icon

Na akú strednú školu pre milovníka prírodných vied?

maminatimka
6. okt 2024

Dievčata možno viete poradiť...syn ma strašne rád matematiku, fyziku a chémiu, kam smerovať na strednu školu? Zvažujeme zdravotny laborant alebo farmaceuticky laborant ale neviem či sa dá uplatniť s takou školou ak napr. nechce ísť na vysoku :-/ no tažke sa rozhodnuť ktorym smerom...

maminatimka
autor
6. okt 2024

@betulinka1 iba 900€ to je smutneeee ☹ elektrotechnicka je odbor s elektrinou? No to on vobec nechce aj keď ma rad fyziku...

maminatimka
autor
6. okt 2024

@kabinka11 taky IT čkar nie, akože ma rad Pc ale nie až tak..

maminatimka
autor
6. okt 2024

@petronelag no uvidime...toto ho priťaha velmi, aj keď ho pripravujem že ake vzorky tam budu, a on že to je v pohode 😂

janinah
6. okt 2024

O laborantovi ani neuvazuj,neuzivi rodinu.Moj syn so záujmom o fyziku a matematiku teraz maturuje na 8r.gymnaziu a chce ísť na vš fyzikalne inzinierstvo,chce sa venovať vede.Urcite ho daj na gymnázium,má na to aj na vš.

gemerka17
6. okt 2024

@maminatimka a ostatné predmety mu ako idú? Je jednotkar aj inde a zodpovedny ? Vieš ono v živote sa musi naučiť (a asi aj ty, lebo si mu to nepovedala) ze na každej škole sú predmety, ktoré ho baviť nebudú a pripadne až tak nesúvisia s jeho záujmom, len to treba proste spraviť a preskakat, aby sa dostal k výsledného produktu čiže vzdelaniu. Ak sa všeobecne dobre učí, išla by som na gymnázium. Pozri si v prvom rade učebné plány odbornej školy (na ten odbor laboranta), aj uplatnenie, voľné miesta a plat a detto aj potreba VŠ. Čiže myslí až takto dopredu.

maminatimka
autor
6. okt 2024

@gemerka17 same 1ky, matematika, fyzika,chemia, anj,čo nema rad dejepis, literatura, telesna a biologia ako tak

bbshop
6. okt 2024

Áno v KE je taká stredna skola. Patri medzi tie ťažšie SOŠ Moyzesova. Je tam farmaceutický laborant aj zdravotnícky laborant

maminatimka
autor
6. okt 2024

@bbshop ano presne toto som pozerala, len neviem či je potrebne ktomu aj vysoka škola sk sa chce umiestniť a hlavna vec či sa bude vedieť umiestniť, tazke rozhodnutie

bbshop
6. okt 2024

@maminatimka poznám jedno mladé dievča, ktoré tam študovalo presne ten odbor farmaceutický laborant a dnes robí v lekárni tu istú prácu čo ľudia s VŠ v tomto odbore a zarobí okolo 1300€ mesačne a ma kvartálne odmeny. Každý tretí mesiac má cez 2000€. Ona sama sa vyjadrila, že ani ľudia s VŠ nemajú aké vedomosti aké má ona z tejto strednej školy. Je to dosť uznávaná škola čo som počula. Okrem toho aj zamestnávateľ jej poskytuje rôzne školenia, ktoré musia všetci rovnako absolvovať bez ohľadu na to či majú SŠ alebo VŠ.

dobryden
6. okt 2024

@maminatimka pozrela som zbežne na profesii kolko zarobi farma laborantky je to od 1300-1600zhruba ,na muza v dnesnej dobe podla mna malo.

bbshop
6. okt 2024

@maminatimka okrem mzdy ma aj rôzne iné odmeny a benefity, kartu na nákup liekov a ich sortimentu v hodnote 200€.. čiže mnoho veci ma úplne zadarmo. Treba pozerať okrem samotnej mzdy aj na iné benefity vyplývajúce z toho povolania a ona ich má viac než dosť čo som počula. Rôzne odmeny, darčeky každú chvíľu, zdravotnú starostlivosť má zabezpečenú. Celkovo sa v lekárňach starajú o svojich zamestnancov podľa mňa.

