dopredu. Nesmeruj svojmu dietatu cestu.
Este raz poradie, ktore si pisala
Matematika prva, chemia posledna. T.j. logicke myslenie. Rutinna praca ho umuci.

Len taka otazka. Pytala si sa syna? Ci vidis len skumavky a profesionalny mikroskop, ktore si pravdepodobne sam nezadovazil. Neznic ho.

ander_z_kosic
7. okt 2024

Študujem chemický odbor na vysokej škole (Vysoká škola chemicko-technologická v Prahe). Tiež ma fyzika a chémia bavili od základnej školy, matematika ma začala baviť na strednej. Som z gymnázia (EGJAK v Košiciach), mám ale aj spolužiakov z chemických a zdravotníckych škôl. S chémiou problém nemajú, ale za to majú problém s matematikou, lebo tá sa na gymnáziách preberá oveľa viac. Ale so správnym úsilím sa to zvládnuť dá.
Tu je moja rada: Obe možnosti (aj gymnázium aj dobrá chemická alebo zdravotnícka škola sú v pohode). Keby ho bavila len tá chémia, dal by som ho na chemickú alebo zdravotnícku (za laboranta), ale keďže ho baví aj matematika a fyzika, tak by som ho dal na gymnázium. V literatúre je rovnaké učivo na akejkoľvek škole, čiže to je jedno. To isté sa týka telesnej. No a keď ho nebaví dejepis, tak holt, nejako tie dve hodiny do týždňa vydrží, a nemusí ho nijako hrotiť, bohato stačí, keď sa naučí na trojku a z hľadiska chemických vysokých škôl kľudne aj na štvorku (tam pýtajú známky len z chémie a z matematiky). Určite by som to ale nechal hlavne na ňom, nenútil by som ho vybrať si gymnázium. Ak sa rozhodnete pre chemickú alebo zdravotnícku školu, dobré by bolo, keby sa vo voľnom čase učil gymnaziálnu matematiku (jednak píšete, že ho matematika baví a jednak sa to zíde na vysokú školu). Odporúčam youtube kanál Isibalo, tam matematiku vysvetľujú parádne. Ak sa bojíte, že na vysokú by nechcel ísť, tak je možnosť bilingválneho gymnázia, lebo po skončení vie človek aspoň jazyk, kdežto z normálneho nevie nič (čo sa týka práce). Ale pozor, ak mu jazyky nejdú, bude to preňho náročné. Sám som chodil na bilongvál, jazyky mi nejdú a trápil som sa tam, ale spätne hodnotím, že to stálo za to, lebo teraz s angličtinou vôbec nemám problém.

maminatimka
autor
7. okt 2024

@eva8 no myslíte že tak mlady človek už vie čo chce robiť v živote a kde sa učiť, nevie ☹ a je to tažke aj pre neho aj pre mňa, lebo nechcem sa rozhodnuť ja kde by mal ísť ale hlavne spoločne...
@ander_z_kosic ďakujem velmi pekne za rady...no angličtina mu ide perfektbe, stym priblem tiež nema...ešte poštudujeme aj tu biofyziku a chemicku školu tiež..

kaktusik007
7. okt 2024

@maminatimka naozaj prehodnot svoj postoj a suhlas s tym gymnaziom... mam dve deti nadane na matematiku, vyborne su vo fyzike a chemii... a naozaj lepsie som vybrat nemohla. Ze budu potrebovat VS? no budu, mladsi je typicky "vedec" odmala, on ked neskonci matfyz, tak skonci nejaku biochemiu alebo nieco podobne, a bude zatvoreny v labaku a robit si svoju doktoranturu a casom docenturu, ak ho vysokoskolske prostredie zaujme natolko, ze tam ostane... proste od malinkata toto dieta mysli a vnima uplne inak... a starsi? v dnesnej dobe bez VS ma problem -- ano, je vela absolventov co maju iba titul, avsak podla seba viem, ze velakrat som sancu ani len nedostala .- lebo mi prave ten titul chybal. Nelinajkuj svojmu synovi buducnost, ci ma maturitu z gymnazia alebo strednej odbornej skoly - stale bude mat problem si pracu najst a rovnako moze skoncit ako predavac v lidli ci niekde manualne pracovat za pasom.... Ale je to uz potom na nom, ci takto aj skonci, alebo si tu vysoku skolu spravi -- pricom s ukoncenym gymnaziom sa mu bude ta vysoka skola naozaj robit lepsie.... aj ked sa rozhodne si ju dorobit externe.

proste nechaj to na nom -- ano, ak bude gympel, je automatika ze pojde na vysku. Preto vyber gympel co ma vysokoskolske hodnotenie - ako maju moje deti.. proste 70% - trojka, 60% 4 a ak napise pisomku na 45% - 5. Krute?? urcite, avsak ak prejde takymto gymplom v pohode na trojky, vysoku zvladne.

