Narástla vaša dcéra po prvej menštruácii?
Ahojte baby, ktoré máte dcéry. Len otázka: zastavil sa ich rast po tom ako dostali menzes alebo ešte kúsok narástli? No ja neviem, ale sa mi zdá, že je dcéra malá má 164 cm a 13 rokov a dostala práve 1.menzes. Ja mám ale 177 cm a manžel 192 cm, tak som logicky čakala, že bude vyššia.
Vďaka vopred za všetky odpovede
@tulipanik12 "potešili ste ma" a ty si inak v poriadku? 😃 nepoviem keby je liluput, ale 164cm je normálna výška (nižšia ale normálna), takže aj KEBY nenarástla už ani cm tak čo?! 😃
@petracandle no nič, samozrejme už aby jej nebolo nič horšie, no myslela som, že bude vyššia. A áno som v poriadku a ty pokiaľ nič nevieš dodať k téme, tak buď taká dobrá a radšej nereaguj !!!
@vroni moze mat tvoju vysku, neviem teda vysku otca. no odchylyk par cm su bezne. dieta nemusi byt presne na rodica.
@majamat, nakoľko mala svokra poruchu rastu, sledovala som rast deti orlim zrakom. Ona rástla do cca 11 rokov na 40-percentile, finálna výška jej vychádzala na 168 až 174. Akurát u nej neprišiel rastový spurt, rástla stále ďalej rovnakým tempom, lekár vtedy ohodnotil, ze menštruáciu dostane zrejme neskôr, to nevadí... No, lenže nedostala a nakoľko bola v grafe pomerne vysoko, nestihla, ani padnúť dostatočne nízko, aby sa uvažovalo o podávaní rastového hormónu. Nie je to žiadna tragická výška, ale stále mala šťastie, ze ešte pár cm podrástla a rast sa menštruáciou kompletne nezastavil..
@petracandle pre 177 cm cloveka je 164 cm clovek nizky. takze autorkinym reakciam aj obavam rozumiem. ja mam 160 cm, dcera ma 174cm, pre mna to je "zirafa" a moj muz a cela jeho rodina povedia, "no mohla este trochu podrast". lebo muz ma 196 cm a vsetci v jeho v rodine, vratane svokry su velmi vysoki.
@matkahelka ale ja sa nevyjadrujem o výškových preferenciách - čo je podľa koho vysoké a nízke🤦♀️🤦♀️
Ale o tom, že ju trápi akú má výšku jej dcéra ako keby na tom v živote záležalo (pokiaľ to nie je vyslovene nejaký extrém). Takže bude takáto sklamaná z dcéry aj keď nebude nosiť veľkosť S? Aj keď nebude mať veľké prsia?
Niektorým to príde, že riešim blbosť ale týmto postojom ju psychicky utláča a vyrába komplexy do budúcna.
Samotná otázka autorky je v poriadku, ale nie jej reakcia ako sme ju potešili 🙄
@matkahelka ale ja sa nevyjadrujem o výškových preferenciách - čo je podľa koho vysoké a nízke🤦♀️🤦♀️
Ale o tom, že ju trápi akú má výšku jej dcéra ako keby na tom v živote záležalo (pokiaľ to nie je vyslovene nejaký extrém). Takže bude takáto sklamaná z dcéry aj keď nebude nosiť veľkosť S? Aj keď nebude mať veľké prsia?
Niektorým to príde, že riešim blbosť ale týmto postojom ju psychicky utláča a vyrába komplexy do budúcna.
@petracandle a ty si kompletná???
@petracandle neprehanaj. vysoki rodicia chcu vysoke deti. co je na tom nepochopitelne? ak sa matka na fore opyta jednoduchu otazku, kolko narastli ine dievcata po ms, to je psychicke utlacanie? vyrabanie komplexov do buducna? pises fakt koniny.
@matkahelka hej, ja si to uvedomujem že som nebola štandard, veď aj menštruáciu som dostala hodne neskôr… ☺️
Ešte kľudne narastie a keby aj nie nevadí, má úplne normálnu výšku.
@tulipanik12 ja som dostala menštruáciu ako 11.ročná a narástla som na 180 cm
Ja uz nie, tiez v 13 a 163 cm. Sestra neskor a ma o 10cm viac (netusim, ci to suvisi).
@tulipanik12 "potešili ste ma" a ty si inak v poriadku? 😃 nepoviem keby je liluput, ale 164cm je normálna výška (nižšia ale normálna), takže aj KEBY nenarástla už ani cm tak čo?! 😃
@petracandle suhlas. takz vysku am, je to primerna zenska vyska, neriesila by som,a le este moze anrast.
ja som riesila vyku u dcery, ale teda jej bol potvrdeny nedostaotk rastoveho hormonu. keby ho nemame, neviem aku by mala vysku. za 2r v puberte pri liecbe narastla 15cm., predtym na zaciatku puberty za rokmenej ako 5cm. teraz este ms nema, ale predpoklad je,ez kazdu chvilu pride. a aj napriek leicbe ma 157cm, ale za tu vysku som uz vdacna, lebo pri poruche rastu by mohla mat est emenej. a to este snad par cm da.
nie, ja som nenarastla - mam od cca 12-13rokov 152 cm. Dcera rovnako uz nerastie po prvom menzese v 12tich, ma skoro ako ja 153. Takze pre nas je 164 cm velmi vysoky clovek.