maminatimka
autor
6. okt 2024

@bbshop no lek ktore vybrať, farmaceut alebo zddravotnicky laborant, asi ako farmaceut maš lepši plat sa mi zda, no ale praca s ludmi, zdravotnicky menší plat ale kludnejšie ale tam sa ťažko dostať...

maminatimka
autor
6. okt 2024

@dobryden a zdravotnicky tak isto v labáku?

bbshop
6. okt 2024

@maminatimka to už sa musí rozhodnúť asi sám čo ho viac láka. Prinajhoršom prestúpi inde😅 veľa detí potom mení strednú školu alebo aspoň odbor keď zistia že im to nesadlo

maminatimka
autor
6. okt 2024

@bbshop pre neho 1.zdravotnícky a druha možnost ten farmaceut

bbshop
6. okt 2024

@maminatimka tak nech sa tam prihlasi.. podľa mňa už nič lepšie nevymyslite a úplne iný smer čo čítam nechce

dobryden
6. okt 2024

@maminatimka Pozri si sama asi kolko,ak vie dobre matiku,fyziku a chémiu tak je ho naozaj skoda za zdravotného laboranta.

lindous
6. okt 2024

Ja mám teda od kamarátky/ bývalej spolužiačky - farmaceutickej laborantky - ktorá s nami nedoštudovala a išla robiť do lekárne úplne iné info, nemá rovnaké kompetencie ako magistra, nemôže predávať lieky na predpis a teda dosť tam ku nej pristupujú - hlavne ľudsky - ako len k predavačke... čiže zrejme veľmi záleží... zdravotníckych laborantov v Medirexe a podobných súkromných laboratóriách poznám tiež (nie so strednou, ale Mgr. biochemikov a biológov, no to je asi jedno), uplatnenie je tam podľa nich skoro vždy, ale preto, že ľudia tam moc dlho nevydržia - práve ten plat býva problém (nájdeš na profesii), ale zase ani ja som si nevyberala odbor len podľa platu, človeka to aj musí baviť 😅 ale teda ak sa vyberie týmto smerom, s matikou/fyzikou na vysokej úrovni nech moc neráta, skôr tá bio, fakt pozrite tie štúdijné plány... ale ako chemik s VŠ som proste za tú VŠ, no som ovplyvnená tým čo fungovalo mne 😂

maminatimka
autor
6. okt 2024

@lindous prave sa pozeram medirex zdrav.laborant 900 v hrubom, to važne? V Michalovciach.

luccija
6. okt 2024

@maminatimka ešte budú robiť testy so psychologickou, pokým si bude dávať prihlášku na strednú školu a tá mu odporučí okruh skol.Ked je taký šikovný bolo by pre neho najlepšie gymnázium a za tie roky zistí co ho baví najviac, aj dozreje atď..., ale urcite VS s takým potenciálom...a, keď laboratorium, tak teda zdravotná skola, chemická tam býva aj odbor farmakologia a biotechnologia a potom tiež VS
Tých škôl je veľa na vyber kamarátkina mama mala VS a robila v potravinárstve vzorky, laboratória.Na rovinu chlap by mať mať VŠ, keď nemá remeslo v ruke stolár, elektrikár, automechanik .. tak už teraz ho na to priprav.

maminatimka
autor
6. okt 2024

@dobryden no 900€ v hrubom v Michalovciach , to je uboheee, asi farmaceut ma vyšši plat

lenocka8894
6. okt 2024

@maminatimka ja som vystudovany zdravotnicky laborant (stredna skola). Je to narocnejsie studium je tam vela chemie, biochemie, fyziky ale iba konretne veci nie ako napr na gymnaziu. Ak ho tieto predmety bavia tak na takomto odbore si nepride na svoje...ZL (zdravotnicky laborant) vela nezarobi..sujromne labaky platia malo a pozaduju vela nadcasov to uz potom ak by sa dostal do statnych ale tam je celkom tlacenka..neni moznost karierneho rastu..odbor je to krasny ale nie pre kazdeho...ja som to nemohla robit len z toho titulu ze robis kazdy den do iste s tymi istymi ludmi..vsetko za nich uz robia stroje (okrem mikracky a histologie). Podla mna by nenapredoval..urcite by som volila inu strednu skolu

maminatimka
autor
6. okt 2024

@lenocka8894 poraď akú 🙏 okrem gymnazia

maminatimka
autor
6. okt 2024

@lenocka8894 a farmaceuticky labirant?