eva8
8. okt 2024

@maminatimka ano, rozhodnite sa spolocne. Nerobili deti na konci 8. rocnika testy so psychologickou ohladom vyberu strednej skoly? Co odporucila? Poradte sa aj s vychovnou poradkynou, ma zoznam roznych strednych skol, aj moznost prijatia. Vyberiete to spravne.
A nemaj dopredu strach z vs, nevies, co bude. Mala som studentov na vs, ktori prisli zo sos. Ti ambiciozni chodili na doucovania, trapili sa, ale ten prvy (preriedovaci) rocnik dali, lebo chceli, nevzdali sa. Mnohi si vs dorabaju popri zamestnani, mamicky na materskej, dokonca aj vo vyssom veku si robia druhu vs. To nie je zabijak.
Problem u tvojho syna moze nastat v tom, ze kedze vsetko vie, nemusi sa ucit, teda nevie, ako sa ucit a preto ho bude trapit napr. ten dejepis, literatura, lebo sa tieto predmety bude treba ucit.
Rozhodnite sa spravne. Ty poznas syna najlepsie, psychologicka poda objektivne info a vychovna poradkyna prehlad, moznosti.
Je to stres vybrat vhodnu skolu, podajte si 4 prihlasky (2 na vyberove s talentovymi skuskami) tie dalsie 2 na rozne stredne skoly.

lujza123
8. okt 2024

@maminatimka matika, fyzika, chémia patria medzi najťažšie predmety, dieťa ktoré v týchto predmetoch vyniká, má 1 a bavi ho to má isto dobre logické myslenie, vyššie IQ a veľký potenciál, bola by veľká škoda keby ním premrhá.

Je to ešte dieťa, jeho názor je silno ovplyvnený rodičmi. Mne z tvojich odpovedi pride ze mas také trochu tunelové videnie - vyštuduje laboranta, zamestná sa v Michalovciach za 900€. Gympel nie lebo dejepis, VS určite nie lebo nebude vedieť napísať seminárku… Sama si poznáš dieťa, ale podľa mňa pre dieťa co ma 1 z mat/fyz a vyhráva súťaže treba nastaviť laťku trochu vyššie ako SŠ zdravotná

Možno by bolo lepšie nechat tomu viac voľný priebeh, zvážiť viac možností, sústredit sa na bližšiu budúcnosť - školu kam pôjde, jej vybavenie, čo ponuka, celkový dojem z danej školy.
Určite skúsiť tie testy co by bolo pre neho vhodne, navštíviť SŠ veltrh, deň otvorených dverí. Dať si prihlášku na dve rôzne školy + skúsiť aj tie talentovky napríklad na bilingválne gymnázium ked píšeš ze aj Aj mu ide dobre. Uvidíte kde sa nakoniec dostane …

Co sa týka zamestnania v budúcnosti, žijeme vo veľmi premenlivej dobe, nikdy v histórii sa zamestnania tak nemenili ako dnes, veľa ľudí vyštuduje niečo a potom robí niečo úplne ine. Platmi a ponukami na profesii by som sa moc neriadila, všetko môže byt za pár rokov inak

lujza123
8. okt 2024

Ešte taký môj postreh k študentom gymnázia ktorý nešli na VŠ a je im stredná nanič
Robím v stavebníctve a stretávam naozaj veľa remeselníkov s gymplom. Hlavne také tie špecifickejšie a najlepšie platené profesie
Dnes už je toľko rôznych pracovných postupov, technológii, nových materiálov ze byť iba zručný už nestačí. Ak chceš byt dobrým odborníkom musíš byt aj zručný a mať aj dobrú hlavu, logické myslenie. Prave takýto ľudia, iba s gymplom, vedia byt naozaj úspešný. Ten gympel im potrenoval hlavu, takže sa v dospelosti vedia naučiť čokoľvek rýchlo

mantilka
9. okt 2024

Ked je tvoj syn taký dobrý v chémii tak smer výška Fakulta chemických a potravinárskych technológií na STU v Bratislave. Mám ju skončenú práve Matika, Fyzika a Chémia sú základ. Tam má chémie toľko že sa vyblázniť a pre chalana perfektne uplatnenie. Vždy tam študovalo veľa žien a uprednostňovali chalanov. Chlapi chemickí inžinieri majú veľmi dobry kariérny rast ...sú uprednostňovaní na menezerskych funkciách. Ešte nech maka na cudzích jazykoch.
Bola by ho škoda na strednej škole s jednotkami z ťažkých predmetov.
Skús ho namotivovať. Na túto školu je najlepšie z gympla.

milanemila
Autor odpoveď zmazal
rozkvet1
Autor odpoveď zmazal
nelka93
9. okt 2024