Tak tých 5cm ešte spokojne narastie.
@tulipanik12 super vedieť, ste ma potešili 🤩
@tulipanik12 moja dostala keď mala 10 r a 4 mesiace,ak aj niečo narástla tak nie veľa
Teraz má 15 r a okolo 170 CM
Ja mám 172 a manžel okolo 190 CM
Akurát zajtra máme preventívu tak uvidíme
Nemám dcéru v tom veku, ale ja som po MS narástla ešte viac ako 10 cm.
Ja som dostala v 8 ročníku. Furt som bola najmenšia, potiahla som sa do 168🙂 na SŠ
@tulipanik12 ojoj tak ja sa so svojimi 158 CM môžem asi rovno skryť 🫣 ako tu tak čítam komentáre 🥹
@tulipanik12 síce nemám deti, ale ja som dostala v 10 a mala som vtedy výšku 152,5 cm - teraz som dospelá a mám stále tú istú výšku. Rastiem odvtedy len do šírky...
Áno narástla a dosť
Áno narástla a dosť
@zuzi0911 fajn, dík za odpoveď, ja som tiež už po začatí menštruácie nenarástla, ale že vôbec, preto sa pýtam
@zuzi0911 fajn, dík za odpoveď, ja som tiež už po začatí menštruácie nenarástla, ale že vôbec, preto sa pýtam
@tulipanik12 teraz som pozerala na meter, dcera mala v 11 ked to prislo 156cm teraz ma 165 (20r)
@tulipanik12 ja som tiez bola prekvapená, Ale keďže chodime na endo/diab. Tak mi dr hovorila,že je to normálne a oni nárastu do "svojej "výšky ešte. Deti aj v 10 r dostanú ms ako ja napr a teda 165cm som isto nemala v tom veku .
vseobecne sa uvadza, ze po ms dievca narastie v primere 5cm, ale teda niektore aj 10cm( pripadne kludne aj 12cm, ale cim viac, tym vacsia vynimka to je ) a na druhej strane aj nietkore 1-2cm, co je ale pomerne caste, co si tak vsimam.
@tulipanik12 malá??? Ja mám 165 cm a reálne každú ženu čo stretavam je menšia odomna. Či mladá či stará. Vynimocne stretnem niekoho vyššieho odomna. Len jej neznižujte sebavedomiu že jej budete hovoriť že je malá. Není, je to výška na ženu akurát. Čo si všimam dievčatá tak majú aj 150-160 cm a náhodou je to roztomilé. A samozrejme že narastie ešte
@tulipanik12 malá??? Ja mám 165 cm a reálne každú ženu čo stretavam je menšia odomna. Či mladá či stará. Vynimocne stretnem niekoho vyššieho odomna. Len jej neznižujte sebavedomiu že jej budete hovoriť že je malá. Není, je to výška na ženu akurát. Čo si všimam dievčatá tak majú aj 150-160 cm a náhodou je to roztomilé. A samozrejme že narastie ešte
@rozkvet1 ja naopak stretavam vyssie,a j nizsie. okolo 165cm plus minus tych je vacsina.
minule som porovnavala dceru ( 157cm ) so zenami na wc. smiesne miesto,a le teda pred zrkadlamia umyvadlami je lavica. ja som vysla z wc skor ako dcera, tak som si tam potoms adla a cakala som na nu. ked sa isla umyt, premlelo sa tam snad aj 10 ziena teda polovica bola okolo 165cm a druha nad 165cm. mensia tam nebola okrem mojej ani jedna.
Moja dostala minulý rok menštruáciu pri výške 156 a tento rok podrastla 3 CM. Som vďačná aj za to. Či bude ďalej rásť neviem. Manžel je vysoký 182 a ja mám 162. Keby podrastla ešte aspoň 3 CM bola by som rada. Čo však poznám kamarátky, spolužiačky, rodinu, tak po menštruácii už moc nerástli iba pár CM.

@petracandle pre 177 cm cloveka je 164 cm clovek nizky. takze autorkinym reakciam aj obavam rozumiem. ja mam 160 cm, dcera ma 174cm, pre mna to je "zirafa" a moj muz a cela jeho rodina povedia, "no mohla este trochu podrast". lebo muz ma 196 cm a vsetci v jeho v rodine, vratane svokry su velmi vysoki.