danieli
6. okt 2024

@maminatimka nemusi byt lekar, je tolko smerov kam sa vybrat, uz samotnym studiom sa dostane k novym temam, veda ide dopredu, budu nove profesie, kamoska takto skoncila chemiu na VS a neskor s doktoratom, iba ju to bavilo a nikdy sa neucila, dnes ma plat lepsi ako laborant a moznosti stale sa niekam karierne posunut alebo len zmenit pracu, mohla ostat aj na VS “robit vedu”, ale zas toto tiez nie je platove terno, takze sa uplatnila v sukromnej sfere, drzim palce nech si najde co ho bude bavit, pri tom clovek nevnima cas

lenocka8894
6. okt 2024

@maminatimka no ako baby pusali vyssie...ak necgce robit "predavaca" v lekarni tak musi mat VS vzdelanie..neviem preco rozmyslas len nad tymito dvoma odbormi...byva aj den otvorenych dveri na ss alebo aj veltrh vysokych a strednych skol tak sa tam informovat...chapem ze stredna skola je velky krok..ja som velmi chcela ZL studovat no pocas studia som pochopila ze toto neni moja salka kavy a uz som si sama vybrala VS kde som vedela ze ma to bavit bude a nemenila by som...skus popozerat nejake chemicke odbory na SOŠ...ak sa uplne netrafite so strednou skolou tak vzdy sa da prestupit alebo zvolit si potom VS...len na viacero VS musi mat aj stredoskolske vzdelanie v tom smere kdezto z gymnazia moze ist na akukolvek skolu

dkethe
6. okt 2024

Ak ma rad matiku fyziku chemiu a ide mu to, urcite na gymnazium --> vysoka. Matfyz/ smer vedy.

Niezeby sa z odbornej ss nedalo dostat na vs rovnakeho smeru. Ale takeho talentu na odborne ss skoda. Horsi scenar- Moze natrafit na partiu neambicioznych deciek co tam isli ako z nudze cnost, necha sa stiahnut a bude cely zivot kadicky nahrievat za minimalku 🤷

kaktusik007
6. okt 2024

mam deti nadane na matiku, fyziku, chemiu. Ani som neuvazovala o inej skole ako o gympli --- pretoze sanca, ze sa tam zlajdaci a dostane do nevhodnej partie, je podstatne nizsia ako na inej strednej skole. Mladsi je v tercii, starsi teraz zacal bilingval. Neuvazuj o ziadnej strednej, nadane dieta patri na gympel, aj ked by nosil z humanitnych predmetov domov stvorky.

kaktusik007
6. okt 2024

a este jedna vec - nie je gymnazium ako gymnazium. Ja mam v okoli dve - jedno u nas, zamerane humanitne, a jedno v krajskom meste s 30 km dochadzanim kam mi chodia deti - zamerane na prirodne vedy. Rozdiel v skolskych vzdelavacich programoch diametralny, aj ked - niekto by povedal ze gymnazium ako gymnazium. Avsak nie je to pravda.

dkethe
6. okt 2024

@dkethe este sa doplnim pre pochopenie 🙂
S maturitou zo sos sa robia len pomocne sily - ci uz v labakoch, tak v lekarni.
Treba proste titul aby sa clovek dostal k "velkym veciam" , grantom, projektom, publikoval...
To neni ako stavbar s vyucnym listom, co to dotiahne na vlastnu sro a chodi na bmw a na bali.
V tejto sfere sa bez titulu nezaobides.
A opakujem, plat minimalny