Ja som milovala matiku a fyziku, išla som na gympel a odtiaľ na matfyz. Teraz robím fyziku dennodenne vo výskume. Ale ja som si školu vybrala sama v 7.rocniku, už vtedy som vedela, že budem študovať fyziku 🙂 podotýkam, neznášala som dejepis, literatúru a všetku tieto divne predmety, napriek tomu som gympel dala s prstom v nose

vroni
11. okt 2024

Syn má rád matiku, fyziku a chémiu. To ma so zdravotnym laborantom spoločne asi toľko, ako akt s pietnym aktom. Nič. To, čo sa mu snažíš nakukat je úplne, ale že úplne mimo. Táto kombinácia je priam predurčená na gymnázium. A teda, prinasat lieky a papiere za plat o chlp nad minimalku môže aj z gymnázia. To už je len náramne "povolanie" v rukách. Moja dcéra chcela ísť na farmaciu snáď od tretej triedy. Jej otec (inak je pricetny) "argumentoval" rovnako ako ty. Bludmi. Smola. Decko zmaturovalo na gympli. Teraz študuje farmaceologicku technológiu. Kombinácia chémia, fyzika, biológia a matika sú absolútna nutnosť plus minimálne dva jazyky na C1 urovni. Túto kombináciu na požadovanej úrovni ti dá jedine gymnazium. A div sa svete, z 80 študentov, ktorých prijali nie je ani jeden, ktorý by nebol absolventom gymnazia.

karla21
10. nov 2025
@luccija

@akvi áno, ale nikomu nejdú všetky predmety vždy je niečo k čomu ziak nemá vzťah ..nám hovorili v škole, že podporiť čo dieťaťu ide a z tých ostatných predmetov nech má aj 3,4 a nestracat čas učením čo mu nejde
Ako píšeš z akejkoľvek technickej odbornej školy ísť na VŠ tu sa píše o zdravotnom, farma laborante.Ale v poriadku každá sme dali svoj pohľad...pri dobrej mat, fyz, ch by som teda zvolila elektrotechniku, počítačové odbory neviem stavebnú... geodézia a iné, ale zase rozumiem, že chalan k tomu možno nemá vzťah, ale ak ho baví mat to je veľká výhra, lebo 98% škôl má prijímačky z mat .. moja dcéra milovala chémiu stále nejaké pokusy pozerala, skúšala, príklady jej idu uvažovala nad SOS chemickou výchovná
poradkyňa a psychologicka jej ju neodporúčali, že tam bude záber len na chémiu bolo to 18 hodín v prvom ročníku a, ak náhodou po 2 r bude z toho znechutená čo ďalej?išli by na bilingválne, alebo normálne gymnázium a som rada.A to som gymnázium nechcela kvôli tomu, že všetci hovorili koľko sa bude musieť doma učiť a to sa ona nebude ona dobre počúva v škole a doma na to kašle max pred pisomkou si pozrie ucivo..ekonomiku nechcela, pedagogiku, hotelovku zdravotnú tiež nie pre dievčatá sa mi zdá, že nie je taký výber ako pre chalanov...ju zase nebavila matematika jej slabina a teraz na gymnáziu má jednotky občas dvojku.V dnešnej dobe neuvazovat nad VS nie je dobré, keď je šikovný.
Píše, že chalan možno bude robiť za minimálnu a potom sa rozhodne, že potrebuje bc aspoň ..to sú stratené roky.Ja by som si pozrela v kraji kde bývajú aké sú pracovné ponuky, platy atď...ale chápem nájsť tú vhodnú školu nie je ľahké a ďalší problém je v tom navale dobrých žiakov sa vôbec niekam dostať.Nestaci, že je dobrý žiak takých je veľa.Moja dcéra robila prijímačky na 4 školy už sme tam dali aj bilingvalnu ekonomicku, že vyskúša škoda nevyužiť 4 prijímačky samozrejme pohorela na matematike a nebolo mi všetko jedno polovica žiakov z ich triedy sa nedostali kde chceli na gymnázium kde išla brali 30 žiakov a skončila 26 vtedy banovala za každým bodom za olympiády atď ktorých sa nikdy nechcela zúčastňovať ona nie je súťaživý typ a dravý typ.Potom to cítila ako veľkú krivdu, že dobre vysvedčenia, dobrý monitor a niekto mal body za súťaže a mohol si dovoliť horšie napísať prijímačky. Aj svoje určite zohral COVID, lebo ich zastihol v 7,8 r a v 9 prišli do školy so strašnymi medzerami a o chvíľu sa podávali prihlášky.Vychovna poradkyňa povedala, že taký ročník ešte nemala, že polka triedy neumiestnena

@maminatimka skús pozrieť stránku stredná pre mňa mali by tam byť školy a odbory, alebo posiel ali zadarmo brožúru kde je viac info o každom odbore tiež som ju objednala a išli sme vylučovacou metódou.Niekedy to je veľká náhoda kamarátka ma chemickú bez VŠ a robí obchodnú zástupkyňu pre farma firmu dodáva do lekární tovar, robí školenia, promo a je veľmi spokojná obeha si svoje aj lekárov a je skoro doma a plat nadštandartny.Clovek nikdy nevie kde ho to zaveje skúsim nájsť stránku kde sú počty deti čo sa hlásili, prijali celkové štatistiky

@luccija ahoj zaujma má , že kto vám hovoril a na akej škole, že podporiť čo dieťaťu ide a ostane 3,4 môže byt ? Syn nastúpil na gymnázium sú predmety ako Matika, fyzika , chemia , jazyky co má 1,2 a potom predmety bio, dej , geo kde má 3.